Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 3/2020

Napriek poklesu záujmu o fotografovanie, výrobcovia chrlia jednu novinku za druhou.

Minulý rok môžeme považovať za prelomový. Bezzrkadlovky porazili zrkadlovky. No nie je to pre nikoho prehra. Len zvíťazila perspektívnejšia technológia. Výrobcom môže byť jedno, či vám predajú DSLR alebo CSC. Aj keď teraz musia viac investovať, aby vytvorili nové systémy a užívatelia si mali možnosť vyberať zo širokej palety fotoaparátov a objektívov. Aj pre fotografov je to zmena. Bezzrkadlovky menia spôsob fotenia. A k tomu tie parádne objektívy. Nikdy doteraz sme nemali k dispozícii tak vynikajúce objektívy. Zmena bajonetov sa ukázala ako správny krok. Radujem sa z testovania každého nového fotoaparátu, každého nového objektívu, ale šťastný nie som. Minulý rok potvrdil, že o fotografovanie prestáva byť záujem. U nás obzvlášť. Keď som vyzvedal po fotoobchodoch, predajné čísla sú hrozivé. Oproti minulosti klesli o desiatky percent. Najnovšie fotoaparáty smutne ležia vo vitrínkach, nikto ich nechce, pokiaľ na ne nie je brutálna zľava. Nepredáva sa ani príslušenstvo, statívy, filtre atď. Paradoxne sa darí Instaxu a filmom. Vraciame sa do čias, kedy bol nákup fotoaparátu rodinnou udalosťou a systémovým fotoaparátom fotila len hŕstka zanietencov?

Dosť ale vyplakávania. Mojím najobľúbenejším časopisom je BLACK+WHITE Photography. Do februárového čísla som prihlásil ČB mozaiku z Huawei P20 a vyhral som kartu. Neviem, či mi príde, ale publikovanie mojej fotky potešilo.

Najpredávanejšie fotoaparáty dekády

Tiež ste zaznamenali správu o najpredávanejších systémových fotoaparátoch uplynulej dekády? Prekvapilo vás, že v rebríčku je jediná bezzrkadlovka? To, že si rebríček rozdelili Canon a Nikon asi nikoho neprekvapí. Jediným fotoaparátom inej značky je Sony A6000, bestseller, ktorý sa predáva roky, niečo ako Nikon D90 v kategórii bezzrkadloviek.

Mňa neprekvapilo, že v rebríčku je jediná bezzrkadlovka. Minula dekáda patrila zrkadlovkám, bezzrkadlovky sa zrodili v roku 2008 (Panasonic Lumix G1) a desaťročie trvalo, kým sa z nich stali dospelé fotoaparáty plne konkurujúce, ba priam prevyšujúce, zrkadlovky. Bezzrkadlovky definitívne prerazili minulý rok, to ale nestačilo na to, aby rebríček výraznejšie ovplyvnili. Uvidíme, či za 10 rokov bude v rebríčku aspoň jedna zrkadlovka. A tu je spomínaný rebríček:

  1. Canon EOS Kiss X7/100D
  2. Canon EOS Kiss X5/600D
  3. Canon EOS Kiss X7i/700D
  4. Nikon D5300
  5. Canon EOS Kiss X4/550D
  6. Sony α6000
  7. Nikon D3100
  8. Canon EOS 60D
  9. Nikon D3200
  10. Nikon D5100

O špine na snímači

Technika nás rozmaznáva. Ani si to niekedy neuvedomujeme. Nie je to len vo fototechnike. Stačí ale začať používať niečo staršie a rýchlo si to uvedomíte. Niekedy vás ale prekvapí nová technika, v ktorej nenájdete to, na čo ste už roky navyknutí. Dnes si môžete prečítať recenziu Nikonu Z50, šikovný foťáčik, s ktorým je príjemné pracovať. Nemá ale ultrazvukové čistenie snímača. To je štandardom snáď už viac ako 10 rokov. Je to skvelá technológia, vďaka ktorej nemáme veľa bordelu na fotkách. U bezzrkadloviek obzvlášť, lebo tam zrkadlo nevháňa vzduch s nečistotami na snímač. A zrazu je tu fotoaparát, kde je snímač špinavý za dva dni a ja po dlhom čase musím retušovať oblohu. Že je niečo super si uvedomíte, až to nemáte. A tak je to aj s ultrazvukovým čistením snímača.

Papierový fotoaparát

Na základnej škole som bol vášnivý modelár. Najprv som skladal papierové modely, neskôr plastikové. Kamarát mi daroval niekoľko ročníkov mládežníckeho časopisu ABC a tak som mal o zábavu postarané. Lepil som modely prakticky neustále. Po celom byte boli malé papierové ústrižky. Z papiera sa dajú postaviť neuveriteľné veci. Autá, lode, hrady, vlaky, rakety, všetko čo zaujíma mladého chalana. V časopise ABC vyšla aj skladačka funkčného papierového fotoaparátu. Volal sa DIrkon a dočkal sa úspechu aj v zahraničí. Bola to vlastne dierková komora, do ktorej sa vkladal 35 mm film. V roku 1979, kedy bol fotoaparát predstavený, sa počítalo s filmom FOMA 21° DIN. Svetelnosť bola 1:130, takže za dobrých svetelných podmienok trvala expozícia približne sekundu. “Objektívom” bola dierka. Celý fotoaparát bol z papiera, ale kvôli presnosti otvoru bol použitý alobal. Aj keď som fotoaparát poskladal, nikdy som ho nevyskúšal. Možno niekto z vás áno. A môžete to urobiť aj dnes, stačí si stiahnuť PDF a nechať vytlačiť na papier s väčšou gramážou.


Zdroj: abicko.cz

https://www.abicko.cz/clanek/vystrihovanky-papirova-historie/20952/papirova-historie-fotak-z-papiru-dirkon.html

https://www.pinhole.cz/downloads/dirkon_en.pdf

Zima s Fujifilm XF10

Máme polovicu januára za sebou a v Bratislave ani pamiatky po snehu. Nemám ho v Bratislave rád, ale jeden-dva dni by som ho prijal. Mohol by som fotoaparát vyvetrať na Kolibe, alebo Železnej studničke a nafotiť konečne pravé zimné fotky. Ak som predminulý týždeň mal krízu, tak neviem ako charakterizovať týždeň minulý. Najšedivejšia šedivosť šedivej zimy. Zachránila ma cest na obed, ktorá vedie cez park A. Hlinku.


Overené a neoverené správy

  • Neoverené správy, ale vraj zo spoľahlivých zdrojov, začneme Canonom. Ten vraj pripravuje ďalšie objektívy s RF bajonetom. Konkrétne RF 50mm f/1,8 a Pancake RF 50mm f/2,8. Podľa patentu sa možno chystá aj portrétny objektív RF 135mm f/1,4L USM.
  • Objavili sa prvé drby o EOS R Mark II. Má mať 32 Mpx snímač s IBIS (hurá!), procesor Digic X, 12 obr./s., SD a CFexpress sloty, 4K video bez orezu a vylepšený hľadáčik. Canon EOS RS má mať až 72 Mpx, DIGIC 9, duálny slot, vynikajúci hľadáčik a plne otočný displej.
  • Pripravovaná bezzrkadlovka Sony A7IV má vraj mať plne otočný displej.
  • Pokračujeme s Fujifilmom. Model X-T200 má vraj mať výklopný displej. Väčšiu pozornosť ale priťahuje X-T4. Vyzerá to tak, že skutočne nahradí nielen X-T3, ale aj X-H1. Má byť väčšia ako predchodca a má mať nový snímač 32,5 Mpx s IBIS stabilizáciou. Ďalej 6K 60P video, nový anamorfický formát, displej výklopný do všetkých strán, vylepšený hľadáčik a dlhšiu výdrž batérie.  Tohto fotoaparátu by sme sa mohli dočkať v marci. X-T200 a X100V s novým objektívom a vylepšeným hybridným hľadáčikom možno budú predstavené už tento mesiac.


Platyball je špeciálny guľová hlava, ktorá aktuálne zbiera peniažky na Kickstarteri. V prevedení ELite to bude prvá hlava s LCD displejom.


Novinky

Užívatelia bezzrkadloviek Sony ťažia z otvorenosti systému, vďaka ktorému neustále pribúdajú objektívy iných výrobcov. Najnovšie je to portrétny objektív Tokina atx-m 85mm F1.8 FE s cenou  $499. Optická sústava sa skladá z 10 prvkov v 7 skupinách, vrátane jedného SD členu. Objektív podporuje 5-osú stabilizáciu, Face/Eye Priority AF, Real-time Eye AF, MF asistenta a elektronickú mierku zaostrovania.

https://tokinausa.com/product/atx-m-85mm-f-1-8-fe/

Techart predstavil dvojicu adaptérov pre bezzrkadlovky Nikon Z. TZC-01 umožní používať objektívy Canon EF a TZE-01 objektívy s bajonetom Sony E. Obidva adaptéry sú s prenosom clony a AF. Cena je $250.

https://techartpro.com/?product=techart-canon-ef-nikon-z-autofocus-adapter-tzc-01

https://techartpro.com/product/techart-sony-e-nikon-z-autofocus-adapter-tze-01/

Hsselblad predstavil nový objektív pre fotoaparáty X1D/X1D II. Je to najmenší a najľahší a vlastne aj najlacnejší objektív pre stredoformátové fotoaparáty Hasselblad. Hasselblad XCD 45 mm F4,5 P je mierne širokouhlý objektív, hmotnosť je len 320g, optickú sústavu tvorí 9 prvkov v 7 skupinách. Cena je stanovená na €1199.

https://www.hasselblad.com/x-system-lenses/xcd-4-45p/

Manfrotto, to nie sú len statívy, do portfólia pribudli brašne a batohy, LED svetlá a teraz aj pamäťové karty. Konkrétne SD, MicroSD a CompactFlash série Pro Rugged. Kombinujú vysokú rýchlosť s odolnosťou. Najodolnejšie sú SD karty, ktoré pod vodou vydržia až 72 hodín, sú 3x nárazu odolnejšie ako bežné karty a pracujú pri teplotách od -25 ° C do 85 ° C. Aj CF karty sú odolnejšie a pracujú za väčšieho rozsahu teplôt.

https://www.manfrotto.com/uk-en/products/memory-cards/

Novinkou od Sony je GP-VPT28T, rukoväť/stolový statív s diaľkovým ovládaním, určený pre videograferov. Rukoväť je odolná proti prachu a vode a pracuje s nasledujúcimi fotoaparátmi Sony: a9 II, a9, a7R IV, a7R III, a7 III, a6600, a6400, a6100 a RX100 VII.


Inšpirácia

Don Komarechka a Evelyn Draková vám ukážu, ako v kuchyni nafotiť parádne makrozábery. Dobrý tip na dlhé zimné večery.


Des sa pozrieme na pár slovenských fotografov. Prvým je Ondrej Pakan, špičkový makrista, ktorý ma skladané makro v malíčku. Naviac má cit pre svetlo a farebný kontrast.

 Big nouse by Ondrej Pakan on 500px.com

https://500px.com/biker11

https://www.ephoto.sk/uzivatel/biker11/

Od hmyzu prejdime k väčším živočíchom. Michal Lutonský je wildlifer s čistým rukopisom. Presvedčí vás, že nemusíte mať najdrahšiu výbavu, aby ste nafotili perfektné zábery.

Dama dama by Michal Lutonsky on 500px.com

https://500px.com/michallutonsky

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
bobo222
2020-01-20 09:39:49
Dirkona som staval tiež, aj poskúšal s príšernými výsledkami. Dokonca kamoš využil otca nástrojára a nechal si do tenkej doštičky vyiiskriť otvor a použil ho. O dosť lepšie, ale samozrejme výsledky jak z dierkovej komory, nič viac a nič menej sa nedalo čakať.
Ale bola to zábava.
Inak keď som modelárčil, tak najmenšie dieliky som lepil nad širokou táckou s okrajmi a na nej výkres, lebo keď padli na koberec tak to bolo potom skoro nedohľadateľné! Tento spôsob používam dodnes, keď rozoberám niečo drobné, napríklad fototechniku.
 
blasi
2020-01-20 09:59:45
dikrona som si spravil aj ja. ale kazdy film bol osvetleny po kazdej uprave svetlotesnenia takze som ho odlozil bokom. niekde prenikalo svetlo viac ako by to bolo zdrave
 
bobo222
2020-01-20 12:24:35
príspevok od: blasi
dikrona som si spravil aj ja. ale kazdy film bol osvetleny po kazdej uprave svetlotesnenia takze som ho odlozil bokom. niekde prenikalo svetlo viac ako by to bolo zdrave
Najhoršie bolo, že kým človek ako tak zistil tie približné expozičné parametre, tak poničil toľko filmu, že si za to radšej kúpil plastový kompakt.
 
babka5r
2020-01-20 13:01:21
Za 45 Kčs bol Pionier 6x6,stačilo vybrať šošovku a namiesto dierkovej clony 11-16 dať mini dierku /hotovo/.
 
babka5r
2020-01-20 13:06:23
Bol tam aj priehľadový hľadáčik a kontrola prevíjania,aj závierka na B s možnosťou viacnásobnej expozície.Podobne sa dá upraviť aj Ljubiteľ.
 
blasi
2020-01-20 13:57:48
príspevok od: bobo222
Najhoršie bolo, že kým človek ako tak zistil tie približné expozičné parametre, tak poničil toľko filmu, že si za to radšej kúpil plastový kompakt.
suhlasim. hned ak osom odlozil dirkona som si kupil prvy fotak
 
fatality
2020-01-20 14:33:07
a ja si zas myslim, ze o fotografovanie neprestava byt zaujem..prave naopak,o fotografiu je najvacsi zaujem v historii..
zaujem prestava byt o systemove fotoaparaty a o..nazvime to "fine art fotografiu"..
inak sa foti,ukazuje,tlaci ostotristo,akurat z..smartfonov .. ..
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované