Zdravíčko, chcel by som si kúpiť prvé pevné sklo na portréty, viac menej v exteriéry. Dočítal som sa tu, že asi naj voľba by bola 85-ka. Len sa neviem rozhodnúť či Nikon AF 85 mm f/1,8D .... Nikon AF 85 mm f/1,4D ... Nikon AF-S 85MM F1.4G ... alebo Sigma 85mm 1.4 EX DG HSM ... proste či sa oplati investovať o 1000€ viac na 1.4G, či je to až tak poznať na kvalite a rychlosti alebo radšej investovať tie "zarobené" eurá do niečoho iného. Pevne sklo nemám, mám len 18-200 a 12-24 tak by som chcel niečo pevné svetelné. Ďakujem za rady
Objektivy, navrhnute na manualne ostrenie maju casto ovela dlhsiu drahu ostriaceho prstenca, co umoznuje jemnejsie manualne zaostrovanie. AF objektivy maju drahu kratsiu, aby bolo ostrenie rychlejsie. S rozumnym manualnym zaostrovanim pri AF objektivoch som sa stretol len na objektivoch, ktore maju elektronicky prepojeny ostriaci prstenec s ostriacim motorcekom, tam je ostriaca draha dlhsia (Canon 85/1.2L a Canon 200/1.8L - na 200/1.8 je dokonca mozne zvolit si jednu z troch rychlosti manualneho ostrenia).
Standardna matnica digitalnych zrkadloviek nie je vhodna na manualne zaostrovanie. Standarna matnica je svetlejsia a ma vacsiu hlbku ostrosti. Na niektorych fotoaparatoch (napr. Canon 40D/50D/60D/5D mark II) sa da velmi jednoducho vymenit za matnejsiu. Hladacik je potom tmavsi, ale je lepsie vidiet rozostrenie (hlbka ostrosti je mensia).
nooo chcel by som vidiet ako by si na koncerte fotil na manual.... to sa proste nedaaaa a este treba na to mat super zrak... ja si neviem predstavit aby som na clonak okolo 1,4 ostril manualne.... pre mna to je scifi...
písal som o portréte, nie o dokumente na koncerte.
Ja takisto ostrim manualne ale cez live view samozrejme... potom mam istotu, tak ako ty vravis. Ked je cas a nie su to vselijake momentky, vzdy si ostrim manualne a som spokojny
Tiez som mal problem s ostrenim (nie velmi dobre vidim) ale klinkova matnica vsetko vyriesi. Mal som v ruke kolegov aparat s klinkovou matnicou a manualne zaostrene bolo v sekunde a presne. Takze ja na manualne skla nedam dopustit. Vysledky su ozaj skvele. Ak nieco okolo 50-ky, tak nektori fotografi vravia, ze je lepsia ako zeiss 50/1,4 tato volba: http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/360-voigtlander-nokton-58mm-f14-sl-ii
Nemyslim si. Moju 85/1.8 mozem s kludom pouzit aj na plnej diere. Je to skvely objektiv za tie peniaze. Ak si ho mal v rukach a bol makky, probem bol asi niekde inde.
Jedine co mi na tom objektive vadi je slabsi prenos kontrastu, v protisvetle je nepouzitelny.
heeej a o kolko je 1,4 ostrejšia ? aby sa neporezal tieto názory fakt milujem .... osobne som skúsil aj 1,8 aj 1,4 a tá 1,8 sa mi javila plne použitelná a ostrosť je tam parádna aj n plnú dieru ... len treba dobre zaostriť na to "správne" miesto lebo DOF môže byť extrémne malá
Nemyslim si. Moju 85/1.8 mozem s kludom pouzit aj na plnej diere. Je to skvely objektiv za tie peniaze. Ak si ho mal v rukach a bol makky, probem bol asi niekde inde.
Jedine co mi na tom objektive vadi je slabsi prenos kontrastu, v protisvetle je nepouzitelny.
no jasné ... objektív je konštrukčne starší a protisvetlo nezvláda najlepšie ... na druhej strane to môžeš kreatívne využiť
Mal som dve AFD 1.4, teraz mam jednu. Obe boli na DX aj FX ostre aj na plnu dieru, ak fotis cisto portret tvare ostrost je neskutocna. Skusal som aj 1,8cku ale na 1,4 je proste bokeh neskutocny. Ale 1.8 bola na plnu dieru tiez nadocakavania ostra... Sigmi som mal a neverim im. Cize sigmu by som nebral urcite aj ked testy moze mat lepsie. Bral by som bud AFD alebo AFS 1,4.
mozno to mam pomylene ale pre mna je opakom ostreho neostry a opakom kontrastneho makky, to ze je ostry od 1.8 viem ale je je to zbytocne ked je obraz cely v takom nejakom opare. Preto sa vyrabaju 1.4, kde je prenos kontrastu perfektny uz od f/2. Co sa tyka sigmy, rozhodne by som to uplne nezavrhol, 85/1.4 je relativne cenovo dostupny a je to nova a velmi dobra konstrukcia, rovnako ako 2x drahsi novy nikkor. Kupovat za cenu sigmy stary nikkor 85/1.4 je od veci.
mozno to mam pomylene ale pre mna je opakom ostreho neostry a opakom kontrastneho makky, to ze je ostry od 1.8 viem ale je je to zbytocne ked je obraz cely v takom nejakom opare. Preto sa vyrabaju 1.4, kde je prenos kontrastu perfektny uz od f/2. Co sa tyka sigmy, rozhodne by som to uplne nezavrhol, 85/1.4 je relativne cenovo dostupny a je to nova a velmi dobra konstrukcia, rovnako ako 2x drahsi novy nikkor. Kupovat za cenu sigmy stary nikkor 85/1.4 je od veci.
pre mna opakom ostreho je neostry resp. makky. Znizenie kontrastu by som urcite nenazval "makkost", skor je to akysi zavoj ale aj ten sa vyskytne na Nikkore 85/1.8D len za specifickych podmienok (ktore je dobre poznat), v protisvetle atd. Inac je pouzitelny aj na F1.8 a vlastne ja som na nom nemal nikdy clonu vacsiu ako F2.8 aj to len preto ze som poreboval vacsiu hlbku ostrosti.
Ak by som mal to sklo pouzivat od F4 vyssie, stratilo by svoj vyznam a dovod preco som si ho kupoval
a čo tak napriklad taká 50mm 1.4 sigma oproti 85-ke 1.8 ...nebola by to lepšia voľba? Nemám zatiaľ ešte dáke skúsenosti v tomto smere, neviem ani napríklad prečo 35-ka 1.4 stoji 1600€ , 85-ka 1.4 stoji 1500€ a medzi nimi 50-ka 1.4 stojí 300€ ... v čom je taký rozidel medzi nimi?
50mm stoji tolko, lebo je to, ako uz tu spominali, jednoducha konstrukcia, nema najmodernejsiu antireflexnu upravu Nano Coating a ani prstencovy ostriaci motorcek. To znamena ze v protisvetle mozes mat vacsie problemy ako so drahsou trojicov, tiez ostrenie je veeelmi pomale, skusal som. Je omnoho mensi a lahsi, to je dalsi dovod preco je lacnejsi. V podstate technickymi parametrami/vychytavkami ani nepatri do High End rady Nikkor. Nespomenul si ci mas FF alebo APSC. Ak mas mensi senzor, portret odfotis aj 50kou. Mam Sigmu 50 a nemam s nou problem. Rychla a na f1,4 je ostrejsia ako Nikkor 50. Horsia ale v rohoch(na D700). 85ku f1,8 som mal tiez, ale na APSC a uz docela davno, tak ich nemozem moc porovnat. Za tie peniaze je to super. Ako pisali vyssie, absencia poriadnych antireflexnych vrstiev moze byt seriozny problem s dig.snimacmi.
Zdravíčko, chcel by som si kúpiť prvé pevné sklo na portréty, viac menej v exteriéry. Dočítal som sa tu, že asi naj voľba by bola 85-ka. Len sa neviem rozhodnúť či Nikon AF 85 mm f/1,8D .... Nikon AF 85 mm f/1,4D ... Nikon AF-S 85MM F1.4G ... alebo Sigma 85mm 1.4 EX DG HSM ... proste či sa oplati investovať o 1000€ viac na 1.4G, či je to až tak poznať na kvalite a rychlosti alebo radšej investovať tie "zarobené" eurá do niečoho iného. Pevne sklo nemám, mám len 18-200 a 12-24 tak by som chcel niečo pevné svetelné. Ďakujem za rady
Ktorá 85-ka ?
Objektivy, navrhnute na manualne ostrenie maju casto ovela dlhsiu drahu ostriaceho prstenca, co umoznuje jemnejsie manualne zaostrovanie. AF objektivy maju drahu kratsiu, aby bolo ostrenie rychlejsie. S rozumnym manualnym zaostrovanim pri AF objektivoch som sa stretol len na objektivoch, ktore maju elektronicky prepojeny ostriaci prstenec s ostriacim motorcekom, tam je ostriaca draha dlhsia (Canon 85/1.2L a Canon 200/1.8L - na 200/1.8 je dokonca mozne zvolit si jednu z troch rychlosti manualneho ostrenia).
Standardna matnica digitalnych zrkadloviek nie je vhodna na manualne zaostrovanie. Standarna matnica je svetlejsia a ma vacsiu hlbku ostrosti. Na niektorych fotoaparatoch (napr. Canon 40D/50D/60D/5D mark II) sa da velmi jednoducho vymenit za matnejsiu. Hladacik je potom tmavsi, ale je lepsie vidiet rozostrenie (hlbka ostrosti je mensia).
Ked je cas a nie su to vselijake momentky, vzdy si ostrim manualne a som spokojny
Ak nieco okolo 50-ky, tak nektori fotografi vravia, ze je lepsia ako zeiss 50/1,4 tato volba:
http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/360-voigtlander-nokton-58mm-f14-sl-ii
Vela zdaru pri vybere
Manualne ostrenie je lájfstájl.
Ak sa tym zivis, kup 85 f1.4. Ak si zalepeny a v plnke kup tiez 85 1.4.
Ak neplati ani jedno zo spomenuteho, kup 85 1.8
tieto názory fakt milujem .... osobne som skúsil aj 1,8 aj 1,4 a tá 1,8 sa mi javila plne použitelná a ostrosť je tam parádna aj n plnú dieru ... len treba dobre zaostriť na to "správne" miesto lebo DOF môže byť extrémne malá
Sigmi som mal a neverim im. Cize sigmu by som nebral urcite aj ked testy moze mat lepsie.
Bral by som bud AFD alebo AFS 1,4.
Ak by som mal to sklo pouzivat od F4 vyssie, stratilo by svoj vyznam a dovod preco som si ho kupoval
Nespomenul si ci mas FF alebo APSC. Ak mas mensi senzor, portret odfotis aj 50kou. Mam Sigmu 50 a nemam s nou problem. Rychla a na f1,4 je ostrejsia ako Nikkor 50. Horsia ale v rohoch(na D700). 85ku f1,8 som mal tiez, ale na APSC a uz docela davno, tak ich nemozem moc porovnat. Za tie peniaze je to super. Ako pisali vyssie, absencia poriadnych antireflexnych vrstiev moze byt seriozny problem s dig.snimacmi.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa