Fórum » Objektívy a filtre

Je COKIN system PATENTOVANY ???

Psylogen
2011-07-14 15:49:22+02
Caute

Mal by som jednu zaludnu otazku: Je system COKIN patentovany?

[b]Mozno sa Vam zda otazka ako blbost, verte mi vsak ze pre mna je odpoved velmi velmi dvolezita.
[/b]
Mam na mysli ci je samotny filter a sposob jeho vyroby stvorcovych filtrov s prechodom sirokych 85m patentovany, alebo ho moze zacat vyrabat trebars aj dalsia firma vo svete ??

Bohuzial na internete a rvoznych online databazach patentov som danu infrmaciu nenasiel, mozu to vsak mat patentovane na nejakeho ineho vynalezcu, inu firmu nez cokin.

Ak myslite ze system patentovany (na zahranicnych forach to tvrdi par ludi) ako je mozne ze podobne filtre vyraba aj Lee filters, Kood, SinghRay, Formatt resp. Hitek, ?? Alebo robia na zaklade kupeneho patentu od Cokinu??

Dakujem za Vase overene odpovede ale aj realne dohady,, je to pre mna velmi velmi dvolezite. Dakujem!

Psylogen
2011-07-14 15:53:19+02
pozn. nemam na mysli drziak (ten je pravdepodobne patentovany) ale samotny stvorcovy prechodovy filter sirky 85mm

inkubbus
2011-07-14 16:02:07+02
system ako taky mozno patentovany nie je. ale je dost mozne, ze vyrobne postupy su chranene patentom.

TTL
2011-07-14 16:06:35+02
Pochybujem ze by jedno cislo - strana stvorca - mohlo byt predmetom patentu. Keby tam bol nejaky iny patent, ktory by mohol inych obmedzovat, zrejme by bol davno vyprsany, kedze stvorcove filtre sa pouzivali vo fotografii uz pred storocim. Asi to bude podobne ako s kruhovymi filtrami - moze ich vyrabat, kto chce, pretoze zavit s danym priemerom a zdvihom sa nemoze patentovat.

Inak podla vacsiny antimonopolnych zakonov vo svete nemoze vyrobca branit niekomu inemu vyrabat kompatibilne zariadenie. Preto napr. moze Sigma robit objektivy pre Canon a nemusi mat od nich ziadne zvolenie. Samozrejme pritom nemoze porusovat ich patenty a copyrighty napr. na softverove protokoly, ale nie je patentovany napr. tvar bajonetu. Resepktive keby bol, musi byt spristupneny tretim stranam.

dodo_bb
2011-07-14 16:06:37+02
Evidenciu všetkých patentov vedú na Patentovom úrade v Banskej Bystrica. Tam Ti vedia vyhľadať o tom informáciu a to z celého sveta a podať aj vysvetlenie.
Stretol som sa s tým a preto som si niektoré veci už overoval na Patentovom úrade - Každý patent platí len pre územie štátu, v ktorom je patentovaný. Pokiaľ ho Cokin nepatentoval pre Slovensko, ktokoľvek môže tieto filtre na Slovensku vyrábať a predávať v krajinách, v ktorých nie je patentovaný. Inak povedané, ak si chceš niečo naozaj patentovo chrániť, musíš si to patentovať pre každý štát na svete... Netýka sa to tzv. svetovo známych značiek, ktoré sa nesmú používať (Coca-cola, Honda a podobne). Tie majú celosvetovú ochranu bez nutnosti miestnej patentovej ochrany.
Preto Číňania vyrábajú veci bez patentov - zrejme niečo nechať patentovať v Číne sa asi nedá Každopádne ak Ti na tom naozaj veľmi záleží, nebude pre Teba problém dojednať si stretnutie v BB na Úrade priemyselného vlastníctva a všetko si to tam overiť
http://www.indprop.gov.sk/?kontakty

Fatty
2011-07-14 16:07:40+02
who cares?
prečo si myslíš že odpoveď na takú otázku budú vedieť fotografi a foto nadšenci?
kontaktuj Cokin a spýtaj sa tam, nie?

keko
2011-07-14 16:35:26+02
príspevok od: Psylogen
pozn. nemam na mysli drziak (ten je pravdepodobne patentovany) ale samotny stvorcovy prechodovy filter sirky 85mm
Patentovany je dvojklik mysou, alebo elktronicka faktura, ci pesnicka "Happe brithday to you ...". Preco si myslis, ze sa v sucasnosti ludia buria kvoli plateniu patentu pouzivat DOS file system na pamatovych kartach?

danocoys
2011-07-14 21:34:35+02
Ohladne filtrov a rozmerom som si isty, ze tam patentom chranene nebude nic.. Ale pokial by si chcel predavat svoje filtre pod ich nazvom pripadne pouzit technologiu ktoru maju a urcite ju nezverejnuju a ty ju dakde ziskas tak to je problem. Ale pokial si zacnes vyrabat svoje filtre s postupmi na ktore mas opravnenie pripadne ich mas patentovane alebo aj postupy ktore mozu byt vseobecne zname a budes ich ponukat ako alternativu pre Cokin fsystem tak preco nie. Otazne je vsak ci budes dostatocne konkurencie schopny co sa kvality a ceny tyka. Inak patenty sa daju aplikovat aj nadnarodne stoji to majland ale da sa to. Najlacnejsie je spravit si list vlastnictva a nasledne patent.. doba je tam kratsia a najlacnejsie riesenie pokryva iba SVK. Inak ja pouzivam Cokin filtre a mam tam zopar nie Cokin filtrov ktore pasuju do rozmerov takze asi tolko.

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()