Fórum » Objektívy a filtre

pevná vs proměnlivá clona

SkyVessel
2014-03-03 23:27:42+01
Zdravím,
už hodně dlouhou dobu mi vrtá hlavou, jak to je s tou clonou. Přesněji mám na mysli např objektiv 24-70mm f/4... Nebylo by pro fotografa lepší např 24-70mm f/2.8-4?? Protože hodně vidím u těch lepších skel ty konstantní vyšší clony, což ve mě vyvolává dojem např "zbytečně" dlouhých časů na krátkém ohnisku při horších podmínek...
Rád se poučím...

viking81
2014-03-04 06:42:06+01
príspevok od: SkyVessel
Zdravím,
už hodně dlouhou dobu mi vrtá hlavou, jak to je s tou clonou. Přesněji mám na mysli např objektiv 24-70mm f/4... Nebylo by pro fotografa lepší např 24-70mm f/2.8-4?? Protože hodně vidím u těch lepších skel ty konstantní vyšší clony, což ve mě vyvolává dojem např "zbytečně" dlouhých časů na krátkém ohnisku při horších podmínek...
Rád se poučím...
ak ti je 4 vela tak existuje aj moznost 24-70 f/2.8 aaa skor by ma trapila ta 4 clona na dlhsich ohniskach...sirsie ohnisko udrzis lahsie z ruky aj pri kusok dlhsom case

tomis.ales
2014-03-04 07:39:41+01
Keby by to bolo jednoduche a lacne, vyrobcovia by to urcite robili. Vsetko je to kompromis medzi cenou, velkostou a zlozitostou konstrukcie.

SkyVessel
2014-03-04 13:48:05+01
príspevok od: tomis.ales
Keby by to bolo jednoduche a lacne, vyrobcovia by to urcite robili. Vsetko je to kompromis medzi cenou, velkostou a zlozitostou konstrukcie.
Takže jestli to chápu dobře, tak i to f4 může být luxus, ale třeba ten objektiv je díky tomu krapet menš a levnější? třeba... Takhle jsem nad tím neuvažoval. Díky...

viking81
2014-03-04 16:34:35+01
príspevok od: SkyVessel
Takže jestli to chápu dobře, tak i to f4 může být luxus, ale třeba ten objektiv je díky tomu krapet menš a levnější? třeba... Takhle jsem nad tím neuvažoval. Díky...
presne ako pises... clonove cislo je definovane ako pomer ohniskovej vzdialenosti a priemeru otvoru ktory v objektive vznikne....pre 70mm a f/4 staci otvor s priemerom 17,5mm kdezto pre clonu 2,8 potrebujes otvor s priemerom 25mm. Aby si dosiahol vacsi "otvor" v objektive potrebujes vacsie sosovky....vacsie sosovky su hlavne drahsie a tak isto tazsie...preto su svetelne skla take velke....tazke a drahe ono je to vzdy o tom co potrebujes....ak si krajinkar pripadne fotis architekturu tak svetelnost nepotrebujes....tak ci onak clonis na f/8 az 11, pouzivas ISO 100 a stativ ked uz fotis v interiery a pripadne wildlife za horsich svetelnych podmienok, tak tam je svetelnost nevyhnutna...preto su na trhu take a aj take skla...aby si kazdy vybral podla svojho zanru a este jedna poznamka....ano..f/4 v celom rozsahu je tak isto luxus vseobecne zoom objektiv s konstantnou svetelnostou je luxus...ci uz 2,8 alebo 4

SkyVessel
2014-03-04 19:31:53+01
Jo tak teď už to chápu... Díky moc za zastavení a komenty. Zase o něco chytřejší .

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()