Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 4/2020

Minulý týždeň Fujifilm predstavil niekoľko zaujímavých noviniek a nám sa podarilo niečo, čo je bežné u dpreview.com, mať recenziu v deň oficiálneho oznámenia nového objektívu XC 35/2. Škoda, že to nejde častejšie. No, Slovensko nie je Amerika, či aspoň Veľká Británia.

https://www.ephoto.sk/fototechnika/recenzie/objektivy/fujifilm-fujinon-xc-35mm-f2/

Zima s Fujifilm XF10

Zima? Vo štvrtok to vyzeralo na predčasnú jar. Ja som však ešte využil sychravé dni, kedy hmla zamŕzala na stromoch a aspoň trochu potvrdzovala aktuálne ročné obdobie.

Overené i neoverené správy

Je pravdou, že o nové fotoaparáty záujem nie je. Darí sa Instaxu a foteniu na film. Na vlnu retra a nostalgie sa snaží naskočiť ďalší projekt na Kickstarteri. Je to Fragment 8 Retro Camera, ktorá vyzerá ako kamera na 8 mm film. Zariadenie používa 1/3” snímač, zaznamenáva JPEG, MP4 alebo GIF s rozlíšením 720p. Video zachytáva frekvenciou 9 snímok za sekundu alebo 24 snímok za sekundu, maximálna dĺžka je 120 sekúnd. Výstupné súbory majú mať vzhľad 8 mm filmu. Nakrúcanie sprevádza “retro” zvuk. Cieľová suma sa zatiaľ nevyzbierala a osobne dúfam, že ani nevyzbiera. Nestačila by aplikácia pre telefón?

https://www.kickstarter.com/projects/fragment8/slice-of-life-fragment-8-retro-camera

  • “Zaručené” zdroje tvrdia, že Olympus OM-D E-M1 Mark III bude predstavený 12. februára, spolu s novým objektívom M.Zuiko 12-45/4 radu PRO (ten sa objavil na mape objektívov). Fotoaparát má byť akási E-M1X bez gripu. Vyzerá to tak, že sa stále nedočkáme nového snímača. Vylepšený by mal ale byť dynamický rozsah na ISO 100, nový má byť procesor. Máme očakávať aj hi-res režim z ruky.
  • Canon si nechal patentovať objektívy RF 24-85mm f/2.8L a RF 24-100mm f/2.8L. Podľa patentov Canon pracuje na vylepšení profesionálnych teleobjektívov s bajonetom EF. Takže na tento bajonet úplne nezanevrel.
  • Na spadnutie je vraj príchod Sony A7 IV s prepracovaným 24 Mpx snímačom, 5-osou stabilizáciou, 693-bodovým AF, 6K a 4K videom. Telo bude asi totožné s A7R IV.
  • Zatiaľ len veľmi stručne sa objavujú správy o pripravovanom Panasonicu Lumix GX10, očakávať ho vraj máme v priebehu prvej polovici roku 2020.
  • Podľa rumorov môžeme očakávať Nikon D880 s novým 47 alebo 55 Mpx snímačom. Má mať 4K 60P video, 3,2” výklopný displej, Expeed 6 procesor a podľa ranných prototypov nemáme očakávať IBIS stabilizáciu.
  • Vzhľadom na blížiacu sa Olympiádu je pravdepodobný ďalší rumor. Sony vraj chystá profesionálny teleobjektív 300mm f/2.8 FE GM. Cena by sa mala pohybovať okolo $6000.
  • Minulý týždeň bolo predstavených niekoľko noviniek od Fujifilm. Niektorí očakávali aj príchod X-T4 a X100V. X-T4 má mať IBIS stabilizáciu, nový snímač, 6K video, novú lepšiu batériu. Termín premiéry je pravdepodobne v marci. X100V má mať nový objektív, prepracovaný hybridný hľadáčik a výklopný displej.
  • Niektoré kusy Fujifilm X-Pro3 majú problém s hľadáčikom. Dobrou správou je, že Fujifilm reklamácie promptne rieši.

Novinky

Ricoh predstavil nový objektív HD Pentax-D FA 70–210mm F4 ED SDM WR. Určený je samozrejme pre zrkadlovky K-bajonetom. Optická sústava pozostáva z 20 prvkov v 14 skupinách, rovnako ako u Tamronu 70 - 210 mm F4 Di VC USD. Cena je stanovená na $1100 a predpredaj už začal.




https://us.ricoh-imaging.com/product/hd-pentax-d-fa-70-210mm-f4-ed-sdm-wr/

Inšpirácia

Zaujímate sa o krajinársku a cestovateľskú fotografiu? Máte 3 hodiny času? Tak to si pozrite video kanadského fotografa Taylora Jacksona.


Veľmi prínosné je ďalšie video a nielen preto, že je v slovenčine. Venuje sa totiž dronom. Je to prvé video zo série, ktorú pripravilo štúdio creativevisuals.sk. Na YT sú k dispozícii aj ďalšie dve časti.


Igora Slováka mnohí z vás poznajú nielen ako fakíra, ale aj ako hosťa našej Foto Slovakie. Najprv na nej vystupoval, neskôr prednášal. Vypracoval sa na výborného fotografa štýlu fantasy. Teraz je činný aj na You Tube, kde si môžete pozrieť jeho návody pre prácu s Photoshopom.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
robertondrejovic
2020-01-27 07:33:02
O nové fotoaparáty nie je záujem. A prečo by aj bol? Dávno je preč doba keď s každým novým modelom bolo vidieť aj technickú zmenu kvality snímku väčšinou k lepšiemu. Teraz snímky zostávajú rovnaké ,že ani sám autor nerozozná ktorým modelom to bolo fotené ak nepozrie do EXIFu. Po kvalitatívnej a technickej stránke sa nemení už nič a asi ani nemôže aj naše oči majú svoj limit a v skutočnosti to ani nie je potrebné. Áno pribudnú nejaké zmeny v ovládaní , ktoré sa niekedy na prvý pohľad aj tvária ako užitočné.Tak technický dôvod na kúpu nového fotoaparátu fakticky neexistuje fotky už lepšie nebudú. A čo faktor zvedavosti a radosti z novej hračky ,ktorý máme všetci nadšenci?Tu je zase proti cena. Cenami nás nepotešili a ani mi ich nepotešíme.
 
Scout
2020-01-27 08:18:07
Ja celkom nechápem tie pokusy oživiť analóg či už tými 8mm kamerami, alebo imitáciami stredoformátu. Analóg nikdy nezomrel a kto chce, tak si kúpi nejakú mašinku z netu a má doma originál, ktorý ma hodnotu a nie napodobeninu, ktorá je o ničom.
Samozrejme, že analógy, ktoré majú 50r už majú čo to za sebou, ale tie čisto mechanické sa dajú v celku jednoducho opraviť a aj keď by už doslúžili, tak ako dekoráciu si neviem predstaviť nič krajšie
 
om1ci
2020-01-27 13:10:51
príspevok od: Scout
Ja celkom nechápem tie pokusy oživiť analóg či už tými 8mm kamerami, alebo imitáciami stredoformátu. Analóg nikdy nezomrel a kto chce, tak si kúpi nejakú mašinku z netu a má doma originál, ktorý ma hodnotu a nie napodobeninu, ktorá je o ničom.
Samozrejme, že analógy, ktoré majú 50r už majú čo to za sebou, ale tie čisto mechanické sa dajú v celku jednoducho opraviť a aj keď by už doslúžili, tak ako dekoráciu si neviem predstaviť nič krajšie
napríklad
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia