Fórum » Objektívy a filtre

filtre

ferofekete
ferofekete 2011-06-22 21:21:51+02
Caute urcite ma vyhlasite za "idiota" ale aj tak sa spytam. Idem na dovolenku k moru a chcem si kupit nejake Cokin filtre chcem si kupit tri sede prechodove a na zapadovky oranzovy prechodovy co na to poviete ma to vyznam alebo si vystacim aj z polarizakmi lebo nemam moc skusenosti z filtrami.

transporti686
2012-02-22 14:00:06+01
príspevok od: inkubbus
jasne, ja som to pochopil. len moj komentar bol skor v tom zmysle, ze ked uz mam vsetko co chcem, tak si obcas doprajem taketo "panske huncutstvo"
určite, časom sa nároky zvyšujú, človek rastie so svojou technikou a peniaze z peňaženky odchádzajú viac

inkubbus
2012-02-22 14:03:11+01
príspevok od: transporti686
určite, časom sa nároky zvyšujú, človek rastie so svojou technikou a peniaze z peňaženky odchádzajú viac
...mi o tom nieco hovor

jafotic
2012-02-23 10:41:03+01
Este by ma zaujimalo ze ked narp. zriesim nadstavec cokin na 85mm filtre a budem chciet pouzit na objektiv tokina 12-24, ktora ma zavit 77mm - nebude mi to vynetovat na 12 mm ? Zavit s priemerom 77m na 12 mm je sot podla mna a preto neviem ci 85mm filter v dost robustnom drziaku nebude zasahovat do obrazu..

misodk
2012-02-23 10:59:34+01
príspevok od: jafotic
Este by ma zaujimalo ze ked narp. zriesim nadstavec cokin na 85mm filtre a budem chciet pouzit na objektiv tokina 12-24, ktora ma zavit 77mm - nebude mi to vynetovat na 12 mm ? Zavit s priemerom 77m na 12 mm je sot podla mna a preto neviem ci 85mm filter v dost robustnom drziaku nebude zasahovat do obrazu..
tokinu 12-24 a cokin P mam. minimalne do nejakych 14 - 15 mm to vinetuje... v tomto pripade by som isiel do vacsieho cokinu

jafotic
2012-02-23 12:01:20+01
diky za odpoved,
cize ak by som nasadil povedzme ten 100 mm mohly by to byt ok ?

Martin P
2012-02-23 12:16:29+01
cokin sirokouhly drziak 85 na jeden filter a jeden polarizak sa da prisposobit zrezanim krajov ktore vinetuju ja som si to tak urobil na tokinu 11-16 a da sa to vydrzat aj na najsirsom ohnisku a navyse este je z coho krajat na tom drziaku sirokouhlom cokin 85
na nete su navody a ukazky
hladaj zadavaj klucove slova a dozvies sa viac
kupovat 100 mm system kvoli objekivu jednemu a mat duplicitne filtre je uplna hovadina
moj nazor a moja skusenost

jafotic
2012-02-23 12:23:00+01
no a este k tomu pozeram ze taky drziak na 85mm filtre ide za 15 eur a drziak na 100mm filtre az za 64 eur !! a cena filtorv je presne raz taka napr. set troch prechodakov 85mm za 43 eur a to iste len 100mm 99 eur..

Martin P
2012-02-23 12:29:46+01
no a este k tomu pozeram ze taky drziak na 85mm filtre ide za 15 eur a drziak na 100mm filtre az za 64 eur !! a cena filtorv je presne raz taka napr. set troch prechodakov 85mm za 43 eur a to iste len 100mm 99 eur..
no ved vravim
hobby foto 85mm
profesional foto 100 mm a 150 mm

a tie 85 mm sa daju zohnat este lacnejsie a mozes do nich rezat rubat a nevadi to ked sa nezadari
ale zadarit sa musi ked si pozries tie navody

Martin P
2012-02-23 12:40:29+01
http://www.photonet.sk/shop/drziaky-adaptery-kood/c_62.html?page=1

jafotic
2012-02-24 10:26:33+01
chcem sa uistit, ak budem potrebovat mat nasadeny kruhovy polarizak a k tomu este cokin drziak a nejaky nd filter - funguje to tak je do objektivu nasrubuje polarizak a do neho drziak na cokin do ktoreho zasuniem dostickovy filter ?

- ak je to tak ako potom budem moct otacat prstencom na C-PL ked nanom bude este cokin ?
-ot 2: na 17mm pri slim C-PL a spominanom cokin sisteme s filtom, ako je natom vinetacia ?
diky

jafotic
2012-02-24 10:32:29+01
alebo sa najpr zaklada cokin s adapterom prislusnej velkosti k zavitu objektivu a potom sa naskrutkuje kruhovy polarizak a az tak sa zasunie dostickovy filter ?

inkubbus
2012-02-24 10:37:38+01
alebo sa najpr zaklada cokin s adapterom prislusnej velkosti k zavitu objektivu a potom sa naskrutkuje kruhovy polarizak a az tak sa zasunie dostickovy filter ?
nasadis akykolvek kruhovy filter na objektiv, na to pride redukcny kruzok cokin a do neho sa zacvakne drziak filtrov. ked mas polarizak, ten si natocis do spravnej polohy a na drziak filtrov sa da tiez na tom redukcnom kruzku otacat, takze pohoda

Štefan Káčer
2012-02-24 11:12:57+01
chcem sa uistit, ak budem potrebovat mat nasadeny kruhovy polarizak a k tomu este cokin drziak a nejaky nd filter - funguje to tak je do objektivu nasrubuje polarizak a do neho drziak na cokin do ktoreho zasuniem dostickovy filter ?

- ak je to tak ako potom budem moct otacat prstencom na C-PL ked nanom bude este cokin ?
-ot 2: na 17mm pri slim C-PL a spominanom cokin sisteme s filtom, ako je natom vinetacia ?
diky
1 - ak to chceš ako dočasné riešenie a chceš zistiť, či to je dobré a či ti to pomôže, požičaj si od niekoho, šedý a všetky prechodové od Cokinu máš v "podstate" dobré, ak ti nevadí čiastočná farebná zmena hlavne pri západoch npr. do fialova ... cez deň fotenia vody, vodopádov, oblakov a pod na dlhšie časy sú dobré. Ak to myslíš vážne, chodíš na miesta, kde už nebudeš a vrátiš sa s "pokazeným" záberom, budeš možno ľutovať, že si nemal lepšie, tam existuje iba nekompromisné riešenie, ku ktorému som došiel aj ja - LEE
2 - na full frame ti vinetovať určite bude, pri crope a polarizáku tiež, ale dosť menej, buď fotíš od 20, alebo opäť riešenie npr. LEE, širokouhlý adaptačný krúžok, držiak s filtrami a na konci CPL a nemáš problém . Funguje to aj od 17 mm, predvčerom som kúpil, skúšal a je to super, verím že posledné riešenie. Že je to drahé? Áno, je, ale ako hovorí inkubbus, panské huncútstvo. A myslím, že mi bude stačiť iba jeden CPL pre všetky objektívy ... A predám ti lacno celý Cokin systém

transporti686
2012-02-24 11:30:31+01

diky
ak chceš používať na tak širokom ohnisku viac filtrov, polarizák a na tom cokin, prípadne iné kombinácie tak zabudni na cokin P a jednoznačne ti treba vyššiu a väčšiu radu, dobrá rada, cokin P vinetuje na fullframe na niektorých objektívoch už aj pri 24mm, pri takomto ohnisku sa to dá riešiť urezaním drážok a mať iba na jeden filter alebo kúpiť ten držiak na široké ohnisko čo je vlastne tiež iba s jednou drážkou, ale pokiaľ pôjdeš 20mm a nižšie na FF tak konec srandy.......záleži to aj od objektívu.........

jafotic
2012-02-24 11:43:24+01
príspevok od: Štefan Káčer
1 - ak to chceš ako dočasné riešenie a chceš zistiť, či to je dobré a či ti to pomôže, požičaj si od niekoho, šedý a všetky prechodové od Cokinu máš v "podstate" dobré, ak ti nevadí čiastočná farebná zmena hlavne pri západoch npr. do fialova ... cez deň fotenia vody, vodopádov, oblakov a pod na dlhšie časy sú dobré. Ak to myslíš vážne, chodíš na miesta, kde už nebudeš a vrátiš sa s "pokazeným" záberom, budeš možno ľutovať, že si nemal lepšie, tam existuje iba nekompromisné riešenie, ku ktorému som došiel aj ja - LEE
2 - na full frame ti vinetovať určite bude, pri crope a polarizáku tiež, ale dosť menej, buď fotíš od 20, alebo opäť riešenie npr. LEE, širokouhlý adaptačný krúžok, držiak s filtrami a na konci CPL a nemáš problém . Funguje to aj od 17 mm, predvčerom som kúpil, skúšal a je to super, verím že posledné riešenie. Že je to drahé? Áno, je, ale ako hovorí inkubbus, panské huncútstvo. A myslím, že mi bude stačiť iba jeden CPL pre všetky objektívy ... A predám ti lacno celý Cokin systém
no COKIN filtre by som nepouzival, koli ich farebnej zmene a LEE je zase drahe (zatial sa tym nezivim) a zlata stredna cesat su vraj HITECH filtre su za cenu ako napr cokin ale su skutocne neutralne a teda nemenia farebne podanie sceny..
-moment pises ze na FF mi vynetovat bude a riesenie je LEE ale ved ked pouzijem dzriak a filtre trebars HITECH 100mm tak to mam ako LEE len kvalita filtov bude nizsia, nie ?

transporti686
2012-02-24 11:49:08+01
no COKIN filtre by som nepouzival, koli ich farebnej zmene a LEE je zase drahe (zatial sa tym nezivim) a zlata stredna cesat su vraj HITECH filtre su za cenu ako napr cokin ale su skutocne neutralne a teda nemenia farebne podanie sceny..
-moment pises ze na FF mi vynetovat bude a riesenie je LEE ale ved ked pouzijem dzriak a filtre trebars HITECH 100mm tak to mam ako LEE len kvalita filtov bude nizsia, nie ?
hitech robí aj stovky plastové, s úplnou neutralitou by som bol trochen opatrný, ale jednoznačne ti ich môžem doporučiť, mám 85 a spokojnosť, tá neutralita je skôr problém pri silných filtroch 3EV a viac.....

jafotic
2012-02-24 11:50:36+01
ak chceš používať na tak širokom ohnisku viac filtrov, polarizák a na tom cokin, prípadne iné kombinácie tak zabudni na cokin P a jednoznačne ti treba vyššiu a väčšiu radu, dobrá rada, cokin P vinetuje na fullframe na niektorých objektívoch už aj pri 24mm, pri takomto ohnisku sa to dá riešiť urezaním drážok a mať iba na jeden filter alebo kúpiť ten držiak na široké ohnisko čo je vlastne tiež iba s jednou drážkou, ale pokiaľ pôjdeš 20mm a nižšie na FF tak konec srandy.......záleži to aj od objektívu.........
no ok ked P seria je 85mm a je to malo pouzijem Z seriu ta ma 100mm to by malo stacit, podla teba ?
ps: mam canon 50D (cize crop 1,6) a tamron 17-50

- co sa tyka pouzita filtrov najviac mi ide o polarizak (ten by som ale chcel kvalitny s antireflexnimi vrstavmi) potom chcem ND 8 a ND(s redukiou okolo 9 EV-neviem hoya 400 alebo b+w 1000) - tu ale niesom rozhodnuty a zvazujem ze namiesto tychto kruhovych by mi stacili stvorcove a zvysne filtre uz len storcove (ND prechodove)

jafotic
2012-02-24 12:01:04+01
hitech robí aj stovky plastové, s úplnou neutralitou by som bol trochen opatrný, ale jednoznačne ti ich môžem doporučiť, mám 85 a spokojnosť, tá neutralita je skôr problém pri silných filtroch 3EV a viac.....
cize uz 3ev(ND8 u hitech je to oznacenie 0.9) maju nejaky nadych ? Je velmi citelny ? Lebo okrem ineho som chcel plnu ND8 na portrety s bleskom v ext. za vaciseho svetla a tym by mi vadilo to farebene skreslenie - u prirody (na ktoru by som ho tiez pouzival) by mi to az tak nevadilo

transporti686
2012-02-24 12:01:59+01
no ok ked P seria je 85mm a je to malo pouzijem Z seriu ta ma 100mm to by malo stacit, podla teba ?
ps: mam canon 50D (cize crop 1,6) a tamron 17-50

- co sa tyka pouzita filtrov najviac mi ide o polarizak (ten by som ale chcel kvalitny s antireflexnimi vrstavmi) potom chcem ND 8 a ND(s redukiou okolo 9 EV-neviem hoya 400 alebo b+w 1000) - tu ale niesom rozhodnuty a zvazujem ze namiesto tychto kruhovych by mi stacili stvorcove a zvysne filtre uz len storcove (ND prechodove)
pre 17mm na crope si osobne myslím, že by mala stačiť aj 85 mm čiže P, ale možno by som bol nútený použiť iba jeden filter, najlepšie by bolo keby si si od niekoho požičal P držia krúžok a skúsil si to, ak by si chcel dať polarizák a na to ešte krúžok a do toho napr. prechoďák tak mám obavu že P neviem neviem, zo stovkami určite pohoda-ale sú to vyššie náklady, no budeš ich vedieť prípadne použiť na širšie ohniská na FF ak niekedy budeš mať

raz som tu viedol dlhú diskusiu na tému neutrálnosti silných ND, silné ND filtre majú problém celkovo byť neutrálne, nemusí to ani tak byť prvotne problém filtra, ale skôr toho, že on blokuje viditeľné svetlo ale infračervené nie, toto infračervené svetlo potom spôsobuje červené nádychy atď, robia sa aj pro rady už teraz napr. Hitech, ktoré by mali byť na tom lepšie, ale nemám vyskúšané, taktiež záleží na citlivosti čipu resp. filmu na infračervené svetlo. Hitech ND 3.0 zas na niektorých čipoch ťahá do modra podobne aké LEE

Neviem o žiadnej firme na svete, ktorá by mala úplne neutrálny ND filter, ktorý blokuje trebárs 10EV, takže ak takýto filter tak sa priprav na color cast, ktorý buď nevadí alebo ho treba odstraňovať v PS

Štefan Káčer
2012-02-24 12:07:33+01
netvrdil by som, ze Cokin sú zlé, vo väčšine prípadov som bol s nimi spokojný, Hitech som nemal, neviem dať odpoveď , FF a široký objektív od 17 určite vignetuje, LEE má špeciálny držiak, ktorý trčí cca 1,5-2 mm a šírka filtrov je 100 ... a nedávam tam polarizačný filter, lebo len ten zaberie viac miesta ...

Strana 2 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()