Chcel by som kupit sirokac pre nikon na fotenie hlavne reportazi a krajiniek. Tamron 10-24 som po precitani fora vylucil, aj ked bol najskor favorit kvoli cene. Stale vsak zostal pomerne siroky vyber. Tokina AT-X 11-16mm f/2.8 Pro DX Tokina AF 10-17mm f/3.5 Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM Tokina AT-X DX 10-17mm f/3.5-4.5 Tokina AT-X 12-24mm f/4 Sigma AF 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM
Rozsah nemam nejaky pevne dany, kludne by mi stacila asi aj od 11,12mm. Diky
...no takže ešte raz a naposledy (či sa to niekomu páči alebo nie) : SIGMA 8-16mm !!! ...a v strede rozsahu na cca 12mm prakticky žiadne skreslenie súdruhovia!!! (všetky priložené foto na 8mm)
Ak môžem byť taký drzý,poprosím nejaké interiérové snímky.Najlepšie z nejakého zle osvetleného interiéru.Ďakujem.
na pripadne male skreslenie je tu DXO, Lightroom and company. Zasadny problem proste je ze ludia 8-16mm nepoznaju. Kazdy furt melie len tie "stariny" dokola... pritom na objektiv odzaciatku navrhnuty ako bráška vyborneho full-frame 12-24mm nikto nepozrie, pre digitaly stvoreny naskrze od zaciatku, hrubo zoptimalizovany prave pre 8mm kde sa ocakava a priamo az vyzaduje jeho pouzitie v najvacsej miere lebo prave kvoli 8mm si ho kupujes, ziadnu konkurenciu nema v ohniskovej dlzke, linkovane dve recenzie velmi stabilnych a uznavanych sajt asi nikto ani necital...
A navyse zase nie je az taky drahy. Su tu originalne skla Canony nedokazu viac a stoja skoro trojnasobok. Co dodat.
Na flickri existuju dve majoritne grupy venovane prave tomuto objektivu: http://www.flickr.com/groups/sigma8-16/ http://www.flickr.com/groups/1454059@N25/
snad z tych trinasttisic fotografii vyberies nieco co ta zaujme.
ja mam Tokinu AT-X 11-16mm f/2.8 Pro DX, mozem len odporucat... nevyhoda ze nie je na FF a jej rozsah, ktory mohli spraviť aspon na 20mm. Sigmu ber len ako poslednu moznost, na krajinky so slnkom (vychod a zapad) slabota
Chcel by som kupit sirokac pre nikon na fotenie hlavne reportazi a krajiniek. Tamron 10-24 som po precitani fora vylucil, aj ked bol najskor favorit kvoli cene. Stale vsak zostal pomerne siroky vyber. Tokina AT-X 11-16mm f/2.8 Pro DX Tokina AF 10-17mm f/3.5 Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM Tokina AT-X DX 10-17mm f/3.5-4.5 Tokina AT-X 12-24mm f/4 Sigma AF 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM
zabudol si uviest aky fotak mas ... na takej D3100/3200/5000 ti asi Tokina 11-16 a starsia 12-24 nebude ostrit ... nemaju motor 12-24 f/4 novsia verzia ma aj motor. nato si hlavne daj pozor a odfiltruj tie na ktorych nebudes moct vyuzit AF
Ak vieš svetlo z blesku dostatočne rozptýliť, tak sa to dá.
Ahoj Braňo dík za odpoveď. Ide mi o to, že predsa len širokáče majú hodne väčší rozptyl záberu ako dajme tomu taká 35 na crope, či to práve pri odpálení napríklad do stropu nebude moc vidno napríklad na 11, 12 milimetroch ?
Ahoj Braňo dík za odpoveď. Ide mi o to, že predsa len širokáče majú hodne väčší rozptyl záberu ako dajme tomu taká 35 na crope, či to práve pri odpálení napríklad do stropu nebude moc vidno napríklad na 11, 12 milimetroch ?
Samozrejme, že to tam vidieť bude. Keďže intenzita svetla klesá so štvorcom vzdialenosti, tak sa to prejaví tak, že na okrajoch fotky to bude jednoducho tmavšie. Podľa mojich skúseností to nie je nič strašné a dá sa to dohnať v post procese. A tu ešte platí, že čím je objekt ktorý fotíš ďalej, tým je tento problém väčší.
Samozrejme, že to tam vidieť bude. Keďže intenzita svetla klesá so štvorcom vzdialenosti, tak sa to prejaví tak, že na okrajoch fotky to bude jednoducho tmavšie. Podľa mojich skúseností to nie je nič strašné a dá sa to dohnať v post procese. A tu ešte platí, že čím je objekt ktorý fotíš ďalej, tým je tento problém väčší.
Dík Braňo. Ide o to, že hodne dokumentujem rodinu a pohybujem sa nazvem to tak sem tam v dosť tmavých priestoroch, napríklad na chajde a tam si napríklad s Tokinou 12-24 f4 moc nepomôžem a 35/1.8 s tým sa zase nevpracem do priestoru, tak by som si pomohol takto...
Dík Braňo. Ide o to, že hodne dokumentujem rodinu a pohybujem sa nazvem to tak sem tam v dosť tmavých priestoroch, napríklad na chajde a tam si napríklad s Tokinou 12-24 f4 moc nepomôžem a 35/1.8 s tým sa zase nevpracem do priestoru, tak by som si pomohol takto...
Myslím, že ak to odrazíš od stropu cez difúzor a pridáš blesku povedzme +1EV, tak by si si mal polepšiť. Otázka znie, aký je strop... Asi najlepšia rada je - vyskúšať to.
Myslím, že ak to odrazíš od stropu cez difúzor a pridáš blesku povedzme +1EV, tak by si si mal polepšiť. Otázka znie, aký je strop... Asi najlepšia rada je - vyskúšať to.
Ok to som chcel počuť, strop tak do cca 3m vysoko to by malo byť v pohode. Budem mať práve jednu SB-700 tak ju pôjdem vyskúšať. Ešte raz dík za trpezlivosť.
Ok to som chcel počuť, strop tak do cca 3m vysoko to by malo byť v pohode. Budem mať práve jednu SB-700 tak ju pôjdem vyskúšať. Ešte raz dík za trpezlivosť.
V pohode... A keby strop nestačil, tak ho treba natrieť na žiarivo bielu
Odrazom od bieleho stropu sa to celkom dá ale nikdy to nie je tak dobré ako prirodzené svetlo. Vidno neprirodzený "fallout" toho svetla, najmä vo väčších miestnostiach. V menších by to nemuselo byť až takým problémom.
V každom prípade neobľubujem extrémne široké zábery ľudí a interiérov. Vždy mi pripadajú neprirodzené a určite by som ich nepoužíval ako hlavný dokumentačný prostriedok na rodinu. Je to fajn na pár záberov, ale aj 10 % takýchto záberov je priveľa. Ak by som mal možnosť, tak si na dokumentačné zábery radšej volím ohnisko 24 až 35 FF (16-24 APS-C) a viac. Ideálne 35 FF (24 APS-C). Je široké ale len mierne a málo deformuje perspektívu.
...no takže ešte raz a naposledy (či sa to niekomu páči alebo nie) : SIGMA 8-16mm !!! ...a v strede rozsahu na cca 12mm prakticky žiadne skreslenie súdruhovia!!! (všetky priložené foto na 8mm)
....super......hneď ako sa tu tento objektív spomenul, začal som sa oň zaujímať........
Odrazom od bieleho stropu sa to celkom dá ale nikdy to nie je tak dobré ako prirodzené svetlo. Vidno neprirodzený "fallout" toho svetla, najmä vo väčších miestnostiach. V menších by to nemuselo byť až takým problémom.
V každom prípade neobľubujem extrémne široké zábery ľudí a interiérov. Vždy mi pripadajú neprirodzené a určite by som ich nepoužíval ako hlavný dokumentačný prostriedok na rodinu. Je to fajn na pár záberov, ale aj 10 % takýchto záberov je priveľa. Ak by som mal možnosť, tak si na dokumentačné zábery radšej volím ohnisko 24 až 35 FF (16-24 APS-C) a viac. Ideálne 35 FF (24 APS-C). Je široké ale len mierne a málo deformuje perspektívu.
Peťo, haló, to "moc nepomôžem" som myslel svetelne. Áno, na 12mm to dosť "naťahuje" na Tokine hlavne v rohoch. Ostatné ohniská viac menej ok. Nefotím všetko na 12mm, to rozhodne nie. Pre mňa štandardne najviac používané na crope 16-20-24-35 (24, 30, 35, 50 na 35mm filme).
Sirokac Sigma/Tokina
Tokina AT-X 11-16mm f/2.8 Pro DX
Tokina AF 10-17mm f/3.5
Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM
Tokina AT-X DX 10-17mm f/3.5-4.5
Tokina AT-X 12-24mm f/4
Sigma AF 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM
...a v strede rozsahu na cca 12mm prakticky žiadne skreslenie súdruhovia!!!
(všetky priložené foto na 8mm)
A navyse zase nie je az taky drahy. Su tu originalne skla Canony nedokazu viac a stoja skoro trojnasobok. Co dodat.
Na flickri existuju dve majoritne grupy venovane prave tomuto objektivu:
http://www.flickr.com/groups/sigma8-16/
http://www.flickr.com/groups/1454059@N25/
snad z tych trinasttisic fotografii vyberies nieco co ta zaujme.
Tokina AT-X 11-16mm f/2.8 Pro DX
Tokina AF 10-17mm f/3.5
Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM
Tokina AT-X DX 10-17mm f/3.5-4.5
Tokina AT-X 12-24mm f/4
Sigma AF 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM
ti asi Tokina 11-16 a starsia 12-24 nebude ostrit ... nemaju motor
12-24 f/4 novsia verzia ma aj motor.
nato si hlavne daj pozor a odfiltruj tie na ktorych nebudes moct vyuzit AF
Asi najlepšia rada je - vyskúšať to.
Asi najlepšia rada je - vyskúšať to.
A keby strop nestačil, tak ho treba natrieť na žiarivo bielu
A keby strop nestačil, tak ho treba natrieť na žiarivo bielu
...a v strede rozsahu na cca 12mm prakticky žiadne skreslenie súdruhovia!!!
(všetky priložené foto na 8mm)
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa