Prosim vas, v tejto kategorii fora som sa dostal az na 6 stranu. Hladal som info o polarizakoch a UVckach. Precital som vlakna o nich. No nedocital som sa ci na Hoya Pro1D polarizak a Hoya UV Pro1D 67 mmetrovky slimky sa da dat krytka objektivu a pripevnit slnecna clona. Mam Nikon D5000 a 18-105 mm Nikkor. Polarizak by nemal robit problemi (vinetacia a tak) aj ked som to len dedukoval z recenzii kupujucich http://www.amazon.co.uk/product-reviews/B000KL5T9G/ref=cm_cr_dp_all_helpful?ie=UTF8&showViewpoints=1&sortBy=bySubmissionDateDescending
No vacsie starosti mi robi UVcko, je mi ho treba? V jednom z vlaken sa hadate ze ci UV znizuje (citelne) kvalitu a ostrost fotky alebo nie. Totiz bol som rozhodnuty na 90% ze s polarizakom si kupim aj UV predsa ako ochranu, no teraz mam akusi neistotu co ked do UV vrazim peniaze =42e za Hoya UV Pro - 62e za HD uz nedam, a budem mat neostre foto(dufam, ze odlesky isto nie pri znacke Hoya) Som zatial amater. Rad si dam poradit od skusenejsich.
no pytal som sa kamarata tak on napr ma na to kupenu clonu. Ta ma taky obdlznicek vyrezany aby sa dalo otacat s CPL.
Je síce pravda, že pokiaľ som hovoril o mojej slnečnej clone mal som na mysli túto: http://www.mymonstercamera.com/product_images/w/966/ew-73b__52504_zoom.jpg
Samozrejme na tomto type to už musí byť horšie... http://www.fotodiox.com/images/canon-et60-lens-hood-1.jpg
Dik za radu. Ale ved v konecnom dosledku ked prestavim polarizak "o 90 stupnov" teda zladim s kompoziciou tak funguje ako ma vsak?
Ak otocis fotak na vysku ale polarizak nevratis do tej istej polohy, tak ma presne opacny efekt.
Normalne svetlo prepusta s nejakou stratou, ktora je za kazdych okolnosti rovnaka. Odlesky prepusta podla natocenia od 0 do 100%. To znamena ze odlesky mozu byt akoby zosilnene, kedze pri istom natoceni na ne polarizak nema ziadny vplyv. Na normalne svetlo ale ano. Toho prepusti menej, tym padom fotak nastavi dlhsi cas aby vyrovnal stratu polarizaku a tedy tym zosilni odlesky, ktore presli cez filter absolutne nezoslabene. Na toto si davaj pozor hlavne ak chces mat oblohu tmavsiu alebo eliminovat odlesky od listov, pretoze polarizovane svetlo prichadza vzdy zhora. Chapes? Dufam ze hej, jednoduchsie som to nevedel vysvetlit
Dokonalost mojich fotiek samozrejme ze nevyriesia filtre. Nato je potrebny dobry fotograf. Myslim si ale ze polarizacny tomu dost pomoze. Sem tam resp. stale sa divim a bijem hlavu o mur ked vidim na youtube tutorialy kde tipek http://www.youtube.com/watch?v=_exBi5TglDA za 15 min urobi tak kontrastne a skvele foto, stavim sa ze keby som tam bol ja na jeho mieste tak tak kvalitne foto a tym mam na mysli nie kompoziciu ale ostrost pestrost a hlavne jas fotiek neurobim. Neupravuje to on v PP kym to zavesi do videa?? Akoze ja mam drahe sklo? 18-105mm stalo okolo 250e(kit) urcite je v nom plastovy clen v tych sklach.
Dokonalost mojich fotiek samozrejme ze nevyriesia filtre. Nato je potrebny dobry fotograf. Myslim si ale ze polarizacny tomu dost pomoze. Sem tam resp. stale sa divim a bijem hlavu o mur ked vidim na youtube tutorialy kde tipek http://www.youtube.com/watch?v=_exBi5TglDA za 15 min urobi tak kontrastne a skvele foto, stavim sa ze keby som tam bol ja na jeho mieste tak tak kvalitne foto a tym mam na mysli nie kompoziciu ale ostrost pestrost a hlavne jas fotiek neurobim. Neupravuje to on v PP kym to zavesi do videa?? Akoze ja mam drahe sklo? 18-105mm stalo okolo 250e(kit) urcite je v nom plastovy clen v tych sklach.
Ak mas sklo za 250 EUR, potom vyznam UV-filtra ako mechanickej ochrany zjavne neobstoji. Vynimku tvori samozrejme motocross a ine zablatene fotografovanie ...
... a plast v optickej sustave nie je tragedia. Plast ma nepomerne nizsiu disperziu ako sklo, takze na kratku dobu (10 rokov mozno) ziskas objektiv lahsi, konstrukcne jednoduchsi a niektore chyby lepsie korigovane. Ale neboj sa, ziaden vyrobca by z marketigovych dovodov plast nepouzil. Zato, v mechanicke casti objektivu sa plasty objavuju neprimerane casto. A u zoomovych objetivov sa po case prajavi ich korozia pod napatim, cili deformaciou a nepresnosti v postaveni ktorejkolvek optickej skupiny vedie ku katastrofalnym vysledkom. Nexistuje plast, ktory by co do trvacnosti vyhovoval.
... a plast v optickej sustave nie je tragedia. Plast ma nepomerne nizsiu disperziu ako sklo, takze na kratku dobu (10 rokov mozno) ziskas objektiv lahsi, konstrukcne jednoduchsi a niektore chyby lepsie korigovane. Ale neboj sa, ziaden vyrobca by z marketigovych dovodov plast nepouzil. Zato, v mechanicke casti objektivu sa plasty objavuju neprimerane casto. A u zoomovych objetivov sa po case prajavi ich korozia pod napatim, cili deformaciou a nepresnosti v postaveni ktorejkolvek optickej skupiny vedie ku katastrofalnym vysledkom. Nexistuje plast, ktory by co do trvacnosti vyhovoval.
Ja CPL používam s nasadenou slnečnou clonou často a nie je to až také problematické, jedným prstom sa to vpohode dá otáčať, akurát treba dávať pozor aby sa otáčala len predná časť, raz som ho takto nechtiac odšruboval celý, takmer padol .. no dá sa to naučiť
Po podobnej skusenosti som si zvykol otacat CPL jedine v smere zavitu, aj ked to niekedy znamena otocit ho o celu otacku ked viem, ze v protismere by som to mal hned. Nechcem riskovat, ze si ho omylom odkrutim
Tak.. Ja som sa zucastnil verejnej prezentacie jedneho workshopu/fotoskola v Cechach a na nej prezentujuci povedal, ze lacne/sie objektivy maju vacsinou jedno zo sklicok v sustave objektivu z plastu(samozrejme kvalitneho) Potom sa stava ze pri dlhych expoziciach (najma v zime) na nom trpi kvalita fotiek, kedze ten plas ma tendenciu sa zmrstovat a roztahovat. Tak som si povedal, ze fasa asi patrim k nim... Ale zas 35mm 1.8 tiez nie je neak draha a pochvaluju si. Mozno by som si mal precitat neaku recenziu...
Tak.. Ja som sa zucastnil verejnej prezentacie jedneho workshopu/fotoskola v Cechach a na nej prezentujuci povedal, ze lacne/sie objektivy maju vacsinou jedno zo sklicok v sustave objektivu z plastu(samozrejme kvalitneho) Potom sa stava ze pri dlhych expoziciach (najma v zime) na nom trpi kvalita fotiek, kedze ten plas ma tendenciu sa zmrstovat a roztahovat. Tak som si povedal, ze fasa asi patrim k nim... Ale zas 35mm 1.8 tiez nie je neak draha a pochvaluju si. Mozno by som si mal precitat neaku recenziu...
A co to bolo? Nieco od Nikonu, alebo od Canonu? Aby sme vedeli, ktoru znacku obchadzat ...
Skratka sa iba snazil predat tie drahsie objektivy velmi konkretnej znacky, dobre som to pochopil?
on len klasicky ako vo fotoskole uvadzal rozne druhy objektivov pevne, zoomace ... nemyslim si ze tam robil reklamu na konkretnu znacku iba podotkol fakt ze drahsie objektivy su lepsie a to co som napisal vyssie. No ale tym dal na javo ze si mame kupovat drahsie objektivy do buducnosti, ako profesionali.
on len klasicky ako vo fotoskole uvadzal rozne druhy objektivov pevne, zoomace ... nemyslim si ze tam robil reklamu na konkretnu znacku iba podotkol fakt ze drahsie objektivy su lepsie a to co som napisal vyssie. No ale tym dal na javo ze si mame kupovat drahsie objektivy do buducnosti, ako profesionali.
Nuz potom sa priklanam k predoslemu mojmu tvrdeniu, ze asi ziaden vyrobca (hlavne z marketigovych dovodo) nedava do objektivov plastove sosovky. Snad okrem vyrobcov SUC, teda jednorazovych aparatov ...
Hoya Pro1D a Hoya UV Pro1D
Prosim vas, v tejto kategorii fora som sa dostal az na 6 stranu. Hladal som info o polarizakoch a UVckach. Precital som vlakna o nich. No nedocital som sa ci na Hoya Pro1D polarizak a Hoya UV Pro1D 67 mmetrovky slimky sa da dat krytka objektivu a pripevnit slnecna clona.
Mam Nikon D5000 a 18-105 mm Nikkor.
Polarizak by nemal robit problemi (vinetacia a tak) aj ked som to len dedukoval z recenzii kupujucich http://www.amazon.co.uk/product-reviews/B000KL5T9G/ref=cm_cr_dp_all_helpful?ie=UTF8&showViewpoints=1&sortBy=bySubmissionDateDescending
No vacsie starosti mi robi UVcko, je mi ho treba? V jednom z vlaken sa hadate ze ci UV znizuje (citelne) kvalitu a ostrost fotky alebo nie. Totiz bol som rozhodnuty na 90% ze s polarizakom si kupim aj UV predsa ako ochranu, no teraz mam akusi neistotu co ked do UV vrazim peniaze =42e za Hoya UV Pro - 62e za HD uz nedam, a budem mat neostre foto(dufam, ze odlesky isto nie pri znacke Hoya)
Som zatial amater. Rad si dam poradit od skusenejsich.
http://www.mymonstercamera.com/product_images/w/966/ew-73b__52504_zoom.jpg
Samozrejme na tomto type to už musí byť horšie...
http://www.fotodiox.com/images/canon-et60-lens-hood-1.jpg
Normalne svetlo prepusta s nejakou stratou, ktora je za kazdych okolnosti rovnaka. Odlesky prepusta podla natocenia od 0 do 100%. To znamena ze odlesky mozu byt akoby zosilnene, kedze pri istom natoceni na ne polarizak nema ziadny vplyv. Na normalne svetlo ale ano. Toho prepusti menej, tym padom fotak nastavi dlhsi cas aby vyrovnal stratu polarizaku a tedy tym zosilni odlesky, ktore presli cez filter absolutne nezoslabene.
Na toto si davaj pozor hlavne ak chces mat oblohu tmavsiu alebo eliminovat odlesky od listov, pretoze polarizovane svetlo prichadza vzdy zhora.
Chapes? Dufam ze hej, jednoduchsie som to nevedel vysvetlit
Akoze ja mam drahe sklo? 18-105mm stalo okolo 250e(kit) urcite je v nom plastovy clen v tych sklach.
Akoze ja mam drahe sklo? 18-105mm stalo okolo 250e(kit) urcite je v nom plastovy clen v tych sklach.
Mozno by som si mal precitat neaku recenziu...
Mozno by som si mal precitat neaku recenziu...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa