Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 6/2018

Už minulý týždeň Fujifilm predstavil novú bezzrkadlovku X-A5, spolu s novým seťákom 15-45. Pekný foťáčik pre začiatočníkov, ale prídu ešte zaujímavejšie novinky. V dnešnom stĺpčeku sa novinkám však venovať nebudem, skôr som pripravil niečo pre fanúšikov takmer každej značky. Chýbať nebude ani niečo na pobavenie.

Sprievodca technológiami Nikon objektívov

Začíname pekným videjkom o technológiách použitých v objektívoch Nikkor. Dozviete sa okrem iného, čo sú to nanovrstvy, fluoritové a fresnelové šošovky, elektromagnetická clona a veľa ďalšieho. Ak máte 5 minút čas, tak nech sa páči:


https://petapixel.com/2018/01/26/5-minute-explanation-nikons-lens-features/

Lomo slávi

Lomo LC-A slávi 25. výročie. Mal som ho v časoch, kedy o lomografii nikto nechyroval. Bol to normálny sovietsky kompakt, kúpil som ho za 680,- Kčs vo foto na Poštovej ulici v Bratislave. Legendou sa tento fotoaparát stal až po revolúcii, vďaka rakúskym turistom, ktorí si ho kúpili v pražskom bazáre a započali éru lomografie. Firma Lomography oslávila 25. výročie predstavením limitovanej edície troch modelov. Ten najklasickejší LC-A+ vyjde na 299€. Fotoaparáty majú hnedý polep a na ňom slogan charakterizujúci myšlienku lomografie.


https://shop.lomography.com/en/lomo-lc-a-family-25th-anniversary-editions

Olympus a dynamický rozsah v Multishot režime

Dxomark nie je jediná firma testujúca snímače fotoaparátov. Nedávno ma zaujal test na Photon to Photos, kde sa porovnáva dynamický rozsah fotoaparátov Olympus. Podľa testu je v režime Multishot dynamický rozsah výrazne lepší. To budem musieť vyskúšať!

http://www.photonstophotos.net/Charts/PDR_HighResShotMode.htm#Olympus%20OM-D%20E-M1%20Mark%20II(HR),Olympus%20OM-D%20E-M5%20Mark%20II(HR)

Prvý tohtoročný Olympus magazín

Vyšlo prvé tohtoročné číslo Olympus Magazine. Hlavnou témou je street fotografia v podaní ambasádora R. Cleveland Aarona.

http://en.olympusmag.co.uk/issue55/

Nastavenia Fujifilm X-T2

Fujifilm X-T2 je vydarená bezzrkadlovka s množstvom funkcií. Jej majiteľom môže pomôcť blog Jogna Caza. Ten zverejňuje odporúčania ohľadom nastavení fotoaparátov Fujifilm. Pre X-T2 je to už verzia 2.10.

http://www.johncaz.net/home/x-t2-setup-guide-ver210

eBook pre Fujimilov

Damien Lovegrove je jeden z mojich najobľúbenejších fotografov. Tento ambasádor značky Fujifilm je výborný fotograf i lektor. Inšpiruje ma, ako fotí portréty v hollywoodskom štýle. Pre užívateľov fotoaparátov Fujifilm pripravil e-book o fotení portrétov, stojí 18€.

The Fuji X System Guide for Portrait Photographers from Damien Lovegrove 

http://lovegroveportraits.com/fujifilm-x-ebook-guide-portrait-photographers/

Lightroom má preradiť na vyššiu rýchlosť

DPreview.com priniesli správu o tom, že spoločnosť Adobe pracuje na výraznom zrýchlení Lightroomu Classic CC. Má to byť už v nadchádzajúcej verzii 7.2. Adobe aj DPreview urobili testy a vyzerá to veľmi sľubne. A má to byť len začiatok optimalizácie tohto obľúbeného programu.

https://www.dpreview.com/news/6947305878/adobe-is-preparing-a-major-lightroom-classic-performance-update-and-we-got-to-try-it

Nevydarená titulka Vanity Fair

Pri množstve výrazných grafických úprav, ktoré sa používajú, sa niet čo čudovať, že sa objavia aj nevydarené. Keď sa to stane amatérovi, čert to ber. Ale ak sa to stane prestížnemu časopisu Vanity Fair priamo na titulke, je z toho celosvetová hanba. Annie Leibovitz nafotila niekoľko známych celebrít, pričom to vyzerá, že Reese Witherspoon má tri nohy. Vanity Fair tvrdí, že je to len očný klam a v skutočnosti sa jedná o podšívku šiat.  Či je to tak, alebo onak, aj negatívna reklama je reklama.


Celkový záber. Foto: Annie Leibovitz pre Vanity Fair.


Detail. Foto: Annie Leibovitz pre Vanity Fair

https://www.vanityfair.com/hollywood/2018/01/hollywood-issue-portfolio

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia