Rád sledujem na YT rôzne návody a tutorials či už použitá technika alebo kreatívne nápady. Dnes som objavil tohoto pána : https://youtube.com/@wolfamri?feature=shared Ak máte podobne tipy sem s nimi, určite niekoho inšpirujete.
Chcem prerobiť fotoaparát Nikon j1 na infračervený. Mienim nechať do vnútra vložiť IR filter 720nm. Zaujímalo by ma, či na objektív môžem stále použiť filtre 850 a 950nm. Ďakujem
Rolo, to musis adresovat na pana Veseleho. Je sikovny, ja od neho uz mam asi tretiu prerabku. Da sa urobit prerabka aj tak, ze ti odstrani filter a da namiesto neho len cire sklicko. A ty si potom mozes zpredu naskrutkovat filter, aky potrebujes. Ale osobne by som nechal 720nm. Tie druhe dva mna osobne nezaujali vystupom a pouzitelnymi casmi.
Áno, filtre 850 nm a 950 nm môžete na objektíve naďalej používať aj po prestavbe na 720 nm.
Filtre s vyššou vlnovou dĺžkou (napr. 850 nm, 950 nm): Tieto filtre budú fungovať bez problémov. Externý filter na objektíve jednoducho „odreže“ viac svetla než vnútorný filter, takže výsledná fotografia bude zodpovedať vlnovej dĺžke externého filtra. Získate tak typický vysoko kontrastný čiernobiely infračervený vzhľad.Filtre s nižšou vlnovou dĺžkou (napr. 590 nm): Tie naopak nebudú fungovať. Vnútorný 720nm filter totiž zablokuje všetko svetlo pod touto hranicou, ktoré by sa snažil prepustiť externý filter.Expozícia: Keďže je snímač Nikon J1 už po prestavbe citlivý na infračervené svetlo, časy uzávierky zostanú krátke a budete môcť fotografovať pohodlne z ruky aj s nasadeným 850nm alebo 950nm filtrom.Vizuálna kontrola: Vďaka tomu, že Nikon J1 je bezzrkadlovka a používa Live View (náhľad cez displej), uvidíte scénu jasne aj s veľmi tmavými filtrami, ako je 950nm
Obycajne prelinacky. Su ale kvalitne a mozes s nimi pracovat niekolkymi sposobmi. Ked su v akcii, tak sa docela vyplatia, ak teda fotis to, na co su urcene.
Tutorials - Tipy - Návody
Dnes som objavil tohoto pána : https://youtube.com/@wolfamri?feature=shared
Ak máte podobne tipy sem s nimi, určite niekoho inšpirujete.
Áno, filtre 850 nm a 950 nm môžete na objektíve naďalej používať aj po prestavbe na 720 nm.
Filtre s vyššou vlnovou dĺžkou (napr. 850 nm, 950 nm): Tieto filtre budú fungovať bez problémov. Externý filter na objektíve jednoducho „odreže“ viac svetla než vnútorný filter, takže výsledná fotografia bude zodpovedať vlnovej dĺžke externého filtra. Získate tak typický vysoko kontrastný čiernobiely infračervený vzhľad.Filtre s nižšou vlnovou dĺžkou (napr. 590 nm): Tie naopak nebudú fungovať. Vnútorný 720nm filter totiž zablokuje všetko svetlo pod touto hranicou, ktoré by sa snažil prepustiť externý filter.Expozícia: Keďže je snímač Nikon J1 už po prestavbe citlivý na infračervené svetlo, časy uzávierky zostanú krátke a budete môcť fotografovať pohodlne z ruky aj s nasadeným 850nm alebo 950nm filtrom.Vizuálna kontrola: Vďaka tomu, že Nikon J1 je bezzrkadlovka a používa Live View (náhľad cez displej), uvidíte scénu jasne aj s veľmi tmavými filtrami, ako je 950nm
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa