Fórum » Objektívy a filtre

Nikon 85mm f1.8D + Nikon D7100

michal.olejar
2015-12-09 16:19:36+01
zdravím vás, chcel by som sa opýtať či je tento objektív na svoj vek stale ostrý na plnú dieru alebo od akej clony je nových telách v porovnaní s verziou af-s. či sa vlastne ešte oplati ho kupovať. Najviac ma na ňom láka že ostrenie oproti af-s je rychlejšie, kedže by som objektiv použival aj na šport. ďakujem

om1ci
2015-12-09 16:40:45+01
príspevok od: michal.olejar
zdravím vás, chcel by som sa opýtať či je tento objektív na svoj vek stale ostrý na plnú dieru alebo od akej clony je nových telách v porovnaní s verziou af-s. či sa vlastne ešte oplati ho kupovať. Najviac ma na ňom láka že ostrenie oproti af-s je rychlejšie, kedže by som objektiv použival aj na šport. ďakujem
myslis sport v hale, alebo vonku ?
pozri si porovnanie s canon 85/1,8, ktory ja casto pouzivam aj na sport v hale pri slabom svetle.

http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=642&Camera=614&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=106&CameraComp=453&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=0

michal.olejar
2015-12-09 17:01:10+01
no vačšinou ide o šport von, až na tu chromaticku aberaciu to nevyzera zle. a ta sa da jedným klikom v lightroome vymazať

michal.olejar
2015-12-11 10:31:51+01
nakoniec som ho porovnaval s verziou 1.8G a musím povedať že vôbec neje ostrá ako sa všade písalo. Neviem či som skúšal zlý kus alebo čo. Mňa by verzia G nepresvedčila za tu cenu. aj keď pricloním na 2.8 tak keď porovnám to s rybím okom tak sa to na neho ani nechytá

duroslav
2015-12-11 10:54:40+01
nakoniec som ho porovnaval s verziou 1.8G a musím povedať že vôbec neje ostrá ako sa všade písalo. Neviem či som skúšal zlý kus alebo čo. Mňa by verzia G nepresvedčila za tu cenu. aj keď pricloním na 2.8 tak keď porovnám to s rybím okom tak sa to na neho ani nechytá
Ja teda neviem, pred 3 týždňami som si kúpil verziu G a neviem či si mal zlý kus, ale tá moja mi pripadá super ostrá aj na plnú dieru.
Posledná fotka, ktorú mám v galérii je fotená práve ňou

ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/533052/m/?s=photos

Ak by bol záujem, tak starú D mám na predaj.

michal.olejar
2015-12-11 11:17:22+01
príspevok od: duroslav
Ja teda neviem, pred 3 týždňami som si kúpil verziu G a neviem či si mal zlý kus, ale tá moja mi pripadá super ostrá aj na plnú dieru.
Posledná fotka, ktorú mám v galérii je fotená práve ňou

ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/533052/m/?s=photos

Ak by bol záujem, tak starú D mám na predaj.
asi je to možné môžeš mi napísať ty tvoje pocity a rozdiely medzi tymto dvoma sklami ? ďakujem

Paladin25
2015-12-11 11:30:53+01
S ktorým objektívom si to prosím ťa porovnával?

michal.olejar
2015-12-11 11:50:09+01
príspevok od: Paladin25
S ktorým objektívom si to prosím ťa porovnával?
85 1.8g a 85 1.8D akurat chybu som našiel u Dčka chromaticku

duroslav
2015-12-11 11:52:07+01
asi je to možné môžeš mi napísať ty tvoje pocity a rozdiely medzi tymto dvoma sklami ? ďakujem
Pocity mám približne takéto:

U starej verzie som mal pocit, že reálne je super ostrá tak od clony 2,5 hore. Nie že by to na nižších clonách nebolo ostré, ale skrátka "nebolo to ono". Skrátka taký horší prenos kontrastu. Možno sa jedná o horší kus, možno je to jej normálna vlastnosť. V porovnávacích testoch, ktoré som čítal pred tým než som išiel do verzie G, bola tiež staršej verzii trochu vytýkaná ostrosť na plnú dieru, čomu by zodpovedali aj moje skúsenosti.
U novej verzie som spokojný s výstupom už od 1,8.

Trochu som sa obával toho, že 1,8G má na rozdiel od 1,8D iba 7-lamelovú clonu namiesto predtým 9-lamelovej, čo sa však prejaví až po priclonení. Zatiaľ som ale s tým novým objektívom nenafotil toho toľko aby som vedel porovnať, ako sa to reálne prejaví na kvalite bokehu. Na to sa ale dajú nájsť na nete obrázky.

Rýchlosť ostrenia som neriešil, nakoľko som ho nepoužíval na fotenie športu a pod. Ostrenie je samozrejme u G verzie výrazne tichšie.

Celkovo by som tú D verziu nehodnotil že by bola vyložene zlá, ale ako som bol pred prechodom na G verziu skeptický, či to stojí za to, tak som nakoniec celkom rád.

Krtko fotografom
2015-12-11 12:03:21+01
Pocity mám približne takéto:

U starej verzie som mal pocit, že reálne je super ostrá tak od clony 2,5 hore. Nie že by to na nižších clonách nebolo ostré, ale skrátka "nebolo to ono". Skrátka taký horší prenos kontrastu. Možno sa jedná o horší kus, možno je to jej normálna vlastnosť. V porovnávacích testoch, ktoré som čítal pred tým než som išiel do verzie G, bola tiež staršej verzii trochu vytýkaná ostrosť na plnú dieru, čomu by zodpovedali aj moje skúsenosti.
U novej verzie som spokojný s výstupom už od 1,8.

Trochu som sa obával toho, že 1,8G má na rozdiel od 1,8D iba 7-lamelovú clonu namiesto predtým 9-lamelovej, čo sa však prejaví až po priclonení. Zatiaľ som ale s tým novým objektívom nenafotil toho toľko aby som vedel porovnať, ako sa to reálne prejaví na kvalite bokehu. Na to sa ale dajú nájsť na nete obrázky.

Rýchlosť ostrenia som neriešil, nakoľko som ho nepoužíval na fotenie športu a pod. Ostrenie je samozrejme u G verzie výrazne tichšie.

Celkovo by som tú D verziu nehodnotil že by bola vyložene zlá, ale ako som bol pred prechodom na G verziu skeptický, či to stojí za to, tak som nakoniec celkom rád.
Suhlas, mam obidve, takze mozem potvrdit. G-cko je ostre od clony 1,8, ale D-ckova verzia ma krajsi bokeh (aspon podla mna).

michal.olejar
2015-12-11 12:30:44+01
iso 640
f2,8
1/320
fotene s Gčkovou verziou.

duroslav
2015-12-11 12:47:20+01
iso 160
f/1,8
1/200

G-čková verzia

michal.olejar
2015-12-11 13:07:16+01
iso 160
f/1,8
1/200

G-čková verzia
tak je to dosť rozdiel v porovnani s mojím snimkom, asi som skúšal zly G-čkovy kus. je aj nejaká ukažková fotografia z D-čkoveho tiež na plnú dieru ?

duroslav
2015-12-11 13:19:07+01
tak je to dosť rozdiel v porovnani s mojím snimkom, asi som skúšal zly G-čkovy kus. je aj nejaká ukažková fotografia z D-čkoveho tiež na plnú dieru ?
Momentálne som našiel iba toto (som odcestovaný a pri mojom PC budem najskôr zajtra).
Táto fotka je možno trochu degradovaná tým, že to bola iba 1/40 s.
Ale je to +/- typický výstup čo som z toho objektívu dostal na plnú dieru.

duroslav
2015-12-11 13:20:31+01
Od f/2,5 je to ale ako som vyššie spomínal úplne iná káva

ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/531097/luc/?s=photos

duroslav
2015-12-11 13:24:24+01
Som si všimol, že ephoto tú fotku v prílohe zmenšilo, tak originál (crop) je tu

https://www.dropbox.com/s/4sg3y5gdjuy2x54/DSC_0788-crop.jpg?dl=0

michal.olejar
2015-12-11 13:39:20+01
Momentálne som našiel iba toto (som odcestovaný a pri mojom PC budem najskôr zajtra).
Táto fotka je možno trochu degradovaná tým, že to bola iba 1/40 s.
Ale je to +/- typický výstup čo som z toho objektívu dostal na plnú dieru.
tak je to v porovnani s Gčkovim celkom veľky rozdiel

Akelan
2015-12-11 19:09:26+01
Som si všimol, že ephoto tú fotku v prílohe zmenšilo, tak originál (crop) je tu

https://www.dropbox.com/s/4sg3y5gdjuy2x54/DSC_0788-crop.jpg?dl=0
Akým telom to bolo fotené? Som pozeral a nie som si celkom istý, že tam bolo dobre zaostrené, myslím na oči, skôr mám pocit, že rovina ostrosti je na úrovni pravého ramena vpredu.

michal.olejar
2015-12-11 19:17:09+01
niekto u koho by som mohol ešte raz vyskušať Dčkovu verziu ? Bratislava
nakoľko som to porovnaval v interieri a na rychlo a nie v najlepšich svetelnych podmienkach.
Bol by som veľmi vďačny ďakujem

duroslav
2015-12-12 17:15:21+01
príspevok od: Akelan
Akým telom to bolo fotené? Som pozeral a nie som si celkom istý, že tam bolo dobre zaostrené, myslím na oči, skôr mám pocit, že rovina ostrosti je na úrovni pravého ramena vpredu.
To bolo D90. Pripúšťam že to mohlo byť zle zaostrené. Mne sa dosť často stávalo že som s tým objektívom mal mierny FF. Aj na D750 som ten objektív musel dolaďovať. Ale inú fotku fotenú s tým objektívom na plnú dieru som k dispozícii nemal.

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()