Zdravím, už hodně dlouhou dobu mi vrtá hlavou, jak to je s tou clonou. Přesněji mám na mysli např objektiv 24-70mm f/4... Nebylo by pro fotografa lepší např 24-70mm f/2.8-4?? Protože hodně vidím u těch lepších skel ty konstantní vyšší clony, což ve mě vyvolává dojem např "zbytečně" dlouhých časů na krátkém ohnisku při horších podmínek... Rád se poučím...
Zdravím, už hodně dlouhou dobu mi vrtá hlavou, jak to je s tou clonou. Přesněji mám na mysli např objektiv 24-70mm f/4... Nebylo by pro fotografa lepší např 24-70mm f/2.8-4?? Protože hodně vidím u těch lepších skel ty konstantní vyšší clony, což ve mě vyvolává dojem např "zbytečně" dlouhých časů na krátkém ohnisku při horších podmínek... Rád se poučím...
ak ti je 4 vela tak existuje aj moznost 24-70 f/2.8 aaa skor by ma trapila ta 4 clona na dlhsich ohniskach...sirsie ohnisko udrzis lahsie z ruky aj pri kusok dlhsom case
Keby by to bolo jednoduche a lacne, vyrobcovia by to urcite robili. Vsetko je to kompromis medzi cenou, velkostou a zlozitostou konstrukcie.
Takže jestli to chápu dobře, tak i to f4 může být luxus, ale třeba ten objektiv je díky tomu krapet menš a levnější? třeba... Takhle jsem nad tím neuvažoval. Díky...
Takže jestli to chápu dobře, tak i to f4 může být luxus, ale třeba ten objektiv je díky tomu krapet menš a levnější? třeba... Takhle jsem nad tím neuvažoval. Díky...
presne ako pises... clonove cislo je definovane ako pomer ohniskovej vzdialenosti a priemeru otvoru ktory v objektive vznikne....pre 70mm a f/4 staci otvor s priemerom 17,5mm kdezto pre clonu 2,8 potrebujes otvor s priemerom 25mm. Aby si dosiahol vacsi "otvor" v objektive potrebujes vacsie sosovky....vacsie sosovky su hlavne drahsie a tak isto tazsie...preto su svetelne skla take velke....tazke a drahe ono je to vzdy o tom co potrebujes....ak si krajinkar pripadne fotis architekturu tak svetelnost nepotrebujes....tak ci onak clonis na f/8 az 11, pouzivas ISO 100 a stativ ked uz fotis v interiery a pripadne wildlife za horsich svetelnych podmienok, tak tam je svetelnost nevyhnutna...preto su na trhu take a aj take skla...aby si kazdy vybral podla svojho zanru a este jedna poznamka....ano..f/4 v celom rozsahu je tak isto luxus vseobecne zoom objektiv s konstantnou svetelnostou je luxus...ci uz 2,8 alebo 4
pevná vs proměnlivá clona
už hodně dlouhou dobu mi vrtá hlavou, jak to je s tou clonou. Přesněji mám na mysli např objektiv 24-70mm f/4... Nebylo by pro fotografa lepší např 24-70mm f/2.8-4?? Protože hodně vidím u těch lepších skel ty konstantní vyšší clony, což ve mě vyvolává dojem např "zbytečně" dlouhých časů na krátkém ohnisku při horších podmínek...
Rád se poučím...
už hodně dlouhou dobu mi vrtá hlavou, jak to je s tou clonou. Přesněji mám na mysli např objektiv 24-70mm f/4... Nebylo by pro fotografa lepší např 24-70mm f/2.8-4?? Protože hodně vidím u těch lepších skel ty konstantní vyšší clony, což ve mě vyvolává dojem např "zbytečně" dlouhých časů na krátkém ohnisku při horších podmínek...
Rád se poučím...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa