Fórum » Objektívy a filtre

Praktickejsi objektiv?

matulkos
2016-04-21 10:59:20+02
Pekny den. Planujem k mojmu canon 60D + Tamron 17-50 a tamron 70-300 Di VC USD zaobstarat dalsi objektiv.
Fotim len pre radost a svoju potrebu. Sem tam svadba, oslava, doma, priatelku, prirodu. Skoro vsetko ako hobby.
Pokukujem po tychto dvoch, ktory z nich bude univerzalnejsi pre mna?

Tamron AF SP 90mm f/2,8 Di Macro
Canon 85mm f/1,8 USM

Dakujem za rady a postrehy.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2016-04-21 11:05:41+02
príspevok od: matulkos
Pekny den. Planujem k mojmu canon 60D + Tamron 17-50 a tamron 70-300 Di VC USD zaobstarat dalsi objektiv.
Fotim len pre radost a svoju potrebu. Sem tam svadba, oslava, doma, priatelku, prirodu. Skoro vsetko ako hobby.
Pokukujem po tychto dvoch, ktory z nich bude univerzalnejsi pre mna?

Tamron AF SP 90mm f/2,8 Di Macro
Canon 85mm f/1,8 USM

Dakujem za rady a postrehy.
Su to specialne objektivy, takze o univerzalnosti sa neda hovorit. Tamron je v prvom rade makroobjektiv, ktory dobre zvlada aj portrety. Canon je vyslovene portretny objektiv (vacsie rozostrenie, krajsi bokeh) a makro nezvlada vobec.

mongi
2016-04-21 11:22:52+02
dajú sa použiť medzikrúžky a bude zvládať aj makro jakš takš ja by som skôr tú 85 predsa lepšia svetelnosť

matulkos
2016-04-21 11:23:41+02
Cize v konecnom dosledku sa musim rozhodnut bud cisto pre portrety alebo macro a sem tam portretovy?
Bude mi na tom tamrone macro chybat stabilizacia?

zvonec
2016-04-21 12:02:38+02
Cize v konecnom dosledku sa musim rozhodnut bud cisto pre portrety alebo macro a sem tam portretovy?
Bude mi na tom tamrone macro chybat stabilizacia?
Velmi zavisi od rozpoctu a penazi, co do toho chces dat. Ja som svojho casu kupoval tokinu 100mm F/2.8 macro a vyuzival som ju hlavne na portrety a na krajinu.

EF 85mm je objektiv s vyssou svetelnostou, cize ti dokaze vyfotit objekt nizsou hlbkou ostrosti. Dokaze ti spravit krajsi bokeh. Tamron je na tom so svetelnostou "horsie"... Pokial to chces iba pre vlastnu potrebu tak ten tamron najdes vacsie vyuzitie.

Ja som povodne chcel macro objektiv a skoncil som tym hlavne pri foteni portretov....

Moje odporucanie je pokial dokazes prilozit 300 EUR do rozpoctu tak canon 100mm F/2.8 L IS Macro USM. Ziskas utesneny objektiv s lepsou konstrukciou ale s uhlom zaberu ako 160mm na crope. A budes mat aj USM a aj macro a aj IS. Po mojich skusenostiach s tou tokinou by som sa snazil o objektiv s IS.

Pokial vyslovene len portrety tak by som isiel do 50mm stm F/1,8 a potom by som sa rozhodoval dalej. ze ci riesit tu 85mm alebo nieco insie....

Marek Bučko
2016-04-21 14:05:39+02
Canon má super rýchle ostrenie čiže okrem portrétov s rozostreným pozadím a krajinárskych výrezov som ho použil na hokej, hádzanú, pohyb psa a iné akčné fotky z menších vzdialeností, tiež na koncerty a iné pódiové vystúpenia, v teráriu v zoo. Makro s ním ale nejde urobiť. Kvôli tomu mám práve Tamron, ktorý okrem vynikajúceho makra spraví aj super portréty, prípadne close-up no kvôli pomalému ostreniu nezvláda akčné fotky, je na také kľudnejšie fotenie. Vždy si zbalím (okrem iného) jeden z nich podľa potreby. Keďže máte Tamron 70-300, s ním sa detaily (aj keď nie pravé makro) tiež dajú nafotiť. Ja by som uprednostnil Canon 85 ak vyslovene nie je Vašou prioritou makro. Tým by sa navyše mohol využil potenciál Canonu 60D aj na akčnejšie fotky. Oba tamrony totiž majú síce dostatočne rýchle ostrenie, no Canon 85 ho má citeľne lepšie.

matulkos
2016-04-21 22:07:55+02
Zvonec: mam doma staru druhu verziu plastovu 50 1,8 som zabudol napisat. No vravia ze na portrety moc zvacsuje nos a skresluje tvar.

Marko1 + Zvonec: dakujem za postrehy a vase skusenosti. Dalsich 300E uz moc nie, kedze sa tym nezivym nepotrebujem velmi drahu foto vybavu.

No pouvazujem este a mozno nakoniec zoberiem ten canon. Nemam od neho ziadne "poriadny" objektiv...ta 50 1,8 je ako zdrarma ku tankovaniu

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2016-04-21 22:25:43+02
Zvonec: mam doma staru druhu verziu plastovu 50 1,8 som zabudol napisat. No vravia ze na portrety moc zvacsuje nos a skresluje tvar.

Marko1 + Zvonec: dakujem za postrehy a vase skusenosti. Dalsich 300E uz moc nie, kedze sa tym nezivym nepotrebujem velmi drahu foto vybavu.

No pouvazujem este a mozno nakoniec zoberiem ten canon. Nemam od neho ziadne "poriadny" objektiv...ta 50 1,8 je ako zdrarma ku tankovaniu
Vravia ze? A co vlastn nazor. Kedy uz onecne budet veci skumat a vyhodnocovat sami? 50 na APS-C je ekvivalent 75 mm objektivu. I tam moze "zvyraznovt nos" pri detailnom portrete, ale vacsinou to ani nevadi. Ako pises, si amater. Tymto nech sa zaoberaju profici, za to plateni.

zvonec
2016-04-21 23:58:58+02

Osobne profik niesom, ani nikdy nebudem. Cize neviem, ze ci mam sa este tuto vykecavat...

Samotne skreslenie je priblizne znazornene na prilozenom obrazku, postoval som ho uz do viacerych vlakien a je dohladatelne cez google...

Ohladom jednotlivych ohnisk si treba uvedomit, ze ohniskova vzdialenost je nieco insie ako uhol zaberu.

Podla mojeho skromneho nazoru by som na fotenie portretov povazoval za ideal FF telo a objektiv EF 135mm.

Kazdy ma ale svoj styl fotenia. Krasny priklad je osoba aj tuto na ephoto:
ephoto.sk/uzivatel/jiri-tulach/ Dotycny cloviecik, dokaze spravit super zaber aj s 35mm pricom vacsinu foti s 85mm.

Canon EF 85mm je znamy chybou, ze tam vyznamne vystupuje chromaticka aberacia... Pokial ti je 50mm malo, tak si osobne myslim, ze lepsiu sluzbu by ti spravil objektiv 100mm
Pokial je vela 700 EUR za 100mm USM IS L tak canon robi aj 100mm macro verziu bez IS a tam je cena okolo 400 eur, co je tak isto ako ten tamron 90mm.

Finalne rozhodnutie je vsak na tebe....

Marek Bučko
2016-04-22 10:26:07+02
Ano, potvrdzujem co pise zvonec. Canon 85 ma jednu konstukcnu "muchu" - chromaticku aberaciu, po slovensky farebnu chybu, ktora je dana fyzikalne. Ide o to, ze pri nizkych clonovych cislach (f 1.8 - ja som to videl aj na 2.0) niekedy dojde napr. k fialovemu odlesku od lesklych predmetov (kov, sklo - ram okuliarov, sperk). Nieco na tuto temu je aj tu na konci (purple fringing) : http://www.photozone.de/canon-eos/421-canon_85_18_50d?start=1
Napriek tomu jeho ostatne vlastnosti a pomer cena/vykon toto podla mna prekonaju. A tiez nie kazdemu (napr. mne) to vadi. Canon 100 f/2.8 macro USM bez IS by mohlo byt tiez riesenie, s nim ale skusenosti nemam. Naozaj ako pisu aj ini, niet nad vlastne skusenosti.

jachmel
2016-04-22 10:57:28+02

"Ti co vravia", mozno pouzivaju 50mm objektiv na ff tele. Lenze ty mas 80-tku vzhladom na tvoje aps-c telo.

Martin Školiak
2016-04-22 14:37:51+02

Ten Tamron 90mm macro sa dá kúpiť z druhej ruky za cca 250euro. Nedávno som si ho zaobstaral a teda vôbec neľutujem. Ostrenie nemá síce najrýchlejšie ale je presné. A je to brutálne ostré sklo už na clone 2,8. Stabilizácia mi zatiaľ dáko nechýbala. Samozrejme by bolo lepšie keby bola ale zaobídem sa bez nej. Pre mňa to bolo veľa muziky za málo peňazí.

xherics
2016-04-22 15:52:33+02
príspevok od: jachmel
"Ti co vravia", mozno pouzivaju 50mm objektiv na ff tele. Lenze ty mas 80-tku vzhladom na tvoje aps-c telo.
50mm bude aj na APS-C 50mm, teda tvare sa budu rovnako zobrazovat pri 50mm na FF a APS-C; meni sa len zorny uhol sceny.

Tzn.: ak das 50mm na APS-C telo, tak vysledny obraz z rovnakej vzdialenosti od modelky bude viac priblizeny, teda vysledny obrazok bude akoby mensi.

Pozri obrazok, modry cip je APS-C, cerveny bude FF, male f je ohniskova vzdialenost.

http://fotoroman.cz/glossary2/glossary_images/zorny_uhel2.gif

zvonec
2016-04-22 19:37:29+02
príspevok od: xherics
50mm bude aj na APS-C 50mm, teda tvare sa budu rovnako zobrazovat pri 50mm na FF a APS-C; meni sa len zorny uhol sceny.

Tzn.: ak das 50mm na APS-C telo, tak vysledny obraz z rovnakej vzdialenosti od modelky bude viac priblizeny, teda vysledny obrazok bude akoby mensi.

Pozri obrazok, modry cip je APS-C, cerveny bude FF, male f je ohniskova vzdialenost.

Priblizeny bude rovnako, len sa namiesto tvare zobrazi iba nos. Ten ihlan(kuzel) je rovnako seknuty na oboch stranach a treba ist dalej aby sa zobrazila cela tvar, ako keby to bolo fotene FF.

jachmel
2016-04-23 12:41:19+02
príspevok od: xherics

Cize okraje fotografie budu orezane, ale perspektivne kratenie(blizsie objekty su vacsie, vzdialenejsie mensie) ostava rovnake?

zvonec
2016-04-23 13:37:19+02
Cize okraje fotografie budu orezane, ale perspektivne kratenie(blizsie objekty su vacsie, vzdialenejsie mensie) ostava rovnake?
Perspektiva zostane rovnaka, APS-C spravi len to, ze fotku z FF ako keby oreze. Cize zmeni sa uhol zaberu.
Karol Srnec to krasne popisal tuto.
www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/objektivy-telekonvertory-predsadky/objektivy-a-ich-ohniska-pri-portrete/

Som to lenivy dohladavat, ale Sefredaktor to pekne aj ukazuje v jednom clanku, ked nasadi DX objektiv na FX telo a aky pekny cierny kruh potom vznikne. APSc pouzije perspektivu z toho sirokaca a tie cierne okraje oreze a vznikne zaber ako keby to bolo fotene napr. 28mm objektivom ale perspektiva je tam, stale z 18mm ohniska 35mm ekvivalent.

zvonec
2016-04-23 14:25:23+02
Hmm aby som nepodporoval vlastnu lenivost na stare kolena, Tak tu je to tiez pekne schematicky ukazane... Ujo google pomohol dohladat....
https://photographylife.com/using-nikon-dx-lenses-on-fx-cameras

Kratucka poznamka, pri canone nejde nasadit EFS objektiv na FF telo, takze tam to radsej neskusat...

jachmel
2016-04-23 20:42:55+02
príspevok od: zvonec
Perspektiva zostane rovnaka, APS-C spravi len to, ze fotku z FF ako keby oreze. Cize zmeni sa uhol zaberu.
Karol Srnec to krasne popisal tuto.
www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/objektivy-telekonvertory-predsadky/objektivy-a-ich-ohniska-pri-portrete/

Som to lenivy dohladavat, ale Sefredaktor to pekne aj ukazuje v jednom clanku, ked nasadi DX objektiv na FX telo a aky pekny cierny kruh potom vznikne. APSc pouzije perspektivu z toho sirokaca a tie cierne okraje oreze a vznikne zaber ako keby to bolo fotene napr. 28mm objektivom ale perspektiva je tam, stale z 18mm ohniska 35mm ekvivalent.
Z toho clanku som ale pochopil, ze perspektiva sa nemeni ohniskom, ale vzdialenostou fotoaparatu od fotografovaneho objektu. Cize ak chcem odfotit hlavu ff fotakom a 50mm objektivom, odfotim velky nos, ale ak ten objektiv nasadim na aps-c telo a chcem odfotit rovnako velku hlavu, budem musiet odstupit dalej od postavy a nos uz bude mensi.

matulkos
2016-04-24 12:12:43+02
A co tak treti...? Aj ten je macro....

Canon 100mm f/2.8 Macro USM

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()