Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 38/2019

Minulý týždeň patril Applu. Predstavili nové hodinky, tablet, telefóny služby. Nechytil ma záchvat si tie veci ihneď kúpiť.

Hodinky mám rád klasické, telefón i tablet mi pár rokov ešte dobre poslúžia. Ak ste sledovali priamy prenos keynote, možno ste boli trochu sklamaní. Predstavovanie bolo akési zbrklé. “Tu je nové toto a má to toto, ideme na ďalšiu novinku”. Z pohľadu fotografa nás najviac zaujímajú fototelefóny. Apple predstavil nový model iPhone 11 v troch variantoch. Najlacnejší má dva hlavné objektívy a tie drahšie tri. Mohli by ste si povedať, no hurá, konečne Apple dobieha konkurenciu. Tá viacero fotoaparátov používa už nejaký ten piatok. Ak sa na to pozrieme z pohľadu hardvéru, je tomu tak. Mňa ale zaujalo, ako sa s tými novými mobilmi pracuje. Bolo vidieť, že ovládanie je niekde inde, ako u Android telefónov. I to, ako umelá inteligencia spracováva zábery. A úplne ma dorazila aplikácia pre video, schopná nahrávať obraz z dvoch kamier naraz. Netvrdím, že iPhony 11 opanujú rebríček dxomark.com, ale z hľadiska softvéru sú ďaleko pred konkurenciou. Ak telefón používate ako fotoaparát len sporadicky, ako ja, nemusí vás to zaujímať.

To najzaujímavejšie pre fotografov ostáva tak trochu skryté. Možno sa vám zdá, ako sa fotoaparáty rýchlo vyvíjajú a sú v nich používané najmodernejšie technológie. Prd! Apple ukazuje, čo všetko sa dá dokázať, keď má hardvér obrovský výkon, doplnený skvelým softvérom. Fotoaparáty použité v telefónoch nemajú oslňujúce parametre, ale to čo sa z nich dá vytiahnuť je neuveriteľné. Prirodzene vyzerajúci bokeh, nočný režim s neuveriteľnými detailmi v najtmavších tieňoch, schopnosť popasovať sa s protisvetlom. Predstavte si, čo by sa dalo vytiahnuť z veľkého snímača? Na to si pár rokov počkáme. Zatiaľ môžeme byť radi za detekciu očí, focus stacking a iné vychytávky, ktoré nám zjednodušujú fotografovanie.

Predminulú sobotu som potreboval otestovať blesk Godox V1. Mimochodom výborný. Mal som verziu pre Nikon a tak som zobral Nikon Z7 s Z 24-70/4 S na akciu Rímske hry. Keď už som tam bol, nafotil som toho viac, a natočil aj krátke video. Nikon Z7 je jeden z najlepších fotoaparátov na trhu a kitový objektív je tiež výborný. Spokojný som ale nebol, fotkám chýbal wow efekt. Nebolo z nich poznať, že sú nasnímané tak skvelým fotoaparátom. Druhý deň som fotil s Olympusom, na ktorom som mal objektív M.Zuiko 75/1,8 MSC. Na tých fotkách bol ten wow efekt. Chcem tým povedať, že sú žánre, kde sú vlastnosti objektívu oveľa dôležitejšie, ako vlastnosti fotoaparátu. Nanič vám je plnoformátový fotoaparát, ak na ňom budete používať priemerné objektívy. Pri výbere techniky preto premýšľajte, čo sa na vašich fotografiách prejaví viac, fotoaparát alebo objektív.

Overené i neoverené správy

  • Z dôvodu zmenšujúceho sa počtu používateľov fotoaparátov Pentax sa spoločnosť Sigma rozhodla prestať vyrábať objektívy s K-bajonetom.
  • Canon pripravuje novú verziu Digital Photo Professional (DPP) Express pre iPad. Aplikácia spolupracuje s Canon Camera Connect. Pokiaľ desktopová verzia je zdarma, tá pre tablety má byť od októbra spoplatnená formou predplatného. Aktuálna verzia zatiaľ nemá lichotivé hodnotenia.
  • Neoverené správy z rumors stránok hovoria o pripravovanom Canone RS, ktorý má mať 83 Mpx snímač, 2 sloty pre SD karty, veľký hľadáčik, veľký displej a nový joystick. Rovnaký snímač má byť použitý aj v novej zrkadlovke, ktorý má nahradiť modely EOS 5DS a 5DR. Doteraz sa hovorilo o snímači s rozlíšením 75 Mpx. Menia sa informácie o označení i termíne oficiálneho predstavenia.
  • Čoraz častejšie sa objavujú rumory o Fujiflme X-Pro3. Určite prinesie veľa vylepšení, ale vyzerá to tak, že vstavanej stabilizácie IBIS sa nedočkáme. Nechajme sa ale prekvapiť, možno tomu bude napokon inak.
  • Vraj 24. septembra má byť predstavená nová Leica SL2, plnoformátová bezzrkadlovka s rozlíšením 47 Mpx a L-bajonetom (Leica, Panasonic, Sigma). Prístroj má natáčať 4K video. Vtipné je kódové označenie Vader. Bude to fotoaparát pre prívržencov temnej strany sily?
  • Tamron chystá nové objektívy, to je tutovka, pretože už vydal upútavku. Vyzerá to na jeden transfokátor a tri pevné sklá. Už vieme prvé informácie (stále oficiálne nepotvrdené) o transfokátore, má nim byť 70-180 mm f / 2,8 Di III RXD, ktorý doplní dvojicu svetelných zoomov 17-28 a 28-75 mm.


Novinky

Po vzore Hasselbladu aj Phase One predstavili minimalistický digitálny stredoformát. Phase Ine XT je skôr prepájací adaptér medzi objektívom a digitálnou stenou. Využíva steny Phase One IQ4 150MP, IQ4 150MP Achromatic a IQ4 100MP Trichromatic. K dispozícii je trojica objektívov Rodenstock HR Digaron-S 23mm f/5.6, HR Digaron-W 32mm f/4 a HR Digaron-W 70mm f/5.6. Nový systém je určený najmä pre cestovateľov, ktorí potrebujú čo najľahšiu techniku, ale najvyššej kvality.

https://www.phaseone.com/en/Photography/XT-Camera-System

Neprestáva ma fascinovať, ako niektoré firmy znásilňujú prepojenie analógovej a digitálnej fotografie. Nie tak dávno sme tu mali projekty z Kickstarteru, ktoré sa snažia do filmových fotoaparátov pridať digitálny modul s mizernými parametrami. Nie je to na nič dobré. Teraz tu máme novinku od Polaroidu. Ich Polaroid Lab nasníma obrazovku telefónu a vytlačí instantné fotky. Neskladné zariadenie má stáť 130€. Kto vymyslel takú somarinu prefocovať pixely displeja? Ak máte radi instantnú fotografiu, tak si kúpite nejaký Instax od Fujifilmu alebo budete bezdrôtovo tlačiť z telefónu na instantnú tlačiareň (Fujifilm, Canon, HP atď.).



Wacom predstavil profesionálny tablet MobileStudio Pro 16 s 15,6” Ultra HD displejom, procesorom Intel® Core™ i7, grafikou NVIDIA® Quadro® P1000 (4GB GDDR5) RAM 16 GB  a 512 GB SSD diskom. Samostatne pracuje s Windows 10, s Mac OS pracuje po pripojení k počítaču. Zariadenie je určené predovšetkým grafikom a ilustrátorom, alebo kreatívnym fotografom.

Nový Fujifilm X-A7 sme vám predstavili v oficiálnej tlačovej správe. Popularitou určite nezatieni populárne retro modely, to ale neznamená, že to nie je zaujímavý model. Po rokoch ignorácie videa tu máme model, šitý na mieru vlogerom. Tí sa potešia veľkému otočnému displeju panoramatického formátu s vysokým jasom (konečne), motorickému zoomu, modernému ovládaniu a nadštandardným funkciám spojeným so snímaním videa.

LaCie, známy výrobca externých diskov, predstavil trojicu nových SSD externých diskov radu Rugged. Disky LaCie Rugged SSD Pro, LaCie Rugged SSD a LaCie Rugged BOSS SSD sú určené predovšetkým fotografom a filmárom. LaCie Rugged SSD Pro poskytuje najvyššiu rýchlosť, vhodný je pre tých, čo pracujú s 8K videom, disk je vybavený radičom Thunderbolt 3 a konektorom USB 3.1. LaCie Rugged SSD je vybavený rozhraním USB 3.1 Gen 2 a je určený predovšetkým filmárom, ktorí nakrúcajú v 4K rozlíšení. Pre nás fotografov je najzaujímavejší model LaCie Rugged BOSS SSD. Vybavený je vstavaným slotom pre SD kartu a umožňuje sťahovať súbory aj cez USB. Dá sa použiť aj ako powerbanka. Zabudovaná stavová obrazovka poskytuje aktuálne informácie o prenosoch, kapacite a výdrži batérie v reálnom čase. Vďaka aplikácii LaCie BOSS pre iOS a Android si môžete prezerať, pomenovať a odstrániť zábery pomocou mobilného zariadenia.

https://blog.lacie.com/three-new-lacie-rugged-ssd-drives-boost-speed-and-creativity-for-media-and-entertainment-professionals/

Inšpirácia

Ivan Čaniga je pre mňa pán profesionál. Jeho séria fotiek skla je absolútny top v danom žánri. Dávnejšie som vám predstavil úplne iný žáner, ktorému sa začal venovať, fotografovaniu akváriových rybičiek. A povýšil ho na umenie. Nafotené zábery teraz zužitkoval v kalendári, alebo si ich môžete kúpiť samostatne vytlačené na kvalitnom papieri.



https://www.ivancaniga.com/

https://www.facebook.com/profile.php?id=100001529084266

P.S. S veľkou pravdepodobnosťou bude Ivan Čaniga naším hosťom na FOTO SLOVAKIA 2019, 27. októbra v Starej tržnici.

Stromy a hmla idú vždy dohromady, dupľovane v ČB. Veď mrknite na album Fanal, fotografa Michaela Schlegela.




Foto: Michael Schlegel

https://www.behance.net/gallery/79802817/Fanal

http://www.michaelschlegel.com/

Pokračujeme s úžasnými ČB fotografiami. Vassilis Tangoulis nafotil niekoľko skvostných dlhočasoviek vrakov lodí.


Foto: Vassilis Tangoulis

https://www.behance.net/gallery/79301009/LasT-TriP

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
blahoslav J B Art
2019-09-16 10:39:12
podla Pentaxu je osial z bezzrkadloviek len docasny a ked zapadnu prachom tak Sigma sa este velmi rada vrati k Pentax bajonetu
 
marcus_labeo
2019-09-16 17:01:54
príspevok od: blahoslav J B Art
podla Pentaxu je osial z bezzrkadloviek len docasny a ked zapadnu prachom tak Sigma sa este velmi rada vrati k Pentax bajonetu
Predpokladám, že to je irónia. Aj ja ako fanúšik Pentaxu a bývalý Pentaxák vidím, ako to s Pentaxom ide dolu vodou a rozhodnutie Sigmy je toho len potvrdením. Proste trh ukazuje, že s Pentaxom sa už nedá veľmi rátať a nie je perspektívny pre tretích výrobcov (ostatne Tamron toto rozhodnutie spravil už dávnejšie). Trhový podiel Pentaxu klesá, zákazníci odchádzajú ku konkurencii, zostáva len skalné jadro, ktoré ale nemá na to, aby Pentax finančne udržal, nieto ešte pozdvihol. Zrkadlovky tu síce budú ešte dlho, ale ich podiel bude pomaly klesať a s ním aj tí, ktorí nestratifikovali ponuku a zostali výlučne v DSLR svete.
 
marcus_labeo
2019-09-16 17:08:54
Ad iPhone a Karolove nadšenie z jeho software a toho, ako umelá inteligencia spracúva zábery. Apple pri predstavení dalo len pár promo záberov a pri letmom prezretí mi udrelo do očí, ako zle je ten fejkový bokeh spravený. Na tomto zábere je i bez rozkliknutia vidieť, že software si nevie poradiť s vlasmi a prameň vlasov vľavo (nad pravým ramenom blondíny) je úplne rozmazaný, hoci je v rovnakej rovine ostrosti ako modelka:
https://4.img-dpreview.com/files/p/TS1200x900~sample_galleries/1843168955/1429672874.jpg
A to je promo fotka, ktorú určite starostlivo vyberali. Takže síce každým ďalším modelom sa schopnosti smartfónov zlepšujú, ale stále to má ďaleko od normálnych fotoaparátov.
 
marianr
2019-09-17 09:28:04
Ja som kúpil sigmu s veľkými obavami a potvrdili sa, je tam frontfocus že stupnica na meracom terčíku nestačí. Takže ja by som už sugmu nekúpil, pokojne môžu skončiť s K bajonetom.
 
marcus_labeo
2019-09-17 09:45:03
príspevok od: marianr
Ja som kúpil sigmu s veľkými obavami a potvrdili sa, je tam frontfocus že stupnica na meracom terčíku nestačí. Takže ja by som už sugmu nekúpil, pokojne môžu skončiť s K bajonetom.
Tak na základe jednej skúsenosti nemôžeš generalizovať. Ja som mal viacero Sigiem, problémy robila iba 18-35ka, tam to bolo kvôli jej skvelej svetelnosti a malej HO občas zlé, hop alebo trop. Ak zaostrila správne, fotka bola parádna, super ostrá aj na plnej diere. Stávalo sa ale, že bez logického dôvodu zaostrila úplne mimo a fotka bola na vyhodenie. Teda občas to s ňou bolo skutočne otravné. Ale to platí aj pre iné značky, dosť sa o tom písalo pri Nikonoch, tam Sigmy tiež niekedy blbli. Ale napr. taká 17-70ka bola úplne v pohode, spoľahlivá ako akýkoľvek natívny Pentax.
Každopádne pre Pentax je to veľká strata, pretože Sigma robila sklá aké Pentax nemá a teda bol to skvelý doplnok. Takto sa už tak chudobná ponuka pre Pentax ešte zúži.
 
aesace
2019-09-17 10:43:22
Je to skoda,ze Pentax, ktory prezil minulu krizu paradoxne neprezije konjunkturu bezzrkadloviek v casoch, ked sa foto trh prakticky restartoval a kazdy mohol prist so svojim napadom. Jasne, ze restart je drahy, kym kriza je len utlmenie produkcie a obratov, lenze nikto nevie na ako dlho a ci im vydrzia minule zdroje.
Moj nazor je, ze napriek tvrdeniam pentaxu, ze osial bezzrkadloviek pominie, sami vyvijaju nieco nove v tejto vetve, lenze zatial su zrejme este daleko od nejakeho vysledku, co ich opat stoji peniaze...Sam sa cudujem, kolko zlych strategickych rozhodnuti urobili manazeri velkych foto spolocnosti. Nejako stratili viziu a to, co zabrzdilo Canon a Nikon-ta vyckavacia a brzdiaca taktika, stoji pentax samotnu existenciu znacky v tomto sektore.
 
MagickVamp
2019-09-17 14:09:16
príspevok od: aesace
Je to skoda,ze Pentax, ktory prezil minulu krizu paradoxne neprezije konjunkturu bezzrkadloviek v casoch, ked sa foto trh prakticky restartoval a kazdy mohol prist so svojim napadom. Jasne, ze restart je drahy, kym kriza je len utlmenie produkcie a obratov, lenze nikto nevie na ako dlho a ci im vydrzia minule zdroje.
Moj nazor je, ze napriek tvrdeniam pentaxu, ze osial bezzrkadloviek pominie, sami vyvijaju nieco nove v tejto vetve, lenze zatial su zrejme este daleko od nejakeho vysledku, co ich opat stoji peniaze...Sam sa cudujem, kolko zlych strategickych rozhodnuti urobili manazeri velkych foto spolocnosti. Nejako stratili viziu a to, co zabrzdilo Canon a Nikon-ta vyckavacia a brzdiaca taktika, stoji pentax samotnu existenciu znacky v tomto sektore.
Co sa Canonu a Nikonu tyka, zaradili sa do sveta bezzrkadloviek presne v pravy cas. Z mojho pohladu zrkadla pred A7mkIII, A7rIII, A9, X-T3, R, Z6 a Z7 boli strasne shity....

- rozlisenie hladacika, oneskorenie zobrazenia v hladaciku, ktore sa deje zatial aj na vsetkych najnovsich CSC, chybali vykonne procaky aby to dokazalo ostrit vobec tak ako to ostri teraz, a pri slabom kontraste je to stale nic moc. Vydrz baterie. Ked clovek je zvyknuty na ostrenie a pracu s 5DmkIV, 1DxmkII ci D5 tak keby chytil do ruky cokolvek z predoslych modelov CSC tak place. Teraz len fnuka...alebo si kupi zasa aj zrkadlo...

Keby zrkadla nemali problemy s bf a ff tak CSC by pre vela ludi neboli stale zaujimave...

 
aesace
2019-09-17 16:18:25
No ja ti neviem, tiez zrkadlovky dlhe roky za vela nestali...mali len dobre ovladanie, ale nieco ako riesit sum na zrkadlovke bolo strasne dlho tabu. Kto nefotil na iso 100, nebol dobry fotograf. To iste sa da povedat o bezzrkadlovkach, ale je to hlupost a len alibisticke tvrdenie. Nikon, Canon, Pentax a aj ini to uz s bezzrkadlovkami skusali...ale len tak 'slabo hryzkali', aby to nahodou neohrozovalo ich dslr. Preto to boli take shity.Teraz, ked uz bezzrkadlovky prakticky vo vsetkom (aj ta baterka sa uz da poriesit prevysuju dslr, tak konecne aj brzdici od Canonu a Nikonu vyliezli z jaskyne, aby ukazali, ze vlastne uz maju vlajkove lode...ale este to nejaku generaciu potrva, kym vychytaju a obkukaju, co ostatni uz vyvinuli, preto sa nie nahodou podobaju ich 'vlajkove lode' na csc inych znaciek a len dobiehaju technologie inych.
 
landov
2019-09-17 19:02:49
A coze to ma spolocne, sum na DSLR vs CSC ???
 
MagickVamp
2019-09-17 21:20:50
príspevok od: aesace
No ja ti neviem, tiez zrkadlovky dlhe roky za vela nestali...mali len dobre ovladanie, ale nieco ako riesit sum na zrkadlovke bolo strasne dlho tabu. Kto nefotil na iso 100, nebol dobry fotograf. To iste sa da povedat o bezzrkadlovkach, ale je to hlupost a len alibisticke tvrdenie. Nikon, Canon, Pentax a aj ini to uz s bezzrkadlovkami skusali...ale len tak 'slabo hryzkali', aby to nahodou neohrozovalo ich dslr. Preto to boli take shity.Teraz, ked uz bezzrkadlovky prakticky vo vsetkom (aj ta baterka sa uz da poriesit prevysuju dslr, tak konecne aj brzdici od Canonu a Nikonu vyliezli z jaskyne, aby ukazali, ze vlastne uz maju vlajkove lode...ale este to nejaku generaciu potrva, kym vychytaju a obkukaju, co ostatni uz vyvinuli, preto sa nie nahodou podobaju ich 'vlajkove lode' na csc inych znaciek a len dobiehaju technologie inych.
Keby sa do toho zapojili skor, urcite su csc teraz o nieco dalej, ale nebolo treba, profi sportovym a eventovym fotografom zarezonovali az posledne modely. Ano canikon prisli a dobehli, ved co im chybalo oproti aktualnym modelom konkurencie bol software a algoritmy, kazdym firmwerom su coraz blizsie. Na a9 sa nechytaju ale v tej cene csc ani nemaju zatial. A stale to nie je take ze jednoznacne csc pre vsetky styli a zanre fotenia. Ja ti viem povedat za wildlife napriklad, ze si idem kupit 90d a R do lesa uz tahat nebudem... csc je fajn na portrety, rychle komponovanie, no nie na rychlu akciu/pohotovostny rezim aj ked nevravim ze sa to neda, ved svadbu som tym nafotil, ale musim byt ovela viac sustredeny a viac predvidat ako s 5dmkiv.
 
aesace
2019-09-17 22:09:55
príspevok od: MagickVamp
Keby sa do toho zapojili skor, urcite su csc teraz o nieco dalej, ale nebolo treba, profi sportovym a eventovym fotografom zarezonovali az posledne modely. Ano canikon prisli a dobehli, ved co im chybalo oproti aktualnym modelom konkurencie bol software a algoritmy, kazdym firmwerom su coraz blizsie. Na a9 sa nechytaju ale v tej cene csc ani nemaju zatial. A stale to nie je take ze jednoznacne csc pre vsetky styli a zanre fotenia. Ja ti viem povedat za wildlife napriklad, ze si idem kupit 90d a R do lesa uz tahat nebudem... csc je fajn na portrety, rychle komponovanie, no nie na rychlu akciu/pohotovostny rezim aj ked nevravim ze sa to neda, ved svadbu som tym nafotil, ale musim byt ovela viac sustredeny a viac predvidat ako s 5dmkiv.
Canon a Nikon nepresli na csc preto,ze teraz uz su na to najlepsie procesory, ale preto, ze uz im uchadzal vlak. Vela Canonistov/Nikonistov realne uz preslo na Sony A7x, objektivy im ficali cez redukcie dobre a zacali kupovat aj Sony skla, lenze vtedy este stale obaja mamuti nemali nic pripravene, lebo sa len spoliehali, ze CSC tak skoro nevyjde na vyslnie.Prepocitali sa a museli uz konecne nieco robit. Paradoxne dnes aj napriek tomu,ze C&N uz maju vonku svoje FF CSC, viac uznania registrujem okolo Panasonic CSC FF. Jasne, ze sa zdaleka nepredava tak, ako nove C&N, ale tie neprisli s nicim novym, zaujimavym a ani nie kompletnym. Panasonic z ich FF CSC spravil kompletku..a aj ked jednym telom az tak nerozviri vodu, ukazal, ze to vie a ze sa to da..
 
MagickVamp
2019-09-18 08:41:06
príspevok od: aesace
Canon a Nikon nepresli na csc preto,ze teraz uz su na to najlepsie procesory, ale preto, ze uz im uchadzal vlak. Vela Canonistov/Nikonistov realne uz preslo na Sony A7x, objektivy im ficali cez redukcie dobre a zacali kupovat aj Sony skla, lenze vtedy este stale obaja mamuti nemali nic pripravene, lebo sa len spoliehali, ze CSC tak skoro nevyjde na vyslnie.Prepocitali sa a museli uz konecne nieco robit. Paradoxne dnes aj napriek tomu,ze C&N uz maju vonku svoje FF CSC, viac uznania registrujem okolo Panasonic CSC FF. Jasne, ze sa zdaleka nepredava tak, ako nove C&N, ale tie neprisli s nicim novym, zaujimavym a ani nie kompletnym. Panasonic z ich FF CSC spravil kompletku..a aj ked jednym telom az tak nerozviri vodu, ukazal, ze to vie a ze sa to da..
Hmm, to je to co ti vravim. Keby CSC ostali pri takych shitoch ako A7mkI ci A7mkII napriklad tak im nema co ujist. Nafotit stym sportovu akciu ci event by bolo utrpenie. To cakanie je ich strategia, ci sa nam to paci ci nie. Co sa tyka Panasonicu, pocul som ze ostrenie ma zo vsetkych novych CSC najslabsie.


S prichodom A7mkIII, X-T3, A7RIII, A9, im ale vlak uz skutocne zacal odchadzat a skutocne im nastal odliv profi fotografov, ale reakcia bola takmer okamzita. Nie neprisli s nicim novym, len naskocili do vlaku a sklami ake vydali dali jasne najavo ze teraz sa uz do toho opru. Nikon az tak nesledujem, ale R kazdym firmwerom rastie a naskok Sony stiera. Su tam ale technicke zalezitosti co sa firmwerom nespravia, ako napriklad 2 sloty. Canon to zas strategicky neda, lebo neda ani o chlp viac ako musi a ako zakaznika ma to strasne serie. Sony zas dalo do A7mkIII uplne na hovno hladacik.

https://www.youtube.com/watch?v=uuQiqd-a32g

Ja som rad ze som na CSC presiel az teraz aj to obcas zavrcim ze zbytocne priskoro, stale je to len kompromis, ale poriesim si to zrkadlom na wildlife. Celkom ma zaujima inak kedy pride hladacik do ktoreho vydrzim hodiny pozerat ako do zrkadla, bude to prijemne a bez stresu z vybijania baterky.


 
marianr
2019-09-18 09:22:47
Pentax vychádza zo svojich skúseností, robi bezzrkadlovku od roku 2011, ibaže svojím vlastným štýlom, bez reklamnej kampane. Pravdepodobne preto to neberie ako perspektívny smer. Mali zaplatiť ľudí čo budú tvrdiť že zrkadlovky sú mŕtve.
 
JohnNewton
2019-09-18 17:40:58
Ja by som strašne rád videl ten "nie wow" efekt u FF N Z7 a ten pravý "wow" efekt u MFT Olympus. Snáď by nemal byť problém to doložiť nejakými foto aspoň žánrovo podobnými s porovnateľnými ohniskami.
 
francesco
2019-09-18 20:10:26
príspevok od: JohnNewton
Ja by som strašne rád videl ten "nie wow" efekt u FF N Z7 a ten pravý "wow" efekt u MFT Olympus. Snáď by nemal byť problém to doložiť nejakými foto aspoň žánrovo podobnými s porovnateľnými ohniskami.
Ako z kazdeho clanku tuto, sme sa dozvedeli, ze Olympus je najlepsi.
 
krispin.pucinko
2019-09-18 23:17:28
príspevok od: MagickVamp
Hmm, to je to co ti vravim. Keby CSC ostali pri takych shitoch ako A7mkI ci A7mkII napriklad tak im nema co ujist. Nafotit stym sportovu akciu ci event by bolo utrpenie. To cakanie je ich strategia, ci sa nam to paci ci nie. Co sa tyka Panasonicu, pocul som ze ostrenie ma zo vsetkych novych CSC najslabsie.


S prichodom A7mkIII, X-T3, A7RIII, A9, im ale vlak uz skutocne zacal odchadzat a skutocne im nastal odliv profi fotografov, ale reakcia bola takmer okamzita. Nie neprisli s nicim novym, len naskocili do vlaku a sklami ake vydali dali jasne najavo ze teraz sa uz do toho opru. Nikon az tak nesledujem, ale R kazdym firmwerom rastie a naskok Sony stiera. Su tam ale technicke zalezitosti co sa firmwerom nespravia, ako napriklad 2 sloty. Canon to zas strategicky neda, lebo neda ani o chlp viac ako musi a ako zakaznika ma to strasne serie. Sony zas dalo do A7mkIII uplne na hovno hladacik.

https://www.youtube.com/watch?v=uuQiqd-a32g

Ja som rad ze som na CSC presiel az teraz aj to obcas zavrcim ze zbytocne priskoro, stale je to len kompromis, ale poriesim si to zrkadlom na wildlife. Celkom ma zaujima inak kedy pride hladacik do ktoreho vydrzim hodiny pozerat ako do zrkadla, bude to prijemne a bez stresu z vybijania baterky.


Myslim, ze je uplne nespravne mysliet si ze CSC budu niekedy rovnake ako dslr. CSCka stratili mozno 10 vlastosti ktore boli na dslr ale ziskali 10 inych. Nie lepsich ani horsich, proste len inych. Napriklad ty odcenos dlhe hladenie cez hladacik a krajinkar odceni to, ze na csckach nemusi zakryvat opticky hladacik pri dlhych expoziciach s nd filtrom. To co je pre jedneho nevyhoda je pre ineho dlho ziadana vlastnost a fakt ze tu ke rozmanitost produktov je len dobre. Az volba ludi urci ktory produkt bude mat take predaje ze vydrzi a ktory upadne do zabudnutia.
Poslednych par rokov ludia neprechadzali na Sony alebo m43 kvoli tomu, ze to je ultimatna platforma bez kompromisov, ale ze ponukali nieco ine a trufam si povedat ze casto isli umyselne aj do kvalotativne horsieho vystupu. Koniec koncov, kazdy kto ma super nadupanu top zrkadlovkua pouziva este nejaky iny fotak. Mensi, starsi, lahsi, lacnejsi, kde nevadi ze ho ukradnu, alebo ze nezaostruje dost rychlo na sport. Ani ten top model zrkadlovky nie je univerzalna odpoved, tak nie je sa co cudovat ze niektore cscka pomaly zaostroju, ine nemaju sd 2 sloty a dalsie maju skaredy hladacit alebo su privelke.
 
MagickVamp
2019-09-19 07:15:02
príspevok od: krispin.pucinko
Myslim, ze je uplne nespravne mysliet si ze CSC budu niekedy rovnake ako dslr. CSCka stratili mozno 10 vlastosti ktore boli na dslr ale ziskali 10 inych. Nie lepsich ani horsich, proste len inych. Napriklad ty odcenos dlhe hladenie cez hladacik a krajinkar odceni to, ze na csckach nemusi zakryvat opticky hladacik pri dlhych expoziciach s nd filtrom. To co je pre jedneho nevyhoda je pre ineho dlho ziadana vlastnost a fakt ze tu ke rozmanitost produktov je len dobre. Az volba ludi urci ktory produkt bude mat take predaje ze vydrzi a ktory upadne do zabudnutia.
Poslednych par rokov ludia neprechadzali na Sony alebo m43 kvoli tomu, ze to je ultimatna platforma bez kompromisov, ale ze ponukali nieco ine a trufam si povedat ze casto isli umyselne aj do kvalotativne horsieho vystupu. Koniec koncov, kazdy kto ma super nadupanu top zrkadlovkua pouziva este nejaky iny fotak. Mensi, starsi, lahsi, lacnejsi, kde nevadi ze ho ukradnu, alebo ze nezaostruje dost rychlo na sport. Ani ten top model zrkadlovky nie je univerzalna odpoved, tak nie je sa co cudovat ze niektore cscka pomaly zaostroju, ine nemaju sd 2 sloty a dalsie maju skaredy hladacit alebo su privelke.
Momentalne to je presne ako vravis.

Inak CSC si myslim ze casom bude odpoved na vsetko. Ale vidim to minimalne tak na 10 rokov, najme skrz hladacik, momentalne ma ani nenapada ako by mohli spravit elektronicky hladacik, aby to nebolo ako z blizka kukat do telky...

 
martinmlm
2019-09-19 08:58:27
príspevok od: MagickVamp
Momentalne to je presne ako vravis.

Inak CSC si myslim ze casom bude odpoved na vsetko. Ale vidim to minimalne tak na 10 rokov, najme skrz hladacik, momentalne ma ani nenapada ako by mohli spravit elektronicky hladacik, aby to nebolo ako z blizka kukat do telky...

S tým hladáčikom si zabudol na fuji X-PRO
 
MagickVamp
2019-09-19 09:36:16
príspevok od: martinmlm
S tým hladáčikom si zabudol na fuji X-PRO
Asi ano, neviem ako to sice funguje ale ked rovnako ako v zrkadlach, tak je to riesenie. Lebo X-PRO2 je bezzrkadlovka a teda to jedno zrkadlo chyba. Ked to ale vedia poriesit inak a dat plnohodnotny hladacik tak to je super.
 
shagy2301
2019-09-19 10:34:48
príspevok od: MagickVamp
Asi ano, neviem ako to sice funguje ale ked rovnako ako v zrkadlach, tak je to riesenie. Lebo X-PRO2 je bezzrkadlovka a teda to jedno zrkadlo chyba. Ked to ale vedia poriesit inak a dat plnohodnotny hladacik tak to je super.
Stále je tu možnosť aby bol displej hľadáčika naležato, svietil na nejakú odrazovú plochu a až na to by fotograf pozeral, podobný princíp ako projektor. To by bolo podľa môjho názoru na oči šetrnejšie, aj keď asi konštrukčne trochu zložitejšie, riešenie. Nič iné sa tam veľmi vymyslieť nedá. Proste treba tam nejako generovať svetlo ktoré sa dostane až k oku, a či to bude na priamo (čo je energeticky efektívnejšie) alebo cez odrazovú plochu (pravdepodobne šetrnejšie na oči) je už na vývojových oddeleniach jednotlivých výrobcov, aby zvážili klady a zápory.
 
MagickVamp
2019-09-20 08:30:33
príspevok od: shagy2301
Stále je tu možnosť aby bol displej hľadáčika naležato, svietil na nejakú odrazovú plochu a až na to by fotograf pozeral, podobný princíp ako projektor. To by bolo podľa môjho názoru na oči šetrnejšie, aj keď asi konštrukčne trochu zložitejšie, riešenie. Nič iné sa tam veľmi vymyslieť nedá. Proste treba tam nejako generovať svetlo ktoré sa dostane až k oku, a či to bude na priamo (čo je energeticky efektívnejšie) alebo cez odrazovú plochu (pravdepodobne šetrnejšie na oči) je už na vývojových oddeleniach jednotlivých výrobcov, aby zvážili klady a zápory.
Hmm pozerat na nieco cez okno a cez projektor ale tiez nie je to iste..
 
shagy2301
2019-09-20 09:33:23
príspevok od: MagickVamp
Hmm pozerat na nieco cez okno a cez projektor ale tiez nie je to iste..
nie je to úplne to isté, ale už je to oveľa podobnejšie ako pozerať priamo do displeja. Aj to čo bežne vidíme je len odraz svetla od materiálu. V prípade projektora sa farba mení už na zdroji svetla, v reále farbu určuje odrazový materiál. Niekde som v minulosti čítal, že vo vývoji boli aj odrazové plochy, ktoré privedením elektrického signálu vedeli meniť vlnovú dĺžku svetla čím v podstate plne imitovali reálne fungovanie nášho vnímania sveta. Ale či to neskončilo v laboratóriách neviem. Ale bol by to ten najlepší princíp pre hľadáčik, ktorý by nesvietil priamo ale do oka by išiel odraz svetla
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované