Zdravím. Chcel by som si kúpiť objektív vhodný na portréty. Mám Nikon D5000 a rozpočet cca do 500 eur. Vedel by mi niekto poradiť? a ešte by som sa rád opýtal ako je to s medzikrúžkami, konkrétne či mi objektív s nimi bude ostriť automaticky a či je tam nejaký pokles kvality obrazu alebo nie keďže nemajú optické členy. Mám 35mm f1.8 AF-S DX a medzikrúžky sú lacnejšie ako portrétne sklá tak či by nebolo vhodnejšie radšej kúpiť medzikrúžok resp. či to splní v konečnom dôsledku rovnakú funkciu ako portréťák s dlhším ohniskom. A ešte aké konkrétne obmedzenia sú spojené s medzikrúžkami? Ďakujem. PS: Ospravedlnujem sa pán Srnec už by to malo byť OK
S medzikruzkami si nepomozes, skrati sa ti iba minimalna zaostrovacia vzdialenost, su vhodne na fotografovania makra, nie portretu a fungujes nimi vsetko pokial su automaticke s prenosom hodnot z objektivu napr. Kenko Digital.
Portretak k D5000 musi mat v tele objektivu ostriaci motorcek, u nikonu su take oznacene ako AF-S.
Alternativa mozno by bola kupit makroobjektiv a mas i portretak i makro. v tomto rozpocte napr. 60/2,8, alebo 85/3,5 ale ten je kvalitativne horsi. Spicka je 105/2,8 ale cez rozpocet.
Riesenie ej este kupit od tretieho vyrobcu napr. Sigmu alebo Tamrona.
50/1.4, alebo 60/2.8, alebo ak zozenies cez bazar nejaku pouzitu 105/2.8VR. (napadol ma este tamron 90/2.8, ale tam su 2 verzie s motorcekom a bez, co je trochu zavadzajuce..)
Medzikruzky by som na portret neriesil, pokial mas rozpocet 500 eur, radsej kup dedikovany portretak, odmeni sa ti komfortom pouzivania.
napadlo ma použitie medzikrúžkov len kvôli tomu, že napríklad 35mm + medzikrúžok 20 mm mi vlastne dá ohnisko 55mm po prepočte 82,5mm to už mi vychádza na portrét tak akurát, len neviem či to chápem správne. A uvažoval som nad tou 60/2,8 alebo potom sigmou 105/2,8. akú alternatívu by ste mi odporučil vy? vzhľadom na rozpočet?
no tak ten rozpočet je diskutabilny prezože vedel by som dať tých zhruba 500 eur no čím menej tým pre moju peňaženku lepšie a ešte by som rád vedel, či sa viac oplatí 50/1.4, 60/2.8 alebo sigma 105/2.8 to sú u mňa horúci kandidáti. tá 50 je z nich najlacnejšia to ma k nej ťahá najviac len či má taký pekný bokeh ako dlhšie sklá.
priklonim sa k waynovmu názoru - nikkor 105 vr z bazaru. Sigma je dosť mäkká, na makre to je jedno - tak či tak cloniš viacej, ale pri portretovani občas potrebuješ plnú dieru. Ak by som sa rozhodoval či nikkor 50mm 1,4 alebo 60 mm 2,8 tak jednoznačne 50-ku. PS.: pletieš medzikrúžky s telekonvertorom
ja používam 50 a 105 mm, oba nikkor a slušne sa dopĺňajú 50-ku mám, okrem iného, na celé postavy, torzo a pod, a 105-ku na tvár, detaily a makro (mám tiež APS-C). Preto Ti nepoviem, kúp ten, alebo ten. Podľa toho čo fotíš. Ja som začal s 50-kou, ale zdala sa mi na veľa situácií krátka, preto som dokúpil aj 105-ku.
Ked nalozis medzikruzok zaostrovacia vzdialenost sa ti zmeni napr. od 10cm po 30cm a si skoncil, s medzikruzkom v podstate objektiv sa neda zaostrit na vacsie vzdialenosti. Asi si myslel teleconvertor a napisal medzikruzok.
Osobne by som volil 60/2,8 alebo 105/2,8, ovela sirsie pouzitie.
napadlo ma použitie medzikrúžkov len kvôli tomu, že napríklad 35mm + medzikrúžok 20 mm mi vlastne dá ohnisko 55mm po prepočte 82,5mm to už mi vychádza na portrét tak akurát, len neviem či to chápem správne. A uvažoval som nad tou 60/2,8 alebo potom sigmou 105/2,8. akú alternatívu by ste mi odporučil vy? vzhľadom na rozpočet?
Mas to nacisto pomylene. Odporucam nastudovat co su medzikruzky a co telekonvertor.
ani telekonvertor (TC), ani medzikruzok ti tu nepomoze. TC na 35/1.8 moze kolidovat so zadnym optickym clenom, preto sa odporuca jeho pouzivanie len na teleobjektivy.
Mas niekolko moznosti. Ak ti ide v prvom rade o cenu a vedel by si trosku ozeliet komfort automatickeho zaostrovania, pozrel by som na tvojom mieste po nikkore 85/1.8 af-d z bazaru. za cca 250e mas super portretak, len ostrit sa budes musiet naucit rukami, no ak ta to chyti, aj tak vymenis fotak za vyssi model s motorcekom a bude fungovat aj AF. inak je volba viacmenej jasna - nikkor af-s 105/2.8, mozno 50/1.4 af-s, 60/2.8 by som vyradil pre 2.8 clonu - pri 60mm je to podla mna hranicne na portrety.
pred chvíľou som prečítal zopár článkov o TC a medzikrúžkoch a už mi je to vcelku jasné tadiaľ cesta nevedie. Fotoaparát plánujem vymeniť, no ešte to chvíľu potrvá takže pre mňa objektív s vlastným motorom určite. nikkonr 105/2.8 VR je veľmi zaujímavé sklo len cena je tam vysoká. ak by sa mi podarilo ho zohnať niekde lacnejšie určite by som do toho šiel. ešte chvíľu budem pátrať a možno sa podarí ak sa nepodarí asi pôjdem do tej 50/1.8. Všetkým vám ďakujem za rady
pred chvíľou som prečítal zopár článkov o TC a medzikrúžkoch a už mi je to vcelku jasné tadiaľ cesta nevedie. Fotoaparát plánujem vymeniť, no ešte to chvíľu potrvá takže pre mňa objektív s vlastným motorom určite. nikkonr 105/2.8 VR je veľmi zaujímavé sklo len cena je tam vysoká. ak by sa mi podarilo ho zohnať niekde lacnejšie určite by som do toho šiel. ešte chvíľu budem pátrať a možno sa podarí ak sa nepodarí asi pôjdem do tej 50/1.8. Všetkým vám ďakujem za rady
mam D5000 aku zalozne telo ktore nosim zo sebou vsade kedze je male a kvalitou vystupu je tak akurat a z 50/1.8 toho moc nenafotis manualne ostrenie v takom malom hladaciku je fakt onicom preto som si kupoval k tomuto telu kupil 35/1.8 ale ako portretovy by som ho neoporucil vystup ma super ale je kratky skor by som investoval na tvojom mieste do 50/1.4 kedze ma motorce a pri tvojom tele velike PLUs. tolko moje skusenosti
Portretny objektiv pre Nikon D5000
PS: Ospravedlnujem sa pán Srnec už by to malo byť OK
Portretak k D5000 musi mat v tele objektivu ostriaci motorcek, u nikonu su take oznacene ako AF-S.
Alternativa mozno by bola kupit makroobjektiv a mas i portretak i makro. v tomto rozpocte napr. 60/2,8, alebo 85/3,5 ale ten je kvalitativne horsi. Spicka je 105/2,8 ale cez rozpocet.
Riesenie ej este kupit od tretieho vyrobcu napr. Sigmu alebo Tamrona.
Medzikruzky by som na portret neriesil, pokial mas rozpocet 500 eur, radsej kup dedikovany portretak, odmeni sa ti komfortom pouzivania.
PS.: pletieš medzikrúžky s telekonvertorom
Osobne by som volil 60/2,8 alebo 105/2,8, ovela sirsie pouzitie.
Mas niekolko moznosti. Ak ti ide v prvom rade o cenu a vedel by si trosku ozeliet komfort automatickeho zaostrovania, pozrel by som na tvojom mieste po nikkore 85/1.8 af-d z bazaru. za cca 250e mas super portretak, len ostrit sa budes musiet naucit rukami, no ak ta to chyti, aj tak vymenis fotak za vyssi model s motorcekom a bude fungovat aj AF.
inak je volba viacmenej jasna - nikkor af-s 105/2.8, mozno 50/1.4 af-s, 60/2.8 by som vyradil pre 2.8 clonu - pri 60mm je to podla mna hranicne na portrety.
ak chceš s motorom, tak 50/1,4
Skús si porovnať:
http://www.lenstip.com/177.1-Lens_review-Sigma_50_mm_f_1.4_EX_DG_HSM_Introduction.html
http://www.lenstip.com/162.1-Lens_review-Nikon_Nikkor_AF-S_50_mm_f_1.4G_Introduction.html
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa