Fórum » Objektívy a filtre

Fisheye - áno či nie?

Lilien
Lilien 2012-07-05 17:57:03+02
Zvažujem kúpu objektívu Fisheye. Máte s ním skúsenosti? Ste s ním spokojní?

Paulie
2012-11-18 11:52:58+01
príspevok od: MatejBotansky
Viem že Samyang je aj na Pentax, no ja zhánam predovšetkým so závitom M42 - aj na Pentaxe používam tie isté objektívy ako na Praktice. Zatial dakujem za radu.
Peleng 8mm / f3.5 Fish-eye, existuje verzia s m42 závitom, ale je drahší ako Samyang. Možno v nejakom bazári by si našiel za lepšiu cenu.

bear
- moderator
2012-11-18 11:53:03+01
Viem že Samyang je aj na Pentax, no ja zhánam predovšetkým so závitom M42 - aj na Pentaxe používam tie isté objektívy ako na Praktice. Zatial dakujem za radu.
Ak chces fisheye s M42 a pouzivat to aj na fullframe, pozri skor toto:
http://www.bobatkins.com/photography/reviews/wide-angle-lenses-2.html

Paulie
2012-11-18 11:57:07+01
Ešte nejaký link:
http://www.fotoaparat.cz/article/10286/1

MatejBotansky
2012-11-18 12:21:43+01
príspevok od: Karol Srnec
Doplnim, ze ak chce rybie oko (skutocne rybie oko) za najmenej prachov, kup si manualny objektiv od Samyangu. Na ephotoe sa prebera nespocetne krat. Nie som si ale isty, ci sa robi na Pentax, to uz si snad zistis sam.
Znovu po dlhšom čase som si prečítal rôzne recenzie na rybacinu samyang, no zas sa mi len zhnusil, vraj zle sa sním zaostruje + aberácia. Ked si pozerám inzeráty- tak najviac ma zaujíma ruský Zenitar aj ked na APSC to bude len širokáč. Jeden známy mi raz ponúkal nejakú inú ruskú rybacinu 10mm.

MatejBotansky
2012-11-20 07:28:51+01
príspevok od: bear
Samyang fisheye ma len 8mm, to je ok pre APS-C v Pentaxe, ale na Praktike, kde sa foti na kinofilm 36x24mm to bude vinetovat.
http://www.360pano.de/en/samyang_5D_1D.html
Je aj 14mm Samyang, pozeral som si to na stránke Prolaika. Ale aj tak, Samyang ma moc nepritahuje vraj sa s ním zle zaostruje a má chromatickú aberáciu.

bear
- moderator
2012-11-20 07:51:27+01
Je aj 14mm Samyang, pozeral som si to na stránke Prolaika. Ale aj tak, Samyang ma moc nepritahuje vraj sa s ním zle zaostruje a má chromatickú aberáciu.
14mm samyyang nie je fisheye

filip.p3k
2012-11-20 09:22:48+01
Znovu po dlhšom čase som si prečítal rôzne recenzie na rybacinu samyang, no zas sa mi len zhnusil, vraj zle sa sním zaostruje + aberácia. Ked si pozerám inzeráty- tak najviac ma zaujíma ruský Zenitar aj ked na APSC to bude len širokáč. Jeden známy mi raz ponúkal nejakú inú ruskú rybacinu 10mm.
VRAJ sa s ním zle zaostruje...u samyangu to je pravda, zaostrovanie nemusíš riešiť, nastavíš vzdialenosť na 0,3m a pri 5,6 clone máš ostrý celý obraz...A aberácia? ešte možno menej ako na mojom Tamrone 17-50

brki
2012-11-20 09:45:18+01
rybacina je fajn, dajú sa s ňou spraviť efektné fotky, ale platí pre ňu to isté, ako pre všetky hardwarové, či softwarové techniky na zámernú deformáciu obrazu - niekedy menej je viac a pri použití takýchto techník sa fotograf často pohybuje na hrane rizika, že skĺzne do gýču. Ako keď niekto objaví, že existuje HDR, začne všetko dávať do HDR, podľa možnosti s nastavením extrémnych hodnôt. Podobne tillshift - 90 % fotiek čo som videl nafotených drahými tillshift objektívmi považujem za ťažký gýč...A s fisheye je to podobne. Treba si jeho kúpu dobre zvážiť, či to nie je len chvíľkové nadšenie a po mesiaci to malé čierne čudo spočinie nafurt na polici. Priznajme si všetci, koľko fotopríslušenstva sme v nadšení a zo zvedavosti nakúpili a teraz to leží kdesi v krabici. A až po zvážení, či to je to, čo zo mňa spraví fotografa, by som zvažoval značku a parametre. A čo sa týka ostrenia, pri 8mm by som absenciu AF vôbec neriešil. Na občasné neprofesionálne hranie sa ten Samyang 8mm úplne stačí.

Marek Bučko
2012-11-20 10:24:19+01
Mám Samyang 8mm. Som s ním spokojný. Treba ho cloniť minimálne na 5.6 lebo pri nižších clonových číslach má rohy dosť v háji. Na občasné zábery je jeho cena tak akurát. Pomer ceny a kvality má podľa mňa výborný.

Strana 3 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()