Fórum » Objektívy a filtre

Svetelné sklo k D7000

Misoo79
Misoo79 2011-07-28 13:08:25+02
Tak, milí ePhoťáci, zase raz potrebujem poradiť.
Výplata z brigády sa blíži a ja čoraz častejšie pokukujem po nejakom svetelnom skle. Chcem ho hlavne na fotenie rôznych akcií, ako napríklad koncerty, oslavy, proste miesta, kde svetla nieje nikdy dosť. Rozmýšľam hlavne nad Nikon AF-S 35 mm f/1,8G DX. V praxi si však neviem predstaviť, kam až siaha limit f1,8, teda či budem môcť držať ISO čo najnižšie pri prijateľných časoch (porovnávam s 18-105 f/3,5-5,6). A (za toto ma môžete aj ukameňovať) či VR nebude chýbať.
Skrátka a jednoducho: Môžem v tomto ohľade očakávať zázraky v porovnaní so seťákom?

PeCh
2011-07-28 16:44:01+02
Dobre ti radia s tým expozičným trojuholníkom. Pre tvoj prípad je 35 na krátkom konci tvojho 18-105 f/3.5-5.6. Tam máš na 35 mm najnižšiu clonu 3.5 alebo skôr 4. V takom prípade pri clone 1.8 získaš 4-5x viac svetla [=(4/1.8)^2], čo znamená, že budeš môcť použiť ISO 4-5 krát nižšie. Vyskúšaj si výpočet pre akékoľvek dve clony, ktoré si vyberieš aj na tvojom jednom objektíve.

Jediné, čo môžeš mať problém je, že pri clone 1.8 ti zároveň klesá hĺbka ostrosti a môže sa ti stať, že nebudeš mať na fotke ostré všetko, čo by si chcel a budeš musieť ísť s clonou nahor. Na druhú stranu, ak získaš o kus viac svetla. A to ťa milo prekvapí. Keď som skúšal Sigmu 30/1.4, tak ma tie časy a ISO priam posadili (ešte o 2/3 viac svetla ako clona 1.8). No radosť fotiť.

BTW na všetko, čo sa tu píše zabudni. Nikon AF-S 35 mm f/1,8G DX je skvelé sklo. Kúp ho a zbytočne nediskutuj.

Misoo79
2011-07-28 19:07:47+02
príspevok od: PeCh
Dobre ti radia s tým expozičným trojuholníkom. Pre tvoj prípad je 35 na krátkom konci tvojho 18-105 f/3.5-5.6. Tam máš na 35 mm najnižšiu clonu 3.5 alebo skôr 4. V takom prípade pri clone 1.8 získaš 4-5x viac svetla [=(4/1.8)^2], čo znamená, že budeš môcť použiť ISO 4-5 krát nižšie. Vyskúšaj si výpočet pre akékoľvek dve clony, ktoré si vyberieš aj na tvojom jednom objektíve.

Jediné, čo môžeš mať problém je, že pri clone 1.8 ti zároveň klesá hĺbka ostrosti a môže sa ti stať, že nebudeš mať na fotke ostré všetko, čo by si chcel a budeš musieť ísť s clonou nahor. Na druhú stranu, ak získaš o kus viac svetla. A to ťa milo prekvapí. Keď som skúšal Sigmu 30/1.4, tak ma tie časy a ISO priam posadili (ešte o 2/3 viac svetla ako clona 1.8). No radosť fotiť.

BTW na všetko, čo sa tu píše zabudni. Nikon AF-S 35 mm f/1,8G DX je skvelé sklo. Kúp ho a zbytočne nediskutuj.
Vďaka za odpoveď, už viem, na čom som Snažil som sa niečo vygúgliť, no nakoniec to aj tak skončilo založením vlákna, lebo som si pár vecami nebol istý. Pre to sklo som bol viac-menej rozhodnutý už pred tým, no nemal som skúsenosť ako sa správajú také svetelné objektívy.

Misoo79
2011-07-28 19:10:31+02
Tak ďakujem všetkým za rady. Dúfam, že toto vlákno nikomu nezdvihlo krvný tlak, ale nech som sa snažil akokoľvek, vyhľadávanie nič podobné nenašlo. Rozhodol som sa pre 35mm f/1,8.

Strana 2 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()