Chcel by som poprosiť o radu pri výbere zoomovacieho objektívu. Mám Nikon D300 a k nemu objektív Nikon 35mm 1.8G, kúpil som to len prednedávnom a tu som na to aj vytvoril tému - používam to prakticky iba na fotenie v telocvičniach a halách pri športoch, ktoré sa tam vykonávajú (basketbal, futsal...) a pre tento typ fotenia by som aj potreboval nejaký zoom z pochopiteľných dôvodov. Skúšam pozerať po nete recenzie, ale nie všetky (najmä staršie) sa mi podarí nájsť, pritom na D300 môžem použiť aj objektívy bez vstavaného motorčeka. Kritériá sú viacmenej jasné - aspoň ako-tak rýchle ostrenie a čo možno najlepšia kvalita obrazu aj na plnej diere, keďže vždy sú tu otázky aj na cenu, tak do 500 EUR. Práve skúsenejších užívateľov by som chcel poprosiť aj o staršie vyhovujúce objektívy, ktoré by sa dali zohnať trebárs z druhej ruky, nie je problém ani rozsah trebárs 17-50, alebo 17-85, hoci 35mm už mám - s tou som síce za tie peniaze spokojný, ale má pochopiteľné limity, každopádne ten zoom by mal byť kvalitou obrazu nad tým Nikonom 35mm 1.8G. Dík za prípadné rady.
Odporucit sa Ti daju asi len objektivy s rychlym ostrenim ako uz vyssie spomenul Karol. Az na to, ze Nikon 17-55/2,8 nema stabilizaciu, co vsak na sport vobec nevadi. Ten sa vsak pohybuje akolo 800-850 EUR pouzivany. V tejto cene by som este mohol dat do pozornosti novu Sigmu 50-150/2,8 OS. Tiez ide okolo 870 nova. Viem, ze to nie je tych tvojich do 500 EUR, ale stare D-cka na sport (a halovy uz vobec) jednoducho moc nie su stavane.
Su aj podobne verzie od inych vyrobcov - ak to ma byt do 100mm a svetelnost f 2.8 - Tamron aj Tokina maju 28 - 75 f/2.8, aj Nikon, tusim ze aj sigma, aj 24 - 70....okolo 17 - 50 su tiez Tamrony, Sigma...treba poguglit.
No este teraz si pamatam, ked si Julo tento objektiv kupil v nadeji, ze usetri. Neusetril. Tieto objektivy ani pouzite nie su zrovna lacne. 24-70 podava na DSLR o triedu lepsi vykon a tak je lepsie si radsej doplatit.
Nie. Bohuzial objektivy z filmovej ery na digitale sa prejavuju roznymi neduhmi. Niekomu urcite taka kvalita bude stacit, ved na svete behaju statisice fotografov so setakmi. Ale narocnejsi fotograf rychlo zisti, ze to nie je ono. Ci zakladatel vlakna patri k narocnejsim, to neviem. Mozno by bol spokojny aj 35-70/2,8. Ale to za neho nikto nezisti. Na niektore otazky nejestvuje napisana odpoved, fotograf si to musi vyskusat sam. A tak to je v pripade vsetkych starsich ale aj mnohych novych objektivov. Vzdy sa musi posudzovat konkretny objektiv na konkretnom fotaku konkretnym fotografom.
Nie. Bohuzial objektivy z filmovej ery na digitale sa prejavuju roznymi neduhmi. Niekomu urcite taka kvalita bude stacit, ved na svete behaju statisice fotografov so setakmi. Ale narocnejsi fotograf rychlo zisti, ze to nie je ono. Ci zakladatel vlakna patri k narocnejsim, to neviem. Mozno by bol spokojny aj 35-70/2,8. Ale to za neho nikto nezisti. Na niektore otazky nejestvuje napisana odpoved, fotograf si to musi vyskusat sam. A tak to je v pripade vsetkych starsich ale aj mnohych novych objektivov. Vzdy sa musi posudzovat konkretny objektiv na konkretnom fotaku konkretnym fotografom.
nikon 35 70 2.8 d je podla testov jeden z najlepsich, ktore kedy nikon vyrobil a bol vlajkovou profi lodou takmer do konca 90 tych rokov. Je POROVNATELNY S 24 70 2.8 a na ebay sa da kupit za 350 $, mint, co je NEPOROVNATELNA cena oproti 24 70. Mal som ho na fx aj dx a okrem push pull a maleho rozsahu nemal nijaky neduh. Cize negeneralizoval by som, ze len nove je dobre.
Tak dík za názory... Len prečo sú vždy také finančne bolestivé a skončí to pri tej najdrahšej možnosti... Tak ma napadá, že či sa to pri tej cene neoplatí radšej "vyskladať" z pevných skiel 28, 50 a 85mm, ktoré sú aj svetelnejšie a možno aj obrazovo lepšie (stabilnejšie), či?
nikon 35 70 2.8 d je podla testov jeden z najlepsich, ktore kedy nikon vyrobil a bol vlajkovou profi lodou takmer do konca 90 tych rokov. Je POROVNATELNY S 24 70 2.8 a na ebay sa da kupit za 350 $, mint, co je NEPOROVNATELNA cena oproti 24 70. Mal som ho na fx aj dx a okrem push pull a maleho rozsahu nemal nijaky neduh. Cize negeneralizoval by som, ze len nove je dobre.
No a toto isté sa dá napísať aj o 28-70 2,8D... Na Nikon day som sa pýtal priamo Juráka, aký je rozdiel medzi 28-70 a 24-70, odpovedal mi, že okrem nano vrstiev je to v podstate totožné sklo. Žiaden rozdiel jednej triedy Pod poslednú vetu sa podpisujem aj ja.
No a toto isté sa dá napísať aj o 28-70 2,8D... Na Nikon day som sa pýtal priamo Juráka, aký je rozdiel medzi 28-70 a 24-70, odpovedal mi, že okrem nano vrstiev je to v podstate totožné sklo. Žiaden rozdiel jednej triedy Pod poslednú vetu sa podpisujem aj ja.
Nemal by tam byť rozdiel aj v spôsobe ostrenia (vstavaný motorček vs. bezmotor)? Aký z toho vyplýva rozdiel v rýchlosti ostrenia (najmä za horších svetelných podmienok)? Preto som aj zadal túto tému, lebo heslo "Len nové je dobré..." je de facto v dnešnej dobe proti logike, tak reku nejaké tajné tipy tu niekto dá...
Nemal by tam byť rozdiel aj v spôsobe ostrenia (vstavaný motorček vs. bezmotor)? Aký z toho vyplýva rozdiel v rýchlosti ostrenia (najmä za horších svetelných podmienok)? Preto som aj zadal túto tému, lebo heslo "Len nové je dobré..." je de facto v dnešnej dobe proti logike, tak reku nejaké tajné tipy tu niekto dá...
28-70 podla webu je AF-S ... cize ostriaci motor ma ... D objektivy boli aj v AF-S verziach ...
Tak dík za názory... Len prečo sú vždy také finančne bolestivé a skončí to pri tej najdrahšej možnosti... Tak ma napadá, že či sa to pri tej cene neoplatí radšej "vyskladať" z pevných skiel 28, 50 a 85mm, ktoré sú aj svetelnejšie a možno aj obrazovo lepšie (stabilnejšie), či?
dostatocne svetelny a rychlo ostriaci zoom za 500€ asi nezozenies. ale zmesti sa ti tam akurat ta 85ka 35mm + 85mm by mne osobne na fotenie v telocvicni asi aj stacilo.
Zoom do 100mm so svetelnosťou 2.8
http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/239-nikkor-af-s-28-70mm-f28-d-if-ed-review--test-report
http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/239-nikkor-af-s-28-70mm-f28-d-if-ed-review--test-report
Ci zakladatel vlakna patri k narocnejsim, to neviem. Mozno by bol spokojny aj 35-70/2,8. Ale to za neho nikto nezisti. Na niektore otazky nejestvuje napisana odpoved, fotograf si to musi vyskusat sam. A tak to je v pripade vsetkych starsich ale aj mnohych novych objektivov. Vzdy sa musi posudzovat konkretny objektiv na konkretnom fotaku konkretnym fotografom.
Ci zakladatel vlakna patri k narocnejsim, to neviem. Mozno by bol spokojny aj 35-70/2,8. Ale to za neho nikto nezisti. Na niektore otazky nejestvuje napisana odpoved, fotograf si to musi vyskusat sam. A tak to je v pripade vsetkych starsich ale aj mnohych novych objektivov. Vzdy sa musi posudzovat konkretny objektiv na konkretnom fotaku konkretnym fotografom.
Pod poslednú vetu sa podpisujem aj ja.
Pod poslednú vetu sa podpisujem aj ja.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie