Podľa mňa... na klasické krajinky CPL + nejaký prechodový je moc silné a neprirodzené (často, nie vždy) Ale situácie kde potrebuješ naozaj prechodový (východy, západy...) tak to ND4 z mojich skúseností nestačí... ale RAW robí zázraky aj bez filtrov ... stačí správne exponovať... ale nie vždy to ide... Ak sú financie ber obe, ak nie iba ND8, a polarizačný na väčšinu situácii stačí... (moja skúsenosť)
Ja plánujem tiež kúpiť prechodový kruhový filter a budem kupovať ND4. ND2 je málo a ND8 je asi moc stmavujúci. ND4 je podľa mňa akurát.
Prechodovy kruhovy je nepouzitelny. Prechod je v strede a krajina sa vacsinou komponuje na tretiy. Nemas ziaden nastroj, ako posunut predel tam, kde potrebujes. Preto kazdy rozumny fotograf pouziva zasuvne stvorcove prechodove filtre. Moze ich otacat aj posuvat.
ND4, bral by som soft... v situacii ked staci ND4, staci aj soft prechod. + by som urcite zobral aj ND8 a ten rovno vo verzii hard. mam soft HI-TECH ND8 a ten prechod je velky (akoze velka cast filtra) a naozaj soft. moc ho nepouzivam, chcem kupit este HARD.
lochnes, trizo, fotim uz niekolko rokov, (chcel som povedat, ze nie som ziadny zaciatocnik ), CPL je na ultrawide nepouzitelny. Doteraz som prechodak riesil softovo, samozrejme RAW. Karol samozrejme stvorec.
vsekty tri ND cka by nemali chybat v brasni. tazko povedat ktory naj vyuzijes.
Nie su univerzalne, a zavisi to od svetla..
Cokin su v priatelnych cenach a byvaju i v sete 3x
Koli kvalite by som skor bral LEE no tam sa uz \"trasie\" penazenka :/
a posledna vec, ako karol pise urcite stvorcove-otocis, posunies, vlozis popripade dva ci tri.... len ta vinetacia
A este nevyhody ktore nemusia byt pri krajine a pre kazdeho nevyhoda: - hosia manipulacia - dlhsi cas, kym vyberies drziak, nasrobujes, potom filtre atd - je to taky citlivy system, nedas pozor a ziberas sklicka a drziaky (v mojom pripade COKIN). Stalo sa ze mi to padlo z 8m vodpada po rebrikoch dole. Na skale v tahsom terene uz ani nevyberam z brasne
Prechodovy kruhovy je nepouzitelny. Prechod je v strede a krajina sa vacsinou komponuje na tretiy. Nemas ziaden nastroj, ako posunut predel tam, kde potrebujes. Preto kazdy rozumny fotograf pouziva zasuvne stvorcove prechodove filtre. Moze ich otacat aj posuvat.
Áno je to presne tak. So zásuvným sa dá lepšie komponovať fotografia. Ale pre mňa je kruhový paktickejší.
vsekty tri ND cka by nemali chybat v brasni. tazko povedat ktory naj vyuzijes.
a posledna vec, ako karol pise urcite stvorcove-otocis, posunies, vlozis popripade dva ci tri.... len ta vinetacia
A este nevyhody ktore nemusia byt pri krajine a pre kazdeho nevyhoda: - hosia manipulacia - dlhsi cas, kym vyberies drziak, nasrobujes, potom filtre atd - je to taky citlivy system, nedas pozor a ziberas sklicka a drziaky (v mojom pripade COKIN). Stalo sa ze mi to padlo z 8m vodpada po rebrikoch dole. Na skale v tahsom terene uz ani nevyberam z brasne
Manipulácia so štvorcovými je rozhodne mínus ale skalného fotografa to neodradí. Ja nie som skalný a preto volím kruhový.
ND2 alebo ND4
Ale situácie kde potrebuješ naozaj prechodový (východy, západy...) tak to ND4 z mojich skúseností nestačí... ale RAW robí zázraky aj bez filtrov
Ak sú financie ber obe, ak nie iba ND8, a polarizačný na väčšinu situácii stačí... (moja skúsenosť)
+ by som urcite zobral aj ND8 a ten rovno vo verzii hard. mam soft HI-TECH ND8 a ten prechod je velky (akoze velka cast filtra) a naozaj soft. moc ho nepouzivam, chcem kupit este HARD.
A este nevyhody ktore nemusia byt pri krajine a pre kazdeho nevyhoda:
- hosia manipulacia
- dlhsi cas, kym vyberies drziak, nasrobujes, potom filtre atd
- je to taky citlivy system, nedas pozor a ziberas sklicka a drziaky (v mojom pripade COKIN). Stalo sa ze mi to padlo z 8m vodpada po rebrikoch dole. Na skale v tahsom terene uz ani nevyberam z brasne
A este nevyhody ktore nemusia byt pri krajine a pre kazdeho nevyhoda:
- hosia manipulacia
- dlhsi cas, kym vyberies drziak, nasrobujes, potom filtre atd
- je to taky citlivy system, nedas pozor a ziberas sklicka a drziaky (v mojom pripade COKIN). Stalo sa ze mi to padlo z 8m vodpada po rebrikoch dole. Na skale v tahsom terene uz ani nevyberam z brasne
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa