Rád by som investoval niečo do "nového" no radšej už použitého objektívu. Telo mam Canon 1000D, zákl. objektív so stabilizátorom - zo začiatku postačoval, no časom zisťujem že potrebujem niečo silnejšie, napr. 70 - 200, no objektív Canon 70 - 200, f 2,8 so stabilizátorom stojí už použitý cca 1200€. Preto by som chce vedieť - mám investovať toľko do takéhoto objektívu? Alebo stačí ten istý, ale bez stabilizátora?
Ako vlastne veľmi poznať funkciu stabilizácie obrazu?
Poslednou dobou fotim hokejbal a pre lepšie zábery by sa mi lepší zoom hodil. Hokej som len skúšal fotiť, ale pre mizernú svetelnosť zákl. obj. mizerné zábery, to sa ani fotkami nazvať nedá.
Alebo radšej sa zamerať na iné značky (Tamron, Sigma, Tokina a pod...) a iný rozsah napr. 70 - 300, 55 - 200, 55 - 250, 100 - 400, no svetelnosť by som chcel čo najnižšiu, f 2,8 majú v prevažnej miere len základné 17 - 50, 18 - 50, 18 - 55.
Čiže mal by som ešte 2 otázky:
Aký objektív na šport ? (kamoš fotí hokej, motokros s Canon 70 - 200, f2,8, stabilizátor) no tu ma brzdí v kúpe tá cena.
Aký objektív na prírodu a tak v podstate na vonkajšie prostredie?
Je nejaký dobrý kompromis jedného na všetko?
Do tela teraz investovať nechcem a nemôžem, čiže musí to utiahnuť aj to 1000 D_éčko.
Skôr ako sa niečo takéto spýtaš by som sa na tvojom mieste zamyslel nad Fotografickou odbornosťou: "Stredne pokročilý" je v tvojom prípade dosť nadnesené....
takýmito fotografmi sa to tu hemží jedna radosť, už som to vypichol asi trom, jeden ma aj poslúchol a zmenil si tú kolónku...je zaujímavé, ako ľudia vedia ohodnotiť svoje schopnosti
takýmito fotografmi sa to tu hemží jedna radosť, už som to vypichol asi trom, jeden ma aj poslúchol a zmenil si tú kolónku...je zaujímavé, ako ľudia vedia ohodnotiť svoje schopnosti
lebo kazdy vyplna vsetko na internete pravdivo a len pravdivo ...
ale k veci: stabilizator ti pomoze pri dvoch situaciach.
1. pomala akcia a malo svetla. vtedy ti usetri nutnost vysokeho ISO 2. dlllllllhe sklo bez stativu - ale tejto situacii je najlepsie sa vyhnut
Inac nema stabilizator vyznam. pri sporte potrebujes kratke casy a tam to skor kazi ako pomaha.
ten skor nahradza/doplna stabilizator, na panning podla mna nie je velmi prakticky (aspon mne pri panningu s monopodom vacsinou ujde horizont). Stabilizator v objektive som velmi ocenil napriklad pri safari, kde nemozes vystupit z auta. V aute sa stale niekto hybe, stativ a monopod su neprakticke, bean bag je lepsi, ale beanbag+opticky stabilizator je super. Ja pouzivam monopod velmi casto (castejsie ako stabilizator), ale ziadne riesenie nie je univerzalne najlepsie.
ono s tou fotografickou odbornostou....pri prechode na novy web sa mi tato kolonka sama nastavila ako pokrocily....zistil som to asi az po dlhsej dobe pri komunikacii s jednym clenom fora cez spravy. Po tom som si to zmenil na realitu...takze dvovod moze byt podobny... Ale kto je bez viny nech kludne hodi kamenom.
ten skor nahradza/doplna stabilizator, na panning podla mna nie je velmi prakticky (aspon mne pri panningu s monopodom vacsinou ujde horizont). Stabilizator v objektive som velmi ocenil napriklad pri safari, kde nemozes vystupit z auta. V aute sa stale niekto hybe, stativ a monopod su neprakticke, bean bag je lepsi, ale beanbag+opticky stabilizator je super. Ja pouzivam monopod velmi casto (castejsie ako stabilizator), ale ziadne riesenie nie je univerzalne najlepsie.
no mal by som fotit sport alebo zverinu mozno by mi to na nieco bolo a ocenil by osm to - takto to pokladám za niečo čo ak zabudnem vypnut mi rozostrí fotku..24-105 IS to vie pri časoch 1/125s a viacej ideálne, možno som mal zase štastie na veselý kus
vidis to som nikdy nerobil (panning) takze to mi uslo. ale je to relevantny dovod. hlavne ked stabilizator ma detekciu panningu resp specialny mod na panning.
Skôr ako sa niečo takéto spýtaš by som sa na tvojom mieste zamyslel nad Fotografickou odbornosťou: "Stredne pokročilý" je v tvojom prípade dosť nadnesené....
sú tam len 4 možnosti a poznám vela vela ludí čo len cvakajú spúšť a je im jedno čo vyfotia, ako to vyfotia, zábery čo nazývajú fotkami a dávajú to na web mi nejde na rozum, čiže za začiatočníka sa nepovažujem, začiatočník som vo fotení zrkadlovkou, tam viem toho velmi málo a preto sa pýtam tu a ak ti vadí takýto detail, ktorý nevieš prehodnotit a nechceš napísať svoj názor na moj pre teba primitívny dotaz, tak nereaguj.
sú tam len 4 možnosti a poznám vela vela ludí čo len cvakajú spúšť a je im jedno čo vyfotia, ako to vyfotia, zábery čo nazývajú fotkami a dávajú to na web mi nejde na rozum, čiže za začiatočníka sa nepovažujem, začiatočník som vo fotení zrkadlovkou, tam viem toho velmi málo a preto sa pýtam tu a ak ti vadí takýto detail, ktorý nevieš prehodnotit a nechceš napísať svoj názor na moj pre teba primitívny dotaz, tak nereaguj.
Tu ide o to že sa tu zakladajú vlákna ako je aj toto na veci o ktorých sa dočítaš hodne na nete,je tu kopa úplne zbytočných vlákien a to asi len pre lenivosť si to nájť sám,čakám už len na vlákno s názvom, "naučte ma fotiť..."
Tu ide o to že sa tu zakladajú vlákna ako je aj toto na veci o ktorých sa dočítaš hodne na nete,je tu kopa úplne zbytočných vlákien a to asi len pre lenivosť si to nájť sám,čakám už len na vlákno s názvom, "naučte ma fotiť..."
však som na nete a hladám tu názor skúsenejších a vidím že nieje nič jednoznačné v tom či je lepšie, ani Vy sa tu velmi nezhodujete v názoroch, každý píše niečo iné. Ale aj tak im zato ďakujem.
však som na nete a hladám tu názor skúsenejších a vidím že nieje nič jednoznačné v tom či je lepšie, ani Vy sa tu velmi nezhodujete v názoroch, každý píše niečo iné. Ale aj tak im zato ďakujem.
A co taky ochranny filter na objektiv ? Daleko trivialnejsia otazka, nez stabilizator a aj keby bolo referendum, vysledok za alebo proti by bol tesny. Takychto otazok je cela hromada, je to otazka skusenosti, nazoru, preferencii... Ale nech nie som total OT, mam objektivy nestabilizovane, mal som (a budem mat) aj stabilizovane. Fotit sa da s obomi. Na stabilzovanom sa stabilizacia da vypnut, no na nestabilizovanom sa zapnut neda.
Stabilizátor je vec, ktorá Ti môže často pomôcť. Takže ak máš peniaze, je rozhodne užitočný. Ak peniaze nemáš, dá sa bez neho žiť. Fotím šport takmer výhradne, skoro stále mám zapnutý stabilizátor. Používam ale značku NIKON. A záleží aj na objektíve. Tomatito: "vyhoda stabilizatora je ze v zlom svetle mas z 10 zaberov ostrych 6 namiesto 4 ...inak aj stabilizator je obcas degesina ked potrebujes rychlo fotit a on este posuva tu sosovku vnutri a ty mas rozmazanu fotku kvoli tomu..ja to osobne obcas neznasam..ale inak je to fajn vyhoda ktora ti dobre zerie baterku.." Pri používaní napr. NIKON 70-200/2,8 VR so zapnutým VR mám odpad v zlých svetelných podmienkach v hale tak zhruba 3 zábery z 500 až 600 fotiek. Jeho činnosť je časove takmer neznateľná, reaguje okamžite. Rozdiel v životnosti batérie som si nejak nevšimol. Takže odpoveď môže byť aj - stabilizátor na dobrom objektíve NIKON je perfektná vec a to aj na šport V každom prípade sa stabilizátor dá aj vypnúť
Stabilizátor je vec, ktorá Ti môže často pomôcť. Takže ak máš peniaze, je rozhodne užitočný. Ak peniaze nemáš, dá sa bez neho žiť. Fotím šport takmer výhradne, skoro stále mám zapnutý stabilizátor. Používam ale značku NIKON. A záleží aj na objektíve. Tomatito: "vyhoda stabilizatora je ze v zlom svetle mas z 10 zaberov ostrych 6 namiesto 4 ...inak aj stabilizator je obcas degesina ked potrebujes rychlo fotit a on este posuva tu sosovku vnutri a ty mas rozmazanu fotku kvoli tomu..ja to osobne obcas neznasam..ale inak je to fajn vyhoda ktora ti dobre zerie baterku.." Pri používaní napr. NIKON 70-200/2,8 VR so zapnutým VR mám odpad v zlých svetelných podmienkach v hale tak zhruba 3 zábery z 500 až 600 fotiek. Jeho činnosť je časove takmer neznateľná, reaguje okamžite. Rozdiel v životnosti batérie som si nejak nevšimol. Takže odpoveď môže byť aj - stabilizátor na dobrom objektíve NIKON je perfektná vec a to aj na šport V každom prípade sa stabilizátor dá aj vypnúť
Nechcem rýpať,ale Canon mal IS v dobe keď sa Nikonu o tom ani nesnívalo... A je fakt že v určitej situácii Ti IS fotku skôr po... a je jedno či to je Nikon alebo Canon a baterku to žerie viac aj aj...
dodo - ja som taktiež stále fotil so stabilizátorom, či ludí - na hokeji, stroje na výstavách, prírodu, hokejbal - všetko z ruky. Naposledy som fotil hokejbal bez stabilizácie, avšak som zase zmenil spôsob ostrenia. Po úprave vyzerajú celkom fajn, tak či tak so stabilizáciou i bez nej sú zábery "rovnaké", tam len počasie vplýva, dopad slnka, alebo zamračené. No ako tak čítam, radšej investovať a priplatit si za túto funkciu, ako píšeš - vypnuť sa dá vždy, no ak nieje, zapnúť nieje čo. Čo sa baterky týka, málo kedy sa stalo že po fotení mi ubudla aspoň "čiarka z baterky", pri fotení hokejbalu mam foťák cca 2 - 4 hodiny ON, niekedy som ju aj zabudol vybrať z tela, ostala tam i 2, 3 týždne bez fotenia, potom som na ňu zase nafotil a až potom ubudla a to pri fotení často kontrolujem fotky, histogramy. Tu asi záleží kto sa o baterku ako stará, ako je stará a ako ju fotograf zaťažuje. No pravdepodobne aj objektiv 70-200 je náročnejší na energiu než 18-55.
stabilizátor - nutnosť, či výhoda?
Rád by som investoval niečo do "nového" no radšej už použitého objektívu.
Telo mam Canon 1000D, zákl. objektív so stabilizátorom - zo začiatku postačoval, no časom zisťujem že potrebujem niečo silnejšie, napr. 70 - 200, no objektív Canon 70 - 200, f 2,8 so stabilizátorom stojí už použitý cca 1200€. Preto by som chce vedieť - mám investovať toľko do takéhoto objektívu? Alebo stačí ten istý, ale bez stabilizátora?
Ako vlastne veľmi poznať funkciu stabilizácie obrazu?
Poslednou dobou fotim hokejbal a pre lepšie zábery by sa mi lepší zoom hodil. Hokej som len skúšal fotiť, ale pre mizernú svetelnosť zákl. obj. mizerné zábery, to sa ani fotkami nazvať nedá.
Alebo radšej sa zamerať na iné značky (Tamron, Sigma, Tokina a pod...) a iný rozsah napr. 70 - 300, 55 - 200, 55 - 250, 100 - 400, no svetelnosť by som chcel čo najnižšiu, f 2,8 majú v prevažnej miere len základné 17 - 50, 18 - 50, 18 - 55.
Čiže mal by som ešte 2 otázky:
Aký objektív na šport ?
(kamoš fotí hokej, motokros s Canon 70 - 200, f2,8, stabilizátor) no tu ma brzdí v kúpe tá cena.
Aký objektív na prírodu a tak v podstate na vonkajšie prostredie?
Je nejaký dobrý kompromis jedného na všetko?
Do tela teraz investovať nechcem a nemôžem, čiže musí to utiahnuť aj to 1000 D_éčko.
díky za prípadné zaujímavé návrhy
ale k veci: stabilizator ti pomoze pri dvoch situaciach.
1. pomala akcia a malo svetla. vtedy ti usetri nutnost vysokeho ISO
2. dlllllllhe sklo bez stativu - ale tejto situacii je najlepsie sa vyhnut
Inac nema stabilizator vyznam. pri sporte potrebujes kratke casy a tam to skor kazi ako pomaha.
Ale kto je bez viny nech kludne hodi kamenom.
Ale aj tak im zato ďakujem.
Ale aj tak im zato ďakujem.
A co taky ochranny filter na objektiv ? Daleko trivialnejsia otazka, nez stabilizator a aj keby bolo referendum, vysledok za alebo proti by bol tesny. Takychto otazok je cela hromada, je to otazka skusenosti, nazoru, preferencii...
Ale nech nie som total OT, mam objektivy nestabilizovane, mal som (a budem mat) aj stabilizovane. Fotit sa da s obomi. Na stabilzovanom sa stabilizacia da vypnut, no na nestabilizovanom sa zapnut neda.
Tomatito:
"vyhoda stabilizatora je ze v zlom svetle mas z 10 zaberov ostrych 6 namiesto 4 ...inak aj stabilizator je obcas degesina ked potrebujes rychlo fotit a on este posuva tu sosovku vnutri a ty mas rozmazanu fotku kvoli tomu..ja to osobne obcas neznasam..ale inak je to fajn vyhoda ktora ti dobre zerie baterku.."
Pri používaní napr. NIKON 70-200/2,8 VR so zapnutým VR mám odpad v zlých svetelných podmienkach v hale tak zhruba 3 zábery z 500 až 600 fotiek. Jeho činnosť je časove takmer neznateľná, reaguje okamžite. Rozdiel v životnosti batérie som si nejak nevšimol. Takže odpoveď môže byť aj - stabilizátor na dobrom objektíve NIKON je perfektná vec a to aj na šport
Tomatito:
"vyhoda stabilizatora je ze v zlom svetle mas z 10 zaberov ostrych 6 namiesto 4 ...inak aj stabilizator je obcas degesina ked potrebujes rychlo fotit a on este posuva tu sosovku vnutri a ty mas rozmazanu fotku kvoli tomu..ja to osobne obcas neznasam..ale inak je to fajn vyhoda ktora ti dobre zerie baterku.."
Pri používaní napr. NIKON 70-200/2,8 VR so zapnutým VR mám odpad v zlých svetelných podmienkach v hale tak zhruba 3 zábery z 500 až 600 fotiek. Jeho činnosť je časove takmer neznateľná, reaguje okamžite. Rozdiel v životnosti batérie som si nejak nevšimol. Takže odpoveď môže byť aj - stabilizátor na dobrom objektíve NIKON je perfektná vec a to aj na šport
A je fakt že v určitej situácii Ti IS fotku skôr po... a je jedno či to je Nikon alebo Canon a baterku to žerie viac aj aj...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa