Fórum » Objektívy a filtre

Sigma 17-70mm

mizzuo
2011-06-20 07:17:00+02
Mohol by mi prosim niekto povedat aky expozicny cas je potrebny na to aby boli fotky ostre? Urobil som zopar zaberov s tymto objektivom a mam pocit ze su neostre, cas sa pohyboval v rozmedzi 160-320, clona 5,6 a viac, vacsina snimkov s clonou 8. Je pri tychto casoch nutne pouzit stabilizaciu obrazu (SR, IS)? Pri foteni na RAW boli fotky este rozmazanejsie.

mirosz
2011-06-20 08:24:22+02
príspevok od: mizzuo
Mohol by mi prosim niekto povedat aky expozicny cas je potrebny na to aby boli fotky ostre? Urobil som zopar zaberov s tymto objektivom a mam pocit ze su neostre, cas sa pohyboval v rozmedzi 160-320, clona 5,6 a viac, vacsina snimkov s clonou 8. Je pri tychto casoch nutne pouzit stabilizaciu obrazu (SR, IS)? Pri foteni na RAW boli fotky este rozmazanejsie.
zalezi asi aj co fotis...ak fotis nieco co sa nehybe tak ten cas by mal byt dost kratky, ak fotis nieco co sa pohybuje, nemusi stacit na zmrazenie pohybu..

LastHit
2011-06-20 08:27:10+02
1. www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/ -> o ostreni je tam toho viac ako dost.
2. Cas? No ak fotis letiacu stihacku tak aj tych 320 ti bude malo.
3. Stabilizaciu ti netreba, z ruky udrzis cca obratenu hodnotu ohniskovej vzdialenosti.
4. Rozmazanejsie na RAW? To je co za kravinu.

inkubbus
2011-06-20 08:32:10+02
a co takto prihodit nejaku vzorovu fotku, nech vieme povedat ci je chyba v tebe alebo inde?

ludy
2011-06-20 09:00:05+02
stava sa ti to iba s tymto objektivom alebo aj s inym? co tak back/front focus?

mizzuo
2011-06-20 10:42:25+02
vdaka za odozvu. fotil som v meste, na kratke ohnisko...aj pohybujucich, ale nasiel som vela statickych objektov neostrych. mozno je chyba vo mne, mozno...ale moze byt chyba v objektive. preto by som rad poznal vas nazor. pripajam vyrezy z originalov, prvy je zo stredu, druhy z pravej strany. velkost originalu 4092x2804

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-06-20 10:53:23+02
Ty sam musis zisti, ake casy udrzis. Ja mozem udrzat napr. 1/15 s a ty 1/300 s. Co ti pomoze, ak ti poviem ze som tu 1/15 s udrzal? Nic.
1. SKus postupne otestovat rozne casy na roznaych ohniskach. Tak zistis, co udrzis z ruky.
2. Pouzi stativ a zisti, ci je objektiv v poriadku.
3. Raw je menej osty len preto, ze si na nom nenastavil take doostrenie ako v JPG fotoaparat
4. Nauc sa poriadne drzat fotoaparat
5. Stabilizator maj vzdy zapnuty! Pomaha to.

viking81
2011-06-20 10:55:17+02
vdaka za odozvu. fotil som v meste, na kratke ohnisko...aj pohybujucich, ale nasiel som vela statickych objektov neostrych. mozno je chyba vo mne, mozno...ale moze byt chyba v objektive. preto by som rad poznal vas nazor. pripajam vyrezy z originalov, prvy je zo stredu, druhy z pravej strany. velkost originalu 4092x2804
a ake iso a ako silnu redukciu sumu si pouzil ? a pretestuj si ho na FF/BF...ci ti neostri trochu pred alebo za....klasicky problem sigmy

mizzuo
2011-06-20 11:54:21+02
pouzijem teda stativ, ktory zatial nemam, ale uz coskoro...doostrenie v raw bolo rovnako nastavene ako v jpg. stabilizator som striedavo pouzival, ziadne zlepsenie. mal som redukciu sumu medium. s tym back/front focusom mas pravdu, bol tam back focus pred kalibraciou.

Atok
2011-06-20 12:06:41+02
Hm, prve foto mas 1/320s cas na 17mm @ iso 500, a to mas fakt ze dost neostre, druhe foto este horsie, 1/200s 17mm iso 200. tiez by som skusil zo stativu, resp. ak nemas stativ tak fotak len polozis niekam a skusis nejaky testshot

mizzuo
2011-06-20 13:00:34+02
este jeden obrazok asi najostrejsi aky som nasiel s exp casom 1000, vyrez priblizne v strede.

bonifacko
2011-06-20 13:28:27+02
este jeden obrazok asi najostrejsi aky som nasiel s exp casom 1000, vyrez priblizne v strede.
To aj mne tak fotí. Treba doostrovať PP.

PeCh
2011-06-20 14:03:14+02
Tá prvá fotka fakt neviem. Druhá je podľa mňa rozmazaná chybou fotografa (predpokladám na základe lán mosta, ktoré vyzerajú ako keď sa fotografovi trasú ruky, hoci čas 1/200 pri 17mm by mal bohate stačiť). Posledná fotka ukazuje, že objektív dokáže kresliť aj slušne. Skús niečo odfotiť zo statického foťáku. Ak nemáš statív, tak ho polož na stôl, múr alebo čokoľvek iné. Ideálne použiť ISO 100 a samospúšť. Urob niekoľko fotiek statickej scény, zvlášť s automatické ostrením cez hladáčiť, zvlášť automaticky cez liveview a zvlášť manuálne cez liveview (ideálne pri zväčšení).

BTW mám Sigmu 17-70 OS pre Canon a fotí výborne, nie ako tie prvé fotky. Pozri napríklad www.ephoto.sk/uzivatel/pech/fotografie/129051/jasterka-2/.

wayne
2011-06-20 14:22:05+02
K teme: skus si urobit frontfocus/backfocus test, odfotit pravitko pod 45° uhlom, uvidis kde ti zaostri, ci bude obraz ostry. Pokial bude zaostrene spravne a budes fotit zo stativu (najlepsie s casovacom, alebo dialkovou spustou, aby si si netriasol fotoaparatom ked ho mas na stative), a budes mat rozmazanu snimku, mal si smolu pri vybere kusu a mozes ho predat,... alebo s nim fotit dalej.... alebo si z neho urobit hrncek.....

Tu na ephoto je tutorial ako doostrovat pomocou filtra high pass, najdi si ho a skus pouzit.

A trochu mimo temu, casy su 1/160s, 1/320s, resp 1/1000s, ako uvadzas vyssie. Neviem, ci to pises tak kvoli lenivosti, alebo kvoli neznalosti, no dobre by bolo poznat zaklady. Rovnako 8 je mensia clona ako 5.6 pretoze otvor kruhu prepustajuci svetlo je pri 8 2x mensi ako pri 5.6.

pufko
2011-06-20 19:36:38+02
... nefotíš s tým nahodou cez liveview ??? Ta druhá foto je evidente mazanica kôli pohybu telom foťáka, povedal by som že s tým fotíš systémom mydlovej krabičky, natiahneš ruku a cvakneš a ruku ťaháš naspäť skôr ako sa exponovalo, lebo na najširšie ohnisko pri takom čase nie je možné ani urobiť mazanicu ak sa jedna o statický predmet...
Potom fakt už len chyba objektívu...

mizzuo
2011-06-21 07:24:03+02
vdaka za nazory. wayne, bol som trochu lenivy napisat to poriadne a mal som na mysli vyssie clonove cislo, ale chapem ze to vyznelo zaciatocnicky...ved aj som, nic si nenahovaram, ale ako tak zaklady ovladam. takze kupa objektivu je hop alebo trop? a co zaruka? o tom ani neuvazujem ze by ho nevratil ak bude dokazatelne chybny.
pufko, nepouzivam liveview.

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()