Fórum » Objektívy a filtre

Ohladom sedych filtrov

Pavol B.
2010-12-20 19:42:56+01
Chcem si ujasnit par veci kym zacnem vyhadzovat peniaze za fitre . Takze samozrejme je mi jasne ze najrozsirenejsi je CPL filter no predavaju aj sede neutralne filtre. Niesom zanieteny krajinkar ale urcite nejakimi fotkami krajiniek nepohrdnem, postaci mi nato aj CPL filter alebo investovat aj do sedych neutralnych filtrov? Vecinou sa predavaju Sedy ND2, ND4, ND8 je mi jasne ze cim vetsie cislo tym tmavsi, tak teraz sa pytam ked uz CPL nie tak ktory znich asi zlaty stred ND4? Alebo radsej neaky sedy prechodovy? Mozno su to trochu blbe otazky ale doteraz som z fitrami nepracoval a nechce sa mi ich kupovat vsetky ked polovica znich bude lezat v sufliku lebo zistim ze su moc tmave alebo svetle. VDAKA

mllpo
2010-12-20 19:50:48+01
príspevok od: Pavol B.
Chcem si ujasnit par veci kym zacnem vyhadzovat peniaze za fitre . Takze samozrejme je mi jasne ze najrozsirenejsi je CPL filter no predavaju aj sede neutralne filtre. Niesom zanieteny krajinkar ale urcite nejakimi fotkami krajiniek nepohrdnem, postaci mi nato aj CPL filter alebo investovat aj do sedych neutralnych filtrov? Vecinou sa predavaju Sedy ND2, ND4, ND8 je mi jasne ze cim vetsie cislo tym tmavsi, tak teraz sa pytam ked uz CPL nie tak ktory znich asi zlaty stred ND4? Alebo radsej neaky sedy prechodovy? Mozno su to trochu blbe otazky ale doteraz som z fitrami nepracoval a nechce sa mi ich kupovat vsetky ked polovica znich bude lezat v sufliku lebo zistim ze su moc tmave alebo svetle. VDAKA

Pavol B.
2010-12-20 20:16:24+01
No ked to chapem tak kupit vsetky.

mllpo
2010-12-20 20:30:13+01
príspevok od: Pavol B.
No ked to chapem tak kupit vsetky.
no ak potrebujes a hlavne vyuzijes vsetky, tak kupit vsetky.
to mas podobne ako s objektivmi. Kupis len tie, ktore vyuzijes. Ak neplanujes fotit detaily vzdialenych objektov, objektiv s extra dlhym ohniskom si kupit nepotrebujes....

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-12-20 20:32:57+01
ja to riešim tiež idem do ND8, aj kvoli krajine aj kvoli prácis bleskami pod slnkom ak dáš na ND8 jeden polarizák máš hned ND10 samotný CPL je cca ako ND 2...

dodo_bb
2010-12-20 21:05:04+01
Každý filter má iný účinok a nejak inak sa prejaví na výslednej fotke. Preto treba kúpiť taký filter, ktorým dosiahneš očakávaný efekt... Napríklad:
- polarizačný filter mi odstráni polarizované svetlo, odrazené objektom, prejasní zelenú farbu, čiastočne zadrží svetlo oblohy a tým ju stmaví a zvýrazní štruktúru mrakov....
- ND filter zníži celkové množstvo svetla, ktoré vniká do objektívu, inak sa na obraze prakticky neprejaví. Účinok je presne rovnaký ako skrátenie expozičného času alebo zmena clonového čísla...
- prechodový filter má časť plochy tamvšiu ako zvyšok a prechod je plynulý. Jeho aplikácia zníži svetelnú intenzitu z časti obrazu, ktorá je zakrytá tmavšou časťou ...

A tak ďalej... Nekupuj blbosti, ale najprv si premysli, čo chceš fotiť a potom na kupuj konkrétny vhodný nástroj. Jediný univerzálny filter je polarizačný, ten sa používa veľmi často. Prechoďáky takmer len ne krajinu, ostatné sú priam špecifické a málo používané.
Prečítaj si o tom viac - to je zadarmo a potom míňaj peniaze

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()