Fórum » Objektívy a filtre

teoria o neostrosti objektivov

root27
2012-10-10 15:26:03+02
teoreticky som uz pochopil preco je objektiv na plnej diere neostry, nekontrastny atd, ale preco dochadza k degradacii obrazu aj na opacnej strane ked je plne zacloneny? nemate niekto nejaky link na teoriu o tom ?

alank0
2012-10-10 15:29:43+02
difrakcia svetla...teda jeho ohyb ak sa mi dobre mari... svetelne luce sa lamu na lamelach clony..teda ony sa vlastne lamu stale aj na "plnej diere" ale vtedy to nie je tak badatelne kedze zvelkej casti ide svetlo priamo...

morgoth
2012-10-10 15:30:58+02
príspevok od: root27
teoreticky som uz pochopil preco je objektiv na plnej diere neostry, nekontrastny atd, ale preco dochadza k degradacii obrazu aj na opacnej strane ked je plne zacloneny? nemate niekto nejaky link na teoriu o tom ?

seifi
2012-10-10 15:35:58+02
a dookola o pixeloch; teoreticky budeš na tom fajn

root27
2012-10-10 15:37:22+02
dakujem daklujem, idem na to

root27
2012-10-10 16:04:47+02
az mi je niekedy teoreticky dost dilematicke, za ake nedokonalosti ponukane sucasnou fototechnikou sme schopni vycalovat majlan, to sa nam budu deti nasich deti cudovat , na com sme to fotili

calven
2012-10-10 16:33:30+02
az mi je niekedy teoreticky dost dilematicke, za ake nedokonalosti ponukane sucasnou fototechnikou sme schopni vycalovat majlan, to sa nam budu deti nasich deti cudovat , na com sme to fotili
Ja by som to ani nenazval nedokonalosti... Skôr je to dôsledok toho, že prírodu a jej zákony jednoducho neo..beš

viking81
2012-10-10 21:00:57+02
príspevok od: calven
Ja by som to ani nenazval nedokonalosti... Skôr je to dôsledok toho, že prírodu a jej zákony jednoducho neo..beš
pod toto sa podpisem.....fyzika nepusti...a ci ide o fotenie alebo o blbcoch na letnych gumach v zime co tvrdia ze maju ABS-ko....tak je to to iste

root27
2012-10-10 21:58:02+02
kua, tak chlapi davam cestne slovo ze ked bude mat nejaka digitalna zrkadlofka ABS, budem prvy co si ju v zime kupi

CambalJozef
2012-10-10 23:30:50+02
pekne si to napísal bomba for len aby tu zasa nebolo tri dni o tom aký fotak a načo má ABS já to chcem v penaženke ...

Emilio
2012-10-11 00:05:14+02
kua, tak chlapi davam cestne slovo ze ked bude mat nejaka digitalna zrkadlofka ABS, budem prvy co si ju v zime kupi
ABS má každá zrkadlofka. Je to v spoločnom balíku spolu s ESP, USB, ISO a SZM pod označením AUTO, nakoľko to pochádza z automobilového priemyslu.

keko
2012-10-11 00:10:31+02
Acrylonitrile butadiene styrene - ABS je plast, co sa z neho fotaky vyrabaju

viking81
2012-10-11 07:17:28+02
príspevok od: keko
Acrylonitrile butadiene styrene - ABS je plast, co sa z neho fotaky vyrabaju
aj plast...a vyrabaju len tie drahsie fotaky....myslim ze lacne casio ma obal z PP-cka

root27
2012-10-11 07:49:37+02
tak to je spravne a tak to ma byt len samotne brzdy vedia presne, co je ABS

Luboss7
2012-10-11 08:59:05+02
Obmedzenie rozlišovacej schopnosti je v 1. rade dané vlnovou povahou svetla (a elektromagnetického žiarenia všeobecne), nemôžeš vidieť predmety s menším rozmerom ako je vlnová dĺžka svetla, napr. optické mikroskopy sú takto obmedzené zväčšením cca 1000x. Pri ďalekohľadoch závisí rozlišovacia schopnosť od priemeru objektívu (ak je dostatočne opticky kvalitný samozrejme), je to cca 120 uhlových sekúnd ´´/ priemer objektívu v mm - teda ak máš objektív s priemerom 120 mm, je teoreticky jeho maximálne rozlíšenie 1´´. Pre porovnanie ľudské oko má rozlišovaciu schopnosť cca 1 uhl. minúta = 60´´, priemer mesiaca na oblohe je 30 uhl. minút. Z uvedeného tiež vyplýva max. užitočné zväčšenie ďalekohľadu ktoré je polovica z priemeru jeho objektívu, napr. ak je to 50mm max. užitočné zväčšenie je 25x (v astronómii sa používajú aj väčšie zväčšenia z jednoduchého dôvodu - pri slabom svetle je rozlíšenie oka oveľa menšie). Uvedené určite platí aj pre objektív fotoaparátu a ak ho zacloníš, napr. pri ohnisku 16 mm clonou 1/16, získaš priemer objektívu len 1 mm a máš teda rozlíšenie len 2 uhl. minúty, teda dvakrát horšie ako pri pozorovaní okom. Všetko uvedené platí pre "dokonalý" objektív, reálne to bude samozrejme len horšie.

Luboss7
2012-10-11 09:29:24+02
Tu je celkom podrobne popísané ľudské oko - kapitola 2, a stručne rozlíšenie objektívu - kapitola 5.3.-je tam aj nejaký vzorec a obrázok na str. 47:
http://www.astropresov.sk/files/prirucka_k_dalekohladom.pdf

netmouse
2012-10-11 09:46:55+02
príspevok od: Luboss7
Obmedzenie rozlišovacej schopnosti je v 1. rade dané vlnovou povahou svetla (a elektromagnetického žiarenia všeobecne), nemôžeš vidieť predmety s menším rozmerom ako je vlnová dĺžka svetla, napr. optické mikroskopy sú takto obmedzené zväčšením cca 1000x. Pri ďalekohľadoch závisí rozlišovacia schopnosť od priemeru objektívu (ak je dostatočne opticky kvalitný samozrejme), je to cca 120 uhlových sekúnd ´´/ priemer objektívu v mm - teda ak máš objektív s priemerom 120 mm, je teoreticky jeho maximálne rozlíšenie 1´´. Pre porovnanie ľudské oko má rozlišovaciu schopnosť cca 1 uhl. minúta = 60´´, priemer mesiaca na oblohe je 30 uhl. minút. Z uvedeného tiež vyplýva max. užitočné zväčšenie ďalekohľadu ktoré je polovica z priemeru jeho objektívu, napr. ak je to 50mm max. užitočné zväčšenie je 25x (v astronómii sa používajú aj väčšie zväčšenia z jednoduchého dôvodu - pri slabom svetle je rozlíšenie oka oveľa menšie). Uvedené určite platí aj pre objektív fotoaparátu a ak ho zacloníš, napr. pri ohnisku 16 mm clonou 1/16, získaš priemer objektívu len 1 mm a máš teda rozlíšenie len 2 uhl. minúty, teda dvakrát horšie ako pri pozorovaní okom. Všetko uvedené platí pre "dokonalý" objektív, reálne to bude samozrejme len horšie.
tak tento koment mi naznacuje ze som vlastne uplne hlupy ... snad to niekedy pochopim

keko
2012-10-11 09:58:32+02
príspevok od: netmouse
tak tento koment mi naznacuje ze som vlastne uplne hlupy ... snad to niekedy pochopim
Skus ale uplne od zaciatku. Zacni M teoriou.

Luboss7
2012-10-11 10:16:10+02
Hlavne musíš vedieť že 1 uhlový stupeň = 60 uhl. minút (60´)= 60x60 teda 3600 uhl. sekúnd (3600´´). A to ostatné je už len násobenie a delenie
Ak chceš tak si pozri ten odkaz a zistíš, že objektív zobrazuje body nie ako body, ale ako krúžky (vykašleme sa na to, že aj ďalšie prstence aj tak sú slabšie) a to tým menšie čím má objektív väčší priemer. No a keď sú 2 body (ktoré zobrazujeme-premietame objektívom na čip alebo film) blízko pri sebe, tak ich obrazy za objektívom jednoducho splývajú a oddelia sa až keď ich zobrazený priemer dosiahne ich vzájomnú zobrazenú vzdialenosť - no a to je tá rozlišovacia schopnosť, na obrázku je to snáď úplne jasné.

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()