Fórum » Objektívy a filtre

Kombinace ND filtrů

SkyVessel
2013-05-12 13:50:24+02
Zdravím,
vím, že to zní trochu pochybně, ale přesto se ptám:
momentálně mám kruhový nd8, ale možná budu měnit optiku a tak nechci kupovat další filtr, který mi třeba nebude pasovat na jiný objektiv - proto volím systém cokin p...
Vím, že každý plastový prvek trochu ubírá na kvalitě. Když dám 2x ND8, tak je to jako kdybych nasadil ND64? a 3x ND8 je 512?? Dá se to takhle kombinovat?
Jde mi o to, že jsem poslední prachy dal za nový mobil a stativ , takže na nějaké kvalitnější skla teď není a něco jako nd1000 leda že bych ho někde vyhrál . Navíc je to jen pro občasné použití a spíš experimentování.

Díky

transporti686
2013-05-12 15:21:15+02
príspevok od: SkyVessel
Zdravím,
momentálně mám kruhový nd8, ale možná budu měnit optiku a tak nechci kupovat další filtr, který mi třeba nebude pasovat na jiný objektiv - proto volím systém cokin p...
Vím, že každý plastový prvek trochu ubírá na kvalitě. Když dám 2x ND8, tak je to jako kdybych nasadil ND64? a 3x ND8 je 512?? Dá se to takhle kombinovat?
Jde mi o to, že jsem poslední prachy dal za nový mobil a stativ , takže na nějaké kvalitnější skla teď není a něco jako nd1000 leda že bych ho někde vyhrál . Navíc je to jen pro občasné použití a spíš experimentování.

Díky
takéto spájanie viacerých je problém, môže priniesť stratu ostrosti, je to hrubé potom, môžu vznikať odlesky

ND 1000x na občasné použitie sá da slušne kúpiť od Hitechu-Pro stop 3.0 ND

transporti686
2013-05-12 15:22:27+02
Zdravím,

Díky
alebo ako ND1000x núdzovo zváračske sklo ale to robí veľmi silný farebný nádych na fotke

SkyVessel
2013-05-12 16:14:10+02
príspevok od: transporti686
takéto spájanie viacerých je problém, môže priniesť stratu ostrosti, je to hrubé potom, môžu vznikať odlesky

ND 1000x na občasné použitie sá da slušne kúpiť od Hitechu-Pro stop 3.0 ND
No to od Hitechu by bylo bomba, ale jak říkám - teď si těch 66éček nemůžu dovolit...
může přinést ztrátu ostrosti a nejspíš i přinese... No nevím nevím. Ten ND8 co mám je fakt spíše pro focení na malé clonové čísla za silného světla něž pro foto vody, nebe atd...
Ale jinak počítá se to tak, jak jsem psal?
(btw díky za tip, ale svářečské sklo bych taky musel shánět )

A ještě se zeptám - v čem nosíte filtry? na ty cokin jsou ty pouzdra v poho, ale na ty kulaté filtry dělají nepochopitelně velké obaly...

transporti686
2013-05-12 16:26:53+02
No to od Hitechu by bylo bomba, ale jak říkám - teď si těch 66éček nemůžu dovolit...
může přinést ztrátu ostrosti a nejspíš i přinese... No nevím nevím. Ten ND8 co mám je fakt spíše pro focení na malé clonové čísla za silného světla něž pro foto vody, nebe atd...

A ještě se zeptám - v čem nosíte filtry? na ty cokin jsou ty pouzdra v poho, ale na ty kulaté filtry dělají nepochopitelně velké obaly...
ešte môžeš skúsiť hitech ND sú myslím od 2.1 do 3.0, nie je to Pro Stop, funguje ako Pro stop, ale na digi zrkadlovkách má silný nádych do červena, ak chceš výstup do BW tak sa dá použiť je výrazne lacnejší ako Pro Stop - nerobí sa ale s tou chrániacou gumou proti vniku svetla, ale tá sa dá prirobiť, Pro Stop je však výrazne neutrálnejší resp. tiahne do modra, čo sa ľahšie odstraňuje na fotkách

dynnamic
2013-05-12 16:59:02+02

Nedavno som ho nasiel za 38 euro

Filip Bucher
2013-05-12 19:23:54+02

pocita sa to tak ako si písal 3x (x8 ND) = 8x8x8

este ta mozno bude zajimat

x8 = 3/f-stops (0,8 ND)
x1 000 = 10/f ( 3 ND )
x10 000 = 13/f (4 ND)
x1 000 000 = 20/f (6 ND)

rbr69
2013-05-12 20:54:14+02
kedze nemam ND filtre od jedneho vyrobcu, neviem s istotou posudit, ale osobne by som radsej nekombinoval som hustejsie ndcka, kvoli moznej zvyraznenej farebnej (tonovej) nehomogenite vo vysledku

Filip Bucher
2013-05-13 08:01:12+02
príspevok od: rbr69
kedze nemam ND filtre od jedneho vyrobcu, neviem s istotou posudit, ale osobne by som radsej nekombinoval som hustejsie ndcka, kvoli moznej zvyraznenej farebnej (tonovej) nehomogenite vo vysledku
ja si myslim ze urcite to stoji za vyskusanie... 17€ za filter neni vela, a farebna nehomogenita mozno bude niekedy to co bude Sky chciet docielit...
alebo bude treba obetovat pre dlhsie expozicie cez den.

SkyVessel
2013-05-13 08:42:49+02
príspevok od: Filip Bucher
ja si myslim ze urcite to stoji za vyskusanie... 17€ za filter neni vela, a farebna nehomogenita mozno bude niekedy to co bude Sky chciet docielit...
No přesně to s tím barevným posunem mě taky napadlo jako možný zajímavý efekt, ale když jsem se díval na některé ukázkové foto, tak někdy to už je fak síla...
Objednal jsem nd16x, tak uvidíme...
Jinak trochu nechápu v tom x8 = 3/f-stops (0,8 ND) co je to -stops....

rbr69
2013-05-13 08:50:33+02
No přesně to s tím barevným posunem mě taky napadlo jako možný zajímavý efekt, ale když jsem se díval na některé ukázkové foto, tak někdy to už je fak síla...
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AjiA_ZbPhGvhdHNfeUtzd0V5V29pUG5FOGZyRnZPOUE#gid=0

transporti686
2013-05-13 09:02:27+02
no keby si videl na niektorých digi ten posun, tak by ťa to prešlo ale záleží to aj od konkrétnej zrkadlovky

tu má za 28 libier plus pošta standard ND 3.0 od Hitechu, farebný posun tam ale asi bude značný

Fatty
2013-05-13 09:21:18+02
podla mna je to z angl. stop=zastavenie clonoveho kruzka v zakl. polohach = nasobkoch 1.4: teda 1/ 1.4/ 2/ 2.8 / 4/ 5.6 atd.
tzn. NIE kazde kliknutie kruzka, lebo delenie na objekt. byva samozrejme aj jemnejsie, su tam aj "medzipolohy"
standardne su na obj. tie zakl. clony vyrazne oznacene...

rbr69
2013-05-13 09:41:17+02
standardne f-stops (zastavenia alebo clony kroky clony) su: 1, 1.4, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22, 32, 45

rbr69
2013-05-13 09:47:49+02
https://en.wikipedia.org/wiki/F-number

rbr69
2013-05-13 10:16:41+02
príspevok od: Filip Bucher
tu je kombinacia B+W ND 1000x a Haida ND 64x (haida) ... samotne ten Haida nd 64x je pouzitelny v pohode, v kombinacii s B+W nd1000x je to viditelny "pruser"

SkyVessel
2013-05-13 18:56:34+02
príspevok od: rbr69
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AjiA_ZbPhGvhdHNfeUtzd0V5V29pUG5FOGZyRnZPOUE#gid=0
Jo táák... Už chápu. Uloženo pro další studium .
Díky

A k těm kombinacím filtrů - myslím, že tady ani rawko nepomůže . Snad to u těch menších nepujde tak znát. Zkusil jsem a objednal nd16

psykora2
2013-05-13 20:49:08+02
Jo táák... Už chápu. Uloženo pro další studium .
Díky

A k těm kombinacím filtrů - myslím, že tady ani rawko nepomůže . Snad to u těch menších nepujde tak znát. Zkusil jsem a objednal nd16
nd16 je dost malo, ale to uvidis sam v praxi, idealny je ten B+W ND 1000x, jeden priklad s nim prilozim

combat113
2013-05-13 21:27:09+02
príspevok od: psykora2
nd16 je dost malo, ale to uvidis sam v praxi, idealny je ten B+W ND 1000x, jeden priklad s nim prilozim
A čo povieš na tie variabilné, ktoré otáčaním zvyšujú alebo znižujú priepustnosť npr. Hoya ND3-ND400 1,5 až 8 clôn, presne podľa potreby fotografa.

dynnamic
2013-05-13 21:33:49+02
príspevok od: psykora2
presne ako pises najskor som kupil ND16 a zistil som ze to neni ono , tak som doobjednal Hitech ND1000 3.0 a som spokojny , esteze ten prvy ma u mna takisto vyuzitie inak by som olutoval tie investovane financie

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()