Ako sa jej môžem zbaviť? Je na to nejaký software? Vlastním zoner 13ku a tam s tým mám problém, pretože pri potláčaní farby aberácie mi program potlačí zvolenú farbu v celej forografí :/ Fotené objektívom Nikon 16 - 85mm pri f16. Výrez z pravého horného rohu fotografie.
Len pár poznámok: 1.- Pozeráš fotky ako celok alebo len pod lupou? 2.- Fotíš aj nejaké normálne motívy, kde ti aberácia vadí, alebo len konáre? 3.- Difrakcia pri f/16 na tomto výreze ti nevadí? 4.- Skús menej cloniť. 5.- Skús prevod do ČB. 6.- Skús iný program ako Zoner. Na toto si najviac pochvaľujú Lightroom. 7.- Niekedy je lepšie vedieť, kedy nefotiť. Za zlého svetla a bez vhodného motívu jednoducho dobrú fotku neurobíš.
Síce píšem trochu ironicky, ale keď sa zamyslíš, tak otázkami smerujem k tomu, čo možno nerobíš ideálne. Mám objektívy, ktoré tiež aberujú (Canon 85/1.8), ale pri normálnych motívoch to nevadí lebo nepozerám na fotku pod lupou. Aberácia je jednoducho vlastnosť objektívov (ktorá vadí aj mne), ale treba ju brať ako vlastnosť a vedieť, kedy sa prejavuje, a podľa toho prispôsobiť zábery. Naprávať ju v PC je otrava a je to len opravovanie chýb, ktorým je lepšie sa vyhnúť pri fotení (aj keď nie vždy sa to dá).
Nepozerám pod lupou, ale proste mi tam vadí a pri pohľade na fotku na monitore ju tam vidím. Fotím normálne motívy, toto je len výrez z horného rohu fotky krajiny, v prílohe je celá foto.
vyskusaj nabuduce aj f8 alebo f11. Potom ta uz skosi difrakcia. Urob si tri fotky, f8, f11 a f16 a porovnaj.
Mozno budes prekvapeny. Mimochodom, chromaticka aberacia a jej odstranenie je naozaj jedna z najprimitivnejsich cinnosti post-processingu a som presvedceny ze ked napises do googla tri zazracne slovicka, ze na prvej strane budes mat minimalne styri odkazy kde sa dozvies ako na to v praxi.
-Skús viac podexponovať nebo a skladať expozíciu z viac fotiek z posunom EV alebo HDR. -Aberáciu veľa krát zvýrazni aj postproces-nastavenie bielej,kontrast,farby atď. -Aberácia je daná samotným sklom a fyzikou,takže potačiť sa dá,odstraniť úplne nie, hlavne pri tak kontrastných scénach ako na tvojej fotke.
Ako sa jej môžem zbaviť? Je na to nejaký software? Vlastním zoner 13ku a tam s tým mám problém, pretože pri potláčaní farby aberácie mi program potlačí zvolenú farbu v celej forografí :/ Fotené objektívom Nikon 16 - 85mm pri f16. Výrez z pravého horného rohu fotografie.
vopred vďaka...
Pripádá mi to ako vada konkrétneho kusa, mal som toto sklo a nič podobné som nezbadal
Len pár poznámok: 1.- Pozeráš fotky ako celok alebo len pod lupou? 2.- Fotíš aj nejaké normálne motívy, kde ti aberácia vadí, alebo len konáre? 3.- Difrakcia pri f/16 na tomto výreze ti nevadí? 4.- Skús menej cloniť. 5.- Skús prevod do ČB. 6.- Skús iný program ako Zoner. Na toto si najviac pochvaľujú Lightroom. 7.- Niekedy je lepšie vedieť, kedy nefotiť. Za zlého svetla a bez vhodného motívu jednoducho dobrú fotku neurobíš.
Síce píšem trochu ironicky, ale keď sa zamyslíš, tak otázkami smerujem k tomu, čo možno nerobíš ideálne. Mám objektívy, ktoré tiež aberujú (Canon 85/1.8), ale pri normálnych motívoch to nevadí lebo nepozerám na fotku pod lupou. Aberácia je jednoducho vlastnosť objektívov (ktorá vadí aj mne), ale treba ju brať ako vlastnosť a vedieť, kedy sa prejavuje, a podľa toho prispôsobiť zábery. Naprávať ju v PC je otrava a je to len opravovanie chýb, ktorým je lepšie sa vyhnúť pri fotení (aj keď nie vždy sa to dá).
ak je aberacia abnormalna, moze to byt vlasnost daneho kusu.. mal som 24-120/4 VR jeden z prvych kusov a dost silno aberoval, co sa mi nezdalo, ze by mal az tak.. vratil som ho spat a dali mi iny kus, ktory mal podstatne mensiu aberaciu.. inac stromy nie su zrovna dobry objekt pre posudzovanie aberacie, lebo sa mohli hybat vetrom a navyse su aj v protisvetle, co cely efekt este zvyraznilo.. skus jednoduchsi motiv a skontroluj si aberaciu na viacerych foto a pri roznych clonach s vyp/zap. VR, ci sa nejedna naozaj o chybu daneho kusu, ze by aberoval abnormalne vela v porovnani s tym co dosiahli v testoch na nete s tymto objektivom.. porovnas tvoje foto a ich, napr.
sto pro odpoved ..neriešit aberáciu nepočítat pixeli ale zamerat sa na obsah .formu atd a hlavne správne exponovat
sto pro odpoved ..neriešit aberáciu nepočítat pixeli ale zamerat sa na obsah .formu atd a hlavne správne exponovat
Niet nič krajšie, ako obsah orámovaný fialovými kontúrami Všetky optické vady objektívov budeme riešiť dovtedy, kým sa výsledný obraz nebude približovať vnímaniu ľudského oka, vidíš okom v reále nejakú aberáciu ?
ale riešil asi vieš že každy širokač do proti svetla aberuje a mám to riešit ? ano pokial to je extrémne a v provnani sa to javí ako chyba vada ...ked máš na ise 1600 už šum je to problém chyba? mám to riešit ? asi tak nejako som to myslel
ale riešil asi vieš že každy širokač do proti svetla aberuje a mám to riešit ? ano pokial to je extrémne a v provnani sa to javí ako chyba vada ...ked máš na ise 1600 už šum je to problém chyba? mám to riešit ? asi tak nejako som to myslel
udaj o ohnisku som nenašiel, vôbec neviem pri akom ohnisku to bolo fotené, ale ako celok to vôbec nepôsobí zle ( z hľadiska aberácie)
Silná aberácia
vopred vďaka...
1.- Pozeráš fotky ako celok alebo len pod lupou?
2.- Fotíš aj nejaké normálne motívy, kde ti aberácia vadí, alebo len konáre?
3.- Difrakcia pri f/16 na tomto výreze ti nevadí?
4.- Skús menej cloniť.
5.- Skús prevod do ČB.
6.- Skús iný program ako Zoner. Na toto si najviac pochvaľujú Lightroom.
7.- Niekedy je lepšie vedieť, kedy nefotiť. Za zlého svetla a bez vhodného motívu jednoducho dobrú fotku neurobíš.
Vďaka obom
Mozno budes prekvapeny. Mimochodom, chromaticka aberacia a jej odstranenie je naozaj jedna z najprimitivnejsich cinnosti post-processingu a som presvedceny ze ked napises do googla tri zazracne slovicka, ze na prvej strane budes mat minimalne styri odkazy kde sa dozvies ako na to v praxi.
-Aberáciu veľa krát zvýrazni aj postproces-nastavenie bielej,kontrast,farby atď.
-Aberácia je daná samotným sklom a fyzikou,takže potačiť sa dá,odstraniť úplne nie, hlavne pri tak kontrastných scénach ako na tvojej fotke.
vopred vďaka...
4.- Skús menej cloniť.
5.- Skús prevod do ČB.
7.- Niekedy je lepšie vedieť, kedy nefotiť. Za zlého svetla a bez vhodného motívu jednoducho dobrú fotku neurobíš.
4.- Skús menej cloniť.
5.- Skús prevod do ČB.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa