DC je funkcia výhradne viazaná k 105 a 135, ak sa nemýlim - nenazval by som to systémom.. Sprvu som tiež mal záujem, fotím portréty - ale po zhliadnutí pár videí, fotografií a recenzií - dospel som k záveru, že je to s praktickým použitím asi podobné ako "holedbať" sa "tilt"shift" (PC) objektívom Nikkor..Totiž ten vie vždy náklon iba v jednej rovine súčasne - teda pre mňa to nie je plnohodnotný nástroj - spravidla pre architektúru, makro, produktovky.. DC by som tiež radil k špecializácii na produkt.. Je to síce portrétne ohnisko a zdá sa, že smeruje tam, ale spôsob, ako sa s ním pracuje - (nie skutočné uvádzané ovlpyvňovanie HĹBKY OSTROSTI a podanie bokehu) - ho z potrétu (PRE MŇA) vylučuje.. Funkciou DC ovplyvňuješ aj ostrosť samotného objektu a je to naozaj skôr kontrola softeningu a sharpeningu zaostrenia na predmet. Bokeh sa tým skôr mrší ako skvalitňuje. Oveľa krajší dosiahneš (a o to pri portréte ide) ohniskom 200/2 "na plnú" či 105 makrom - resp. iným ohniskom - taktiež vzdialenosťou od objektu - na to nezabúdajme tiež. Naviac 105 aj 135 DC sú ešte z konštrukčne starej školy - napríklad bez NANO ..
Skusal som 105DC ale po kratkom case ma experimentovanie prestalo bavit. Nenasiel som vyhodu vyuzita DC funkcie oproti inym portretakom. Osobne by som volil skor 135-ku. Videl som par Mrcovych zaberov a pacilo sa mi podanie perspektivy aj hlbky ostrosti. Najma ak to bol sirsi a nie detailny zaber.
Mna skor zaujala ospevovana ostrost 105tky a prekvapilo ma to DC. Vcera som googlil a nejak mi nedochadzalo na co je dobre to DC. Vlastne ste mi i potvrdili, ze je to takpovediac somarina na portrety.
Nikon DC
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa