Fórum » Objektívy a filtre

Ostrenie na nekonecno

blondak100
2013-01-04 12:12:46+01
Ahojte. Mam jednu otazocku na vas. nenasiel nike ziadnu temu ohladom toho. Vlastnim pevne manualne sklo Miranda 28mm 1:2,8. Aje na redukcii M42. Mam s nim taky problem ze ani pri formate DX ani FX neviem zaostrit na nekonecno, respektive na objekt ktory je vzdialeny viac ako pol metra odo mna. Cize ked dam objektiv na nekonecno tak len objekty pol metra odo mna su ostre dalej nic. Neviete mi povedat ci je chybny objektiv alebo toto sklo nieje vhodne na novodobe zrkadlovky? Vsetko do pol metra pri foteni super nadherna kresba ostrost nadovsetko. Mam takisto manualny Soligor 135mm 1:3,5 M42 a tam je vsetko v poriadku ci na blizko alebo nekonecno.

Dakujem

haplo602
2013-01-04 12:23:42+01
dx ani fx s tym nema nic spolocne lebo oba pouzivaju ten isty nikon f mount. ak mas redukciu bez optickeho clena tak ti to ostrit na nekonecno nikdy nebude.

blondak100
2013-01-04 12:24:34+01
A co je ten opticky clen?

NefroniK
2013-01-04 12:28:04+01
príspevok od: blondak100
A co je ten opticky clen?
Šošovka, prevažne zo skla.
http://sk.wikipedia.org/wiki/%C5%A0o%C5%A1ovka_(optika)

haplo602
2013-01-04 12:28:42+01
existuju m42 na nikon f adaptery s optickym clenom ktore zachovavaju ostrenie v plnom rozsahu .... napr fotodiox vyraba jeden ...

blondak100
2013-01-04 12:42:50+01
Viete niekto poradit nieco konretnejsie. Nezaoberal som sa z tym este a neviem o co ide. Dakujem

bonifacko
2013-01-04 13:43:51+01
Viete niekto poradit nieco konretnejsie. Nezaoberal som sa z tym este a neviem o co ide. Dakujem
Ja som riešil, resp.chcel riešiť pri pentaxe a niekde upozornovali, že je rozdiel adaptermi na m42. Pozri sem: http://pentax.xf.cz/tipy.htm
Možno to bude podobne aj pri C/N

keko
2013-01-04 13:54:55+01
Ahojte. Mam jednu otazocku na vas. nenasiel nike ziadnu temu ohladom toho. Vlastnim pevne manualne sklo Miranda 28mm 1:2,8. Aje na redukcii M42. Mam s nim taky problem ze ani pri formate DX ani FX neviem zaostrit na nekonecno, respektive na objekt ktory je vzdialeny viac ako pol metra odo mna. Cize ked dam objektiv na nekonecno tak len objekty pol metra odo mna su ostre dalej nic. Neviete mi povedat ci je chybny objektiv alebo toto sklo nieje vhodne na novodobe zrkadlovky? Vsetko do pol metra pri foteni super nadherna kresba ostrost nadovsetko. Mam takisto manualny Soligor 135mm 1:3,5 M42 a tam je vsetko v poriadku ci na blizko alebo nekonecno.

Dakujem
To je tak, zabudol si asi napisat, ze mas Nikon aparat, kde je to hodne strattiplna cesta a oporucam ti vykasalt sa na to. Ak na to pojdes bezhlavo, tak potom jeden z mnohych adapterov je napr:
http://www.hama.sk/produkt/adapter-m-42-pre-nikon
Pre penrax je to elegantne riesenie, pretoze ziaden opticky clen nepotrebuje, adapter je bez skla a objektiv zobrazuje v plnej kvalite, Nikon adapter bez skla nezaostris na nekonecno. Ale moze to byt dobry makro objektiv

blondak100
2013-01-04 22:15:48+01
A ked napriklad kupim ten opticky clen nezmeni sa ohniskova vzdiadenost? ostane to stale 28mm? A na 135mm to nerobi. Tam je vsetko ok.

keko
2013-01-04 23:28:59+01
A ked napriklad kupim ten opticky clen nezmeni sa ohniskova vzdiadenost? ostane to stale 28mm? A na 135mm to nerobi. Tam je vsetko ok.
Ohniskova vzdialenost je taky koplikovany parameter, ktory v principe nezmenis. Tato sosovka ma tzv retrofokalnu funkciu, po slovensky - "vytiahne" objektiv do vacsej vzdialenosti, ako je jeho ohniskova vzdialenost. Pouzitie retrofokalnych optickych clonov je pre sirokouhle objektivy urcene pre zrkadlovky celkom bezna vec. Ich tvar, pouzite sklo a presne umiestnenie je vsak vysledkom presnych vypoctov pre konkretny objektiv, presnejsie cely objektiv je prepocitany ako celok. Ak by sa aj dodaval specializovany retrofokalny clen pre uz existujuci sirokac, nebol by pouzitelny beztrestne pre iny objektiv.
No a co si teda mozes mysliet o univerzalnej sosovke? Bude fungovat s neostrimy rohmi, velkou farebnou chybou a s chybami vobec.
Pytas sa, ci s tym mam skusenosti? Nie. Jednoducho som hned na zaciatku uveril a odvtedy iba zbieram skusenosti inych.
Na druhej strane, ak chyby takejto zostavicky pochopis ako vytvarny zamer - je to jedna z ciest.
Normalne by som ale chcel mat jednu dobru 35-ku, na ktoru sa da spolahnut, staci si nasporit tak 250€ a taka dobra s rucnym ostrenim na teba caka na ebay

blondak100
2013-01-05 00:13:27+01
Velmi pekne dakujem

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()