Zdravím, ako všetci viete objektívy nie sú najlacnejšie a radšej si kúpu nového treba spočítať.
Chcem nové sklo na portréty, fashion... pred nedávnom ako ste mi poradili som si zaobstaral Tamron 17-50 2,8 VC. Pôvodne som rozmýšlal či dokúpiť k nemu 35 lebo 50mm ale potom som začal uvažovať nad 85mm, tento rozsah nemám pokrytý a ako som sa dočítal je to dosť chválené sklo na portréty. Nechcem fotiť len tvár ale aj časti tela, postavy, a tak nebude to pridlhé?
1.Pokiaľ by som kúpil teraz 50mm tak skôr si zarobím na nové telo (D7100 alebo D610) 2.Pokiaľ by som kúpil teraz 85mm tak nové telo bude až neskôr
Momentálne mám Nikon D5100, no pomaly rozmýšľam nad upgradeom a tak myslím aj do budúcnosti. Kedže D5100 je APS-C, a keby som kúpil FF tak neviem ako sa tie objektívy budú chovať, v tomto sa moc nevyznám priznám sa.
85 aj 50 pojdu aj na FF, ziaden problem, akurat bude ina perspektiva, pretoze ked to nasadis na 5100 musis pocitat s cropom. 85 na crope je skoro 130, co znamena portrety fajn, detaily fajn, ale cele telo tak mozno na 10m od modelu. 50mm si vies predstavit - mas ho na Tamrone. Tak ho skus nastavit a behaj s nim, uvidis, ci potrebujes este nieco dlhsie, pretoze ked nasadis 85, budes musiet este ustupit, takmer dvojnasobne. 85mm je pekne sklo a z lacnejsich objektivov dava uz velmi pekny bokeh, ale ak nefotis casto portrety v exterieri (v interieri treba vela priestoru), tak 50mm je univerzalnejsia, a ni je o moc horsia. Teraz nerozmyslaj nad kvalitou, ale najprv si skus pozicat 85mm alebo nieco, na com vies nastavit 85mm a vyskusaj si to ohnisko...to je zaklad
85 na crope vs fotenie portrétov 3/4 alebo celej postavy je dosť problém, ak nemáš veľký ateliér, tak sa môžeš dosť trápiť alebo si ani nezafotíš, vonku je to zvládnuteľné, ale tiež to môže byť niekedy kúsok dlhé, ale väčšinou problém nie je, na head and shoulders portréty do ateliéru to je fajn kombinácia, 85 na FF je samozrejme iné café, podľa mňa na crope je univerzálnejšie mať ohnisko 50mm, vtedy máš uhol záberu nejakých 75-80mm v prepočte na FF, ak chce byť človek neobmedzený, tak ideálne je mat zostavu, ktorá pokryje ohnisko 50mm, 85-90mm a potom niečo dlhšie 135 alebo ešte aj kúsok dlhšie (všetky tri ohniská sú uvádzané na FF)
50ku síce má, ale otázka je, že ako je na tom tamron na úplnom konci rozsahu ohnisiek trebárs pri tých 2,8 voči nejakej pevnej 50ke ktorá môže byť aj 1,8
ďakujem za rady páni, zobral som si 18-105 + kamaráta a išiel som na ňom vyskúšať tie ohniská, no 105mm na full mi už bolo moc, tak som sa rozhodol že kúpim 50mm čo mi vyhovovalo celkom a keď sa to ešte prepočita tak tých ~70mm bude v pohode myslím fotiť bude iba vonku (príroda, budovy,...) nemám ateliér, som len snaživý začiatočník v tomto hudba budúcna by bola nové telo, potom možno tá 85 prípadne 70-200 ale dovtedy sa môže všeličo stať, tak teda ďakujem za rady
ďakujem za rady páni, zobral som si 18-105 + kamaráta a išiel som na ňom vyskúšať tie ohniská, no 105mm na full mi už bolo moc, tak som sa rozhodol že kúpim 50mm čo mi vyhovovalo celkom a keď sa to ešte prepočita tak tých ~70mm bude v pohode myslím fotiť bude iba vonku (príroda, budovy,...) nemám ateliér, som len snaživý začiatočník v tomto hudba budúcna by bola nové telo, potom možno tá 85 prípadne 70-200 ale dovtedy sa môže všeličo stať, tak teda ďakujem za rady
Asi si to úplne nepochopil s tým prepočítavaným
Keď si si skúšal 18-105 na svojej 5100 mal si si porovnať ohnisko 50 a 85 a nie 70 resp. 105.
Ked si kúpiš pevnú 50 či 85 uhol záberu bude rovnaký ako na tom zoome pri ohnisku 50 a 85.
Zdravím, ako všetci viete objektívy nie sú najlacnejšie a radšej si kúpu nového treba spočítať.
Chcem nové sklo na portréty, fashion... pred nedávnom ako ste mi poradili som si zaobstaral Tamron 17-50 2,8 VC. Pôvodne som rozmýšlal či dokúpiť k nemu 35 lebo 50mm ale potom som začal uvažovať nad 85mm, tento rozsah nemám pokrytý a ako som sa dočítal je to dosť chválené sklo na portréty. Nechcem fotiť len tvár ale aj časti tela, postavy, a tak nebude to pridlhé?
1.Pokiaľ by som kúpil teraz 50mm tak skôr si zarobím na nové telo (D7100 alebo D610) 2.Pokiaľ by som kúpil teraz 85mm tak nové telo bude až neskôr
Momentálne mám Nikon D5100, no pomaly rozmýšľam nad upgradeom a tak myslím aj do budúcnosti. Kedže D5100 je APS-C, a keby som kúpil FF tak neviem ako sa tie objektívy budú chovať, v tomto sa moc nevyznám priznám sa.
Ísť do 85 a telo má čas? Ďakujem za rady.
85 je dlha aj na FF na cele postavy v atelieri, vonku v pohode aj na aps-c, ak kupis FF tak ten tamron by si mal tiez menit za 24-70, najskor som uvazoval ze kupim pevnu 28, 50 a 85-ku kvoli svetelnosti 1.8, ale nakoniec som si to rozmyslel a kvoli reportazam som kupil len 50-ku a k tomu idem dokupit tamron 24-70 2.8 VC, na portrety mam este pevnu sigmu 150/2.8, pouzivam FF
áha, ja som to zle pochopil, takže na mojom D5100 bude 85 normálne 85mm a na FF bude už viac po prepočte, správne?
ateliér nemám takže fotiť budem len vonku, a tam by mi tá 85 bola myslím že lepšia, keď má aj lepš odpich od 50. nie?
Naopak. Ty musis ohnisko nasobit 1,5x. 85-ka je lepsia na detailnejsie portrety pretoze tak nezvyraznuje perspektivu tvare. 50-ka nie je typicky portretny objektiv. Odporuca sa pre portrety pretoze je to najlacnejsi kvalitny objektiv s ktorym mozes vyrazne rozostrit pozadie a jeho zvyraznenie perspektivy tvare je prijatelne.
Obnovujem tému.. Upgrade-ol som na FF a mám Tamrona 24-70 f2.8, teraz by som si rád dokúpil nejaké portrétne sklo ktoré najviac využijem pri portrétovaní, Čo som si všimol väčšinou nerobím detailné fotky tváre, takže viac menej sa sústreďujem na celú postavu.
A tak sa pýtam: 50 f1,8 alebo 85 f1,8 alebo dllho šetriť na tamrona 70-200 f/2,8?
Ten tamron aj plánujem kúpiť možno o rok, ale zatiaľ by som chcel mať pekný odpich od pozadia a za rozumnú cenu.
máš 24-70, našetri na tamrona 70-200 a budeš mať pokryté všetko od 24 do 200.. potom podľa toho zistíš, čo budeš ďalej potrebovať. Ja by som šiel teraz do 70-200 a neskôr našetril na 85/1.8
tak hej, všetky tri, no najprv by sa zíšlo hlavne čím skôr (teraz cez leto) kúpiť nejaké sklo na portréty ako prvé a to teraz rozmýšlam ktoré.. Viete mi povedať aký je rozdiel medzi týmito dvomi sklami? http://www.megafoto.sk/Tamron-sp-af-70-200mm-f-2-8-nikon http://www.megafoto.sk/Tamron-sp-70-200mm-f-2-8-di-vc-usd-pre-nikon Ďakujem pekne
Ja mám ten bez USD a VC a úplne mi stačí. a to fotím motorky. U portrétovej fotografie ťa nebude absolútne obmedzovať. Inak je ostrý ako britva a kreslí krásne aj na krajoch a pri plnej diere.
tak hej, všetky tri, no najprv by sa zíšlo hlavne čím skôr (teraz cez leto) kúpiť nejaké sklo na portréty ako prvé a to teraz rozmýšlam ktoré.. Viete mi povedať aký je rozdiel medzi týmito dvomi sklami? http://www.megafoto.sk/Tamron-sp-af-70-200mm-f-2-8-nikon http://www.megafoto.sk/Tamron-sp-70-200mm-f-2-8-di-vc-usd-pre-nikon Ďakujem pekne
znacny rozdiel, ten prvy nema stabilizaciu, ma pomale ostrenie, nie je utesneny a nema taky pekny bokeh ako jeho nastupca
Nikon 50 vs 85
1.Pokiaľ by som kúpil teraz 50mm tak skôr si zarobím na nové telo (D7100 alebo D610)
2.Pokiaľ by som kúpil teraz 85mm tak nové telo bude až neskôr
50mm si vies predstavit - mas ho na Tamrone. Tak ho skus nastavit a behaj s nim, uvidis, ci potrebujes este nieco dlhsie, pretoze ked nasadis 85, budes musiet este ustupit, takmer dvojnasobne. 85mm je pekne sklo a z lacnejsich objektivov dava uz velmi pekny bokeh, ale ak nefotis casto portrety v exterieri (v interieri treba vela priestoru), tak 50mm je univerzalnejsia, a ni je o moc horsia. Teraz nerozmyslaj nad kvalitou, ale najprv si skus pozicat 85mm alebo nieco, na com vies nastavit 85mm a vyskusaj si to ohnisko...to je zaklad
fotiť bude iba vonku (príroda, budovy,...) nemám ateliér, som len snaživý začiatočník v tomto
hudba budúcna by bola nové telo, potom možno tá 85 prípadne 70-200 ale dovtedy sa môže všeličo stať, tak teda ďakujem za rady
fotiť bude iba vonku (príroda, budovy,...) nemám ateliér, som len snaživý začiatočník v tomto
hudba budúcna by bola nové telo, potom možno tá 85 prípadne 70-200 ale dovtedy sa môže všeličo stať, tak teda ďakujem za rady
Keď si si skúšal 18-105 na svojej 5100 mal si si porovnať ohnisko 50 a 85 a nie 70 resp. 105.
Ked si kúpiš pevnú 50 či 85 uhol záberu bude rovnaký ako na tom zoome pri ohnisku 50 a 85.
1.Pokiaľ by som kúpil teraz 50mm tak skôr si zarobím na nové telo (D7100 alebo D610)
2.Pokiaľ by som kúpil teraz 85mm tak nové telo bude až neskôr
ateliér nemám takže fotiť budem len vonku, a tam by mi tá 85 bola myslím že lepšia, keď má aj lepš odpich od 50. nie?
50-ka nie je typicky portretny objektiv. Odporuca sa pre portrety pretoze je to najlacnejsi kvalitny objektiv s ktorym mozes vyrazne rozostrit pozadie a jeho zvyraznenie perspektivy tvare je prijatelne.
okej vďaka, tak objednám 50 myslím že to mi bude stačiť pre začiatok
okej vďaka, tak objednám 50 myslím že to mi bude stačiť pre začiatok
Keď ho dáš na 5100 tak budeš mať uhol okolo 75 mm (ak by si to mal na FF)
Ale ak si skúšal kamarátov 18-105 na svojom tele tak 50 mm z tohto zoomu bude taký istý uhol ako keď si naň dáš pevnú 50tku
A tak sa pýtam: 50 f1,8 alebo 85 f1,8 alebo dllho šetriť na tamrona 70-200 f/2,8?
Ten tamron aj plánujem kúpiť možno o rok, ale zatiaľ by som chcel mať pekný odpich od pozadia a za rozumnú cenu.
Vďaka za rady.
http://www.megafoto.sk/Tamron-sp-af-70-200mm-f-2-8-nikon
http://www.megafoto.sk/Tamron-sp-70-200mm-f-2-8-di-vc-usd-pre-nikon
Ďakujem pekne
http://www.megafoto.sk/Tamron-sp-af-70-200mm-f-2-8-nikon
http://www.megafoto.sk/Tamron-sp-70-200mm-f-2-8-di-vc-usd-pre-nikon
Ďakujem pekne
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií