už som toho dosť preštudovala, aj tu na stránkach, len sa neviem rozhodnúť....viem, že potrebujem obidva, ale momentálne som finančne obmedzená tak sa musím rozhodnúť buď jeden alebo druhý....
Polarizačný budeš potrebovať skôr. Ten v počítači nenasimuluješ. Prechodový sa v počítači dá urobiť pomerne jednoducho (ale nebudeš mať taký dynamický rozsah) alebo zložitejšie z viacerých expozícií (a dostaneš i lepší výsledok ako priamo cez filter (ak nemáš rovný horizont, alebo ti z neho vytŕčajú kopce či stavby)).
už som toho dosť preštudovala, aj tu na stránkach, len sa neviem rozhodnúť....viem, že potrebujem obidva, ale momentálne som finančne obmedzená tak sa musím rozhodnúť buď jeden alebo druhý....
... tak potom by si nemala mat problem, ked vies ktory je na co urceny, vies co viac fotis - z toho plynie, ktory Ti viac treba. Ak si cenovo limitovana, prechodak stoji polovicu polarizaku. Ja by som tiez asi skor radil polarizak, ale castejsie pouzivam prechodak. Polarizak na sirsich ohniskach "nefarbi" oblohu rovnomerne a obcas je tiez problem pri kompozicii s uhlom voci slnku. Ale zase, pri odstranovani odleskov napriklad na vode, je nenahraditelny.
Polarizák alebo prechodový???
Ale pokial nevies na co, zajdi do knihkupectva a kup si knihu "zaciname fotografovat"
prechodovy vies dodatocne dopracovat v softe. naviac pri architekture by prechodovy asi nebol moc prakticky.
Ak si cenovo limitovana, prechodak stoji polovicu polarizaku.
Ja by som tiez asi skor radil polarizak, ale castejsie pouzivam prechodak. Polarizak na sirsich ohniskach "nefarbi" oblohu rovnomerne a obcas je tiez problem pri kompozicii s uhlom voci slnku. Ale zase, pri odstranovani odleskov napriklad na vode, je nenahraditelny.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa