caute, potrebujem mensiu radu ktorym smerom by moa zaluba mala smerovat. chcem fotit prevazne portrety pripadne makro. co by ste mi odporucili kupit ako prve resp. zakladne veci ako objektiv a filter s ktorym by som bol pre zaciatok dost spokojny (samozrejme nemyslim profesionalnu uroven ale zase nech to nieje odpad)?
na aparat som zabudol ,momentalne canon eos 400D.. cenova relacia ? nieco v pomere Cena/kvalita take na zaciatok..
Kolega veľmi rád , ale nejde to....cena a kvalita sú úzko späté veci .....poradím Ti cenový kompromis a už po týždni fotenia ma znesieš pod čiernu zem......
Vzhledem k tomu, že teprve hledáš cestu a do kapsy hluboko, tak bych doporučil objektiv 50/1.8.. ten je levný a na portréty myslím přesně pro tebe. A na macro bych k němu dokoupil makropředsádku Raynox. (nejspíše Raynox 250) Tím jdou udělat opravdu pěkné záběry. Uvidíš, co tě bude více bavit a tím směrem bych se pak ubíral...Počítej ale s tím, že stativ bude nutností. Zejména pro to makro. Přeji dobrý výběr a ať tě to baví.
Mezikroužky - myslím tím ty levnější - tak při použití neumožní automaticky zaostřit. Musí se ostřit manuálně, ale manuální ostření je spíše výhoda. A myslím, že také prodlužují čas (tím si ale už nejsem jistý, protože je nepouživám) . Předsádka údajně snižuje kvalitu objektivu...prostě další nedokonalé sklo, skrz které projde světlo. Doporučuji podívat se na film "Makrofotografie" na uloz.to. Tam je to udělané velice hezky a názorně. Osobně jsem se přiklonil k předsádce, ale vlastním i makroobjektiv 100mm. S předsádkami mám pouze dvě zkušenosti. Jedna měla zvětšení +4D a nyní vlastním Raynox 202, která má +22D a to jsem přehnal... Na objektivu 100mm je pak zvětšení až skoro brutální a hloubka ostrosti tak malá, že s tím skoro nic "normálního" jako např. celou sedmikrásku nemůžeš vyfotit. Na objektivu 50mm je to mnohem lepší, ale i tak je zvětšení veliké. Proto bych doporučil spíše ten Raynox 250, který není tak silný a na té 50-ce to bude asi univerzálnější. Musíš ale počítat s tím, že to není na focení brouků.. myslím živočichů... protože fotíš ze vzdálenosti kolem 3-5 cm (vzdálenost objekt x předsádka) a bez stativu bych to nezvládl. stačí snad půl milimetru a obraz je rozmazaný. Taky jsem nepotkal živého brouka, který by vydržel koukat se do objektivu z takové blízkosti.. Nejsem ale odborník, tolik jen z toho, co jsem vyzkoušel.
prvy filter, prvy objektiv
potrebujem mensiu radu ktorym smerom by moa zaluba mala smerovat.
chcem fotit prevazne portrety pripadne makro. co by ste mi odporucili kupit ako prve resp. zakladne veci ako objektiv a filter s ktorym by som bol pre zaciatok dost spokojny (samozrejme nemyslim profesionalnu uroven ale zase nech to nieje odpad)?
este sa chcem opytat ako to je s makro kruzkamy a makro podsadkami ?
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa