Ahojte, prebehol som cele forum a nevycucal som z neho dostatocne informacie na to na co potrebujem. Vlastnim D7000 so setovym objektivom 18-105. Objektiv rozsahom nie je zly, pohybujem sa s cislami na 18 az cca 55mm a potreboval by som ist pri foteni o 1 - 2 mm este nizsie. Fotim prevazne krajinky, architekturu a "ruch" okolo seba. V podstate som sa rozhodoval nadobjektivom Tokina 11-16 a Samyang 14mm. Nakoniec po zvazeni vsetkych za a proti sa mi tie objektivy zdaju dost siroke. Preto mi padol do oka objektiv 17-55 od Nikonu. Ta 18-105 mi nereze. Nema rovnaku ostrost pri krajoch ako v strede. Na 18mm moc dobre nefoti. Nema to tu spravnu stavu a ostrost. Viem, ze dolezitejsia je kompo ako technicka kvalita, ale s technicky kvalitnejsou fotkou sa tiez lepsie pracuje v PS-ku. Chcel by som nieco nekompromisnejsie, ale nerad by som cenou siel cez cca 1200 - 1300€. Otazne tiez je, ci takto kvalitne sklo ten D7000 vyuzije naplno, alebo sa drzat viac pri zemi. Uvazoval som aj nad 16-85 ktory je citelne lacnejsi, ale ten rozsah na vyssom ohnisku nevyuzijem. Co sa tyka svetelnosti, tak pri jeho pouziti je jedno ci bude mat 2.8, ci 4. No a potom ako je to s jeho pouzitim na FF? Je na trhu nejaka lacnejsia alternativa, ktora foti rovnako dobre, popripade pouzitelny pre oba formaty DX a FX? Dakujem za odpovede.
- rozdiel 18 a 17mm nie je velky, ale 18 a 16 uz dost citelny..., - pokial ho chces ako zakladak (skoro permanentne nasadeny), tak N 17-50 by sa mi nechcel tahat, - volil by som 16-85 a dokupil aj Tokinu 11-16 a mas vystarane (sam mam takuto zostavu).
A ako je na tom 16-85 s kvalitou optiky? Predsa len, je raz toľko lacnejší od toho 17-55. Nechce sa mi veriť, že by robil rovnako dobré fotky. O váhu mi nejde. Už sa poslednú dobu cítim ako šerpa čo všetko zvláčam na hory. Takže to nevidím ako problém.
Landov radi dobre, pripadne 16-85DX ako jedine sklo alebo 16-35/4VR k 18-105DX VR ak si ochotny ist vyssie s cenou, z coho budes mat dobry predpoklad pre FF.
Aj ten 16-35 som zahliadol, ale odradilo ma to, že je primárne na FX, tak neviem ako by sa správal na DX-ku. Tento rok určite nesiahnem na FF. Cena mi nerobí problém a chcem do hlavnéhoo skla vraziť trošku viac. Potom už len pevné sklá (85mm a pod.)
Ja by som bol tiež za 16-35 f/4. Tých 16 oproti 18mm pocítiš (eq. je to 24 vs. 27mm), svetelnosť ti ako píšeš neprekáža a budeš mať perfektné sklo aj pre budúci FX. Tokina 11-16 je na DX fajn, ale na FX ju použiješ čo som čítal len na 15-16mm a aj tak z toho vraj lezie "blato".
Ahojte, prebehol som cele forum a nevycucal som z neho dostatocne informacie na to na co potrebujem. Vlastnim D7000 so setovym objektivom 18-105. Objektiv rozsahom nie je zly, pohybujem sa s cislami na 18 az cca 55mm a potreboval by som ist pri foteni o 1 - 2 mm este nizsie. Fotim prevazne krajinky, architekturu a "ruch" okolo seba. V podstate som sa rozhodoval nadobjektivom Tokina 11-16 a Samyang 14mm. Nakoniec po zvazeni vsetkych za a proti sa mi tie objektivy zdaju dost siroke. Preto mi padol do oka objektiv 17-55 od Nikonu. Ta 18-105 mi nereze. Nema rovnaku ostrost pri krajoch ako v strede. Na 18mm moc dobre nefoti. Nema to tu spravnu stavu a ostrost. Viem, ze dolezitejsia je kompo ako technicka kvalita, ale s technicky kvalitnejsou fotkou sa tiez lepsie pracuje v PS-ku. Chcel by som nieco nekompromisnejsie, ale nerad by som cenou siel cez cca 1200 - 1300€. Otazne tiez je, ci takto kvalitne sklo ten D7000 vyuzije naplno, alebo sa drzat viac pri zemi. Uvazoval som aj nad 16-85 ktory je citelne lacnejsi, ale ten rozsah na vyssom ohnisku nevyuzijem. Co sa tyka svetelnosti, tak pri jeho pouziti je jedno ci bude mat 2.8, ci 4. No a potom ako je to s jeho pouzitim na FF? Je na trhu nejaka lacnejsia alternativa, ktora foti rovnako dobre, popripade pouzitelny pre oba formaty DX a FX? Dakujem za odpovede.
Krajinka, architektura... ja by som silno uvazoval o 17-35 f/2.8 alebo 24mm f/1.4 od ruky. Na DX nic extra, na FX budu perfektne. Z casu na cas sa tu objavi zaujimava ponuka na taky kusok... Alebo 16-35 f/4, ked chces novy objektiv.
O 17-55 by som nerozmyslal, kedze skor ci neskor urcite prejdes na FX a potom sa budes musiet tohto objektivu zbavit. Dopyt po nom bude maly, kedze vacsina ludi uz bude mat tiez FX, myslim si...
A ako je na tom 16-85 s kvalitou optiky? Predsa len, je raz toľko lacnejší od toho 17-55. Nechce sa mi veriť, že by robil rovnako dobré fotky. O váhu mi nejde. Už sa poslednú dobu cítim ako šerpa čo všetko zvláčam na hory. Takže to nevidím ako problém.
16-85 nieje sice svetelny ale optycky je natom lepsie alo profi sklo 17-55 2,8len troska pomalsie ostry
urcite naDX najlepsi objektiv.sam som ho mal bol vynikajuci len trosku mi vadilo 55mm ale to len na okraj.a ktomu by som pridal nikkor12-24/4 na DX super.ani 16-85 nieje zly ale nie je tak dobry ako 17-55/2,8 ale ma slabsiu svetelnost.
No veď autor témy spomínal že potom chce kúpiť nejaký pevný objektív, Citujem : " Cena mi nerobí problém a chcem do hlavnéhoo skla vraziť trošku viac. Potom už len pevné sklá (85mm a pod.) "
No veď autor témy spomínal že potom chce kúpiť nejaký pevný objektív, Citujem : " Cena mi nerobí problém a chcem do hlavnéhoo skla vraziť trošku viac. Potom už len pevné sklá (85mm a pod.) "
Aha, pardón, beriem späť. Tú vetu som prehliadol.
Inak: Existuje supre vyhľadávač, ktorý hľadá podľa exifu vo fotkách na flickri - http://www.pixel-peeper.com/adv/ Mnohokrát je tam aj full res., zvolíš si objektív a telo ktoré ťa zaujíma a porovnávaš. Bohužiaľ teraz to príliš nefunguje. Inak2: Určite si si už skúšal nejaký simulátor, ale tu je krásne vidno rozdiel v 18 a 16mm na DX (D3000): http://www.flickr.com/photos/kyolaimage/6669580551/in/photostream/
Asi sa to začína prevažovať na stranu toho 16-35, lebo zdá sa, že má viac kladov ako ten 17-55 (cena, ide nižšie a pod). Ďakujm zatiaľ za všetky rady. Dosť mi to pomohlo. Potom uvažujem, že kúpim buď 50mm svetelný objektív Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.4G a 85mm s buď svetelnosťou 1.4, alebo 1.8 (35mm asi padá, pretože ten na FF nenahodím bez medzikrúžku), lebo tým by som sa chcel už aj troška živiť. Primárne bude použitý na portréty (exterier + interier). Čítal som, že ten svetelnejší mierne lepšie kreslí, ale neviem či sa doňho oplatí vraziť až toľké peniaze. Čo sa týka toho rozsahu, tak obyčajne chodím na Nikon stránku kde majú lens simulator. Tam sa mi to zdá najprehľadnejšie.
35 1.8G som si len veľmi narýchlo skúšal na D700 a je aj všeobecne známe, že ten sa ako-tak dá použiť aj n FX. Na otvorených clonách to vinetuje, ale to môže byť pre niekoho aj žiadúce. Ako to ale je s kresbou ku krajom to neviem. Mal som to len na pár cvakov a prezeral cez displej. Akého medzikrúžku? To som veľmi nepochopil.
D7000 + kvalitny zakladny objektiv
- rozdiel 18 a 17mm nie je velky, ale 18 a 16 uz dost citelny...,
- pokial ho chces ako zakladak (skoro permanentne nasadeny), tak N 17-50 by sa mi nechcel tahat,
- volil by som 16-85 a dokupil aj Tokinu 11-16 a mas vystarane (sam mam takuto zostavu).
O váhu mi nejde. Už sa poslednú dobu cítim ako šerpa čo všetko zvláčam na hory. Takže to nevidím ako problém.
O 17-55 by som nerozmyslal, kedze skor ci neskor urcite prejdes na FX a potom sa budes musiet tohto objektivu zbavit. Dopyt po nom bude maly, kedze vacsina ludi uz bude mat tiez FX, myslim si...
O váhu mi nejde. Už sa poslednú dobu cítim ako šerpa čo všetko zvláčam na hory. Takže to nevidím ako problém.
Inak: Existuje supre vyhľadávač, ktorý hľadá podľa exifu vo fotkách na flickri - http://www.pixel-peeper.com/adv/
Mnohokrát je tam aj full res., zvolíš si objektív a telo ktoré ťa zaujíma a porovnávaš. Bohužiaľ teraz to príliš nefunguje.
Inak2: Určite si si už skúšal nejaký simulátor, ale tu je krásne vidno rozdiel v 18 a 16mm na DX (D3000):
http://www.flickr.com/photos/kyolaimage/6669580551/in/photostream/
Potom uvažujem, že kúpim buď 50mm svetelný objektív Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.4G a 85mm s buď svetelnosťou 1.4, alebo 1.8 (35mm asi padá, pretože ten na FF nenahodím bez medzikrúžku), lebo tým by som sa chcel už aj troška živiť. Primárne bude použitý na portréty (exterier + interier). Čítal som, že ten svetelnejší mierne lepšie kreslí, ale neviem či sa doňho oplatí vraziť až toľké peniaze.
Čo sa týka toho rozsahu, tak obyčajne chodím na Nikon stránku kde majú lens simulator. Tam sa mi to zdá najprehľadnejšie.
Akého medzikrúžku? To som veľmi nepochopil.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa