Zdravim vsetkych , chcel by som sa opytat na vas nazor. Som majitelom Nikonu D90 + objektiv 16-85. Mal som pozicany objektiv Nikon 24-70 2,8 AF-S a nejako neviem odvtedy nan zabudnut Zvazujem vymenu svojho objektivu za svetelnejsi midrange zoom a teraz je tu dilema ci mam ist do 17-55 2,8 alebo do 24-70 2,8. Casom mozno prejdem na FX ale zatial ostavam na DX myslite ze kratke ohnisko 24 nebude problem? Mam sa radsej orientovat na 17-55? Ake mate skusenosti ? Dakujem
Ja by som zostal pri 16-85VR. Opticky je lepsia ako 17-55 a rozsah je praktickejsi ako u 24-70. Radsej si kup nejaky pevny objektiv. Ten ti da to, co chces, moznost pracovat s malou hlbkou ostrosti, pekny bokeh a moznost fotit za zlych svetelnych podmienok. Kup si nieco z tejto trojice: 35/1,8DX, 50/1,8G, 85/1,8G.
Ak chces nekompromisny reportazny objektiv na DX tak 17-55, ak sa chces hrat s hlbkou ostrosti, tak objektivy, co Ti napisal Karol, este by som pridal cenovo pristupny 50 1.4g
no zrovna ta 35mm DX ma vyslovene hnusny bokeh. Ja som 16-85mm predal a kupil 24-70mm. A lutujem ze som tu 16-85 vobec kupoval. Boli to vyhodene peniaze.
Pri kupe 24-70 u mna zavazil fakt, ze dlhsi koniec vyuzivam castejsie ako siroky, a aj s 16-85mm som vacsinu fotiek mal od 24mm dalej. Navyse ide o FX sklo a (narozdiel od 17-55mm) ma aj Nano crystal coat.
Treba si prejst svoje fotky napr programom ExposurePlot a pozriet kolko (a akych) fotiek mas na sirsich ohniskach ako 24mm. U mna ich vela nebolo, takze vyber bol jasny.
mal som 16-85, 17-55 aj 24-70. Potom aj 35 f1,8 a 50 f1,4. Prvy je ostry jak britva, prakticky rozsah a stabilizator, bokeh spatny jak noc. Ako kazdy tmavy objektiv. 17-55 je podla mna nehodna svojej ceny. Nema z daleka taky obraz ako majestatne vypada a vacsinou na nich ide tazko zoomovy prstenec. Az neprijemne tazko. 24-70 ma obraz jak hrom, ale mne osobne by kratke ohnisko strasne chybalo. Keby ma tu neukamenovali ako v susednom vlakne,ze radim nieco ine ako vacsina a mam vlastny nazor (to sa tu nenosi) tak by som poradil doplnit ten objektiv co mas pevnym sklom. Nebudes zbytocne stracat predajom tej 16-85, okrem toho ta je fakt dobra napriklad na krajinu a prikupil by som bud z bazaru 35ku za bagatel alebo este lepsie 28mm f1,8. A ked raz kupis FX telo ako keby si nasiel. Ta ma este lepsi obraz ako 24-70, hlavne maslovejsi bokeh.
Mám v sete D7000 a 16-85. Pred troma mesiacmi som ich zaťažoval na "vandrovke" po Nórsku - krajina + architektúra... Krajina: sýta nórska zelená bola so 16-85 až neprirodzene zelená, celkovo farebný posun presaturovaný až strach, v PP musela ísť saturácia rapídne dole... Architektúra: jemné presaturovanie som tu napodiv celkom privítal, v PP som nemusel riešiť nič. Tento mail píšem tiež z Nórska, za tie tri mesiace mi okrem iného pribudli 17-35/2,8 a 28-70/2,8... Obraz je oproti 16-85 naozaj niekde inde, nedá sa to porovnať, ale do kopcov a neznámeho terénu beriem stále 16-85... Malý, ľahký, praktický rozsah - keby neprifarboval (a pri zoome sa nevysúval ) tak je to super sklo. Nepredal som ho, lebo za setovú cenu nemá chybu. Keby som si ho mal kúpiť, ani náhodou... Kolega mi núkal 17-55 2,8 za excelentnú cenu. Vyskúšal som ho pri architektúre, okrem svetelnosti a mechaniky oproti 16-85 žiaden priepastný rozdiel. V kopcoch neviem, ale tam zase privítam praktický rozsah 16-85. Moja rada? pokiaľ máš DX, 16-85 nepredávaj, radšej pomaly dokúp 24-70 a potom keď prejdeš na FX tak streľ celý set... Aspoň tak to plánujem ja
Mam podobnu dilemu. Asi som nemal kupovat 70-200/2.8VRII k D7000, lebo odvtedy som setak nenasadil (18-105) Hladam zakladny zoom podobnej kvality. Rozmyslal som o 17-55/2.8 ale po tom co som to tu precital, tak to asi vynecham.
Mam podobnu dilemu. Asi som nemal kupovat 70-200/2.8VRII k D7000, lebo odvtedy som setak nenasadil (18-105) Hladam zakladny zoom podobnej kvality. Rozmyslal som o 17-55/2.8 ale po tom co som to tu precital, tak to asi vynecham.
Ja som sa "po prvom Nórsku" najprv dopracoval ku 80-200 2,8 dvojprstenec. Keď mi z toho vyliezli prvé foto, sánka dole a vedel som, že keďže 16-85 nestíha ani zďaleka, budem musieť dopriať 80-200 rovnocenného brášku. Tiež som zvažoval 24-70, ale dostal som echo na 28-70 2,8 za excelent cenu a neľutujem. No a potom prišla 17-35 2,8 tiež za super cenu... Pred týždňom som behal s posl dvoma spomenutými po Oslo - radosť fotiť a žiť Doma mi kamoš, profi nikonista používajúci D3s a D800 povedal, že ľutuje, že sa zbavil 28-70 a šiel do novej 24-70 - že tá 28-70 bola podľa neho lepšia... zač tohoto roku, po čerstvej d7000 som sa ho pýtal na 17-55 2,8... zhruba citujem: celkom slušné sklo, ale za tie peniaze zoženieš FX sklo a rozhodne bude kvalitnejšie...
Nikon 17-55 je bezkonkurenčné sklo pre reportáž na DX, 16-85 VR je to najlepšie čo sa dá zohnať pre travel na DX. Ak robíš reportáž tak 24-70 je obmedzujúce na DX a na travel je príliš ťažké, zvlášť oproti ľahkej D90.
Já bych se na to díval vzhledem k budoucnosti. Jak zde píšeš... asi přejdu na FX (podle rumors by mělo vyjít i levnější FX tělo)... tak nad čím se zde špěkuluje?? 24-70 je jasná volba . 16-85 není špatny sklo (mám ho taky a své mouchy má, ale i tak je podle mě parádní) a jde asi o to, jak dlouho s ním vydržíš a kdy se bude přecházet na FX. Určitě jde taky o to, co hlavně fotíš, jestli široké ohnicko nebude chybět (zatím). Asi jsem moc neporadil, ale snažil jsem se tak šťastnou ruku
mal som 16-85, 17-55 aj 24-70. Potom aj 35 f1,8 a 50 f1,4. Prvy je ostry jak britva, prakticky rozsah a stabilizator, bokeh spatny jak noc. Ako kazdy tmavy objektiv. 17-55 je podla mna nehodna svojej ceny. Nema z daleka taky obraz ako majestatne vypada a vacsinou na nich ide tazko zoomovy prstenec. Az neprijemne tazko. 24-70 ma obraz jak hrom, ale mne osobne by kratke ohnisko strasne chybalo. Keby ma tu neukamenovali ako v susednom vlakne,ze radim nieco ine ako vacsina a mam vlastny nazor (to sa tu nenosi) tak by som poradil doplnit ten objektiv co mas pevnym sklom. Nebudes zbytocne stracat predajom tej 16-85, okrem toho ta je fakt dobra napriklad na krajinu a prikupil by som bud z bazaru 35ku za bagatel alebo este lepsie 28mm f1,8. A ked raz kupis FX telo ako keby si nasiel. Ta ma este lepsi obraz ako 24-70, hlavne maslovejsi bokeh.
Nikon 17-55 vs. 24-70
Zvazujem vymenu svojho objektivu za svetelnejsi midrange zoom a teraz je tu dilema ci mam ist do 17-55 2,8 alebo do 24-70 2,8. Casom mozno prejdem na FX ale zatial ostavam na DX myslite ze kratke ohnisko 24 nebude problem? Mam sa radsej orientovat na 17-55? Ake mate skusenosti ?
Dakujem
Ja som 16-85mm predal a kupil 24-70mm. A lutujem ze som tu 16-85 vobec kupoval. Boli to vyhodene peniaze.
Pri kupe 24-70 u mna zavazil fakt, ze dlhsi koniec vyuzivam castejsie ako siroky, a aj s 16-85mm som vacsinu fotiek mal od 24mm dalej. Navyse ide o FX sklo a (narozdiel od 17-55mm) ma aj Nano crystal coat.
Treba si prejst svoje fotky napr programom ExposurePlot a pozriet kolko (a akych) fotiek mas na sirsich ohniskach ako 24mm. U mna ich vela nebolo, takze vyber bol jasny.
Tento mail píšem tiež z Nórska, za tie tri mesiace mi okrem iného pribudli 17-35/2,8 a 28-70/2,8... Obraz je oproti 16-85 naozaj niekde inde, nedá sa to porovnať, ale do kopcov a neznámeho terénu beriem stále 16-85... Malý, ľahký, praktický rozsah - keby neprifarboval (a pri zoome sa nevysúval
Kolega mi núkal 17-55 2,8 za excelentnú cenu. Vyskúšal som ho pri architektúre, okrem svetelnosti a mechaniky oproti 16-85 žiaden priepastný rozdiel. V kopcoch neviem, ale tam zase privítam praktický rozsah 16-85.
Moja rada? pokiaľ máš DX, 16-85 nepredávaj, radšej pomaly dokúp 24-70 a potom keď prejdeš na FX tak streľ celý set...
Aspoň tak to plánujem ja
Hladam zakladny zoom podobnej kvality. Rozmyslal som o 17-55/2.8 ale po tom co som to tu precital, tak to asi vynecham.
Hladam zakladny zoom podobnej kvality. Rozmyslal som o 17-55/2.8 ale po tom co som to tu precital, tak to asi vynecham.
Doma mi kamoš, profi nikonista používajúci D3s a D800 povedal, že ľutuje, že sa zbavil 28-70 a šiel do novej 24-70 - že tá 28-70 bola podľa neho lepšia... zač tohoto roku, po čerstvej d7000 som sa ho pýtal na 17-55 2,8... zhruba citujem: celkom slušné sklo, ale za tie peniaze zoženieš FX sklo a rozhodne bude kvalitnejšie...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa