neviem ci som to spravne pochopil preto sa chcem opytat -objektivy od canonu sa oznacuju o.i. EF a EF-S - pokial viem tak EF su standardne a pouzitie je primarne na Full Frame zrkadlovky, objektivy EF-S su specialne vyrobene na crop 1.6 (ACP-S snimace) a tu mi nieje jasne..
---- ked mam napr EF 17-40 na FF je to (17-40mm ) na crop 1.6 mam teda obejktiv s hodnotou 27-64mm ----ale ked mam objektiv EF-S 17-40 mm - ako to je ? Mam to uz prepocitane na crop 1.6, kedze je to primarne urcene na crop 1.6 a teda mam skutocne 17-40mm objektiv aj ked to mam na ACP-S snimaci ?
ps: ef-s 17-40 mm nieje to som len pre zjednodusenie uviedol
skoda.. som myslel ze tie S-kove uz su prepocitane..
v takom pripade by v tom bol riadny bordel, rozni vyrobcovia maju rozny crop (1., 1.6. 2.0) a ak by si cez redukcie chcel pouzit napr. nikon sklo na canon alebo olympus na canon, musel by si chodit s kalkulackou cropove skla Ti pri nasadeni na FF nepokryvaju cele pole senzora a vidis napr. len kruh ... opacne fullframove skla na cropovom tele davaju povaecsinou lepsie vysledky, lebo crop telo si berie z nich len cast obrazu a okraje fullframe skla tam nemaju v obraze vplyv ... preto mensia vinetacia, lepsi obraz v rohoch pri pouziti takychto fullframe skiel na cropoch aps-c ... lebo sa jedna o vyrez
Našťastie je to stále originálne ohnisko (reálne ohnisko optickej sústavy, to sa nemôže len tak zmeniť pokiaľ viem). Ak by sa všetko s každou malou zmenou prepočítavalo, tak by tu vznikol dosť veľký zmätok.
canon EF vs EF-S
-objektivy od canonu sa oznacuju o.i. EF a EF-S - pokial viem tak EF su standardne a pouzitie je primarne na Full Frame zrkadlovky, objektivy EF-S su specialne vyrobene na crop 1.6 (ACP-S snimace) a tu mi nieje jasne..
---- ked mam napr EF 17-40 na FF je to (17-40mm
----ale ked mam objektiv EF-S 17-40 mm - ako to je ? Mam to uz prepocitane na crop 1.6, kedze je to primarne urcene na crop 1.6 a teda mam skutocne 17-40mm objektiv aj ked to mam na ACP-S snimaci ?
ps: ef-s 17-40 mm nieje to som len pre zjednodusenie uviedol
cropove skla Ti pri nasadeni na FF nepokryvaju cele pole senzora a vidis napr. len kruh ... opacne fullframove skla na cropovom tele davaju povaecsinou lepsie vysledky, lebo crop telo si berie z nich len cast obrazu a okraje fullframe skla tam nemaju v obraze vplyv ... preto mensia vinetacia, lepsi obraz v rohoch pri pouziti takychto fullframe skiel na cropoch aps-c ... lebo sa jedna o vyrez
www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/vyber-fotoaparatu/objektivy-iii/
--rbr69-- diky toto som potreboval vyjasnit tiez
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie