Fórum » Objektívy a filtre

Cokin stvorcove filtre

fotacik
2011-02-22 12:06:33+01
Vie niekto poradit o cokin filtroch stvorcove

Peter Svoboda
ocenenie redakciou 2011-02-22 12:19:27+01
neviem, čo chceš poradiť, či celý návod ako na to, či čo...
Ja ich používam dosť, hlavne neutrálne šedé.. a moja rada je, že daj bacha na škrabance, prasiatka od slnka, čo vzniknú s obľubou a ostatné zistíš sám..
aaa ešte čosi, aj keď píšu na škatuľke, že neutrálna šedá, never tomu, zmenia Ti farebné podanie fotiek, o prechodových ani nepíšem..

fotacik
2011-02-22 12:28:35+01
príspevok od: Peter Svoboda
Ja ich používam dosť, hlavne neutrálne šedé.. a moja rada je, že daj bacha na škrabance, prasiatka od slnka, čo vzniknú s obľubou a ostatné zistíš sám..
aaa ešte čosi, aj keď píšu na škatuľke, že neutrálna šedá, never tomu, zmenia Ti farebné podanie fotiek, o prechodových ani nepíšem..
nemam ziadne skusenosti ohladom filtrou takze neviem ci su dobre tie stvorcove alebo srubovacie...som z toho somar co si vlastne kupovat

Peter Svoboda
ocenenie redakciou 2011-02-22 12:42:07+01
príspevok od: fotacik
nemam ziadne skusenosti ohladom filtrou takze neviem ci su dobre tie stvorcove alebo srubovacie...som z toho somar co si vlastne kupovat
ak máš prachy naviac a času šrúbovať a odšrúbovávať,kúp šrúbovacie
Kartičky sú lacnejšia a rýchlejšia voľba, ak skúšaš a často meníš...
Netvrdím, že lepšia...

fotacik
2011-02-22 12:47:18+01
ak máš prachy naviac a času šrúbovať a odšrúbovávať,kúp šrúbovacie
Kartičky sú lacnejšia a rýchlejšia voľba, ak skúšaš a často meníš...
Netvrdím, že lepšia...
mas pravdu ,na zaciatok my asi budu stacit stvorcove a casom sa ukaze
proste treba skusat a uvidim...dik cau

Stratený Stano
ocenenie redakciou 2011-02-22 13:46:50+01
A preto radšej žiadne filtre... Môj názor i skúsenosť...

NefroniK
2011-02-22 13:58:02+01
Zalezi aj na tom, na co to chces. Ak napriklad na prechadzky mestom alebo dajme tomu do exotickych krajin kde je vela slnka a budes chodit s prakticky stale nasadenym polarizakom (nepovedal si ake konkretne filtre) tak sa oplati srubovaci, lebo je to praktickejsie. Ak ale mas vela objektivov s inymi priemermi zavitu (to plati pre vsetky filtre) a budes filtre pouzivat na vsetkych tak sa zase oplati stvorcovy cokin hlavne finance. Podla toho zvol aj radu A, P alebo este vacsie - podla priemerov a ohniskovych vzdialenosti objektivov.

Peter Svoboda
ocenenie redakciou 2011-02-22 15:43:16+01
príspevok od: Stratený Stano
A preto radšej žiadne filtre... Môj názor i skúsenosť...
máme názor podobný Stano, ale musím sa predsa trošku pochváliť, že mám tie farebné kartičky, aj keď som ich väčšinu 100x rozsypal a doškrabal a keď som ich doma zabudol, nemusel som toĺko kadečo na fotkách opravovať..

hombreee
2011-02-22 15:47:49+01
Pri krajinkach sa ale prechodove hodit mozu... Alebo zbytocnost?

Peter Svoboda
ocenenie redakciou 2011-02-22 16:09:20+01
príspevok od: hombreee
to my tu len so Stanom špásujeme,fakt sú situácie, kde pomôžu, napr západovky a rovný horizont...ale zasa treba veľa po nich v pc naprávať, nežiadúce stmavnutie presahujúcich častí mi vadí najviac... ale dá sa aj bez prechodoových, toľkokrát som už zabudol pribalť a zišiel by sa, ale bracketingom sa dá velmi veľa zachrániť, aj keď nie som fanúšikom hdrka,jednocvaky u mňa vyhrávajú na plnej čiare..

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-02-22 16:14:56+01
ja mám taký poznatok, že do krajiny mi treba bud prechodák (nudza) alebo statív (parada na všetko). prípadne oboje (fasa), zatiaľ mám len ten statív a bracketing, nemusím z toho hned robit HDR, digi prechodák si spravím v PS za 5 min...

Stratený Stano
ocenenie redakciou 2011-02-22 16:16:09+01
príspevok od: hombreee
Pri krajinkách rád \"vypúšťam\" nad horizont do oblohy stromy. Ak by som mal prechodový filter, stmaví mi nielen oblohu, ale i vrcholec stromu a na fotke to potom poznať. Ak chcem mať oblohu postupne stmavenú, dá sa to urobiť v pohode cez vrstvy a masky a stmavím len modrú, hnedého stromu sa to nedotkne. Navyše si môžem voliť hustotu filtra, jeho odtieň, smerovanie prechodu a iné aspekty. Tam vonku na to nemám veľa času ani chuti experimentovať, vyťahovať, zasúvať, dbať na čistotu. Navyše filter je ďalšia optická prekážka a má vplyv na kvalitu. To je len jeden príklad.

Na fotenie na film mám filtrov neúrekom, ale odkedy si dávam skenovať na Hasselblade a dostanem mimoriadne kvalitný sken, ani tam už nevidím potrebu ich používania, lebo dokážem ich tam digitálne uplatniť.

Jediné filtre, ktoré majú pre mňa význam, sú neutrálne šedé na predĺženie expozície pri fotení potôčikov. No prišiel som na to, že lepšie výsledky dosiahnem bez filtrov pri zlom počasí, keď je málo svetla, nie je tá voda potom taká prepálená...

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()