Ahojte, mam malu dilemu, ktory z tych dvoch filtrov kupit.Bude sa jednat o Hitech - dostickovy.Chystam sa fotit more pri zapade slnka, pripadne roztocene veterne turbiny.Viem ze to zavisi od aktualneho svetla, ale predsa len ak by som mal vybrat z tychto dvoch tak ktory by bol viac vyuzitelny? Dakujem
Jednoducha matematika, nic viac. Z archivu si vies pozriet exify fotiek a tym aj expozicny cas bez filtra. Potom staci vediet, aky cas by si chcel za rovnakych podmienok predlzit a vypocitas si, kolko EV potrebujes ubrat. Precitaj si clanok o ND filtroch, tam som dal odporucanie na rozne hustoty ND filtrov. Ale aspon strucne, mame pekne slnecne pocasie: ND64 - dostanes sa na cas okolo 1/2 az 1 sekundy ND1000- okolo 20-30 ekund ND1000 + ND 64 - aj okolo 10 minut Dost zalezi na tom, ake minimalne ISO mozes nastavit. Je velky rozdiel medzi ISO 50 a ISO 200.
Takze, ak to zhrniem. Ak chces len dostat pri foteni vody v potoku rozmazanie, staci ti ND64 - 128. AK potrebujes rozmazat tecucu rieku alebo mraky, potrebujes ND1000, pripadne skombinovat este s nejakym slabsim ND alebo polarizakom.
Dakujem za reakciu, uz som Tvoje clanky cital, viem ze by sa mi zisli oba filtre len jeden stoji cca 40,-e, tak nechcem naraz kupovat oba na mojom E-PL5 je najnizsie iso 200... popozeram si teda fotky a rozhodnem sa podla toho.
Takze kupil som si dostickovy filter Hitech nd128 a pripajam 2 fotky, prva je bez pouzitia filtra, druha je s pouzitim filtra.Je to normalne, ze mi ten filter meni podanie farieb?dakujem za reakcie
Takze kupil som si dostickovy filter Hitech nd128 a pripajam 2 fotky, prva je bez pouzitia filtra, druha je s pouzitim filtra.Je to normalne, ze mi ten filter meni podanie farieb?dakujem za reakcie
Dakujem za reakciu, uz som Tvoje clanky cital, viem ze by sa mi zisli oba filtre len jeden stoji cca 40,-e, tak nechcem naraz kupovat oba na mojom E-PL5 je najnizsie iso 200... popozeram si teda fotky a rozhodnem sa podla toho.
Lacný (za 40 Eur) ND1000 filter radšej nekupuj. Práve včera som sa bavil s jedným členom tu na ePhoto, že mu filter hodne ťahá do tyrkysova a nevie si ani s RAW súborom rady. Radšej prisporiť, ako nadávať...
Kupil som ND128 za cca 40euro a hento mi robi...je tam sice aj upozornenie ze to treba fotit do raw a potom korigovat v PP...no ale moc ani tam nenarobim....
Cim je filter silnejsi, tym je tazsie dosiahnut neutralitu. U ND1000 je to nemozne. KAzdy ND filter ma urcite zafarbenie. Na slabsich je ale zanedbatelne. Silne filtre su tvorene mnohymi vrstvami aich farebny posun sa zratava. Vacsina ND filtrov je do tepla, vynimocne do studena. Dari sa ale robit aj filtre, kde je posun relativne maly, radovo par stoviek kelvinov. Dolezite je aby to nebol posun tint (purpurova/zelena). Momentalne pouzivam VF Foto ND1000 a ND64, pretoze su lepsie nez svetozname znacky a s posunom si lahko poradi aj Auto WB.
Cim je filter silnejsi, tym je tazsie dosiahnut neutralitu. U ND1000 je to nemozne. KAzdy ND filter ma urcite zafarbenie. Na slabsich je ale zanedbatelne. Silne filtre su tvorene mnohymi vrstvami aich farebny posun sa zratava. Vacsina ND filtrov je do tepla, vynimocne do studena. Dari sa ale robit aj filtre, kde je posun relativne maly, radovo par stoviek kelvinov. Dolezite je aby to nebol posun tint (purpurova/zelena). Momentalne pouzivam VF Foto ND1000 a ND64, pretoze su lepsie nez svetozname znacky a s posunom si lahko poradi aj Auto WB.
Prosim Ta a co vravis na farebny posun na mnou vyssie postnutej foto? Je to oukej ci je to uz do toho purpurova?
Prosim Ta a co vravis na farebny posun na mnou vyssie postnutej foto? Je to oukej ci je to uz do toho purpurova?
Odfot s tym filtrom nieco neutralne sede, kludne podexponuj biely papier. Odfot to aj bez filtra, s rovnakym vyvazenim bielej a pipetkou lahko nameras farebny posun. Z tvojich fotiek neviem vycitat, co a kolko posunulo farby, lebo neviem ani aka bola obloh, ani ako bolo nastavene WB.
Odfot s tym filtrom nieco neutralne sede, kludne podexponuj biely papier. Odfot to aj bez filtra, s rovnakym vyvazenim bielej a pipetkou lahko nameras farebny posun. Z tvojich fotiek neviem vycitat, co a kolko posunulo farby, lebo neviem ani aka bola obloh, ani ako bolo nastavene WB.
Takže nakoniec som ten filter vratil a priplatil som si za Hoya ProND1000 58mm.Poviem len tolko, ze je to 100 a 1, farebny posun žiadny, jednoducho max spokojnost.
Uplatnenie ND128 vs ND1000
Precitaj si clanok o ND filtroch, tam som dal odporucanie na rozne hustoty ND filtrov.
Ale aspon strucne, mame pekne slnecne pocasie:
ND64 - dostanes sa na cas okolo 1/2 az 1 sekundy
ND1000- okolo 20-30 ekund
ND1000 + ND 64 - aj okolo 10 minut
Dost zalezi na tom, ake minimalne ISO mozes nastavit. Je velky rozdiel medzi ISO 50 a ISO 200.
Takze, ak to zhrniem. Ak chces len dostat pri foteni vody v potoku rozmazanie, staci ti ND64 - 128. AK potrebujes rozmazat tecucu rieku alebo mraky, potrebujes ND1000, pripadne skombinovat este s nejakym slabsim ND alebo polarizakom.
Momentalne pouzivam VF Foto ND1000 a ND64, pretoze su lepsie nez svetozname znacky a s posunom si lahko poradi aj Auto WB.
Momentalne pouzivam VF Foto ND1000 a ND64, pretoze su lepsie nez svetozname znacky a s posunom si lahko poradi aj Auto WB.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa