1. Aký objektív je najlepsi alebo sa priblizuje k dokonalosti a na akom ohnisku na panoramy na FF (konkretne 5D II) ? Ak som spravne pochopil tak sa fotia obycajne s 17-40 alebo 16-35 navysku na ohnisku okolo 30mm je to tak? Je potom najlepsia volba pevna 35mm f/1,4? Aky objektiv by ste mi poradili?
2.Spajanie fotiek do panoram. Treba na vsetkych fotkach najprv vyrovnat sudkovitost a potom spojit alebo to spravi dokonale samotny PS? Ked su fotky so sirokouhlym zaberom napr na 16 mm ako si PS poradi s rozmazanou kresbou v rohoch?
ad. 1 Ako pokrocily fotograf, nech sa venujes akemukolvek zanru, musis vediet ze pri zoomovych objektivoch (vsetkych) sa opticka vada (sudkovitost, poduskovitost) najviac prejavuje na hranicnych ohniskach daneho objektivu.
Ad. 2 Ako pokrocily fotograf iste vies, ze pred spajanim JE potrebne upravit opticku vadu ad 3. Ako pokrocily fotograf iste vies, ze PS naozaj nieje to najlepsie na panoramy ad 4. ako pokrocily fotograf iste vies, ze panoramy sa fotia s prekrytim cca 25-30%, cize ziadne rohy ma nikdy zaujimat nebudu...
ale to je len taky moj zaciatocnicky nazor, tak si ho nevsimaj (napriek tomu, ze krajinkam sa venujem iba na dovolenke raz rocne na plazi, aj to kompaktom)
ale chlapci, vsak ho uz tolko nerozoberajte... o svojich skusenostiach a kvalitach musi presvedcit hlavne sam seba. Vsetkym ostatnym nam to moze byt uplne ukradnute co si kto o sebe napise. Teraz mam minimalnu sancu sa dozvediet kto mu co poradi aby si kupil na dokonale panoramy. Nie som si moc isty ci ta svetelnost tej 35ky bude na panoramy stacit
ale chlapci, vsak ho uz tolko nerozoberajte... o svojich skusenostiach a kvalitach musi presvedcit hlavne sam seba. Vsetkym ostatnym nam to moze byt uplne ukradnute co si kto o sebe napise. Teraz mam minimalnu sancu sa dozvediet kto mu co poradi aby si kupil na dokonale panoramy. Nie som si moc isty ci ta svetelnost tej 35ky bude na panoramy stacit
vieš, ak si niekto napíše do osobného profilu "pokročilý fotograf" a vypytuje sa vo fóre na triviálne záležitosti, o ktorých sa či už tu, alebo na iných fórach nespočetnekrát diskutovalo, s dovedkom, že doteraz fotil iné žánre, tak to o čomsi nie veľmi lichotivom napovedá. Môj odhad : vek 15 rokov, vlastní kompakt, baví divadlo ...
S Photoshopom pracujem už roky a je to jeden z tých slabších programov, čo sa týka panorám. Za najlepší považujem Audodesk Stitcher, ten mnoho ľudí nepozná, lebo sa musí kúpiť a je k nemu hw kľúč. Preto sa pracuje s hacknutými programami, ako sú PtGui a Autopano, ktoré majú dobré výsledky, lepšie ako Photoshop...
chalanisko sa pytal ako spajat a kde spajat fotky do panoram a si myslim ze Photoshop mu na zaciatok staci je to na dva kliky ... a vysledy su priajtelne ja len tolko...jasne ze ked sa tomu clovek venuje tak ide hlbsie do programov,....
ad. 1 Ako pokrocily fotograf, nech sa venujes akemukolvek zanru, musis vediet ze pri zoomovych objektivoch (vsetkych) sa opticka vada (sudkovitost, poduskovitost) najviac prejavuje na hranicnych ohniskach daneho objektivu.
Ad. 2 Ako pokrocily fotograf iste vies, ze pred spajanim JE potrebne upravit opticku vadu ad 3. Ako pokrocily fotograf iste vies, ze PS naozaj nieje to najlepsie na panoramy ad 4. ako pokrocily fotograf iste vies, ze panoramy sa fotia s prekrytim cca 25-30%, cize ziadne rohy ma nikdy zaujimat nebudu...
ale to je len taky moj zaciatocnicky nazor, tak si ho nevsimaj (napriek tomu, ze krajinkam sa venujem iba na dovolenke raz rocne na plazi, aj to kompaktom)
vieš, ak si niekto napíše do osobného profilu "pokročilý fotograf" a vypytuje sa vo fóre na triviálne záležitosti, o ktorých sa či už tu, alebo na iných fórach nespočetnekrát diskutovalo, s dovedkom, že doteraz fotil iné žánre, tak to o čomsi nie veľmi lichotivom napovedá. Môj odhad : vek 15 rokov, vlastní kompakt, baví divadlo ...
ako som uz pisal o svojich kvalitach musi presvedcit hlavne seba. Pre mna je to zacinajuci fotograf a po precitatni si profilu mozno konstatovat, ze bez zdravej sebareflexie. Pokrocily fotograf by urcite vo fore vystupoval na strane toho, kto ostatnym radi, pomaha, nie ten kto sa pyta trivialne veci. Len ma udivuje, kolko sa zacalo o tu informaciu co ma v profile opierat. Kazdy si tam mozme dat cokolvek a o nasich schopnostiach to bude mat minimalnu vypovedaciu schopnost. Zijeme v dobe kedy je uz "pan fotograf" kazdy kto si da na krk pristroj na ktorom sa da vymenit objektiv. Je to usmevny sebaklam, ktory treba akceptovat. Chodenie do skoly ta neurobi mudrym, chodenie do kostola ta neurobi dobrym ako chodenie do garaze ta neurobi autom.
Na tvorbu panoram, mozes pouzit rozne ohniska, zalezi na tom ako daleko si od najblizsieho objektu. Napriklad toto http://www.gigapan.org/gigapans/81058/ je takmer 200 megapixelova panorama robena na 70-200/2.8 IS II na ohnisku 200mm.
Tato teza plati pre jednoduchu jednoradovu panoramu. inac mozes pracovat s cim kolvek....
Tato na 50mm http://www.gigapan.org/gigapans/78333/
a tato domaca ma 270 megapixelov a je robena na ohnisku 135mm http://www.gigapan.org/gigapans/60429/
a da sa aj na 14mm FF ale to je uz komicke zdeformovanie priestoru....
Dokonalá panoráma na FF
2.Spajanie fotiek do panoram. Treba na vsetkych fotkach najprv vyrovnat sudkovitost a potom spojit alebo to spravi dokonale samotny PS? Ked su fotky so sirokouhlym zaberom napr na 16 mm ako si PS poradi s rozmazanou kresbou v rohoch?
Diky
Ad. 2 Ako pokrocily fotograf iste vies, ze pred spajanim JE potrebne upravit opticku vadu
ad 3. Ako pokrocily fotograf iste vies, ze PS naozaj nieje to najlepsie na panoramy
ad 4. ako pokrocily fotograf iste vies, ze panoramy sa fotia s prekrytim cca 25-30%, cize ziadne rohy ma nikdy zaujimat nebudu...
Môj odhad : vek 15 rokov, vlastní kompakt, baví divadlo ...
Ad. 2 Ako pokrocily fotograf iste vies, ze pred spajanim JE potrebne upravit opticku vadu
ad 3. Ako pokrocily fotograf iste vies, ze PS naozaj nieje to najlepsie na panoramy
ad 4. ako pokrocily fotograf iste vies, ze panoramy sa fotia s prekrytim cca 25-30%, cize ziadne rohy ma nikdy zaujimat nebudu...
Môj odhad : vek 15 rokov, vlastní kompakt, baví divadlo ...
Tato teza plati pre jednoduchu jednoradovu panoramu.
inac mozes pracovat s cim kolvek....
Tato na 50mm http://www.gigapan.org/gigapans/78333/
a tato domaca ma 270 megapixelov a je robena na ohnisku 135mm http://www.gigapan.org/gigapans/60429/
a da sa aj na 14mm FF ale to je uz komicke zdeformovanie priestoru....
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa