Zdravim Vas chcem sa opytat na nazor na prve pevne sklo k D 7000 ke lebo zatial mam 18-200 s ktorym som spokojny ako s univerzalom ale chcelo by to nieco svetelnejsie a rozmyslam o pevnom skle na portrety a podobne ...
Rozmyslam medzi Nikon AF-S 50mm/1.4 alebo Nikon AF-S 35mm/1.8 DX alebo Nikon AF-S Micro-Nikkor 60mm/2.8
ta 35ka je lacnejsia ale zas len na DX (ak ked najblizsie roky neplanujem FX urcite ale predsa) a neviem ci 35mm uz nie je kratke alebo potom ta 50tka 1.4 a este ma zaujal aj macro objektiv 60mm ale zas clona 2.8 ( z laickeho pohladu mi to pride ako 2v1 kedze by som mal makro objektiv + portretak) ale v praxi netusim ci je to dobra volba preto sa pytam .... + blesk sb 700 k tomu planujem
AF-D 85/1.8 ktory sa da zohnat za 250-300 eur. Bokeh 50/1.4 sa mne osobne nepaci - 50tku by som bral asi sigmu 50/1.4 ak by som chcel investovat, a 35/1.8G je fajn, ale na portrety prilis siroka, to je skor "normalny" objektiv, na vsetko ale zaroven na nic
60/2.8 nie je zly, hoci som sa s nim hral len asi 5 minut na ephoto predvadzacke, ostri celkom rychlo, bokeh z fotiek po internetoch ma tak akurat, no na portrety ale skor tu 85tku...
35ka je na portrety moc siroka, leda tak na cele postavy. Inac ostatok je fajn. Este by som zaradil do vyberu Sigmu 50mm f1,4, je drahsia a vacsia ale aj rychlejsia ako 50 Nikkor G, ale ma krajsi bokeh od f1,4 po f2,8, potom je to viac menej to iste. Tiez je trochu ostrejsia v strede a menej ostra v rohoch.
"Na portrety a podobne" - vylucil bysom teda 60 2.8. So spominanou Sigmou 50 1.4 nemam skusenosti, ale fotky ktore som videl vyzerali velmi zaujimavo. Vlastnim Nikkor 50 1.8 D a ten bokeh teda fakt nie je bohvie co. Nejde ani tak o "velkost" bokehu, teda hlbku hlbky ostrosti ale o to, ako vyzera. Preto by som pri tomto ohnisku volil asi radsej tu Sigmu, ale ak nechces davat viac penazi aj 1.8 pekne posluzi za tu cenu. No pred nedavnom som si kupil 35 1.8 a musim povedat ze to DX je trochu "prehnane", skusal som ho len narychlo na D700 a musim povedat ze som bol milo prekvapeny. Takze ak sa na prechod na FF nechystas tak by som ti 35 mohol urcite len doporucit, pretoze aj po prechode bude za tu cenu 35mm 1.8 fullframe dostacujuci. Na DX cipe je to ohnisko (52mm ekv.) velmi vhodne napriklad do baru na fotenie oslavy a podobne.
Zdravim Vas chcem sa opytat na nazor na prve pevne sklo k D 7000 ke lebo zatial mam 18-200 s ktorym som spokojny ako s univerzalom ale chcelo by to nieco svetelnejsie a rozmyslam o pevnom skle na portrety a podobne ...
Rozmyslam medzi Nikon AF-S 50mm/1.4 alebo Nikon AF-S 35mm/1.8 DX alebo Nikon AF-S Micro-Nikkor 60mm/2.8
ta 35ka je lacnejsia ale zas len na DX (ak ked najblizsie roky neplanujem FX urcite ale predsa) a neviem ci 35mm uz nie je kratke alebo potom ta 50tka 1.4 a este ma zaujal aj macro objektiv 60mm ale zas clona 2.8 ( z laickeho pohladu mi to pride ako 2v1 kedze by som mal makro objektiv + portretak) ale v praxi netusim ci je to dobra volba preto sa pytam .... + blesk sb 700 k tomu planujem
35 sa na portrety moc nehodi, ak tak len portrety celej postavy, pripadne od pasa hore.
Skus este porozmyslat nad 50mm/1.8D, alebo 85mm/1.8D. Pripadne ak na to mas tak 105mm/2.8 AF-S.
50 1.4 G Nikkor je urcite dobre portretne sklo, no mimo portretov ti bude asi vacsinou dost dlhe. 35 1.8 je podstatne univerzalnejsie sklo a taktiez sa da pouzit na cele, resp. skoro cele postavy... Ide o to, ci chces dobre portretne sklo alebo "univerzalnejsie" pevne sklo...
-nejde mi len o portrety ale aj take vseobecnejsie pouzitie hlavne svetelnejsie sklo.... teraz mam 18-200 3,5-5,6 a chcelo by to nieco svetelnejsie a cenovy horizont je do 400€ max
Alebo dopadnes tak ako ja kupis,nasadis,odskusas, polozis do suflika na 8 mes,nepouzivas tak predas. Mal som 35 1.8, 50 1.8 50 1.4G a vsetko idem predat a kupujem 24-70 nikona. Pre mna pevne skla jednoducho nie su. 50 1.4G ma problemy s ostrenim tu neber. 35 1.8 je super sklo najlepsia volba a dobra cena BER HO !!! 50 1.8 je tiez super a perfektna cena
-nejde mi len o portrety ale aj take vseobecnejsie pouzitie hlavne svetelnejsie sklo.... teraz mam 18-200 3,5-5,6 a chcelo by to nieco svetelnejsie a cenovy horizont je do 400€ max
Za nejakých 450eur by ti vyšli obidva (35+85) z druhej ruky Alebo začni tou 35tkou a 85tku si nikde vyskúšaj (od niekoho na víkend požičaj) a sám uvidíš
Ak budeš chcieť napíš mi ss a pošlem ti aj nejaké foto
Ahoj Cimo, 50 mm nejde protoze sice budes mit zakladni portretni ohnisko 75 mm, ale zkresleni (opticke vlastnosti) budou stejne jako u 50 mm! 60 je dost podobna a 35 neni na portrety vubec. Tedy myslim klasicky portret, kdy hlava vyplni policko snimku. Neco jineho je portret nekoho kdo sedi na zidli v kombinaci s pozadim, tam je 35 x 1,5 fajn. Nejlepsi reseni je Nikkor 85/1,8 tedy cca 130 mm. Pokud by jsi ale chtel sklo univerzalni, podivej se v bazaru po Nikkor 35-70/2,8. Neni na foceni venku, protoze se otaci predni clen, ale je ostre s peknym bokehem.
osobne som kupil D90 so setakom 18-105 a hned k tomu aj 50mm 1.8........setak isiel okamzite do skatule a 50ka sa prilepila na telo..... ...vynikajuca ostrost na portrety ako stvorena....ma to hacik, ked mas malu miestnost a chces napr foto postavy pomohla by nar aj ta 35ka...kazdy mm sa rata..... ........60mm a ani 85mm by som osobne nevyuzil......dokonale rozostrenie dokaze Nikonacke Delo 70-200 2.8 VRII.......osobne som ho testoval na svojej D90 a skoro som ho zabudol vratit majitelovi.....
ale späť k téme, ja portrétujem s nikkorom 105mm f/2.8 a nemôžem si sťažkovať, kreslí to krásne. no keďže hľadáš niečo do 400€ tak tiež sa prikláňam k variante 85mm f/1.8 a druhý sa musíš rozhodnúť, či 35 f/1.8 alebo 50 f/1.8
ak to chceš aplikovať na konkrétnu situáciu, tak si to skús. nastav svoju 18-200-vku najprv na 35mm, potom na 50mm a rozhodni sa čo ti vyhovuje viac.
ja rozmyslam skor nad tym 60mm/f2.8 nikon makrom, kedze casto chodim do prirody tak by sa viac hodil k foteniu krajini aj nejaky detail a snad by som ho vyuzil aj na portrety ako pevne sklo .... mate s nim niekto skusenost ? dik
ja rozmyslam skor nad tym 60mm/f2.8 nikon makrom, kedze casto chodim do prirody tak by sa viac hodil k foteniu krajini aj nejaky detail a snad by som ho vyuzil aj na portrety ako pevne sklo .... mate s nim niekto skusenost ? dik
ja sa nedavno rozhodoval podobne.. ale 50 je pomerne dost kratka na portrety a 60 podla mna tiez kratka na macro.. pozri si tamron 90mm 2.8 macro alebo 60mm 2.0, ja kupim jeden alebo druhy..
Na makro skús Sigma 150mm f/2,8. Uvidíš že si ten objektív zamiluješ Recenzie: 1. http://www.fotoaparat.cz/article/10373/1 2. http://www.foto-test.cz/index.php?pg=test-foto-vice&id=7 3.http://www.ephotozine.com/article/sigma-150mm-f-2-8-apo-macro-dg-interchangeable-lens-review-4486
Prve pevne sklo
AF-D 85/1.8 ktory sa da zohnat za 250-300 eur.
Bokeh 50/1.4 sa mne osobne nepaci - 50tku by som bral asi sigmu 50/1.4 ak by som chcel investovat, a 35/1.8G je fajn, ale na portrety prilis siroka, to je skor "normalny" objektiv, na vsetko ale zaroven na nic
60/2.8 nie je zly, hoci som sa s nim hral len asi 5 minut na ephoto predvadzacke, ostri celkom rychlo, bokeh z fotiek po internetoch ma tak akurat, no na portrety ale skor tu 85tku...
No pred nedavnom som si kupil 35 1.8 a musim povedat ze to DX je trochu "prehnane", skusal som ho len narychlo na D700 a musim povedat ze som bol milo prekvapeny. Takze ak sa na prechod na FF nechystas tak by som ti 35 mohol urcite len doporucit, pretoze aj po prechode bude za tu cenu 35mm 1.8 fullframe dostacujuci.
Na DX cipe je to ohnisko (52mm ekv.) velmi vhodne napriklad do baru na fotenie oslavy a podobne.
Skus este porozmyslat nad 50mm/1.8D, alebo 85mm/1.8D. Pripadne ak na to mas tak 105mm/2.8 AF-S.
Ak ti ide hlavne o portréty a super kvalitku tak jednoznačne 85mm f1,8
Mám obidva na D7000, mal som aj 50mm f1,8 ale to bolo v interiéri dlhé a v exteriéri krátke, predal som
Odporúčal by som ti fakt tu 85tku, super sklo, ale je to viac menej iba na portréty
kupis,nasadis,odskusas, polozis do suflika na 8 mes,nepouzivas tak predas.
Mal som 35 1.8, 50 1.8 50 1.4G a vsetko idem predat a kupujem 24-70 nikona.
Pre mna pevne skla jednoducho nie su.
50 1.4G ma problemy s ostrenim tu neber.
35 1.8 je super sklo najlepsia volba a dobra cena BER HO !!!
50 1.8 je tiez super a perfektna cena
Alebo začni tou 35tkou a 85tku si nikde vyskúšaj (od niekoho na víkend požičaj) a sám uvidíš
Ak budeš chcieť napíš mi ss a pošlem ti aj nejaké foto
50 mm nejde protoze sice budes mit zakladni portretni ohnisko 75 mm, ale zkresleni (opticke vlastnosti) budou stejne jako u 50 mm! 60 je dost podobna a 35 neni na portrety vubec. Tedy myslim klasicky portret, kdy hlava vyplni policko snimku. Neco jineho je portret nekoho kdo sedi na zidli v kombinaci s pozadim, tam je 35 x 1,5 fajn.
Nejlepsi reseni je Nikkor 85/1,8 tedy cca 130 mm. Pokud by jsi ale chtel sklo univerzalni, podivej se v bazaru po Nikkor 35-70/2,8. Neni na foceni venku, protoze se otaci predni clen, ale je ostre s peknym bokehem.
Dobre svetlo
Karel Gregor
http://www.fotokurzy.eu
co s tym chcel autor povedat?
ale späť k téme, ja portrétujem s nikkorom 105mm f/2.8 a nemôžem si sťažkovať, kreslí to krásne.
no keďže hľadáš niečo do 400€ tak tiež sa prikláňam k variante 85mm f/1.8 a druhý sa musíš rozhodnúť, či 35 f/1.8 alebo 50 f/1.8
ak to chceš aplikovať na konkrétnu situáciu, tak si to skús. nastav svoju 18-200-vku najprv na 35mm, potom na 50mm a rozhodni sa čo ti vyhovuje viac.
Recenzie:
1. http://www.fotoaparat.cz/article/10373/1
2. http://www.foto-test.cz/index.php?pg=test-foto-vice&id=7
3.http://www.ephotozine.com/article/sigma-150mm-f-2-8-apo-macro-dg-interchangeable-lens-review-4486
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa