ako napisal velky lebowski, aj s poradim suhlasim. ja mam tokinu 12-24, no nejak som sa s nou este nezzil, takze neviem hodnotit. sigma 12-24 je zaujimava tym, ze je aj pre FF.
myslim, ze canon 10-22 vobec nepouzijes na FF a tokina funguje bez vinetacie v rozsahu 17-24 (sa mi zda). takze by som povedal, ze to je 50:50 canon / tokina.
mam taku otazocku: chcel by som si kupit siroky objektiv na moj canon 400D a neiem sa rozhodnut medzi;
tokina 12-24 sigma 12-24 tamron 10-24 canon 10-22
ak mate skusenosti prosim poradte mi
za kazdu radu budem vdacny
tamron 10-24 by som nebral ... neviem, ktory koniec rozsahu bues preferovat, ci skor sirokac alebo ultrasirokac ... ak ten spodny, tak je tu este aj sigma 10-20, ale hlavne sigma 8-16, ktora stoji za uvahu ... ... osobne mam teraz canon 10-22, takze radim ist do neho ... predtym som mal tokinu 11-16 a este pred sigmu 10-20 ...
co som cital a vidim na vlastnych foto je, ze tokina trpi chromatickou aberaciou.... nie je to extremne, no viditelne. ine negativa som na nej nenasiel. akurat ta svetelnost, ked clovek prejde s pevnych skiel nie je idealna. pokial by ti vyhovoval rozsah tokiny 11-16, bral by som prave tu tokinu - svetelnost 2.8. 12mm tokiny 12-24 na 1,6x (canon aps-c) nie je ziaden extrem... a nakoniec canon 10-22 s chromatickou aberaciou problem nema.
Mať tvoju dilemu, idem do canonu. Čo by mi možno trošku vadilo je jeho svetelnosť, ale to sa kompenzuje optickou kvalitou skla. Ako bolo spomenuté, napr. tokina má problém s protisvetlom. Pri canone je tento problém minimalizovaný.
tak bud toto: http://www.photozone.de/canon-eos/309-sigma-af-12-24mm-f45-56-hsm-ex-dg-test-report--review co bude na FF riadny extrem a podla testu je na APS-C pekne rovna, ale ta svetelnost je uplne mimo.
alebo spominany 16-35 2.8, teraz chvilu pretrpis... neskor budes rad.
....vzhľadom na špecofickú konštrukciu optických členov ultra wide objektívov, všetky širokáče trpia slabším zvládaním protisvetla aj chromatickou aberáciou...niektoré viac, niektoré menej...
....originál, je vždy originál.......pokiaľ sa naučíš pracovať s tokinou a vieš, čo môžeš za určitých podmienok od nej očakávať, je jednou z tých lepších riešení...
jj chcel by som objektiv ktory budem moct vyuzivat este chvilku na 400D a neskor na ff
hranica 10 ze menej ako 10mm by uz neskor bolo asi skor na skodu ked budem mat ff
16-35 /2.8L je zaujimava moznost ten som este vobec nezvazoval
ufff ... takze sa ti biju ciele a ponukane moznosti ... z tych co si pisal jedine tusim sigma 12-24 je na FF ... ak sa rozhodnes z niektorych spominanych a budes chciet pouzivat 10 mm a zvyknes si nan, tak na FF ich nepouzijes tam cropovy 10 mm mozes nahradit ef 16-35 eventualne ef 17-40 ... ale hovorim ta sigma 12-24 je zaujimava ... sigma 8-16 je non FF, takze tiez nic ...
... mozno by som zvolil volbu s ohladom na buducnost vo FF a zaujem na kratkych rozsahoch UWA 1. sigma 12-24 2. samyang 14/2.8 (manual) + canon 17-40
ak potrebujes UWA a vyslovene 2.8 na vaecsom rozsahu, tak ten drahy canon 16-35
PS: ak pozries o hlaacika FF 5D M2 (ty cakas M3), tak canon 400D odlozis
ktory sirokac si vybrat?
tokina 12-24
sigma 12-24
tamron 10-24
canon 10-22
2. tokina 12-24
myslim, ze canon 10-22 vobec nepouzijes na FF a tokina funguje bez vinetacie v rozsahu 17-24 (sa mi zda). takze by som povedal, ze to je 50:50 canon / tokina.
tokina 12-24
sigma 12-24
tamron 10-24
canon 10-22
... osobne mam teraz canon 10-22, takze radim ist do neho ... predtym som mal tokinu 11-16 a este pred sigmu 10-20 ...
12mm tokiny 12-24 na 1,6x (canon aps-c) nie je ziaden extrem...
a nakoniec canon 10-22 s chromatickou aberaciou problem nema.
planujem si kupit koncom roku/zaciatkom dalsieho 5D mark III
asi by som koly tomu ostal na hranici 10 ale to je len moj nazor, dam si poradit
asi by som koly tomu ostal na hranici 10 ale to je len moj nazor, dam si poradit
koncerty = svetelnost
planujes kupit FF, chces objketiv, ktory budes neskor pouzivat aj na FF ??
hranica 10 je cuo
hranica 10
http://www.photozone.de/canon-eos/309-sigma-af-12-24mm-f45-56-hsm-ex-dg-test-report--review
co bude na FF riadny extrem a podla testu je na APS-C pekne rovna, ale ta svetelnost je uplne mimo.
alebo spominany 16-35 2.8, teraz chvilu pretrpis... neskor budes rad.
....originál, je vždy originál.......pokiaľ sa naučíš pracovať s tokinou a vieš, čo môžeš za určitých podmienok od nej očakávať, je jednou z tých lepších riešení...
hranica 10
... mozno by som zvolil volbu s ohladom na buducnost vo FF a zaujem na kratkych rozsahoch UWA
1. sigma 12-24
2. samyang 14/2.8 (manual) + canon 17-40
ak potrebujes UWA a vyslovene 2.8 na vaecsom rozsahu, tak ten drahy canon 16-35
PS: ak pozries o hlaacika FF 5D M2 (ty cakas M3), tak canon 400D odlozis
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie