Caute, zhanam si siroky objektiv primarne na krajinu, sekundarne interier k D5100. Co som cital fora tak vacsinou sa odporuca tokina 12-24 alebo 11-16. Napadlo ma ale ci nebude lepsie nejake pevne sklo s sirokym ohniskom. Predsa len to potom mozem orezat a napr taky 11-16 nieje nijak extra velky rozsah, ci... ?
U sirokaca je kazdy milimeter ohniska vyraznou zmeniu uhla zaberu. Na interier potrebujes viac ako 90° zaber. Musis pocitat s tym, ze uhol sa uvadza po uhlopriecke. Na APS-C prakticky nie su pevne supersirokouhle skla so zaberom cez 90°. Asi len rybie oka a to sa na fotenie interierov nehodi. Nezostava ti nic ine, iba pouzit niektory so zoomov. Su ale tak dobre, ze ta to nemusi vobec mrziet. Porovnaie oboch modelov je tu x-krat preberane, takze si len vyhladaj prislusne temy.
Mam Samyang 14 mm pre Canon - na APSC ma uhol zaberu 89,9°, na FF 114°. Na Nikone APSC by to malo byt 93,9°. Mam aj Tamron 17-50 a myslel som najprv, ze medzi 17 mm a 14 mm nebude taky rozdiel v uhle zaberu. V skutocnosti ale je dost velky. Opticky je kvalitny az na skreslenie pri FF. Je to ale manualny objektiv, co v pripade krajin nemusi byt problem. Jeho cena je viac nez priazniva. Najvacsie minus je podla mna moznost pouzivat filtre za cenu, ktora vysoko prevysuje cenu objektivu. Potrebujes minimalne adpater 129 EUR + drziak 169 EUR + filter 165 mm sedy prechodak min. 119 EUR (photonet.sk.) S tymi tokinami nemam skusenosti ale vseobecne sa povazuju za asi najlepsie sirokace.
Ahoj, ja by som na Tvojom mieste nevahal ani minutu a rozhodol sa pre tokinu 12-24 (hlavne kvoli sirsiemu rozsahu). Co sa tyka fish-eye objektivov, vystupy mozu byt zaujimave, ale urcite ich nemozes povazovat ako alternativu pre zoomove objektivy, nakolko su silno skreslujuce (teda pokial sa nezamyslas venovat iba tomuto stylu fotografie) - v opacnom pripade by to podla mna mal byt tento az cca 3. objektiv pri krajinarskej fotografii.
Este pripomeniem: skus si pozriet stranku www.flickr.com a vyhladaj si fotografie zachytene objektivmi, ktore zvazujes - myslim si, ze na zaklade tohto sa vudes vediet najlepsie rozhodnut
osobne tokinu nemam ale kolega ano a chvali si. Kvalitou vystupu a robustnostou sa najviac priblizuju k profi sklam canikonu....su to tanky. Fisheye je super ale limitujuce na pouzitie iba na landscape. Interier a ludi iba ak pre srandu
Ak primarne na krajinu, volil by som 12-24. Mam ju a som spokojny. 11-16 je vraj horsia v protisvetle, to je nazor mojho znameho, ktory ju ma, tento objektiv by bol hadam lepsi na tmave interiery, hlavne kvoli svetelnosti. No ale ked primarne na krajinu, tak by som volil 12-24.
Dakujem za rady, zozeniem si teda tokinu, 11-16 alebo 12-24. Este postudujem pre a proti medzi nimi
chod po tokine 11-16 f/2,8 DX II ... oproti 12-24 dostanes vacsi uhol + vacsiu svetelnost, ktoru ocenis v interiery a vacsi rozsah, ktory je pri 12-24 od 16 / 18 nahradis aj setom 16-85 / 18-105
Este otazocka, "hrozi" rozostrenie (bokeh) v pozadi/mimo zaostreny bod pri foteni s sirokym objektivom v interieri ? Vacsinou pisu ze maju dobru hlbku ostrosti...
Este otazocka, "hrozi" rozostrenie (bokeh) v pozadi/mimo zaostreny bod pri foteni s sirokym objektivom v interieri ? Vacsinou pisu ze maju dobru hlbku ostrosti...
vsetko zavisi od hlbky ostrosti ktoru ovplyvnis clonou ... len pri sirokouhlych objektivov pri zaostreni uz na mensie vzdialenosti a nizsej clony je hlbka ostrosti dost velka ... preto bokeh je je taky vyrazny ako pri teleobjektivoch kde to moze byt aj niekolko milimetrov pri 11 ekv 17 a clone 2,8 zaosterne 1m je DOF 115,8cm pri 11 ekv 17 a clone 2,8 zaosterne 2m je DOF 24,1m pri 16 ekv. 24 a clone 2,8 zaosterne 1m je DOF 45,1cm pri 16 ekv. 24 a clone 2,8 zaosterne 2m je DOF 213,9cm pri 100 ekv 150 a clone 2,8 zaosterne 2m je DOF 4,26cm
Sirokouhly, pevny vs zoom
Vdaka za nazory
Na APS-C prakticky nie su pevne supersirokouhle skla so zaberom cez 90°. Asi len rybie oka a to sa na fotenie interierov nehodi. Nezostava ti nic ine, iba pouzit niektory so zoomov. Su ale tak dobre, ze ta to nemusi vobec mrziet.
Porovnaie oboch modelov je tu x-krat preberane, takze si len vyhladaj prislusne temy.
pri 11 ekv 17 a clone 2,8 zaosterne 1m je DOF 115,8cm
pri 11 ekv 17 a clone 2,8 zaosterne 2m je DOF 24,1m
pri 16 ekv. 24 a clone 2,8 zaosterne 1m je DOF 45,1cm
pri 16 ekv. 24 a clone 2,8 zaosterne 2m je DOF 213,9cm
pri 100 ekv 150 a clone 2,8 zaosterne 2m je DOF 4,26cm
Depth of Field - hlbka ostrosti
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre