Fórum » Spracovanie fotografie

Luminar Neo

K1000
K1000 2025-07-25 10:04:33+02
V poslednom čase som sa preukrutne rozhneval na predplatné. Zrušil som Netflix a Adobe i zakúpil som si Luminar Neo.

Je dosť dobrý. Okrem možnosti zakúpenia stálej licencie s aktualizáciami počas jedného roka druhým dôvodom na kúpu bolo to, že robí aj skladané panorámy. A síce poľahky a dosť dobre.

Používam ho asi mesiac. Zatiaľ čo mi najviac vadí je to, že vykonané úpravy sa nezobrazujú priamo v nástrojoch, ktorými si ich urobil, ale v osobitnnej záložke "Úpravy". To sa mi zdá nedobré, i keď niekomu to môže vyhovovať.

Plus, funguje to trochu chaoticky - keď si v záložke vykonaných úprav prepínaš medzi nástrojmi, úpravy urobené inými nástrojmi niekedy zmiznú a prejavia sa len tie urobené práve zvoleným nástrojom. Možno je to naschvál, alebo to neviem správne používať, ale nepáči sa mi to.

Ináč som spokojný. Spomínal som už, aké fajné panorámy robí?

K1000
2025-07-27 12:01:52+02
príspevok od: jozef84
A neskúšal si radšej urobiť dvojradovú, ale snímač na výšku? (otočiť foťák). Niekde tu na e-phote máme fotografa, čo sa tomu do hľbky venoval. Snáď si spomeniem na nick a dám ti vedieť.
Skúšal, veľa s tým experimentujem. Na výšku, na šírku...

jozef84
2025-07-27 12:07:39+02
príspevok od: K1000
Skúšal, veľa s tým experimentujem. Na výšku, na šírku...
Spomnul som si . Je šikovný a technicky veľmi sčítaný. Ak tu je, tak bude aj ochotný pomôcť s radou a skúsenosťami.
Skús sa spojiť s:
www.ephoto.sk/uzivatel/lennyl/

K1000
2025-07-28 10:16:43+02
Ešte jednu výtku mám voči Luminar Neo: Je pomalý ako krv z nosa. Pri otvorení fotky ju najprv zobrazí ako náhľad v mizernom rozlíšení, a kým ju ukáže v plnom rozlíšení prejde aj hodina.
OK, hodina nie, ale 10-15 sekúnd kľudne, aj 20 u veľkých súborov.

Pomalší, než pridávanie komentárov na ePhoto, a to už je čo povedať! 😡

Počítač Mac M2 Pro.

jozef84
2025-07-28 11:21:36+02
Ešte jednu výtku mám voči Luminar Neo: Je pomalý ako krv z nosa. Pri otvorení fotky ju najprv zobrazí ako náhľad v mizernom rozlíšení, a kým ju ukáže v plnom rozlíšení prejde aj hodina.
OK, hodina nie, ale 10-15 sekúnd kľudne, aj 20 u veľkých súborov.

Pomalší, než pridávanie komentárov na ePhoto, a to už je čo povedať! 😡

Počítač Mac M2 Pro.
Tiež som si všimol, že mu trvá pár sekúnd, kým doostrí. Asi nevie využívať efektívne grafickú pamäť. Ale dá sa na to zvyknúť. Ale toto som si všimnul u viacerých grafických programov. Akoby také malé rozmýšľanie(zaváhanie) a potom akcia. Niet sa čo čudovať. Na bývalé jadro sa "nalepilo" spústa možností a potom to takto vyzerá. Každý program potom narastie do proporcií typického Američana(ky). Bral by som zoštíhlenie týchto programov, lebo spústa tiahel, nastavení, skoro nič nerobí, alebo sa dá bez toho zaobísť, alebo urobiť inak.

K1000
2025-07-28 12:00:13+02
Tiež som si všimol, že mu trvá pár sekúnd, kým doostrí. Asi nevie využívať efektívne grafickú pamäť. Ale dá sa na to zvyknúť. Ale toto som si všimnul u viacerých grafických programov. Akoby také malé rozmýšľanie(zaváhanie) a potom akcia. Niet sa čo čudovať. Na bývalé jadro sa "nalepilo" spústa možností a potom to takto vyzerá. Každý program potom narastie do proporcií typického Američana(ky). Bral by som zoštíhlenie týchto programov, lebo spústa tiahel, nastavení, skoro nič nerobí, alebo sa dá bez toho zaobísť, alebo urobiť inak.
Myslím, že vo firme Luminar čakajú kým ePhoto zrýchli pridávanie komentárov ku fotkám. Potom aj oni zrýchlia, aby už neboli jediní takí pomalí.

jozef84
2025-07-28 13:10:33+02
Myslím, že vo firme Luminar čakajú kým ePhoto zrýchli pridávanie komentárov ku fotkám. Potom aj oni zrýchlia, aby už neboli jediní takí pomalí.
To spomalenie pridávania komentárov ku fotkám na e-photo je asi len softwarová "záplata" na "nevhodné" komentáre. Asi tam majú nejaké algoritmy na rozpoznávanie slov(ktoré aj tak nefungujú).

K1000
2025-07-28 14:09:33+02
To spomalenie pridávania komentárov ku fotkám na e-photo je asi len softwarová "záplata" na "nevhodné" komentáre. Asi tam majú nejaké algoritmy na rozpoznávanie slov(ktoré aj tak nefungujú).
Vidíš, to mi nenapadlo. V diskusiách na SME to majú a funguje to. Keď napíšeš neslušné slovo, nahradí ho hviezdičkami 🙂 Funguje to aj v Angličtine, ale nie v Španielčine 😄

Ale ľudia sú tvoriví, vedia ako nahradiť písmená číslami aby to bolo zrozumiteľné 😄

Porubo
2025-07-28 14:31:27+02
Len niektore neslusne slova, su bezne opisne, napriklad slovo hnida, ktore sa tu casto opakuje. Predstav si ze je tu nejaky nabuchany makrofotograf a nafoti ten moment zrodu, ked z hnidy vylieza vos. A teraz sa mu chodakovi vyhviezdickuje cela diskusia, pod jeho svetovou fotkou!

K1000
2025-07-28 14:58:42+02
príspevok od: Porubo
Len niektore neslusne slova, su bezne opisne, napriklad slovo hnida, ktore sa tu casto opakuje. Predstav si ze je tu nejaky nabuchany makrofotograf a nafoti ten moment zrodu, ked z hnidy vylieza vos. A teraz sa mu chodakovi vyhviezdickuje cela diskusia, pod jeho svetovou fotkou!
Toto si mi ku obedu nemal hovoriť! 🤢😄

K1000
2025-07-28 18:09:35+02
Keď už hovoríme o softwaroch a takých veciach, práve som si všimol v Topaz-e novú možnosť: Cloud Render.

Neskúmal som, ale predpokladám, že si navolíš funkcie (doostrenie, zvýšenie rozlíšenia...) a potom to pošleš spolu s fotkou na vykonanie do ich servera na cloud (výmenou za peňažný obnos, či bartrovou výmenou - údajne príjmajú syr).

Trebárs ak máš slabý počítač, alebo chceš spracovať dávkovo veľa záberov.

Za-ujímavé. Ďalsí spôsob virtualizácie. 🤔

Porubo
2025-07-28 18:21:07+02
Toto si mi ku obedu nemal hovoriť! 🤢😄
Neboj ani Ja som neobedoval.
Cely nateseny som vyrazil z bytu, dam si na obed panenku, v blizkej restauracii!
Cestou som stretol par znamych a bavili sa o tom, ze v jednom panelaku na sidlisku maju problem so bzdochami (plostica postelne). Velmi dobre sme sa pozhovarali o tom, ake su rychle, kde sa schovavaju a podobne. A ako to cele dopadlo!?
Tiez som nesiel na obed!
Potom som si po dlhsej dobe spravil doma len taku omeletu.

A pritom ano, ako makrofotograf by som to mal brat troska inac!
Ist cely rozradostneny do toho panelaka s makrosankami!

K1000
2025-07-28 19:02:58+02
Neboj ani Ja som neobedoval.
Cely nateseny som vyrazil z bytu, dam si na obed panenku, v blizkej restauracii!
Cestou som stretol par znamych a bavili sa o tom, ze v jednom panelaku na sidlisku maju problem so bzdochami (plostica postelne). Velmi dobre sme sa pozhovarali o tom, ake su rychle, kde sa schovavaju a podobne. A ako to cele dopadlo!?
Tiez som nesiel na obed!
Potom som si po dlhsej dobe spravil doma len taku omeletu.

A pritom ano, ako makrofotograf by som to mal brat troska inac!
Ist cely rozradostneny do toho panelaka s makrosankami!
😅😅😅

Ploštice sú riadne svinstvo. To je takmer ako vyhorieť, veeeeľmi ťažko sa ich zbaviť.

Najhoršie je, že ich môžeš nachytať kdekoľvek: V kine, v autobuse, v 5-hviezdičkovom hoteli.

Tu aha mandželka vykonáva protiplošticovú kontrolu v hoteli vo Verone: 😄

Porubo
2025-07-28 20:01:20+02
Nechcem znevazovat pracu Tvojej milovanej manzelky, ale clovek si aj tak nemoze byt isty! Lebo tie potvory sa dokazu schovat aj do elektrickej zasuvky a podobne.

K1000
2025-07-28 20:59:12+02
Nechcem znevazovat pracu Tvojej milovanej manzelky, ale clovek si aj tak nemoze byt isty! Lebo tie potvory sa dokazu schovat aj do elektrickej zasuvky a podobne.
... alebo ti nalezú od susedov v paneláku, či zo susednej hotelovej izby...
... a vydržia aj 6 mesiacov bez potravy...

Viem, viem, ploštice mám naštudované 😅

Od Luminar Neo k plošticiam - nenájdeš na internete fórum, ktoré by malo širší záber než ePhoto 🤣

Rolo79
2025-08-03 10:42:02+02
Na panoramatické fotenie je dobrá hlava FANOTEC

Strana 2 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()