Fórum » Objektívy a filtre

Filtre- CPL, ND, UV (kood ?)

Marosh
Marosh 2011-07-11 21:56:15+02
Zdravím!
Chystám sa investovať do týchto troch druhov filtrov. Najprv som prečítal fotoškolu, potom som pozrel fórum (značnú časť), potom som pozrel e-shopy a ich ceny.... znova som opakovane pozrel fotoškolu a fórum a už naozaj neviem čo bude pre mňa najvýhodnejšie ..

Vlastním Canon 40D + 17-85 IS USM + 50 f/1,8

Ohľadom CPL filtrov... tu je takmer vždy odpoveď Hoya, ale okrem iných sa odporúčal pár krát aj Kood.. oplatí sa v mojom prípade ho kúpiť?
Pýtam sa, lebo od Koodu ma zaujali aj zvyšné 2 filtre, UV majú pomerne lacné, no nepíšu nič o antireflexných vrstvách (konkrétne photonet.sk), rozmýšľal som teda aj o nejakej Hame, do UV sa mi veľmi nechce investovať, pôvodne som ho ani vôbec nechcel ale presvedčili ste ma, že vedia zachrániť objektív pred smrťou ...

A čo sa týka ND, tu sa neviem rozhodnúť vôbec .. Neviem či potrebujem ND4 alebo ND8, rád by som fotil rozmazanú vodu, oblohu, ľudí... pôjde to všetko s 8?
Zaujal ma aj "Fader", bola by to lepšia voľba alebo to proste nevyužijem? ND2-ND400

A ešte posledná otázka... čo si myslíte o tomto ND8... rozdiel medzi ním a Kood je cca 10€:
http://www.mini-max.sk/product/default/1509

denySK
2011-07-14 18:09:43+02
príspevok od: viking81
same class a same glass je teda ku3va rozdiel a ked uz nechces priplacat za Hoya....kup si Kenko...ale nic znacky JYC by som si pred objektiv nedal....max tak clonu.....aj ked to nemusi uberat na kresbe ci pridavat prasiatka....ale je polarizacny efekt rovnaky ? a aj ked by bol....tak cinske vyhotovenie nebude take kvalitne
drzal si napr blesk yn 560 v rukach? tiez to robia cinania a vyhotovenie je uplne v poriadku, pevne, nikde nic nevrzga... ty si len proste zamerany na cinu a vsetky ich vyrobky, a jyc filtre by si si pred objektiv nedal, i ked si ich v zivote nevyskusal...mozno by si zistil, ze efekt je uplne rovnaky a za podstatne nizsie peniaze..

Marosh
2011-07-14 18:19:16+02
príspevok od: Marosh
ďakujem za postrehy...

Hoya UV HMC 52mm a 67mm sa mi už teda zdajú byť lepšia voľba... teda.. je tu stále menší kompromis, no 6 ochranných vrstiev nie je myslím málo, navyše ho chcem nasadiť na 50 f/1,8... máte iný názor?
Plánujem kúpiť aj slnečné clony, na 17-85 teda určite...

a natrafil som na jednú zaujímavosť... vedeli by ste mi vysvetliť, aký je rozdiel medzi
Hoya UV HMC a Hoya UV HMC (c) ?... je vôbec nejaký?
budem rád za odpoveď na poslednú vetu!!

adam162006
2011-07-15 21:44:56+02
príspevok od: Marosh
budem rád za odpoveď na poslednú vetu!!
Hoya UV HMC má klasickú hrúbku obruče a Hoya UV HMC (c) je prevedenie slim ktoré sa používajú na širokoúhle objektívy aby nevinetovali...

Marosh
2011-07-15 23:11:15+02
príspevok od: adam162006
Hoya UV HMC má klasickú hrúbku obruče a Hoya UV HMC (c) je prevedenie slim ktoré sa používajú na širokoúhle objektívy aby nevinetovali...
Tak to je super, vďaka za info!! Ozaj a nebude to naopak? Že (c) je klasická hrúbka a bez (c) je slim?... totiž tie Hoya UV HMC (c) sú lacnejšie... ak je to tak, neváham

PeCh
2011-07-16 14:36:05+02
Čo fotograf, to vlastný názor. 80 % fotografov na tomto fóre sa bude byť za použitie UV filtra. Ja mám však iný názor. Každý filter, aj ten najkvalitnejší, je ďalší člen v optickej sústave, no výslednú kvalitu fotografií UV filter nezlepší, skôr naopak zhorší. Kvalita UV filtra rozhoduje, či je toto zhoršenie viditeľné alebo minimálne a nebude ti vadiť. Podľa toho sa rozhoduj, či si kúpiš kvalitnejší alebo šmejd. Inak UV filter sa používa preto, lebo sa nepredávajú číre sklá ako filtre. Dnes totiž nemá inú ako ochrannú funkciu. Ale z týchto dôvodov však pokladám za lepšie byť opatrný, aby filter nebol potrebný. Znamená to, že keď nefotím mám nasadenú krytku, ktorá poskytuje lepšiu ochranu, a keď fotím, tak objektívom do ničoho nenarážam a v tomto prípade pokladám zas za vhodnejšiu ochranu použitie slnečnej clony, pri ktorej len ťažko zavadíš sklom o niečo. Pri fotení krajiniek alebo portrétov je podľa mňa používať UV filter kontraproduktívne. Zmysel má vtedy, keď ti hrozí, že ti vletí napríklad kameň do objektívu (napríklad fotenie závodov automobilov). Preto UV filter nepoužívam ani na jednom z mojich 5 objektívov a zatiaľ sa mi nič nestalo.

DEVOTEE
ocenenie redakciou 2011-07-16 17:35:02+02
príspevok od: PeCh
Čo fotograf, to vlastný názor. 80 % fotografov na tomto fóre sa bude byť za použitie UV filtra. Ja mám však iný názor. Každý filter, aj ten najkvalitnejší, je ďalší člen v optickej sústave, no výslednú kvalitu fotografií UV filter nezlepší, skôr naopak zhorší. Kvalita UV filtra rozhoduje, či je toto zhoršenie viditeľné alebo minimálne a nebude ti vadiť. Podľa toho sa rozhoduj, či si kúpiš kvalitnejší alebo šmejd. Inak UV filter sa používa preto, lebo sa nepredávajú číre sklá ako filtre. Dnes totiž nemá inú ako ochrannú funkciu. Ale z týchto dôvodov však pokladám za lepšie byť opatrný, aby filter nebol potrebný. Znamená to, že keď nefotím mám nasadenú krytku, ktorá poskytuje lepšiu ochranu, a keď fotím, tak objektívom do ničoho nenarážam a v tomto prípade pokladám zas za vhodnejšiu ochranu použitie slnečnej clony, pri ktorej len ťažko zavadíš sklom o niečo. Pri fotení krajiniek alebo portrétov je podľa mňa používať UV filter kontraproduktívne. Zmysel má vtedy, keď ti hrozí, že ti vletí napríklad kameň do objektívu (napríklad fotenie závodov automobilov). Preto UV filter nepoužívam ani na jednom z mojich 5 objektívov a zatiaľ sa mi nič nestalo.
tak nejak fungujem aj ja....ako ochrnný filter použivam obycajnu hamu... tiež si myslim ze zbytocne smejdne sklo je kotraproduktívne ale pri motocrose som to preistotu nsadil kedže tam priamo do objektívu praskali kamene a to už sranda nebola

Strana 2 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()