Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 45/2019

Neviem ako vy, ale ja som bol po Foto Slovakii odrovnaný. Ani som nemohol zaspať, hlavou sa mi rojili myšlienky o tom, čo sa na akcii udialo, s kým som sa rozprával, koho fotil.

Druhý deň neoddýchnutý do práce. Večer som si preto ukľudnil myseľ na prednáške slovenskej legendy majstra Kozu. Tá bola o samurajoch a konala sa v čajovni, kde sa počas FS2019 konal workshop fotenia aktov. Majstra Kozu som fotil už veľakrát na akciách Tostaburu, ktorého je zakladateľom. Vždy som ho bral ako znalca európskych bojových umení. Preto ma prekvapilo, že má veľký prehľad o ázijských bojových umeniach a aj sa im venuje. Má už cez 70 rokov, ale keď chytí do ruky meč, alebo luk, hádali by ste mu o pár krížikov menej. Prednáška a neskoršia diskusia sa viedli v téme porovnania japonského a európskeho bojového umenia. Niektorí si myslia, že my žiadne vlastné bojové umenia nemáme. Opak je pravdou, v stredoveku boli naši bojovníci rovnocenní tým japonským. Len sme v určitom momente naše umenie odvrhli a nepokračovali v ňom. Teraz musíme pracne rekonštruovať staré techniky. A aj to je práca majstra Kozu, Tostaburu a iných zoskupení po celej Európe. A tou mojou je fotografovať a písať o tom. Fotil som s Olympusom OM-D E-M1 Mark II a objektívmi M.Zuiko 45/1,2 PRO a 17/1,2 PRO. V komornej atmosfére dobre padla vhod tichá elektronická uzávierka.







Facebook album.

Overené i neoverené správy

  • Canon ukončil službu Irista, ktorá slúžila na online zálohovanie a publikovanie fotografií. Kontá budú aktívne do 31. januára 2020.
  • Akokoľvek je nový Nikkor Z 58mm F0.95 S Noct šialene drahý, Nikon ho nestačí vyrábať a musel oznámiť pozastavenie ďalších objednávok.
  • Nikon potvrdil, že model Z50 nemá ultrazvukové čistenie snímača. Je pravdou, že snímače bezzrkadloviek sa špinia menej, ale špinia sa. Naproti tomu Olympus pre model OM-D E-M5 Mark III navrhol svetovo najúčinnejší systém čistenia snímača.
  • Leica rumors publikovali screenshot EXIF-u fotografie z Leica M10 Monochrom. Uniknutá informácia naznačuje príchod nového modelu s monochromatickým snímačom s rozlíšením 41 Mpx. Aktuálny model má 24 Mpx snímač.
  • Canon podal patent na objektív, ktorý doslova vysáva prach z priestoru pred snímačom. Zároveň podal patent na chladenie pripravovanej vlajkovej lode pomocou ventilátora pripevneného na okulár. Patent má asi riešiť problém s chladením pri snímaní videa.


Adobe publikovalo video o pripravovanom vylepšení automatických selekcií, využívajúcich strojové učenie Adobe Sensei AI.


Novinky

Loupedeck vám netreba predstavovať, ich konzolu pre jednoduchšiu a intuitívnejšiu úpravu fotografií v Lightroome sme vám predstavili aj v recenzii. Teraz je tu kompletne prepracovaná, univerzálnejšia konzola Loupedeck Creative Tool (CT). Loupedeck CT je konzola typu plug&play s natívnou integráciou pre celý rad programov, vrátane Final Cut Pro X, Photoshop, Premiere Pro a Lightroom Classic. Loupedeck CT sa pripája cez USB alebo Bluetooth. Časť tlačidiel má malý displej. Ako zariadenie funguje, si môžete pozrieť v krátkom tutoriále.


DJI predstavili ultraľahký dron Mavic Mini. Hmotnosť je necelých 250 gramov. Pritom v ňom nájdete niekoľko prvkov z vyšších modelov Mavic Air a Mavic Pro. Vybavený je 12 Mpx 1/2,3-palcovým snímačom, ktorý dokáže zaznamenať 2,7K video pri 30 snímkach za sekundu a 1080p pri rýchlosti 60 snímok za sekundu. Spolu s dronom bola zverejnená nová verzia aplikácie DJI Fly. Letový čas je do 30 minút, dosah WiFi až 4 km. Samotný Mavic Mini stojí 399 USD a už si ho môžete objednať.

https://www.dji.com/sk/mavic-mini

Spoločnosť NiSi, ktorej filtre ste mohli vidieť aj na Foto Slovakii, predstavila nový držiak filtrov pre kompakt Ricoh GR III. V ponuke sú kity Starter Kit a Professional Kit. Držiaka filtrov sa pred časom dočkal aj kompakt Sony RX100 VI. Nepraktické je, že držiak treba dávať dole, keď sa fotoaparát vypína, pretože sa objektív zasúva do tela.

https://en.nisioptics.com/

Inšpirácia

Za sochy väčšinou považujeme pevné objekty. Neal Grundy ale dokazuje, že objekt môže trvať vo svojej podobe len veľmi krátky čas.


Foto: Neal Grundy

https://www.behance.net/gallery/86064533/Fabric-Forms-2019

https://www.behance.net/gallery/57179647/Transient-Sculptures

Začal som bojovníkmi a tak nimi aj skončíme. Nie sú to samuraji, ale vikingovia. Fotiek historických bitiek som nafotil veľa, ale zaujal ma low-key štýl českého fotografa Davida Drbala. A pozrite si aj jeho krásne fotografie zvierat.




Foto: David Drbal

https://www.behance.net/gallery/29755775/Vikings-Battle

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
kamikzi
2019-11-04 07:03:45
zaujímalo by ma riešenie weather sealingu u Canonu ak tam bude niečo čo bude nasávať vzduch do tela prípadne ako to bude riešené aby sa predišlo problémom v nepriaznivých podmienkach
 
bobo222
2019-11-04 07:33:16
Majster Koza je proste legenda!
 
JohnNewton
2019-11-04 11:59:58
Low Key, tým rytierom obzvlášť pristane
 
Fotografko
2019-11-04 16:47:40
A že vraj na východe nič nie je
 
blahoslav J B Art
2019-11-04 18:03:04
príspevok od: Fotografko
A že vraj na východe nič nie je
To preto, lebo v tej predajni ešte nebol žiaden Smerák 😁
 
fedike
2019-11-04 19:00:42
príspevok od: Fotografko
A že vraj na východe nič nie je
Myslíš Kežmarok či Poprad?
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované