Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 45/2020

COVID-19 nás uväznil v našich domovoch. Šťastnejší chodia do práce. Ja už od marca, či apríla, pracujem z domu. Ani to nechcite u mňa vidieť. Obývačku som premenil na pracovňu, všade sú fotoaparáty, objektívy, desiatky brašien a batohov, krabice…

Pracujem ako pred pandémiou, len sa nemusím pohnúť z domu, pokiaľ netestujem techniku a prácu si rozvrhnem, ako sa mi zachce, žiadne “nine to five”. Ale preč sú moje vychádzky do mesta. Archív fotiek som už niekoľkokrát premazal a aby som sa nenudil, začal som na Youtube sledovať videá o tom, ako točiť video.

V 90-tych rokoch som si kúpil Hi8 videokameru Samsung, aby som mohol nakrúcať dovolenky. Aj som sa snažil o tom niečo naučiť. Kupoval som si odborné časopisy, video strihal na 6 hlavovom videorekordéri s funkciou insert a dabing, čo mi umožňovalo video ozvučovať. Rýchlo ma to prestalo baviť. Obrazová kvalita nebola taká ako z drahých kamier. Zistil som, že vo fotografii je oveľa ľahšie dosiahnuť profesionálnu kvalitu. Dnes je situácia úplne iná. Fotoaparáty fungujú ako kamery a obrazový potenciál je vynikajúci. Obraz sa naviac spracováva počítačovo, problémom nie je zvuk, ani stabilizácia obrazu. Kto chce, dosiahne cinematický vzhľad aj s pomerne lacnou výbavou.

Osobne videu neholdujem a asi ani nikdy nebudem. Fotografia ma pohltila takmer na 100%. V rámci testovania fotoaparátov sa ale sluší aspoň čiastočne otestovať aj video. Čo aj robím, svojim amatérskym spôsobom. Používam to, čo fotoaparát ponúka, bez externého príslušenstva. Tak ako ktokoľvek, čo si fotoaparát kúpil primárne kvôli fotografovaniu a občas využije jeho funkciu videokamery. Pokúsim sa o to, aby moje videá boli pozerateľnejšie.

Ale nebol som len za počítačom. Podarilo sa mi vyraziť na dovolenú prechádzku prírodou, konkrétne som sa prešiel popri Malom Dunaji u nás vo Vrakuni. Pred niekoľkými rokmi som publikoval článok o použití funkcie Colour Creator, nájdete ju u bezzrkadloviek Olympus, pri fotení jesene. Teraz som rovnaký postup opäť použil a vyplatilo sa. Je to jednoduchý spôsob, ako fotografovať s Olympusom do JPG zaujímavejšie. Použil som Olympus OM-D E-M1 Mark III a objektív M.Zuiko 40-150/2,8 PRO. O pár dní som si podobné fotografovanie zopakoval na Železnej studničke, kde som k teleobjektívu pribral aj superširokáč M.Zuiko 7-14/2,8 PRO.








Popri Malom Dunaji.














Popri Vydrice na Železnej Studničke.

Zároveň som fotografoval do JPG aj RAW. Surový RAW samozrejme vyzeral popri JPG šedivo a neatraktívne. Skúmal som ako Colour Creator napodobniť v Lightroome. Je to triviálne jednouché. Stačí použiť funkciu Color Grading, nástupcu Split toningu. Použil som globálne zatónovanie celého rozsahu jasov.

Vyrazil som aj otestovať kruhové filtre NiSi. Dováža ich firma Focus Nordic, od ktorej som dostal na testovanie aj fotografické rukavice. Jedny som si vzal na fotenie s filtrami, aby som urobil niekoľko produktoviek. Ani som netušil, ako sa mi hodia. Na balkóne hrialo jesenné slniečko, ale pri Dunaji fúkal ľadový vietor predznamenávajúci blížiacu sa zimu. Mal som so sebou model Wallerret Urbex a osvedčili sa.


Wallerret Urbex.






Z testovania kruhových filtrov NiSi.

Overené i neoverené správy

  • Fujifilm uvoľnili protokoly o fungovaní AF, čo by mohlo znamenať, že výrobcovia objektívov, ako Sigma, Tamron, Tokina, Samyng, by mohli v relatívne blízkej budúcnosti ponúkať viac objektívov s bajonetom X.
  • Sony by vraj v roku 2021 malo prestaviť objektív FE 16 mm f / 1,8 GM.
  • Začiatkom roka 2021 by Sony malo predstaviť najnovšiu generáciu veľmi populárneho kompaktu RX100 VIII. Rumory píšu o dvoch možných objektívoch 20 - 200 mm f2,8 a 16 - 50 mm f1,4.
  • Canon si nechal patentovať objektívy RF 50mm f/1.4 a RF 35mm f/1.4.
  • Xiaomi oznámilo vývoj výsuvného objektívu pre smartfóny. Ten by mal mať lepšiu svetelnosť a  prepúšťať až o 300% viac svetla ako stávajúce objektívy. Má lepšie zvládať fotografovanie portrétov a nočných scén. Súčasťou dizajnu je aj vylepšená stabilizácia obrazu.



  • CIPA hlási pomerne veľký nárast predaja digitálnych fotoaparátov s pevnými aj výmennými objektívmi. Je to stále menej, ako po minulé roky, ale vzhľadom na aktuálnu situáciu, to poteší výrobcov i predajcov. Celkové predaje za tento rok sú ale o viac ako 50% menšie, oproti porovnateľnému obdobiu v minulom roku a to optimistické nie je.

Novinky

Firma Moment sa preslávila výrobou kvalitných predsádok pre mobilné telefóny. Novinkou v ich ponuke je špeciálne príslušenstvo pre nové iPhony 12, ktoré využíva Mag Safe. Mag Safe je magnetický držiak, ktorý umožňuje na zadnú časť mobilu pripojiť rôzne príslušenstvo, napr. bezdrôtovú nabíjačku, peňaženku, či pripnúť mobil na držiak. Moment predstavili sedem rôznych výrobkov: stolový statív, držiak pre upevnenie na statív, držiak s cold shoe pre upevnenie svetla, alebo mikrofónu, držiak na stenu, držiak do auta a univerzálne rameno.

https://www.shopmoment.com/magsafe

Hasselblad predstavil adaptér v štýle Speedbusteru. XH Converter 0.8 umožňuje pripojiť k fotoaparátom X1D a 907X objektívy s H systému. Redukuje ohniskovú dĺžku 0,8x a zlepšuje svetelnosť.

https://www.hasselblad.com/x-system-accessories/xh-converter-0-8/

Frii Designs spustili crowfundingovú kampaň, ktorá má pomôcť financovať výrobu nového popruhu Conda Strap. Conda je niečo medzi popruhom a Gorillapodom. Ako popruh je flexibilný, ale po prepnutí páčky je možné ho tvarovať do podoby držiaku, či statívu.



https://www.friidesigns.com/conda-strap/

Svoj blesk s oválnou prednou časťou hlavy má už aj Ynognuo. YN650EX-RF má hlavu vybavenú 24 LED modelovacími diódami. Blesk má integrovaný 2,4G rádiový prijímač. Blesk ponúka HSS synchronizáciu a TTL pre fotoaparáty Canon s E-TTL. Cena ani dostupnosť nie sú zatiaľ známe.

https://hkyongnuo.com/productinfo/27435.html

Asi najvýznamnejšou novinkou minulého týždňa je nový skladací amatérsky dron DJI Mini2. Ten si udržal hmotnosť pod 249 gramov.

Na 3-osom gimbale je kamera s 12 Mpx 1/2.3” CMOS snímačom a objektívom 24 mm (35EQ) so svetelnosťou F2,8. Fotoaparát sníma aj do formátu RAW (DNG), video je v rozlíšení 4K 24/25/30fps, 2,7K 24/25/30fps alebo Full HD 24/25/30/48/50/60fps.

Maximálny letový čas je 31 minút, dosah ovládania je až 10 km. Dron má niekoľko letových režimov, 3 panoramatické režimy. DJI predstavili aj príslušenstvo v podobe ochrany vrtulí, nabíjačky pre 3 batérie, dock pre nabíjanie, tašku, kreatívnu sadu pre uspôsobenie vzhľadu a držiak pre pripevnenie doplnkov. Dron stojí 459€, v kite s príslušenstvom 599 €.





https://www.dji.com/sk/mini-2

Inšpirácia

Príroda je všemocná. Raz za čas odmení vaše úsilie neskutočným divadlom. Tak ako Nigela Dansona, krajinárskeho fotografa. A čo vy, už ste zažili podobný okamih?


Vo veku 83 rokov zomrel ikonický fotograf Baron Wolman, bol to prvý fotograf časopisu Rolling Stone. Nafotil veľa známych fotografií hudobníkov a hudobníčok, medzi inými Jimiho Hendrixa, Janis Joplin, Franka Zappu, Georg Harrisona, Micka Jagera, Johnnyho Casha a ďalších.



https://www.rockpaperphoto.com/browse-by-photographer/baron-wolman

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
blahoslav J B Art
2020-11-09 22:09:27
doba nikoncovidova

https://www.digimanie.cz/nikon-vydal-financni-vysledky-divizi-fotoaparatu-se-moc-nedari/8642
https://www.digimanie.cz/nikon-propusti-20-zamestnancu-vyrobu-castecne-prestehuje-do-thajska/8647
 
close
2020-11-10 09:12:16
príspevok od: blahoslav J B Art
doba nikoncovidova

https://www.digimanie.cz/nikon-vydal-financni-vysledky-divizi-fotoaparatu-se-moc-nedari/8642
https://www.digimanie.cz/nikon-propusti-20-zamestnancu-vyrobu-castecne-prestehuje-do-thajska/8647
Oni mali veľký problém už po predstavení Z systému kde príliš dlho prešľaopovali na mieste zatiaľ čo Canon makal a vydával jeden objektív za druhým a to je taký výborný korporátny marketing že pokašlali sme to tak poďme teraz prepúšťať a robiť škrty keď nič iné zhodíme to aspoň na koronu a ešte to možeme aj zaobaliť že aj napriek korone nebudeme prepúšťať 30% ale "len" 20% a ešte budeme za chrumkavých
 
MagickVamp
2020-11-10 10:29:49
príspevok od: close
Oni mali veľký problém už po predstavení Z systému kde príliš dlho prešľaopovali na mieste zatiaľ čo Canon makal a vydával jeden objektív za druhým a to je taký výborný korporátny marketing že pokašlali sme to tak poďme teraz prepúšťať a robiť škrty keď nič iné zhodíme to aspoň na koronu a ešte to možeme aj zaobaliť že aj napriek korone nebudeme prepúšťať 30% ale "len" 20% a ešte budeme za chrumkavých
No on mal obrovsky problem este pred tym nez vobec Z uviedol, asi dva tri roky dozadu, ked prepustal este masivnejsie a strata bola este ovela horsia.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované