Fórum » Objektívy a filtre

Rozdiel medzi objektívmi :-)

davidwagner
davidwagner 2010-12-24 17:10:08+01
Dobrý večer. Prosím Vás aký je rozdiel medzi objektívom
18-55 f/3.5-5.6 IS a
18-55 f/3.5-5.6
Ďakujem Vám.
p.s veselé Vianoce...

zydo
2011-01-11 22:44:17+01
príspevok od: Karol Srnec
Dockas sa, coskoro uverejnime clanok: Vyber objektivu podla objektu fotografovania. Bude preberat najpouzivanejsie kombinacie pre univerzalne a specializovane pouzitie v roznych vykonnostnych kategoriach.

No a za svojim vtipkom si stojim. Aj ked sa ti to nezda, je pravdivy. Fotograf urcuje pouzitie objektivu a nie naopak (az na nejake superspecialne skla).
Nebol tu uz niekedy v minulosti njeake podovny clanok o spravnom vybere objektivu a jeho vyuziti?

kecal
2011-01-11 22:51:54+01
príspevok od: Lukáš Podracký
dočkam sa vysvetlenia...lebo vidím že Karol Srnec mi ,,super,, poradil.... tak najde sa niekto schopnejší hm ?
ja ti poradím ešte lepšie, objektívy daruj babvke, hádam jej niektorý bude pasovať na čítanie a telo si daj do sekretáta. Občas naň mrkni a porovnaj ho s telom Pam Andersson, ktoré je viac sexy ( Pam má isto väčšie kozy, ale Sony určite väčšiu dieru - pre objektívy ) ...

možno pri pozeraní tela ( teraz neviem ktorého ) dosiahneš väčšie uspokojenie ako pri \"nesprávnom\" použití objektívu.

Pio
2011-01-11 23:27:55+01
Nerozumiem ludom, ktory kupia techniku za pomerne dost penazi a potom zistuju ako funguje a naco im vlastne je. Minule som cital pripad, kde chlapik rozoberal preco ma v noci bez blesku rozmazane fotografie. Mal 500d co sa asi nepribaluje v tescu k 10 rozkom.

slavik74
2011-01-12 00:33:33+01
dočkam sa vysvetlenia...lebo vidím že Karol Srnec mi ,,super,, poradil.... tak najde sa niekto schopnejší hm ?
schopnejsi nikto
ten 18-55 je \"na siroko\" -ked chces vela ludi do zaberu a zblizka, ked chces kostol spod kostola a pod.
55-200 je na daleko - paparazzi alebo Tatry z Krompach napr., tiez na cca 100vke na portrety, jednoducho povedane na vsetko co sa ti s 18-55 zda na displeji male...
parametre su cca rovnake, svetelnost 3,5-5,6 resp. 4-5,6 to je takmer jedno, obe svetelnosti su na figu a zodpovedaju cene (ale neboj, za slnka su v pohode, aspon kym nepotrebujes oddelit tvar od pozadia)...

mipro
2011-01-12 00:49:04+01
zaklad je ze si tu ludia vedia aj poradit aj sa pobavit

keby si mal viac otazok odporucam : http://www.fotonavody.cz/fotoslovnik/

a ako sa tam dostanes ked nevies?

carodej GOOGLE vie...
asi takto:

http://www.lmgtfy.com/?q=canon+fotoslovnik+IS

a pozorne sleduj...

mnam gooogeeel

beatleman
2011-01-12 00:49:43+01
klobuk dole.cakumprask upgradnute na humoristicky portal,na odpovede sa vzdy najdu otazky nieco ako v zmysle ze lepsie je mat otvoreny obchod ako obchodeny otvor.
ked sam budem potrebovat poradit,co je casto zabehnem teda do prveho giftu shopu
tam predavaju kvalitnu keramiku a ine skielka odrazajuce kdejake otiene vselijakych farieb
od monoklovej sivasto namodrastej az po skoricovo rozsypanu nahnedkastu az do sra....
dost bolo vojen,prosim vas pomozte mu,povedzte mu niekto kto z nimi robil ze tie sklicka su pre niekoho dobre a pre niekoho menej to uz je tak ,potrebuje asi len povzbudit a nie nonsense kecy a patronizovanie.
inac vedeli ste ze najlepsia camera je moje oko?nie to nekupite to sa musite z nim uz narodit!
dalsia blbost,ukoncime ich.

radoo
2011-01-12 01:08:10+01
Sonicx55
Dostal si len dve normalne odpovede v tomto vlakne!
Salamunsku od Karola - pravdivu, ale asi z nej nevies nic.
/smutne, ked uz aj tvorca portalu straca trpezlivost so \"zakaznikom\" /
A taku polopatisticku od slavik74

ostatne necitaj.

mipro
2011-01-12 01:15:21+01
príspevok od: radoo
Sonicx55
Dostal si len dve normalne odpovede v tomto vlakne!
Salamunsku od Karola - pravdivu, ale asi z nej nevies nic.
/smutne, ked uz aj tvorca portalu straca trpezlivost so \"zakaznikom\" /
A taku polopatisticku od slavik74

ostatne necitaj.
zle si to pochopil... islo o to naucit ho tie ryby chytat ako mu ich davat kazdych 10minut. Kazdy rad poradi ale na niektore otazky ti odpovie google fakt hned v provom riadku a to mas odpoved do 3 sekund.

radoo
2011-01-12 01:59:40+01
kazde vlakno je tu zasrane hromadou komentarov
a autor temy sa nic nedozvie
zrusme forum, mame GUUGLA!

mipro
2011-01-12 02:14:32+01
Radoo podla mna odpoved dostal.. A tiez si myslim ze mu ludia ukazali aj cestu ako ako si najde aj dalsie informacie. Forum splnilo svoj ucel. Ale ako pises je tu hromada komentov a nepatria k danej teme teda k napisanu odpovede lebo odpoved bola jedoriadkova a to dvojsovna = nie je to tema na forum ak sa ale mylim PARDONE. Vsetkym dobru noc. Ja idem na kavu lebo za chvilu vstavam a nemam nic urobene

Lukáš Podracký
2011-01-12 16:28:05+01
príspevok od: slavik74
schopnejsi nikto
ten 18-55 je \"na siroko\" -ked chces vela ludi do zaberu a zblizka, ked chces kostol spod kostola a pod.
55-200 je na daleko - paparazzi alebo Tatry z Krompach napr., tiez na cca 100vke na portrety, jednoducho povedane na vsetko co sa ti s 18-55 zda na displeji male...
parametre su cca rovnake, svetelnost 3,5-5,6 resp. 4-5,6 to je takmer jedno, obe svetelnosti su na figu a zodpovedaju cene (ale neboj, za slnka su v pohode, aspon kym nepotrebujes oddelit tvar od pozadia)...
diky za vysvetlenie.....to mi stačilo

PeCh
2011-01-13 09:37:52+01
Nič v zlom, ale poradil ti naozaj dobre. Sú to univerzálne objektívy, žiadne špecializované. Každý môžeš použiť na čo len chceš. Záleží len od toho, čo všetko budeš chcieť zakomponovať do fotky.

Uviedol by som ti aj príklad. S oboma môžeš urobiť dobrú fotku krajinky (s jedným celok, s druhým detail - čo ktorým zistíš, ak si ich raz vyskúšaš). S oboma môžeš odfotiť portét, ale zároveň ani s jedným s nich neurobíš taký portrét, ako s 85/1.4. S 85/1.4 (ale nielen s ním) môžeš urobiť perfektný portrét (za predpokladu, že to vieš), súčasne ho môžeš použiť na krajinku, ale na krajinku sa ti nehodí vždy a častejšie využiješ iné objektívy. Záver je taký, že s každým objektívom môžeš fotiť čokoľvek, záleží len od tvojho zámeru a tvojich schopností. Na druhej strane každý objektív má svoje schopnosti, ktoré limitujú jeho použitie v zmysle vzdialenosti od fotografovaného objektu, perspektívy a svetelnosti, a to sú veci, ktoré väčšinou ovplyvňuje fotograf (svojím zámerom, miestom z ktorého fotí a voľbou nasvietenia, či času fotenia).

A na záver dobrá rada. Ak niekto nevie, na čo by mal ten ktorý objektív použiť, tak ho nemá kupovať. Kúpiť objektív má zmysel v tedy, keď niečo chcem fotiť a existujúce objektívy mi niektorým parametrom nestačia. A ten limitujúci faktor by mal byť kľúčovým pri výbere nového objektívu, nie naopak.

BTW tvoja otázka vyznela v kontexte diskusie ako vtip, a Karol Srnec ti odpovedal síce s vtipom, ale slušne a pravdivo.

mirosz
2011-01-13 11:02:11+01
A ked uz sme pri objektivoch
http://www.crestock.com/blog/technology/the-worlds-most-extreme-photography-equipment-117.aspx

upir13
- moderator
2011-01-13 11:10:42+01
Otazka je vazne trochu od veci. Na tieto zakladne otazky je tu fotoskola a google. Pokial nenajdes odpoved na svoju otazku vo fotoskole/recenziach a do 30 minut ani na googli, tak ma zmysel sa pytat.
Zaklada temu na otazku typu, co znamenaju tie cisielka pri objektive, ked to najdes v kazdom manuale a na zaciatku kazdej fotoskoly/fotoknihy ma asi taku logiku ako objednavat si zuvacky z USA.

ema
2011-01-13 19:22:54+01
Vymenila som svoj staručký Olympus Camedia za Nikon D 7000, poradí mi niekto skúsenejší ktorý objektív je vhodnejší : NIKKOR 35mm f 2 DA alebo NIKKOR 35 mm F 1,8 G AF- SDX .
Mám v pláne tento rok kúpiť aj niečo menšie a neviem sa rozhodnúť medzi Panasonic LX 5 a Samsung ex -1, čo by bolo lepšie?.
Ďakujem ephoťákom za každú radu.

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-01-13 19:28:07+01
DX 35 F1,8 G a Panasonic LX5 je to jednoduché...

ema
2011-01-13 19:55:44+01
Fíha, vďaka za normálnu odpove´d, už som čakala odpovede, že keď niekto nevie aký je rozdiel medzi objektívmi, nech si dá foťák do vítriny.
A tá DX 35 F 1,8 je aj o polovicu lacnejšia !.

inkubbus
2011-01-13 19:58:01+01
nikde sa o tom oficialne nepise ale napriklad tieto bjektivy su vhodne:

Nikon AF-S DX 10-24/3,5-4,5G - vhodny na krajinku, hlavne morske pobrezie a jazierka so slanou vodou.

Tamron AF SP 17-50mm/ 2.8 XR VC - hory, lesy, luky, pasienky, a pozemky s trvalym porastom

Canon EF-S 15-85 IS - deti do 6 rokov, drobne domace zvierata a hlodavce - hlavne preto ze ma IS

Nikon AF-S 50/1.4 G - portrety mladych zien vo veku 18-28 rokov. starsie zeny potom 50/1.8 (identicky s canon 50/1.8 II)

Nikon AF-S 70-200 f/2.8 G ED VR II (alt. canon, sigma tamron) - velmi vhodny objektiv na wild zo zoo, street (ale len na namestiach kde je vela ludi co ocenia to delo)

Tamron AF 18-250mm F/3.5-6.3 Di- II LD (IF) Macro - univerzalny takmer na vsetko. zvlada aj makro, hlavne drobne predmety ako zapalovace, vreckove noziky.

Strana 2 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()