Fórum » Objektívy a filtre

Interiér automobilu - aký objektív použiť?

RastoBA
2015-08-17 13:54:10+02
Prosim poradte! Moj fotak = Nikon D5100 so zakladnym 18-105 objektivom. Do fotky sa mi vsak napriklad priestor zadnych sedadiel, resp. samotne sedadla jednoducho "nezmestia". Rovnako tak pri pristrojovej doske. Riesenim je sice sklopit operadla prednych sedadiel a sadnut si dozadu a odtial to cvaknut cele, ale to nie je ziadna vyhra. Jednoducho potrebujem ten interier fotit tak, aby sa mi ho "zmestilo" co najviac do fotky. Aky objektiv zvolit, aby som to vedel odfotit cele, bez odrezanych casti nalavo napravo? Vdaka za kazdu radu. Samozrejme, viem ist do predajne, vypytat si objektiv za 1500 EUR a je po probleme. Na to vsak financie nemam, preto hladam lacne a ucinne riesenie.

peter01852
2015-08-17 14:12:14+02
jedine riesenie je pouzit supersirokouhly objektiv...pocitaj naklady minimalne ± 500 eciek...alebo fot s tym co mas a zameraj sa viac na detail

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2015-08-17 14:28:14+02
Vyuzi zaklady geometrie. Potrebujes urcity uhol zaberu, ktory sa da priblizne zistit. Uhol ktory potrebujes je dany polohou fotaku a tym, co s nim potrebujes pri urcitej vzdialenosti odfotit. Ak vies uhol, lahko zistis, ktory objektiv ho poskytuje. O vplyva ohniskovej dlzky objektivu na uhol zaberu poukazujeme v nasej Fotoskole o objektivocha to velmi podrobne. Ty potrebujes objektiv, ktory ma uhol zaberu velmi siroky, urcite nad 90°. V tvojom pripade (DX zrkadlovka), to znamena ohnisko okolo 10 -14 mm. To je typicke pre supersirokouhle zoomy typu 10-24, 11-16 a pod. a samozrejme rybie oka typu 10,5 mm a pod.

jan21
2015-08-17 14:46:30+02
príspevok od: RastoBA
Prosim poradte! Moj fotak = Nikon D5100 so zakladnym 18-105 objektivom. Do fotky sa mi vsak napriklad priestor zadnych sedadiel, resp. samotne sedadla jednoducho "nezmestia". Rovnako tak pri pristrojovej doske. Riesenim je sice sklopit operadla prednych sedadiel a sadnut si dozadu a odtial to cvaknut cele, ale to nie je ziadna vyhra. Jednoducho potrebujem ten interier fotit tak, aby sa mi ho "zmestilo" co najviac do fotky. Aky objektiv zvolit, aby som to vedel odfotit cele, bez odrezanych casti nalavo napravo? Vdaka za kazdu radu. Samozrejme, viem ist do predajne, vypytat si objektiv za 1500 EUR a je po probleme. Na to vsak financie nemam, preto hladam lacne a ucinne riesenie.
A skusiť aj panorámu!
Zložit z 4-5 obrazkov a dobry sw si s tým poradí.

18×1,6 je sice dosť, chcelo by to rybie oko alebo ultrasirokáč ale to ti radili už predtým.

pepa321
2015-08-17 14:51:50+02
Ak ti ide len o fotky na inzerat, tak by take nieco (vid foto) malo stacit. S 18mm na DX ale tazko. Toto je fotene na 16mm DX (Fuji X-M1 + XC16-50). V podstate som vosiel na zadne sedadla, fotak dal uplne k stropu a vyuzil vyklopny displej. Urcite by tomu ale prospelo este mierne sklopenie prednych sedaciek.

marcus_labeo
2015-08-17 15:34:06+02
Ako už bolo povedaní vyššie, potrebuješ širokáč alebo ultraširokáč, niečo medzi 10 a 15mm. Dpreview ti vyfiltruje všetky širokáče pre Nikon APSC: http://www.dpreview.com/products/search/lenses?utm_campaign=internal-link&utm_source=mainmenu&utm_medium=text&ref=mainmenu#criterias=SpecsCoreParams%2CSpecsLensMount%2CSpecsLensMinFocalLength¶mSpecsCoreParamsLensType=PrimeWideangle%2CZoomWideangle¶mSpecsCoreParamsSubcriteria=LensMount%2CLensType%2CAdditionalFeatures¶mSpecsCoreParamsSearchType=Simple¶mSpecsLensMount=NikonFXDX¶mSpecsLensMinFocalLengthMax=16
Ďalej je otázka, či to chceš na jedno fotenie (spomínaný interiér auta, zrejme za účelom predaja); potom nemá moc význam objektív si kupovať, ale skôr požičať. Ak ide o sklo "nafurt", opäť záleží na badžete a očakávanej kvalite; taká Sigma 10-20mm (buď s konštantnou svetelnosťou f3,5, alebo variabilnou f3,5-5,6) je za dobrý peniaz.

jan21
2015-08-17 19:42:23+02
Kukni na toto (len som tak pokusne cvakol a zmenšená)
A taky objektív Samyang 10mm f/2.8 ED AS NCS CS ťa ani nezruinuje!!

flico.sk
2015-08-19 00:17:21+02
Pripadne
Samyang 8mm f/3.5 AE CS II Nikon (alebo verzia 1)

Videl som niedke fotky z pozicie praveho spätného zdkadla a bol tam zachytený celý interiér od vodiča až po spolujazdca ...

V bazaroch sa da zohnat uz od cca 160 - 200 Eur ... potom je mozne urobit defishing http://www.lonelyspeck.com/defish/

Pri zacloneni na F5.6 - F8 sa už také niečo ako ostrenie už veľmi nerieši ...

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()