Fórum » Objektívy a filtre

ND 110 pre 18-55

andrejgrznar
2011-06-16 21:41:15+02
Zdravím.

Rád by som k setovému objektívu 18-55 dokúpil ND filter, ktorý znižuje celkový jas scény o 10 clôn. Najradšej by som zakúpil B+W 110, avšak setak ma predny otočný člen a tak si neviem nejak predstaviť ostrenie...
Moja otazka teda znie, existuje nejaky filter pre systém cokin, resp. existuje nejaké lepšie riešenie ? Alebo riešiť tak silné NDčko pre setak je blbosť ?

Vopred vďaka za každú radu.

mathino
2011-06-16 21:47:32+02
Zdravím,

tuto je jedna alternatíva, majú aj 58 mm veľkosť (neviem aká 18-55 či Nikon alebo Canon). Čo sa týka ostrenia, tak buď cez Live View alebo skúsiť AF (avšak ten je na entry-level zrkadlovkách obmedzený do 5.6, tuším).

http://www.hoyafilter.com/products/hoya/oef-07.html

Marcel Rebro
2011-06-16 21:55:48+02
príspevok od: andrejgrznar
Zdravím.

Rád by som k setovému objektívu 18-55 dokúpil ND filter, ktorý znižuje celkový jas scény o 10 clôn. Najradšej by som zakúpil B+W 110, avšak setak ma predny otočný člen a tak si neviem nejak predstaviť ostrenie...
Moja otazka teda znie, existuje nejaky filter pre systém cokin, resp. existuje nejaké lepšie riešenie ? Alebo riešiť tak silné NDčko pre setak je blbosť ?

Co ma otacavy predny clen spolocne s ostrenim pri ND? Toto sa riesi pri CPL, pri ND ti to je jedno ... teda nie uplne ... ND110 ti zoberie tolko svetla ze budes asi mat problem s ostrenim ci sa predny clen toci alebo nie.

Pre Cokin samozrejme ND filtre existuju.

Tazko povedat ci to je blbost ked nepises na co to chces pouzit ...

yanny
2011-06-16 21:58:11+02
Zdravím.

Ja ho mam tiez na setaku Canon 18-55, celkovo som s nim spokojny. S otacanim predneho clena sa netrap, ja vascinou ostrim manualne a cez live view, kedze v hladaciku prd vidno
Za tie prachy nie je zly, i ked moj sen je Big stopper od Lee, ale to uz stoji ine prachy mozno niekedy ...

andrejgrznar
2011-06-16 22:20:06+02
príspevok od: Marcel Rebro
Co ma otacavy predny clen spolocne s ostrenim pri ND? Toto sa riesi pri CPL, pri ND ti to je jedno ... teda nie uplne ... ND110 ti zoberie tolko svetla ze budes asi mat problem s ostrenim ci sa predny clen toci alebo nie.

Pre Cokin samozrejme ND filtre existuju.

Tazko povedat ci to je blbost ked nepises na co to chces pouzit ...
Aby som sa vyjadril jasnejšie. Jasné že rozumiem ako funguje CPL a ND. Ide mi iba o to, že chcem robiť dlhé expozície a bál som sa, že práve použitím ND 110 pri použití Live View nebudem vidieť či je alebo nie je fotografia ostrá - že tam proste budem mať len čiernu obrazovku.

andrejgrznar
2011-06-16 22:21:53+02
príspevok od: yanny
Ja ho mam tiez na setaku Canon 18-55, celkovo som s nim spokojny. S otacanim predneho clena sa netrap, ja vascinou ostrim manualne a cez live view, kedze v hladaciku prd vidno
Za tie prachy nie je zly, i ked moj sen je Big stopper od Lee, ale to uz stoji ine prachy mozno niekedy ...
vdaka. Takže B+W 110 cez Live View nie je problem. To som potreboval počuť

Marcel Rebro
2011-06-16 22:22:53+02
Aby som sa vyjadril jasnejšie. Jasné že rozumiem ako funguje CPL a ND. Ide mi iba o to, že chcem robiť dlhé expozície a bál som sa, že práve použitím ND 110 pri použití Live View nebudem vidieť či je alebo nie je fotografia ostrá - že tam proste budem mať len čiernu obrazovku.
Ked budes fotit pocas polarnej noci ciernu macku sediacu na pleci cernocha v pivnici bez okien a svetiel budes mat ciernu obrazovku aj bez ND ...

... este raz : na co to chces pouzit?

andrejgrznar
2011-06-16 22:45:40+02
príspevok od: Marcel Rebro
Ked budes fotit pocas polarnej noci ciernu macku sediacu na pleci cernocha v pivnici bez okien a svetiel budes mat ciernu obrazovku aj bez ND ...

... este raz : na co to chces pouzit?
úplne rozmazanie vodnej hladiny, mraky, ludí...

DEVOTEE
ocenenie redakciou 2011-06-16 23:06:14+02
o tento ND mam zaujem tiež, asi by bolo najlepsie si ho vysušat v terene pretoze napr 77 mm nestoji 10 eur. tiež by som snim chcel dosiahnut dlhe expozície neiel pri vysokom clonovom cisle a tmavsej scene..

yanny
2011-06-16 23:35:39+02
vdaka. Takže B+W 110 cez Live View nie je problem. To som potreboval počuť
Treba sa s tym pohrat . Ja ho mam stale nasadeny na setaku, ked treba prehodim objektivy, prepnem na manual focusing, zapnem Live view, priblizim (zvacsim) a manualne ostrim.
Na vypocitanie casu mam aplikaciu na iphone, je to celkom pohodlne, stabilny tripod je nutnost .Najviac s tym fotim morske scenerie, pekne to rozmaze vlny,

mato.draho
2011-06-17 07:55:38+02
Zdravím.

Na seťáku sa s týmto ND-čkom vytrápiš... Ideálne je najprv si zaostriť bez nasadeného filtra, potom vypnúť ostrenie a až tak nasadiť filter a fotiť. Pri seťáku sa nevyhneš drobným posunom ostriaceho prstenca pri nasadzovaní filtra. Preto sú na použitie s týmto filtrom vhodnejšie objektívy s nerotujúcim predným členom. Ale dá sa to zvládnuť...
Inak keby si fotil krajinu na široké ohnisko, AF sa zvykne trafiť, pokiaľ zaostríš stredovým bodom priamo na Slnko. Ten kontrast je aj cez ND110 dostatočný a DOF-ka sa postará o ostrý záber

Strana 1 z 1

Inzercia