Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 9/2020

Minulý týždeň som bol služobne v Prahe na akcii Panasonicu. Bola to všeobecná akcia, na ktorej mohli novinári a predajcovia vidieť aktuálne novinky značky z oblasti audia, videa, fota i starostlivosti o zdravie. Ale nechcem o tom. Zorganizovali pre nás aj plavbu po Vltave a bola to krása. Len mi bolo ľúto, že si nemôžem zafotiť naplno. Pár záberov som ale urobil.

Malé Karpaty

Malé milé hory, to je podtitul obrazovej publikácie Malé Karpaty. Mám radosť, že sa na nej podieľali aj moji kamaráti. Autormi sú Stano Jendek, Jano Šíp, Stano Bellan a v knihe je niekoľko záberov aj od Tomáša Hulíka. Knihu už mám doma, aj s venovaním a zúčastnil som sa aj slávnostnej vernisáže. Tu je zopár záberov ktoré som ani neplánoval, ale mal som so sebou fotoaparát Fujifilm GFX 50s, a tak som dokumentovaniu neodolal.

V priestoroch Dvorany Ministerstva kultúry SR na bratislavskom Námestí SNP môžete aktuálne vidieť výstavu fotografií z knihy Malé Karpaty, malé milé hory. Výstava sa koná do nedele 8. marca. Dvorana je otvorená od utorka do nedele: 10:00 – 18:00 hod.

FB album.

https://www.stanojendek.sk/produkt/male-karpaty-male-mile-hory/

Rhapsody in Yellow

Viem, že som tu sľúbil, že istý čas budem fotografovať s Olypusom OM-D E-M5 Mark III, základným objektívom M.Zuiko 25/1,8 MSC a fotky budem upravovať v Luminari 4. Fotograf ale musí pružne reagovať, ak nájde zaujímavý námet a občas svoje plány zrušiť.

Cez víkend som sa vybral fotografovať


Overené i neoverené správy

Panasonic zverejnil novú mapu objektívov pre roky 2020 a 2021. Konkrétnejšie sú oznámené objektívy 24mm f/1.8, 50mm f/1.8 a 85mm f/1.8. Ďalej majú pribudnúť svetelný širokouhlý transfokátor, štandardný transfokátor a telezoom. Na mape ale nie je avizovaný 100 mm makroobjektív.

  • Začína sa šepkať, že v roku 2021 má byť predstavený Canon EOS R7, prvá APS-C bezzrkadlovka s RF bajonetom. Zároveň majú yť predstavené nové objektívy navrhnuté pre APS-C formát. AK sa tak stane, čo bude so systémom EOS M?
  • Čoskoro by vraj mal byť predstavený nový kompakt Canon PowerShot G9 X Mark III  s osvedčeným 21 Mpx 1” snímačom, procesorom Digic 8, 4-násobným zoomom a 4K videom.
  • Canon si nechal patentovať objektív Canon RF 13-21mm f/2.8, to ale neznamená, že sa skutočne reálne dostane do výroby.

Novinky

U bezzrkadloviek, ktoré sú väčšinou menšie, býva horšia ergonómia držania. Preto je v ponuke množstvo rôznych gripov. Pre Olympus OM-D E-M1 Mark II to neplatí, ten má veľmi dobrú ergonómiu, ale aj tak sa pre neho vyrába zvláštny grip. Funguje aj ako Arca Swiss kompatibilná doštička.

https://stcoptics.com/en/fogripforem1mii/

https://shop.stcoptics.com/product/fogripem1mii/

Sony predstavilo nový svetelný širokouhlý objektív radu G, FE 20mm F1.8 G. V optickej sústavé sú použité dva pokoročilé asférické prvky a tri s mimoriadne nízkou disperziou svetla. Tiché zaostrovanie zabezpečuje XD LM lineárny motorček. Priemer filtra je 67 mm. Hmotnosť objektívu je len 373 g. Predávať sa začne v Marci za 899USD.


https://alphauniverse.com/stories/sharp-is-an-understatement-here-the-phoblographer-reviews-the-sony-20mm-f-1-8-g-lens/

Serrif aktualizovali svoje aplikácie na verziu 1.8, je medzi nimi aj obľúbené Affinity Photo. Pribudol napr. import smart PSD súborov, podpora najnovších pluginov Nik Collection 2.5 od DxO a podpora Canon CR3 RAW.

Nik Collection 2.5 prináša nové emulácie filmov Agfa Precisa 100, Fuji FP100C, Fuji Instax, Fuji Provia 400X, Lomo RedScale 100.

https://affinity.serif.com/en-gb/photo/

https://nikcollection.dxo.com/legendary-color-films-revival/

Čínska značka Sirui predstavila novú sériu karbónových statívov AM-2. Podľa SIRUI sú statívy odolné voči korózii a majú vysokú úroveň stability. Funkcie sa líšia v závislosti od modelu, ale zahŕňajú protišmykové zámky nôh, tlačidlá na nastavenie uhla nôh, vymeniteľné nožičky s kovovými hrotmi. V ponuke sú 4 modely a predlžovacia tyč.

https://www.siruiusa.com/index/photographic/am2.html?cid=2&id=74#AM-223

Inšpirácia

Dlhšie som tu nedal nič od môjho obľúbeneého food fotografa z YT kanálu We Eat Togedher. Okrem toho, že pred časom prešiel z DSLR Canon na CSC Fujifilm, si teraz kúpil aj gimbal Zhiyun Weebill S. Snáď video pomôže Fujistom, ktorí preferujú video.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované