Fórum » Objektívy a filtre

Petzval podomácky

Rachotilko
2013-02-18 14:24:52+01
Láka ma robiť experimenty s podomácky zostrojenou optikou, no neviem, kde v našich krajoch dostať kúpiť za lacný peniaz optické prvky. Nevie niekto poradiť ?

bonifacko
2013-02-18 14:28:07+01
príspevok od: Rachotilko
Láka ma robiť experimenty s podomácky zostrojenou optikou, no neviem, kde v našich krajoch dostať kúpiť za lacný peniaz optické prvky. Nevie niekto poradiť ?
skúsil by som česku meoptu.
Inak, rachotilko, neviem ake maš ambície, ale vymysliet nič nove nevymysliš, ale viem, že niektorí su koumaci a vedia vylepšiť macra 1:1 na niečo viac zväčšovacie. Napr. uživatel "tomatito".

Rachotilko
2013-02-18 14:45:58+01
Viem, že nič nevymyslím, no Voigtlander už Petzvalov portrétny objektív už dobrých 100 rokov nevyrába. Čiže je možné kúpiť (drahý) originál z polovice 19. storočia, alebo si ho spraviť nakolene.

Toto moje nutkanie nie je nijak unikátne: na flickri sú grupy ľudí, ktorí fotia buď starými objektívmi alebo ich napodobeninami. Má to nenapodobiteľné čaro.

bonifacko
2013-02-18 14:54:26+01
Viem, že nič nevymyslím, no Voigtlander už Petzvalov portrétny objektív už dobrých 100 rokov nevyrába. Čiže je možné kúpiť (drahý) originál z polovice 19. storočia, alebo si ho spraviť nakolene.

Toto moje nutkanie nie je nijak unikátne: na flickri sú grupy ľudí, ktorí fotia buď starými objektívmi alebo ich napodobeninami. Má to nenapodobiteľné čaro.
Ved si kup na ebay nejake manaulne sklo 42 mm a dokup redukciu na tvoje zrkadlo a hraj sa

Rachotilko
2013-02-18 15:10:08+01
Všetko čo bolo vyrobené po začiatku 20. storočia je už príliš dokonalé V 19. storočí sa toho korigovalo ďaleko menej (vpodstate len chromatická a sférická aberácia), a výsledky sú čarovné a retro:
http://www.flickr.com/photos/goyaboy/sets/72157632366628782/
http://www.flickr.com/photos/bbcuyler/5444404754/

Ale Meopta je dobrý tip, vyskúšam ich nakontaktovať.

WildSammy
2013-02-18 17:01:50+01
Všetko čo bolo vyrobené po začiatku 20. storočia je už príliš dokonalé V 19. storočí sa toho korigovalo ďaleko menej (vpodstate len chromatická a sférická aberácia), a výsledky sú čarovné a retro:
http://www.flickr.com/photos/goyaboy/sets/72157632366628782/
http://www.flickr.com/photos/bbcuyler/5444404754/

Ale Meopta je dobrý tip, vyskúšam ich nakontaktovať.
aj tu mas dobru inspiraciu http://www.youtube.com/watch?v=v3YpiFCGZRY

a btw.. nestacil by ti lens baby?

keko
2013-02-18 18:45:07+01
príspevok od: WildSammy
aj tu mas dobru inspiraciu http://www.youtube.com/watch?v=v3YpiFCGZRY

a btw.. nestacil by ti lens baby?
Video je zabavne. Celkom sa zhoduje s mojou predstavou, ako asi skoncia vsetky tie digitalne sarapaticky.
Ale evidentnr si nepochopil o co tu ide. Jedna vec je nejako sk...rvit obrazok napr hranolom zo skla, alebo lens bejbom, druha je pouzit uslachtily Petzvalov objektiv (ktoreho hodnota je v sucasnosti asi aj vyssia, ako cena objektivov v sucasnosti predavanych). Vysledky treba vidiet asi na vlastne oci, naposledy som sa niecim podobnym kochal minuly tyzden v piatok ... Vysledok je tak posobivy, ze vacsinu ludi skonvertuje temer okamzite.
A tretia vec je pouzitie vlastnej konstrukcie, kde niektore chyby sa daju cielene vyuzit ako vyrazovy prvok. Takze ziaden lens-bejbo. Aj ked aj ten posluzi

Rachotilko
2013-02-18 19:00:49+01
Diky keko, už som si myslel, že tu budem za čistého blázna

Ale čo ma zaujíma je to "na vlastné oči". Ja poznám výsledky zatiaľ len z internetu, ale som aj tak nadšený Petzvalista.

Lenže ty, predpokladám, hovoríš o Skutočnej Veci, teda o veľkoformátovej foto na sklené dosky. Je tak ? Ak áno, kde sa dá také vidieť ?

Paulie
2013-02-18 19:05:34+01
objektívy m42 - pár desiatok €
lensbaby - 250€ plus mínus
vlastnoručne zhotovený objektív - na nezaplatenie

keko
2013-02-18 19:40:54+01

Ale čo ma zaujíma je to "na vlastné oči". Ja poznám výsledky zatiaľ len z internetu, ale som aj tak nadšený Petzvalista.

Lenže ty, predpokladám, hovoríš o Skutočnej Veci, teda o veľkoformátovej foto na sklené dosky. Je tak ? Ak áno, kde sa dá také vidieť ?
Ja som tiez napred iba pocuval, potom som naozaj videl objektivy (Petzvalov je iba jeden z mnohych) z 19-teho storocia, a nezavisle na tom som neskor spoznal dva projekty zalozene na takychto objektivoch a obrovskych fotoaparatoch.
Nie je to lacny spas, ale skus temnakomora.cz, kde najdes mnoho projetov, takze napred citaj a haldaj, za rok budes aspon teoreticky pripraveny.
Prve pokusy su naozaj s dvoma spojkami (sosovkami), ktore ti predaju v ktorejkolvek optike. Zacat sa da s fotografickym papierom, z ktoreho po niekolkych pokusoch ziskas krasny negativ a kopirovanim ziskas neuveritelne krasny pozitiv. Rodina ta bude milovat.
A vidiet to? No nemozem udavat, ale studiom zanedlho spoznas niekoho vo svojom okoli, koho potesi blaznovstvo rovnakej krvnej skupiny Mozno sa ti niekdo ozve. Skus napisat verejne odkial si.

keko
2013-02-18 19:57:51+01

http://www.diyphotography.net/build-your-own-lenses

Marek Janicko
2013-02-18 20:09:23+01
príspevok od: keko
Video je zabavne. Celkom sa zhoduje s mojou predstavou, ako asi skoncia vsetky tie digitalne sarapaticky.
Ale evidentnr si nepochopil o co tu ide. Jedna vec je nejako sk...rvit obrazok napr hranolom zo skla, alebo lens bejbom, druha je pouzit uslachtily Petzvalov objektiv (ktoreho hodnota je v sucasnosti asi aj vyssia, ako cena objektivov v sucasnosti predavanych). Vysledky treba vidiet asi na vlastne oci, naposledy som sa niecim podobnym kochal minuly tyzden v piatok ... Vysledok je tak posobivy, ze vacsinu ludi skonvertuje temer okamzite.
A tretia vec je pouzitie vlastnej konstrukcie, kde niektore chyby sa daju cielene vyuzit ako vyrazovy prvok. Takze ziaden lens-bejbo. Aj ked aj ten posluzi
Pozrel som skrz ebay tieto objektivy a ziadna vynimocna cena sa nekona. Povedal by som, ze cena je priam smiesna na to kolko to ma rokov a ze sa to nepovaluje v kazdom bazare.

Rachotilko
2013-02-18 20:20:10+01
Ďakujem za rady. Pravdupovediac, som neskutočne nadšený z výsledkov, a rád by som sa nimi pokochal. Nie som si však istý, že chcem sám robiť koloid či inú chémiu. Mňa láka optika "per se".

Videl som totiž nádherné výsledky, ktoré boli dosiahnuté kombináciou starých objektívov a digitálnej techniky. Touto cestou by som sa chcel asi vydať; aspoň na začiatok. Myslím, že zaujímavé môžu byť najmä bezzrkadlovky (optikou možno ísť blízko k snímaču).

Pre takéto hrádky však potrebujem optické členy. Preto moja otázka: kam na šošovky ? Povedal si, že v každej optike. Ja však neviem, kde je nejaká "optika": osobne nepoznám žiaden obchod, kde by predávali len tak mírnix-dírnix achromatické dublety či flintové a korunové negatívne menisky konkrétnych polomerov.

Predpokladám, že nemyslíš prevádzky kde vyrábajú okuliare. Či áno ?

Ďakujem za odpoveď a najmä za pochopenie

Rachotilko
2013-02-18 20:31:32+01
príspevok od: Marek Janicko
Pozrel som skrz ebay tieto objektivy a ziadna vynimocna cena sa nekona. Povedal by som, ze cena je priam smiesna na to kolko to ma rokov a ze sa to nepovaluje v kazdom bazare.
No, ceny nie sú horibilné, ale stále relatívne vysoké ($400 a vyššie).

Okrem toho, už som dosť úsilia venoval výpočtom korekcie sférickej aberácie, haha.

oksyd
2013-02-18 20:33:02+01
A nezaujima ju ta napr. stare mechove objektivy? Z voigtlanderu a pod... Tie prisposobis na digi telo.

Paulie
2013-02-18 20:44:37+01
Ďakujem za rady. Pravdupovediac, som neskutočne nadšený z výsledkov, a rád by som sa nimi pokochal. Nie som si však istý, že chcem sám robiť koloid či inú chémiu. Mňa láka optika "per se".

Videl som totiž nádherné výsledky, ktoré boli dosiahnuté kombináciou starých objektívov a digitálnej techniky. Touto cestou by som sa chcel asi vydať; aspoň na začiatok. Myslím, že zaujímavé môžu byť najmä bezzrkadlovky (optikou možno ísť blízko k snímaču).

Pre takéto hrádky však potrebujem optické členy. Preto moja otázka: kam na šošovky ? Povedal si, že v každej optike. Ja však neviem, kde je nejaká "optika": osobne nepoznám žiaden obchod, kde by predávali len tak mírnix-dírnix achromatické dublety či flintové a korunové negatívne menisky konkrétnych polomerov.

Ja predpokladám, že naozaj mal na mysli očnú optiku (predajňu), až som si dokonca istý. Neobišiel by som ani blšáky.

keko
2013-02-18 20:48:03+01
príspevok od: Marek Janicko
http://www.ebay.de/itm/Hermagis-Portrait-Series-1-F-60cm-Huge-Large-Format-Petzval-Lens-c-1867-/271144520087?pt=DE_Foto_Camcorder_Objektive&hash=item3f21790997&_uhb=1#ht_7400wt_1186

Nechcem ti to vyhovarat, ale 5000 je hodne Aspon pre mna.

keko
2013-02-18 20:53:45+01

Ano. Okuliarove sosovky. Relativne lacne a dostupne. Treba trosku popcitat. Vzorce su dostupne. Ale maly digitalik neda vyniknut az tak, ako ten velky. Mozno raz narazis na tento problem.

milosm
2013-02-18 20:57:37+01
keko, ten hermagis je tej ceny hoden.
hned ako ... tak kupujem

leica mp sa posuva v rebricku smerom smeru

Marek Janicko
2013-02-18 21:13:56+01
príspevok od: keko
http://www.ebay.de/itm/Hermagis-Portrait-Series-1-F-60cm-Huge-Large-Format-Petzval-Lens-c-1867-/271144520087?pt=DE_Foto_Camcorder_Objektive&hash=item3f21790997&_uhb=1#ht_7400wt_1186

Nechcem ti to vyhovarat, ale 5000 je hodne Aspon pre mna.
Vyberas vzdy vsetko to najdrahsie?
Ked poviez za a tak povedz i za b.
http://www.ebay.de/sch/i.html?_trksid=p5197.m570.l1313&_nkw=Petzval+lens&_sacat=0&_from=R40

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()