Fórum » Objektívy a filtre

Aký filter na oblohu?

Dying_Dream
2011-06-06 20:34:33+02
Dobrý deň. Za pár dní sa stanem vlastníkom D5100vky a rád by som sa vás opýtal aký by ste mi doporučili filter na oblaky, oblohu. Na zvýraznenie atmosféry oblohy aj s oblakmi všeobecne a na dodanie nejakej takovej "epickosti" ak viete ako to myslím. Mám si kúpiť polarizačný, alebo šedý?

A ešte jedna otázka: kedže ten filter chcem použiť na zákl. 18-55 obj., ktorý má prednú časť objektívu pohyblivú, oplatí sa mi kupovať polarizačný? Nechce sa mi to stále upravovať po každom zoome, či preostrení.

Rastislav
2011-06-06 20:49:20+02
príspevok od: Dying_Dream
Dobrý deň. Za pár dní sa stanem vlastníkom D5100vky a rád by som sa vás opýtal aký by ste mi doporučili filter na oblaky, oblohu. Na zvýraznenie atmosféry oblohy aj s oblakmi všeobecne a na dodanie nejakej takovej "epickosti" ak viete ako to myslím. Mám si kúpiť polarizačný, alebo šedý?

A ešte jedna otázka: kedže ten filter chcem použiť na zákl. 18-55 obj., ktorý má prednú časť objektívu pohyblivú, oplatí sa mi kupovať polarizačný? Nechce sa mi to stále upravovať po každom zoome, či preostrení.
Neoplatí sa ani jeden.

bonifacko
2011-06-06 20:52:09+02
No jednoznačne bez CPL ani krok. Ak šedy, tak prechodovy, na cokin štvorec.

mathino
2011-06-06 21:27:58+02
Do kruhového CPL by som šiel iba vtedy, ak by som mal tak 2-3 objektívy s rovnakým priemerom závitu na filter, CPL sú totiž dosť drahé a čím väčší priemer tým viac.

Na Cokin systém je to lepšie, lebo kúpiš jednu "dosku" (CPL - 60 Eur, šedý prechodový - 22 Eur) + potrebný adaptér (52mm adaptér na tú 18-55 - 18 Eur) a fičíš s jedným filtrom. Keď dokúpiš objektív s väčším priemerom na filter dokúpiš iba potrebný adaptér a nie opäť nový filter.

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()