Fórum » Objektívy a filtre

nova Sigma 70-200 f2,8

fikinkoo
2012-11-28 13:01:14+01
zdravim, konecne som sa rozhodol pre nejaky lepsi objektiv , taky univerzal na sport, report, portret..
Mam Nikon D90 r.v 2008. hned som ho zobral a fotil baseballovy zapas, skusil nejake portrety vonku a na topfeste headlinerov.
Doma pozeram fotky, a zistujem ze cca 60% fotiek je zlych. rozmazane, alebo take divne.. kazdopadne nie ostre. kebyze aspon nejaky ine miesto na fotke neostre.. ale cela fotka. tych zostavajucich 40 percent boli nadherne ostre fotky, presne take ako som si predstavoval.
nie som uplny amater, viem co si mam pri akych situaciach nadstavit, fotim vyhradne na manualny rezim. skusal som rozne kombinacie, ci uz prepinania VR na objektive alebo expoziciu.. proste robi to stale.
je mozne, ze starsie telo Nikonu dobre nespolupracuje s novu Sigmu? ..
hlupe a zbytocne odpovede si prosim odpustite. dakujem

netmouse
2012-11-28 13:08:06+01
príspevok od: fikinkoo
zdravim, konecne som sa rozhodol pre nejaky lepsi objektiv , taky univerzal na sport, report, portret..
Mam Nikon D90 r.v 2008. hned som ho zobral a fotil baseballovy zapas, skusil nejake portrety vonku a na topfeste headlinerov.
Doma pozeram fotky, a zistujem ze cca 60% fotiek je zlych. rozmazane, alebo take divne.. kazdopadne nie ostre. kebyze aspon nejaky ine miesto na fotke neostre.. ale cela fotka. tych zostavajucich 40 percent boli nadherne ostre fotky, presne take ako som si predstavoval.
nie som uplny amater, viem co si mam pri akych situaciach nadstavit, fotim vyhradne na manualny rezim. skusal som rozne kombinacie, ci uz prepinania VR na objektive alebo expoziciu.. proste robi to stale.
preto si ludia kupuju original objektivy ... vysledny efekt je 80-90% dobre fotky ... nespolahlivost vyrobkov od tretej strany ... zrovna tvoja D90 nie je az taka stara, skor by som povedal jeden z lajpesie navrhnutych a skonstruovanych tiel pre amateron i profesionalov iked ako zalozne telo za menej penazi

netmouse
2012-11-28 13:48:18+01
este jedna otazka ... o aku verziu sa objektivu jedna ... sigma 70-200 f/2,8 tych bolo ca. 6 verzii ... aby sme vedeli ci spolahlivost je diskutabilna aj na najnovsej verzii

neXor
2012-11-28 13:57:59+01
Ja neviem, každý kto vidí Sigmu hneď ju odsudzuje. Čo sú to divné fotky? Máš dostatočné krátky čas? Nefotil si niečo pohyblivé? Daj ukážku tých "divných" fotiek.

filip.p3k
2012-11-28 14:00:18+01
príspevok od: neXor
Ja neviem, každý kto vidí Sigmu hneď ju odsudzuje. Čo sú to divné fotky? Máš dostatočné krátky čas? Nefotil si niečo pohyblivé? Daj ukážku tých "divných" fotiek.
skôr by som povedal že je problém front a back focusu, kedže sa to na D90 nedá nastaviť. Hold, treba vidieť fotky, bez nich ťažko niečo posúdime

fikinkoo
2012-11-28 16:21:48+01
dakujem zatial. ta Sigma je : 70-200 f/2,8 APO DG HSM EX.
nevedel som ako sem dat fotky v plnej velkosti tak som ich dal na ulozto. kto chce, stiahnite si a pozrite. prve dva (1 a 2 ) su fotky - ,,divne,, . a (3 a 4) su fotky ake by z toho mohli liezt.
vsetky fotky su fotene za rovnakych svetelnych podmienok s priblizne rovnakym exifom. clona 4, cas 1/2000 a iso 320
http://ulozto.sk/xH4UHyM/forum-rar

PeCh
2012-11-28 17:05:23+01
nevedel som ako sem dat fotky v plnej velkosti tak som ich dal na ulozto. kto chce, stiahnite si a pozrite. prve dva (1 a 2 ) su fotky - ,,divne,, . a (3 a 4) su fotky ake by z toho mohli liezt.
vsetky fotky su fotene za rovnakych svetelnych podmienok s priblizne rovnakym exifom. clona 4, cas 1/2000 a iso 320
Mne by stačilo dať sem fotku s dlhšou stranou 1200 až 1600 px (t.j. na jednu obrazovku). Viac nepotrebujem na základné posúdenie a nie som pixel-peeper. Ťahať niečo v plnom rozlíšení nechcem.

A čo sa týka exifu, tak čas vyzerá v pohode na zachytenie športu bez rozmazania. Takže to skôr vyzerá na zlé zaostrenie, ale bez fotky neviem.

fikinkoo
2012-11-28 17:11:23+01
príspevok od: PeCh
Mne by stačilo dať sem fotku s dlhšou stranou 1200 až 1600 px (t.j. na jednu obrazovku). Viac nepotrebujem na základné posúdenie a nie som pixel-peeper. Ťahať niečo v plnom rozlíšení nechcem.

A čo sa týka exifu, tak čas vyzerá v pohode na zachytenie športu bez rozmazania. Takže to skôr vyzerá na zlé zaostrenie, ale bez fotky neviem.
ma to dokopy 10mb 4 fotky..

NefroniK
2012-11-28 18:36:09+01
Dovolil som si to zmenšiť a nahrať.

Jednoznačne netrafil AF, nič iné. EXIF si mohol nechať.

NefroniK
2012-11-28 18:37:22+01
Hoci, keď sa na to pozerám lepšie ... fakt tam máš všade 1/2000s?

mtko
2012-11-28 18:39:04+01
To čo si uviedol nie je nová sigma. Pod pojmom nová sigma som si predstavoval tú s OS alebo aspoň HSM II. Tú druhú mám, používam ju síce na Canone na FF, ale tiež mi občas zle zaostrí tak cca 15-20% fotiek sú odpad. A tvoje fotky som si stiahol a pozrel.

slavmiro
2012-11-28 18:52:48+01
zabery co su neostre a bez kontrastu su v protisvetle. Dalsie dva su zo svetlom od chrbta a tie su OK.
Pouzil si slnecnu clonu, aby Ti na koniec rury nesvietil oskar? Okrem mliecnosti taketo parazitne svetlo oklame aj AF system...

GuruM
2012-11-28 18:58:39+01
Ako píše Slavomíro, problém by som videl v protisvetle.

fikinkoo
2012-11-28 19:07:14+01
nevymazaval som exif, neviem preco tam nie je. je len na tej 4tej fotke..
na tom protisvetle nieco bude.. velmi rad by som porovnal aj dalsie fotky z ineho fotenia, ale vsetky zle su uz prec. nerobilo to len pri silnom protisvetle. praveze niektore protisvetlove - koncertove, boli ostre.
ano slnecnu clonu som mal, ma to fakt velku clonu.
toto je on : http://www.superwebshop.sk/products/sigma-70-200mm-f-2-8-ex-apo-dg-os-hsm-nikon/

btw: dakujem

PeCh
2012-11-28 21:38:06+01
príspevok od: NefroniK
Dovolil som si to zmenšiť a nahrať.

Jednoznačne netrafil AF, nič iné. EXIF si mohol nechať.
V každom prípade sa nečudujem nespokojnosti. Najmä prvé dve, kde mi vadí okrem neostrosti chýbajúci kontrast. A áno vyzerá to na zle zaostrené. Určite by som sa pohral s ostrením a otestoval si ho niekde v kľude (ostrenie na blízko/na diaľku, cez AF/MF/LiveView, bez/s protisvetlom).

FaFSn
2012-11-28 22:42:16+01
Určité percento takýchto záberov som mal zo sigmami stále pri rýchlejších akciách, keď som si nesledoval, kde a kedy to zaostrí. Naučil som sa to znížiť na minimum, ale pri športe sa to nedá. Pomôže doladenie Af a možno lepšie telo. Ale nie nadarmo prišla Sigma s tým, že na objektívy od roku 2013 bude možné doladiť si Af systém doma pomocou adaptéra a SW ( rýchlosť a presnosť na jednotlivé ohniská v celom rozsahu ). Niekedy mám tiež pocit, že HSM sa pohybuje ešte aj počas expozície.

Emilio
2012-11-28 23:04:42+01
príspevok od: slavmiro
zabery co su neostre a bez kontrastu su v protisvetle. Dalsie dva su zo svetlom od chrbta a tie su OK.
Pouzil si slnecnu clonu, aby Ti na koniec rury nesvietil oskar? Okrem mliecnosti taketo parazitne svetlo oklame aj AF system...
Tak trocha mimo misu sa chcem opýtať - nedávno som fotil doma vnuka, tiež to bolo v protisvetle, tak som si prisvietil bleskom fotoaparátu. Aj keď som ostril na tvár, ktorá bola v tieni, väčšina fotiek bola neostrá. Objektív bol Nikon 18/70, skúšal som cloniť az 11-tku. Mohlo to byť tým protisvetlom?

phototomas
2012-11-28 23:44:46+01
príspevok od: filip.p3k
skôr by som povedal že je problém front a back focusu, kedže sa to na D90 nedá nastaviť. Hold, treba vidieť fotky, bez nich ťažko niečo posúdime
Poznám pár ludí ktorý mali s dvojkovou sigmou rovnaké problémy. Aj canonisti aj nikonisti. Objektív sa dá servisne nastaviť proťi front/back focusu ale iba na špecifickú ohn.vzdialenosť.
D90 sa dá nastaviť manuálne s inbus, ale to by v prípade NOK objektívu aj tak nepomohlo lebo sigma si v takýchto prípadoch robí čo chce....
na test toho či je focus ok alebo nie dopiručujem tento link.. Ak je chyba v objektíve tak sa to pri teste s iným sklom ukáže. držim palce

http://www.northlight-images.co.uk/article_pages/cameras/1ds3_af_micoadjustment.html

fikinkoo
2012-11-29 09:11:38+01
príspevok od: FaFSn
Určité percento takýchto záberov som mal zo sigmami stále pri rýchlejších akciách, keď som si nesledoval, kde a kedy to zaostrí. Naučil som sa to znížiť na minimum, ale pri športe sa to nedá. Pomôže doladenie Af a možno lepšie telo. Ale nie nadarmo prišla Sigma s tým, že na objektívy od roku 2013 bude možné doladiť si Af systém doma pomocou adaptéra a SW ( rýchlosť a presnosť na jednotlivé ohniská v celom rozsahu ). Niekedy mám tiež pocit, že HSM sa pohybuje ešte aj počas expozície.
schvalne som vybral take fotky, kde zle fotky su ,, v klude,, a 3tia fotka - pohybova (rychly pohyb odpalu) je ostra.

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()