Fórum » Objektívy a filtre

problem z ojektivom

adrianosciro
2011-01-30 22:10:06+01
zdravim vas vsetkych a obraciam sa o pomoc- doteraz som fotil z 18-55 zo setovym objektivom nasadenym na D90,kedze som chcel lepsiu kresbu podarilo sa mi zohnat 18-70mm z D70S.D70 ostri z tymto obkektivom krasne,problem nastane ked ho nasadim na D90 ostri ale mimo....poradte co s tym....

andysalay
2011-01-30 22:24:54+01
Neviem, či D90 má možnosť manuálneho doladenia FrontFocus/BackFocus. Obávam sa, že zo súčasníkov D90 to podporuje až D300. V takom prípade pomôže jedine nastavenie v servise.

Totiž: každé telo, keď prechádza cez kontrolu kvality vo výrobe, má určitú toleranciu - odchýlka od ideálneho bodu zaostrenia dopredu alebo dozadu. Presne rovnako je to aj s objektívom. Ak sa stretnú telo s objektívom, kde obidva majú odchýlku na hranici tolerancie, ale opačným smerom - odchýlky sa vzájomne zrušia - spoločne také telo s objektívom ostrí perfektne. Problém nastane, ak takýto objektív dáme na iné telo, ktorého odchýlka je tiež v rámci normy, ale na opačnom konci povoleného spektra. To už sa nám odchýlky vzájomne nezrušia, ale naopak, sčítajú. A to už býva znateľné. Preto, ak posielate objektív na kalibráciu, je vhodné zároveň poslať aj telo, aby po nasadení na neskalibrované telo nenastalo nepríjemné prekvapenie.

Prípadne: pre tých naozaj odvážnych, ktorí sa neboja riskovať, existuje aj možnosť vlastnoručne manipulovať s dorazmi hlavného zrkadla a vedľajšieho zrkadla - sú tam excentrické imbusové skrutky, ktorých jemné pootočenie mikroskopicky mení uhol zrkadla, čo má za následok inú vzdialenosť horných ostriacich bodov oproti spodným ostriacim bodom - ale toto môže pomôcť len v špecifických prípadoch, ak sklon zrkadlo je naozaj mimo toleranciu. (prejavuje sa tým, že ostiace body v hornej polovici majú povedzme front-focus, a v spodnej polovici back-focus. Prípadne opačne. Pokiaľ je však odchýlka ostrenia rovnaká hore aj dole - a rovnakým smerom, potom je problém inde, a dolaďovanie dorazu nepomôže).

Každopádne, radšej odporúčam autorizovaný servis.

andysalay
2011-01-30 22:39:56+01
Možno existuje aj jednoduchšie riešenie, a problém je inde, ale ak máme dobre poradiť, bolo by treba omnoho podrobnejší popis problému.
Ktoré ostriace body sa ako správajú (ak je tam nejaký rozdiel). Zaostrí viac dopredu, alebo viac dozadu? Zaostrí vždy s rovnakou odchýlkou?

adrianosciro
2011-02-01 21:14:13+01
dakujem za rady-nakoniec som ho vratil povodnemu majitelovi-a do brasne pribudne asi Nikon AF-S NIKKOR 35mm f/1.8G DX este raz dakujem...

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()